pitanje za doktora

• Začetnik teme Začetnik teme inostrana-mama
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I

inostrana-mama

Gost
Molim vas, ovde(Svedska)izgleda ili nezele ili stvarno neznaju za epiduralnu anesteziju.Ja treba da se porodim kroz mesec dana, pa ako vec postoji nesto sto moze umanjiti bol(hvala covecanstvu)sto da ne!Kad sam to pomenula na zadnjoj kontroli ginekolog me je bledo gledao!On apsolutno nema pojma pojma o kakvoj anesteziji pricam, niti je kad cuo da tako nesto postoji!Moje pitanje je kako bi se to zvalo na engleskom,latinskom(necu da kazem svedskom).Unapred se zahvaljujem na odgovoru!

Ama sta je da tom Svedskom ovih dana,kako ne znaju za epiduralnu anesteziju,pa nismo je mi izmislili nego uzeli od upravo tih naprednih zemalja.Epidural je epidural,ime je dobilo po mestu na kicmenom kanalu gde se uvodi anestetik,nema prevoda za tu rec.
Probajte sa objasnjenjem da je to anestezija koja se daje trudnica na pocetku porodjaja uvodjenjem malog katetera u kicmeni kanal preko koga se dozira kolicina anestetika i time izaziva neosetljivost delova tela ispod te tacke.
Stvarno ne znam kako da vam pomognem pa na zapadu se i carski rez radi u epiduralu u razvijenijim zemljama.
Probajte tako,pitajte za bezbolni porodjaj mozda ce vas onda razumeti...jedino ako Svedska ne pripada onoj grupi zemalja koje epidural daju samo u posebnim situacijama,jer ta anestezija ima kao i svaka druga i svojih dobrih i svoji losih strana.

:?: Ja jos uvek nisam dobila sposobnosti citanja necijih misli!
Da sad ne bih zakljucavala ovu temu bez potrebe lepo formulisi svoje pitanje,tegobe i tek na kraju rezultate pa onda otvori temu sa svojim pitanjem!

Tako sam se i izrazila "bezbolni porodjaj"covek je zinuo,cak se i nasmejao u fazonu "ko je video radjati bez bola"na tren sam i ja pomislila da lupam gluposti. :cry: A mozda..imaju oni neke svoje ufure na temu "prirodno i primitivno"ali kad je tako zasto onda retko koja(svedjanka) doji?
Ma joj.. nemojte mi zameriti ali bas sam se iznervirala!

Ma razumem ja vas ,mogu vam samo reci da se u Srbiji bezbolan porodjaj radi samo na licni zahtev i svaki lekar ce preporuciti prirodni porodjaj jer bez obzira sto je sve to lepo kod nas postoji samo par doktora koji su specijalizirani za takvu vrstu intervencije,mozda je i u Svedskoj tako.Zene koje su se porodile u epiduralu a koje ja licno znam zaista nisu imale bolove ,nisu imale osecaj de se poradjaju nego da izvinete na izrazu kake tvrdu stolicu.Medjutim opet znam neke kojima se ta anestezija malcice zakomplikovala,a vama to niko ne moze garantovati jer kao i svaka anestezija i to ima svoje nedostatke i moguce komplikacije.
Moj vam je savet da preterano ne razmisljate o tome,opustite se,u saradnji sa lekarom porodjaj moze proteci vrlo lako a bol se kad vidite bebu zaboravi.
Na studijama u okviru nastave ginekologije 7 dana moramo provesti u porodilistu,jednu stvar sam shvatila vrlo je mali broj zena koje su izjavile da je mnogo bolelo,uglavnom su to opisivale kao jace menstrualne bolove a lekovi za umirenje bolova se daju.Period bas jakih bolova traje nekih mozda pola sata,naravno ovo sve se odnosi na 95% porodjaja.
Ja se nisam jos poradjala ali kao lekar odlucila bih se za prirodni porodjaj.
Samo polako,priroda vec uredi sve kako treba.
Pozdrav!

Trebalo bi da ima,bezbolan porodjaj vodi anesteziolog...treba samo da se raspitate.Ako vam je za utehu drugi porodjaj je uvek kraci i laksi.
A trajanje porodjaja sa prvom bebom je od 15-24 sata ali i sami znate da je to od momenta prve kontrakcije pa do samog rodjenja deteta.Brzi porodjaji nose sa sobom komplikacije povrede zenskih organa,tako da je priroda uredila da to traje toliko,ne znam da li ste upoznati sad postoje i indukcije koje se daju za ubrzanje porodjaja kao i vaginalete koje ce olaksati otvaranje grlica materice...ne znam pre koliko godina vam je bio prethodni porodjaj.

