Pitanje vezano za posao

joksiii555

Zainteresovan član
Poruka
121
Zdravo svima, treba mi savet u vezi jedne situacije oko prijave za posao u Nišu.

Prijavila sam se za poziciju saradnik u marketingu u firmi Energy House i posle 2 dana dobila poziv od jedne žene koja se predstavila kao deo tima. Razgovor je bio vrlo kratak, ljubazan,pitala sam da mi kaže nešto više o poziciji,šta bi se konkretno radilo, rekla je da su prebukirani poslom i da će mi detalje o poziciji neko kasnije objasniti, ali me je odmah pitala za JMBG uz objašnjenje da treba da provere moj status u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, takodje me pitala za srednju stručnu spremu.
To mi je bilo čudno jer nisam dobila nikakve informacije o poslu, naravno nisam dala JMBG, pa sam prekinula poziv. Kasnije istog dana su mi poslali i mejl u kojem takođe traže JMBG za istu proveru.

Sve mi deluje neobično jer nema konkretnih informacija o poslu, traže lični podatak vrlo rano, pa me zanima da li je neko imao iskustva sa ovakvim procesima preko NSZ i da li je normalno da se JMBG traži u ovoj fazi selekcije?

Evo kako glasi poruka na mejl:
Poštovani,

hvala vam na interesovanju i prijavi za posao u Energy House timu.

S obzirom na to da proces zapošljavanja realizujemo u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, potrebno je da nam pošaljete vaš JMBG kako bismo proverili da li ispunjavate uslove za uključenje u program.

Nakon ove provere, kandidati koji koji ispunjavaju uslove biće pozvani na prvi razgovor i dalji proces selekcije.

Molimo vas da traženi podatak pošaljete kao odgovor na ovaj mejl.

Hvala vam još jednom na interesovanju.

Srećno!

Zdravo svima, treba mi savet u vezi jedne situacije oko prijave za posao u Nišu.

Prijavila sam se za poziciju saradnik u marketingu u firmi Energy House i posle 2 dana dobila poziv od jedne žene koja se predstavila kao deo tima. Razgovor je bio vrlo kratak, ljubazan,pitala sam da mi kaže nešto više o poziciji,šta bi se konkretno radilo, rekla je da su prebukirani poslom i da će mi detalje o poziciji neko kasnije objasniti, ali me je odmah pitala za JMBG uz objašnjenje da treba da provere moj status u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, takodje me pitala za srednju stručnu spremu.
To mi je bilo čudno jer nisam dobila nikakve informacije o poslu, naravno nisam dala JMBG, pa sam prekinula poziv. Kasnije istog dana su mi poslali i mejl u kojem takođe traže JMBG za istu proveru.

Sve mi deluje neobično jer nema konkretnih informacija o poslu, traže lični podatak vrlo rano, pa me zanima da li je neko imao iskustva sa ovakvim procesima preko NSZ i da li je normalno da se JMBG traži u ovoj fazi selekcije?
uvek prvo proveri da li firma uopšte postoji...
kad u APR-u (https://pretraga.apr.gov.rs/search) ukucaš Energy House dobiješ 3 firme... jedno je neka Adria Energy House iz Novog Sada...to nije ta jer tvoji nemaju Adria u nazivu...drugo je centar za edukaciju iz Niša - ni to nije to jer se ovi tvoji bave marketingom i treće je samostalna zanatska radionica iz Ivanjice što takođe nije neko ko se bavi marketingom...

znači firma ne postoji, u pitanju su prevaranti...posle JMBG tražili bi ti verovatno kopiju lične karte pa da potpišeš nešto da imaju tvoj potpis...

Postoji firma, to je taj centar za edukaciju iz Niša, ali im je potreban neko na poziciji saradnika u marketingu.
onda idi da popričaš sa njima...kaži im da želiš uživo da se sretneš sa njima u njihovim prostorijama, da vidiš čime se bave, čime bi se ti bavila, kakva je kultura i misija firme... meni je čudno da se firma za edukaciju bavi marketingom... to što se firma nalazi u APR ne znači da nije prevara u pitanju...postoje firme registrovane na osnovu ukradenih identiteta.. koliko vidim firma je registrovana 2009. tako da verovatno nije prevara

Poslednja izmena:
Toliko je lako kod nas uzeti neciji jmbg da je to smesno
Svaki cas dajes licnu kartu, svaka sluzba za dostavu verovatno ima svoju bazu
Ako im treba
Stvarno ne znam kako prevaranti rade, za bankovne racune ima malo ( mnogo ) vise peripetije i brojeva
kad odeš na odmor uzmu ti ličnu kartu ili podatke iz nje ili neretko fotografišu...mislim strašno koliko je lako u Srbiji da se nekome ukrade identitet

Moguće je da su ok, a moguće je i da je neka mutljavina, teško da to može neko ovako na forumu da zna. Mora da se uradi malo detaljnija provera. Što neko kaže, odeš tamo, popričaš sa ljudima i vidiš o čemu se radi. Ako te mrzi da se cimaš, onda uradi neke provere preko interneta, APR, guglanje i slično pa probaj nekako iz svega da izvučeš zaključak da li ti tu nešto smrdi ili ne.

