Pitanje u vezi sirokougaonih objktv.(LJ.M.)

• Začetnik teme Začetnik teme U prolazzu
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U

U prolazzu

Gost
Sta utice na to da vecina digitalnih aparata ima maksimalnu sirinu objektiva 35 mm?Dali na to utice cip ili optika?Zasto nema aparata sa vecim uglom fotografisanja?NEgde sam procitao da ccd cip nemoze da odradi veci ugao(28mm npr).Dali je to tacno?KAko mogu slr aparati takodje digitalni zasto nemogy ovi tzv compakt?

Utice velicina senzora u digalnom aparatu. U digitalcima DSLR tipa (Canon EOS 10D, Nikon D100, D70) itd. cip je manji, a posto se koriste identicni objektivi kao na njihovim 35mm pandanima postoji takozvani CROP FAKTOR koji iznosi 1.6. Znaci ako imas objektiv od 18mm, to ce na DSLR aparatu biti ekvivalentno 28.8mm ziznoj daljini.

Naravno da postoje aparati poput Sony F828, Canon Pro 1 i slicnih ne-DSLR tipa koji imaju ekvivalent od 28-200mm objektive i ti objektivi su konstruisani posebno za te aparate (senzore) tako da imaju dovoljno sirok ugao.

Postoje i DSLR aparati koji imaju velicinu senzora 35mm (Canon D1s recimo) tako da je na njima fotografija geometrijski identicna 35mm filmu.

Ovo je nesto na brzaka bilo.
Pozdrav!

Ovako ja to zamisljam.

To sa 35mm (eventualno 28mm) se odnisi samo na "idiote" sa malim senzorom. Stvar je u tome sto 35mm se odnosi na ekvalentnu ziznu duzinu kod lajka formata. Ako uzmemo tipican senzor formata 1/2.5 inch kod njega je 35mm u stvari oko 6mm. Po svoj prilici je tesko napraviti dovoljno kvalitetan objektiv sa znatno manjim ziznim duzinama, a da se pri tome obezbedi da zraci na perifireji senzora ne padaju pod previse malim updanim uglom (elektronski senzori su na ovo jako osetljivi). Takodje treba imati u vidu da se ispred senzora tipicno nalizi i nekoliko filtera: polje color filtera, antialiasing filter, polje mikro sociva.

Sve u svemu, ovo su samo pretpostavke. Dosta sam citao o dizajnu objektiva, ali nisam nasao ni na jedan clanak koji bi se odnosio na specificnosti dizajna za male CCD cipove. Ako neko ima neki koristan link, neka javi.

Ima jos jedno razmisljanje na tu temu. Obicni korisnici, koji fotoaparate kupuju samo da ispucaju jedan film za dve tri godine a sada masovno kupuju digitalne i koji su najveci kupci amaterskih fotoaparata, obicno nemaju pojma o koristi od sirokougaonog objektiva. Znam nekoliko drugara koji su kupili digitalne aparate a pre njih nisu imali nikakve. Najvazniji kriterijum o kojem razmisljaju je sto veci opseg zuma a ustvari i ne znaju tacno sta to znaci (misle da 10x zoom znaci da ce slika biti 10x veca nego sto je oni vide). Njima je najvaznije da aparat "sto vise povecava sliku". Ovakvi korisnici su najveci kupci tih jeftinijih kamera. Nemaju pojma da ce 95% fotografija ispucati sa zoom-om u najkracem polozaju (sto je moj slucaj a i vecine drugih korisnika). Proizvodjaci njima izlaze u susret. A za ozbiljnije korisnike se proizvode i ozbiljnije (skuplje) kamere koje imaju i kratkozarisnije objektive.

Back