Pitanje vezano za problem klonova

Poruka
98.078
Mi imamo na potforumu Istorija izvesni problem. Probaću u što kraće reči da sumiram da se ne bih bespotrebno raspisao...ukratko par forumaša (zapravo, gotovo isključivo jedan jedini, ali ponekad zna poneki da mu se priključi) konstantno se razbacuje optužbama da su određeni korisnički nalozi klonovi drugih. Pošto sam, zapravo, ja taj koji je optuživan, može se reći da sam po ovom pitanju vrlo zainteresovano lice i da me najviše dotiče (na negativan način, naravno).

Naizgled deluje kao glupost, zato što svako može da lupeta šta god poželi, naravno, ali problem leži u tome što se dotične tvrdnje konstantno ponavljaju i to traje bukvalno godinama. Koristi se redovno da bi se skretala diskusija sa teme i prebacivala na korisnike, pa ponekad kada to postane dominantno pitanje (nekih dana) na našem potforumu tamo praktično ne može ni da se diše uopšte, jer doslovno svaka diskusija zna da se pretvori i to ko je kome čiji klon. Štaviše, forumaš koji najčešće iznosi te tvrdnje (da budu stvari još gore) i sam je napravio klon nalog i vodio rasprave sam sa sobom, u nekakvoj zamišljenoj „osveti“ (ne, ne šalim se; to se zaista desilo).

Do sada su svakakve stvari pokušane. Ja sam uključivao, ne jednom nego više puta, i supermoderaciju i administraciju foruma, zahtevajući da se što je više moguće istraže ove optužbe i sumnje, kako bi moglo to pitanje da se zatvori. Međutim, odgovor nadležnih iznad da nemam klonova nikada nije bio prihvaćen, bez obzira na to da li govorimo o stavu da supermoderacija laže ili da nije u stanju da tačno utvrdi ko je čiji klon nalog. I, da, svašta smo do sada pokušavali.

Postojalo je jedno vreme izvesno razumevanje sa moderacijom da se takav vid konstantnog rasipanja nepotkrepljenih optužbi neće tolerisati, te da će se takve objave konstantno brisati. Brisanje objava na forumu je zapravo u praksi vrlo često loša ideja, zato što ostvaruje loše efekte i često samo razdraži dodatno osobu kojoj je objava obrisana (zapravo, sakrivena od javnosti, zato to moderacija ustvari i nema mogućnosti da briše objave, već samo da ih sakriva — preciznije rečeno). Tako da se takvo rešenje u praksi nije manifestovalo dobrim rezultatima, već je čak ponekad bilo percipirano i kao izvesna potvrda o postojanju klon naloga (u smislu — tvrdnje se brišu da bi se ukrile; dakle, mora da tu ima nečeg).

I da, pre nego što bilo ko pomene, ja jesam pokušavao i sa taktikom potpunog ignorisanja takvih tvrdnji. Nažalost, ni to nije urodilo nekim plodom, zato što tada bude u praksi samo stimulans kada se vidi šta može „proći“, pa je čak posledica toga i učestalije iznošenje takvih optužbi.

Otvaram temu ovde iz razloga što mi je, malčice, ponestalo ideja. Pa bih voleo da čujem šta misle drugi učesnici foruma šta bi ovde moglo biti rešenje tj. najpametnije za činiti. Ne bih temu otvarao da se ne radi o nečem vrlo očigledno jako iritantnom i što funkcionalno ometa normalnu komunikaciju na Forumu Krstarice, tako da bih voleo i da učesnici teme malčice ozbiljnije shvate ovu stvar, jer nema stvarno smisla da neko stalno testira tačne razmere moje tolerancije (a već mislim, možda će neko reći prepotentno, da su razmere mog strpljenja praktično „kosmičke“, da se tako izrazim).

Dakle, šta bi ovde bilo rešenje? VPN uređaji mogu da se koriste za zamaskiranje IP adresa, tako da različita IP adresa uopšte ne mora biti neki ukazatelj da se otkloni sumnja o kloniranim nalozima. Da li je tačno da se na serveru koji se koristi za skladištenje i održavanje ovog foruma nalaze sačuvani kolačići i sl. koji bi mogli doneti informacije o operativnom sistemu, uređaju, itd.? Malčice sam, iako moram priznati vrlo površno, istraživao ovo pitanje i naleteo negde na nešto što se zove FingerprintJS i što bi nam moglo biti korisno u ove svrhe. Kako, tačno, utvrditi da li je neki nalog nečiji klon (odnosno definitivno otkloniti sumnju na dotično)? Da li bi možda rešenje bilo da se dostave Ivanu lični podaci svih ličnosti iza naloga koji se nalaze pod sumnjom, pa da onda Ivan, poštujući zakonska pravila o privatnosti, javno obelodani informaciju da li se radi o istoj osobi ili ne?

P. S. Hristos se rodi.

Rešenje

Back