Moguće je da su ok, a moguće je i da je neka mutljavina, teško da to može neko ovako na forumu da zna. Mora da se uradi malo detaljnija provera. Što neko kaže, odeš tamo, popričaš sa ljudima i vidiš o čemu se radi. Ako te mrzi da se cimaš, onda uradi neke provere preko interneta, APR, guglanje i slično pa probaj nekako iz svega da izvučeš zaključak da li ti tu nešto smrdi ili ne.
Ko će drugi o mutljavini nego žuti SajaBg

Jel ti vidiš da je reč o marketingu?
"Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express"

Brzom pretragom neki lajfkouč, NLP.. i slično :lol:

Meni je to potpuno neozbiljno, lično.
Cela “nauka” i kompanije tog tipa su mi smeška.

Kako si iz Niša, odi lično, proveri o čemu je reč.
pogledao sam sajt...ok je firma...nekom može da bude od koristi da koristi njihove usluge...vidi se da čovek veruje u to što radi, da nije prevarant koji bi samo da izmuze što više ljudi

Najtačniji odgovor na gore postavljeno pitanje ćeš dobiti ukoliko se direktno obratiš Nacionalnoj sluzbi za zapošljavanje, jer se na nju i pozivaju. Tu mozes proveriti da li je to uobičajena praksa i da li ta firma zaista trazi radnike.

pogledao sam sajt...ok je firma...nekom može da bude od koristi da koristi njihove usluge...vidi se da čovek veruje u to što radi, da nije prevarant koji bi samo da izmuze što više ljudi
Tako je. U pravu si.
Meni jednostavno nije interesantna ta oblast.
Napisala sam iz ličnog ugla.

A uopšteno, taj lični broj (JMBG) ostavi svako potencijalnom poslodavcu u CV-ju.

Najtačniji odgovor na gore postavljeno pitanje ćeš dobiti ukoliko se direktno obratiš Nacionalnoj sluzbi za zapošljavanje, jer se na nju i pozivaju. Tu mozes proveriti da li je to uobičajena praksa i da li ta firma zaista trazi radnike.

Nije praksa u Srbiji, odnosno, nije obavezno se pozivati na NSZZ ukoliko se radi o standardnom zapošljavanju. To poslodavac sam završi ukoliko se odluči da nekog zaposli. Nije normalno slati potencijalnog zaposlenog da se sam raspituje ili radi te tehničke stvari (postoje u svakoj firmi stručna lica koja takve stvari rade - HR).
Ukoliko firma nema lice zaduženo za to, to radi sam vlasnik.

Jedino ako postoje neke povoljnosti za poslodavca (od države neka stimulacija) ili sl.; ali opet to sve poslodavac završi ukoliko se odluči za kandidata.

Мој савет и моје мишљење, одлука је твоја:

Не саветујем да идеш код њих јер ако ти директно, у невезаном разговору затраже ЈМБГ немаш здраво решење. Ако одбијеш ствара се баш озбиљна тензија, а ако издиктираш, то си могла и без одласка тамо.

Мој савет је да код НЗС ископаш неки свој идентификациони број и да им то доставиш, ако их интересује твој статус код НЗС.

Све смрди на њихову жељу да виде колико година имаш и да то узму у обзир приликом одлучивања.

По нашим, а и европским прописима то је недозвољена дискриминација, али живот изгледа другачије...

Генерално мислим да у ту причу треба да уђеш са проценом да имаш у старту максимум 30% шансе да будеш тамо примљена и тако се понашај.

Без нервозе, опуштено уради све што треба, али гледај да то одрадиш на начин да то не ствара конфликт, јер се то код запошљавања нарочито гледа.

Ај, срећно...

.

Ma nista bez SNSovaca, oni su najsposobniji da ti zavrse nesto.

Toliko su to sposobni ljudi.
Da ti se u.eru u život.
To im je specijalnost.

Crtica, pre dan dva:
Opštinska uprava-moj grad, varošica.
Prostorija velika, gde je upošljeno šest takvih.
Svi, sem jedne starije žene, slušalice, poput gejmerskih na glavi (?), pogled u sto ispred, nema nikakvih dokumenata ispred njih (?)
Relativno mlade osobe koje me posmatraju kao da sam im prekinula vrhunski užitak neki (inače se radi o nekoj kancelariji gde se uzimaju podaci za neka plaćanja)…
Dakle, zlo je uzelo maha.

Žena s kojom sam kontaktirala tu radi dugo, tako da nju malo drugačije posmatram. Može mi majka po godinama biti, možda zato.

Završih to zahvaljujući upravo toj ženi.
Ostali pojma nemaju šta im je posao tu.
Ni “Dobar dan”, ni “Do vidjenja”.

A u stvari je svetlo davno ugašeno.

Back