Pitanje za Android (a mozda i za iPhone)

Android ima predodredjenu mogucnost za undo ali nema ociglednu pristupacnu GUI "opciju" za to verovatno dizajneri nisu imali to u planu, mada verujem da to samo vazi za tekst, svaka android aplikacija ima svoju undo funkciju tako da ne verujem da bi ctrl+z imao efekta za neke druge opcije u ostalim aplikacijama.

Neki Androidi to mogu ako se uredjaj na primer protrese, moj npr. ne moze. Sensei moguce da ima, verovatno zavisi i do proizvadjaca koji se potrudio da olaksa tu opciju.


Obrni-okreni jedino sto mi je palo na pamet jeste *3rd party aplikacija) npr. da se isprogramira tako nesto preko aplikacije "Automate"
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.llamalab.automate&hl=en&pli=1

Da se naredi u aplikaciji koja kombinacija tastera ili senzora treba da pozove bas tu sistemsku funkciju za Undo kao sto je slucaj sa lampom ili kamerom ... ali problem je sto ja trenutno ne znam kako se zove ta funkcija :lol:
 
Da, to sam primetio. Recimo, krstarica je nema, ali zato ima za txt poruke

Ima i Krstarica bas sam probao :lol: Mada sto rece tab nikad mi nije palo na pamet da koristim na telefonu

Sve aplikacije koje koriste tekst koriste Android sistemsku UNDO funkciju definitivno (poziv sa ctrl z), jedino kada su u pitanju video igre, video photo aplikacije i sl. onda one koriste svoje funkcije za to sto je ocigledno.

Imam OTG pri ruci pa mogu lako da proverim :lol:
 
Poslednja izmena:
Ponekad ne shvatamo tačno šta radimo na nekim kompleksnim aplikacijama, i možemo da izvršimo neku radnju koju zapravo nismo želeli.

Када обрише нешто на Андроид-у по дефолту све иде прво у Смеће (Samsung,Huawei). Тако да иако нешто случајно обришеш можеш да вратиш...
 
a zasto bi iko u mobilnom koristio undo?
evo ti takoreci manje vise moj svakodnevni scenario

dodje mi poruka na neki od chatova na koju treba da odgovorim
ja krenem da odgovaram, kucam kucam (sa teskom mukom)
posto pisem sizoidno na telefonu sve sa greskama
onda se vracam pa selektujem neki deo teksta pa ga prepravljam
zbog debelih prstiju nekad mi se obrise tekst
i ako to zahvati neki poduzi tekst onda izgubim sve sto sam kucao
i sve moram opet iz pocetka da kucam
u normalnim okolnostima na bilo kom normalnom komjuterskom sistemu
uradis ctrl-z i vrati ti se obrisan tekst.... toliko

i tako u svakoj aplikaciji u kojoj nesto kucam

jel sad jasnije ?

na tabletu imam eksternu tastaturu. Ako kucam na njoj i nesto pogresim i kliknem na ctrl-z vrati mi tekst. Sto znaci da funkcija postoji kao koncept ali samo ako imas odgovarajucu tastaturu. Znaci postoji funkcija na androidu ali nekako nije pristupacna ili ocigledno pristupacna.

Ima onscreen tastatura koja se zove 'hackers keyboard' koja ima ctrl taster konsekventno na njoj moze da se otkuca ctrl-z ali ja vise koristim ove druge koje uce tekst.
 
Poslednja izmena:

Back
Top