jjjaao bubrezi:
Doktorka,imam 50g.a ovakve i bolje ali ne dobre rezultate imam nekoliko god.Ponekad imam bolove u krstima ali na zglobovima prstiju su se pojavili cvorici,na kaziprste.[/quote
}
Uz postovanje prema vasim godinama opis tegoba vam je katastrofa,iz toga se nista ne moze zakljuciti osim da imate probleme sa bubrezima,ne znam ni da li ste musko ili zensko,mozda imate giht,mozda vam slabi funkcija bubrega iz 1001 razloga.
Jedino vam mogu reci da treba da se uradi kompletno ispitivanje bubrega i mokracnih puteva ,pocevsi od ultrazvuka pa na dalje i tek onda sprovesto lecenje.Dijeta tu mnogo ne pomaze,ako imate giht onda neka dijeta ali uz lecenje ali ja sve ovo lupam na pamet.
Postoji pri otvaranju foruma zdravlje u uglu mesto na kome pise zapocinjanje nove teme,zapocnite je tu sa detalnjim opisom svega pa onda mozda se moze reci nesto vise.U suprotnom moracu da brisem vase postove na ovoj temi.

imam jedno pitanje za dr a moze mi odgovoriti i neko ko je imao iskustva SA AMSAT APARATOM sta je to i koliko jer dijagnoza koja je utvrdjena tim putem pouzdana. Da ki se preporucuje pregled srca pomocu tog aparata i da li se moze vjerovati uopste tom pregledu. Molim dr da mi odgovori, ili neko drugi ko je imao iskustva sa tim aparatom .HVALA

hvala vam za ipak za odgovor, a sta biste mi vi kao dr preporucili dali da se uradi pregled srca putem ekg i ultrazvuka ili putem tog aparata jer se pomocu njega pregleda cijeli organizam , koliko sam ja upucena , jer mi je najvaznija preciznost i tacnost pregleda. HVALA

Izvinite shto se mesham,ali ako hocete POUZDANE rezultate,onda uradite"staromodne metode"-ultrazvuk,EKG,EEG,magnetnu rezonancu,skener...a ne zavaravajte se "petominutnim pregledom CITAVOG ORGANIZMA"nekakvim novim,SADA DODUSHE MODERNIM,IZVIKANIM,DOBRO PROPAGIRANIM(A I PRESKUPIM)metodama koje nemaju neko dublje medicinsko(a i logicno)utemeljenje!!!Pozdrav!

Draga koleginice,taman posla da se mesate,slobodno se pridruzite.
Potpuno se slazem da je najbolje drzati se stare dobre oprobane medicine,od anamneze preko pregleda pa ekg i ultrazvuka srca.Mislim da je medicina vrlo kompleksna i nisam sigurna da ce se ikada napraviti toliko dobra masina koja ce mocu da zameni doktora.Ako je to metoda(pri tome se izvinjavam ako sam omasila)koja daje shemu organizma sa slabim i bolesnim tackama,potencijalnim oboljenjima,onda mogu reci ako je to to da sam videla par slucajeva gde savremena medicina i lekari nisu mogli potvrditi navode tog aparata.

Da, drugi porodjaj jeste kraci ali to je povezano sa kracim osecanjem bolova i relativno brzim otvaranjem grlica materice ali ceo porodjaj kao sto sam rekla traje od prve kontrakcije pa do porodjaja.Neke zene pocnu da osecaju bolove tek kad se otvore 7,8 cm sto je odlicno,blago njima ali ima i onih koje osete svaku kontrakciju od 1. do 10 cm.
Sve je to jako individualno.

Molim dr da mi odgovori N a licu imam mladez koji nije onaj viseci nego sasvim normalan kao da je nacrtan a li mi iz njega izrasta dlacica koju imam otprilike citav zivot ali evo posledne 2 godine ta dlacica je pocela rasti pa cak troduplo i onda otpadne na prvobitnu velicinu, i tako stalno ali moram vam reci da poslednje 2 godine zivim pod velikom kolicinom stresa , u veoma sam teskoj situaciji bez namjere da dramatizujem, pored svega toga primjetila sam da su mi cak i zenice prozirene , drogu apsilutno iskljucujem osim sto ponekas popijem sedativ i to xanax ali sasvim malo i rijetko trudim se da ga ne pijem previse. Mozete li mi reci sta je u pitanju da li je nesto ozbiljno ili je u pitanju poremecaj hormona. molim vas

Stvarno ne znam sta bih vam rekla,dlake rastu i na mlavezima,ako ste primetili da se mladez promenio po obliku,boji,velicini,svrbi ili krvari onda otidjite kod dermatologa ili plasticnog hirurga da vam to pogleda.
Ne bih povezivala stres sa time.

Back