Pitanje u vezi zuba.

laaazo

Početnik
Poruka
36
Poštovani , imam pitanje u vezi zuba. U zadnje vreme , javlja mi se problem da mi se zubi - gornje jedinice zatamne , takođe to mi se javlja i između jedinica i dvojki , međutim to nije prisutno svaki dan , naiđu dani kada mi se to pojavi , i dani kada se to povuče - ne skroz , ali povuče u smislu da nije vidljivo na prvi pogled , a kad se približim ono se vidi. Da li to znači da su mi zubi postali porozni , pa šta god tamno nanosim - čokoladu , kokakolu , kafu itd...da sve to tamno ostavlja tragove ili su u pitanju karijesi? Nikakve bolove ne osećam na zubima , redovno perem zube , onooo bukvalno nakon svake sitnice , što se tiče ishrane , hranim se potpuno pravilno , jedem raznovrsnu hranu itd... Moji roditelji , prijatelji , koga god sam pitao smatraju da su mi zubi postali porozni i da treba da totalno smanjim sve što je tamno - čokolada , kafa , kokakola itd... , a neki misle da su karijesi u pitanju pa da treba da odem kod zubara...Pa eto mene zanima šta je ustvari taj problem?...

Karijes se ne smanjuje,a i boljelo bi te bar na hladno ili slatko.
Iskreno,prvi put cujem za taj problem.
Znam da ko pije zeljezo javlja se ta prebojenost zuba.A da bas od kafe ili cokolade moze biti toliko,nisam cula.
Ali u svakom slucaju,idi kod zubara.

ma najbolje odes kod kvalitetnog zubara da vidi mada mislim da je pigmentacija barem je tako meni bilo kad mi se pojavilo malo tamno izmedju jedinice i dvojke. odrzavam higijenu naravno perem zube par puta na dan, koristim konac, ispiram usta listerinom, sad planiram da kupim voter pik za ciscenje prostora izmedju zuba mnogo je prakticniji recimo kad nisi kod kuce nego konac.
i zubar mi je rekao da to nije karijes nego neka pigmentacija...

Idi kod zubara da ti izbeli zube ima sad i ta opcija kod njih, posavetuj se sa njim o tom problemu kako šta dalje.
nema tu belenja zuba koliko sam razumeo u ovoj situaciji to je najv. pigmentacija mada zubar (dobar zubar, ne stedi pare) ce mu reci najbolje. ako je iz bg onda nek ide na stomatoloski fakultet ima i tamo rade, ne uce se studenti na tebi nego asistiraju a profesori rade

ma kad neko ima srece sa zubima to je prava stvar. moj drugar jedan, sve zube ima i samo jednu povrsinsku plombu al to mu genetski i keva mu ima takve zube a covek ono opere uvece, ode kod zubara jednom u godinu dana i bas ga briga. a ja na svakom drugom zubu plomba imam neke jos od osnovne a to je pre 30 godina. i prosle godine uradim dva implanta na mestima gde su mi falili zubi. jes skupo bilo ali znaci posto su to bila dva kutnjaka petice

ispiram usta listerinom, sad planiram da kupim voter pik za ciscenje prostora izmedju zuba mnogo je prakticniji recimo kad nisi kod kuce nego konac.
i zubar mi je rekao da to nije karijes nego neka pigmentacija...

Ispiranje zuba uopste nije dobro, nijedan ozbiljan stomatolog to nece preporucti.
Ja imam paradontozu i stomatolog me je upozrio da slucajno ne koristim ta sredstva
za ispiranje neko duze vreme. Duze vreme bi bilo nekih 5-6 nedelja.

ma kad neko ima srece sa zubima to je prava stvar. moj drugar jedan, sve zube ima i samo jednu povrsinsku plombu al to mu genetski i keva mu ima takve zube a covek ono opere uvece, ode kod zubara jednom u godinu dana i bas ga briga. a ja na svakom drugom zubu plomba imam neke jos od osnovne a to je pre 30 godina. i prosle godine uradim dva implanta na mestima gde su mi falili zubi. jes skupo bilo ali znaci posto su to bila dva kutnjaka petice
To nije sreca brate nego nacin zivota i oralna higijena,sve na broju imam ko na mom avataru nikad zubar

Ispiranje zuba uopste nije dobro, nijedan ozbiljan stomatolog to nece preporucti.
Ja imam paradontozu i stomatolog me je upozrio da slucajno ne koristim ta sredstva
za ispiranje neko duze vreme. Duze vreme bi bilo nekih 5-6 nedelja.
meni je zubar rekao još davno da koristim ali ne često, dva tri puta nedeljno jer ubija i dobre i loše bakterije. a i kad sam ugradio implante isto mi je to rekao ovaj zubar.
još i mućkam kokosovo ulje skoro svakog dana, ono je dobro kao prevencija paradentozi iako su mi desni u odličnom stanju

meni je zubar rekao još davno da koristim ali ne često, dva tri puta nedeljno jer ubija i dobre i loše bakterije. a i kad sam ugradio implante isto mi je to rekao ovaj zubar.
još i mućkam kokosovo ulje skoro svakog dana, ono je dobro kao prevencija paradentozi iako su mi desni u odličnom stanju

slusaj ti mene sta ti ja kazem, ta me prica mnogo zanima pa citam sve i svasta, slusam i tog
svog stomatologa, ali ne bas narocito, bakterije ne smeju da se unistavaju jer sluze svemu i svacemu,
koristi ti taj konac, dobre cetkice za zube i to bilo to.

Jeste to cista genetika kao i kosa recimo. Nema potrebe da ceo bozji dan razmisljas o zubima,
bice kako im je sudjeno. Daa shvala Bogu ima raznih izuma ( implatanti) pa resavamo to nekako.

Jeste to cista genetika kao i kosa recimo. Nema potrebe da ceo bozji dan razmisljas o zubima,
bice kako im je sudjeno. Daa shvala Bogu ima raznih izuma ( implatanti) pa resavamo to nekako.
neki antički valjda lekar je rekao - više vredi zub u glavi nego dijamant u fioci. pokušavam da ih sačuvam za ceo život...
inače ni to sa implantatima nije baš tako jednostavno, ajd dobro novac mene su dva komada i to jeftinija opcija krunice metalkeramičke pošto idu bočno uzeo sam tu jeftiniju opciju koštali 1200evra. a onda ortopan 3d snimak je 50 evra... pa onda dal imaš uslove da ti uopšte ugrade ako ti fali kost... pa onda održavanje, pa,...

slusaj ti mene sta ti ja kazem, ta me prica mnogo zanima pa citam sve i svasta, slusam i tog
svog stomatologa, ali ne bas narocito, bakterije ne smeju da se unistavaju jer sluze svemu i svacemu,
koristi ti taj konac, dobre cetkice za zube i to bilo to.
i ja sam razmišljao da predjem samo na mućkanje uljem ali ponekad me mrzi treba da mućkaš 15 minuta min. ali čini mi se da dobro skida plak i zubi su mi belji mada ovo radim tek par meseci

kako nije sreća kad ja ne pušim, održavam maksimalno oralnu higijenu, recimo ne jeeem cesto slatkise ali kad pojedem odmah operem zube, perem više puta dnevno, koristim konac, ispiram, mućkam ulje... pa šta još da radim?
Genetika je najbitnija.Mozes im raditi sta hoces,ali ako u startu ne valjaju,nikad nece valjati.
Ima ljudi koji u zivotu nisu nikad oprali zube i opet im ko biseri.

Back