Pitanje u vezi sa kontrolom dubinske oštrine

milsu

Ističe se
Poruka
2.721
Full frame digitalni fotoaparati su skupi, reklo bi se da je digitalizacija fotoaparata onemogućila kontrolu dubinske oštrine za kupce sa plićim džepom, jer je kod manje veličine senzora dubinska oštrina veća. Ako neko ima praktično ili bar teorijsko znanje, da li manju dubinsku oštrinu daje kombinacija senzora sa krop faktorom 2 i objektivom f1.4/25mm, ili sa krop faktorom 1.6 i objektivom f1.8/35mm? Na prvi pogled, reklo bi se da druga varijanta daje manju dubinsku oštrinu, zato što su i senzor i žižna daljina veći, dok je u prvoj varijanti samo malo veći otvor dijafragme, ali prvi pogled ne mora da znači.

(* Htedoh reći krop faktor 1.5.)

Konkretno, mislim na ove dve varijante, i razmišljam naglas.

1. Olympus OM-D E-M10 Mark III + Panasonic Leica Summilux DG 25mm F1.4
2. Nikon D3500 + Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX

Prva varijanta je skuplja, lep fotoaparat, kvalitetniji objektiv. Druga varijanta je jeftinija, ružan fotoaparat, i manje kvalitetan objektiv. Na prvi pogled, reklo bi se da druga varijanta daje manju dubinsku oštrinu na maksimalnom otvoru blende. Međutim, po primerima koje sam video na internetu, nijedna od ove dve varijante nije zadovoljavajuća po tom pitanju. Oba objektiva su svetla, ali bez neke preterane kontrole dubinske oštrine, kada se fokusira na neka srednja rastojanja, kao na primer oko 4 metra. Opet, uzeti jedan objektiv sa većom žižnom daljinom, na primer 50mm, ne odgovara za sve situacije, a uzeti dva objektiva bilo bi skupo.

Da li neko ima iskustva sa objektivom Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX?

Da li bi postojala neka treća slična varijanta kao ove dve?

Ух... то ти је комплексно питање..
Имам утисак да познајеш термине и да си упознат са материјом, макар теориски па нећу да детаљишем с објашњењима.
Имај на уму да је ово што пишем само моје неуко мишљење изведено из личног искуства и разумевања ствари.
Интернет је пун опречних мишљења, расправа и најразличитијих ставова по питању тих... шкакљивих ствари а већина тих прича је последица непознавања материје.
Ни ја нисам неки познаваоц али баш због тога сам пустио да се то што говорим и верујем да разумем формира из личног искуства.
Можда и грешим али...
Но, јасан ти је однос жижних даљина на фф и кроп сензпру, зависно од фактора кропа, 50мм фф сензора је нешто више на кропу.
Јасно ти је како жижна даљина утиче на дубину поља у фокусу, па отуд можеш да разумеш да је доф другачији реципрочно...
отвор бленде ту такође игра значајну улогу јер се њиме директно контролише доф, али је без конкретних мерења практично немогуће објаснити и разумети како се доф мења са тако, већ три варијабилне вредности.
Али, отвор бленде и жижна даљина могу да се поставе као главни фактори код дубинске оштрине.
Ако разумемо да је сноп светла који пада на кроп сензор само исечак средине из оног који пада на фф лако је разумети да је то она разлика жижне даљине коју кроп фактор дефинише.
даље, ваља убацити ту и разумевање да се простор који је у кадру збија како жижна даљина расте.
ту треба опрезно приступити...
погледај овако
имаш кадар у 18мм, а објектив 18-55 рецимо
ако направиш фоотографију на 55, и на 18, па их преклопиш и ову са 55мм смањиш тако да се уклопи у ону са 18мм, видећеш неки фактор тог зума.
сад, ако погледаш простор између предмета који је сликан у оба кадра, раздаљина се није променила између предмета и објектива али је простор између та два драстично смањио... Нешто што је било мало и далеко сад је, велико и близу.
да не улазим у физику преламања светла сад, али то је суштина... раздаљина се није променила, а опет, далеко је постало близу, то значи да је простор између визуално смањен... збијен...
ту је главна фора...
ако се овај случај посматра кроз константан отвор бленде, доф који имамо на 18мм остаје исти... дубина поља у фокусу је у датом случају иста али се за збијањем простора већом жижном дужином збија и та дубина фокуса.то је константна вредност, као линија фломастера на балону, како се балон мења, тако са собом мења и линију... гума се истеже, истеже се и линија, гума се скупља... скупља и линију...
можда је ово мало мимо твог питања, али је битно да разумеш тај однос пре него се упустиш у избор који помињеш.
сад, конкретно, ову 35ицу коју помишењ сам користио и у г и у д варијанти и разлика је... таман за шишање оваца...
квалитативно, однос г и д серије никонових прајм оббјектива те средње класе је занемарљива у реалним условима... директно поређење у студиским или лабораториским поставкама свакако показује разлику али је она за неку нормалну употребу... занемарљива... а разлика у цени и није баш...
знам неке који би ми ... нос одгризли и уво начели кад овако нешто кажем, али то је шишање оваца...
имам 1,4 и 1,8 објективе... и разлика ту већ није мала...
ствар је у томе што 1,4 можеш да користиш (са пристојном употребвљивошћу резултата) већ на 1,8 или 2, док оне који од 1,8 почињу можеш да рачунаш у прецизне и оштре тек после 2 или 2,2... наравно и једни и други се без проблема користе и на 1,4 односно 1,8, али то су маргиналне ситуације у којима се тражи(и постиже) одређени ефекат...
Што се опреме тиче, ту је још увек на снази оно 'ако не знаш шта је добро питај шта је скупо...
скупља опрема оправдава цену квалитетом и то је беспоговорно... наравно има и ту прецењених и бесмислених случајева али генерално, скупљи комад обично значи бољи комад...
ако ти је то први апарат, лично бих ти препоручио да узмеш никон/кенон варијанту... много их је више на тржишту, већи је избор стакала и она много лакше циркулишу у препродаји.
исто тако бих ти препоручио да ти приоритет буде озбиљније тело, макар и с неким пластиканером од објектива јер се много лакше дода или замени објектив него тело, а заробити добро стакло с неким осредњим апаратом је лоше и за тебе као почетника и за резултате које ћешд а добијеш.
Истина, показало се да боље ради комбинација доброг стакла и лошег апарата него доброг апарата и лошег стакла, али то су тестирали они које то ништа не кошта и који имају арсенал оббјектива и апарата на рапсолагању.
ако за себе узиумаш, гањај неко јаче тело...
а објективи ће већд а дођу временом...
постоје неке три основне класе тела... код никона су 3xxx и 5xxx серије те најниже класе... играчке које су у суштини дслр али... само номинално... за не велику разлику у цени могу да се нађу неки од оне средње класе, који имају свој мотор у телу, који нуде мало озбиљнију контролу и јаче сензоре и пропратну процесорску машину...
ја сам од 2008 до 2017 користио д90 и преко 120 000 окинуо њиме, а да нисам ни 80% његовог капацитета потегао... успут је било неких помоћних које сам вуцарао, али ово ми је био примарни...заменио сам га скоро новим д7200 и јавља ми се ћу и с њим исто да прођем..макар 7-8 година дружења и не верујем да ћу његов капацитет да користим ни приближно ономе што он нуди... иза те средње класе имаш ону профи опцију али у те воде никад нисам залазио... пар пута сам пробао неке од тих апарата и само будала би сматрала да му оанко нешто треба за неку хоби варијанту...но... да се вратим на тему... за случај да нисам већ поменуо, моја препорука би била да се окренеш неком солидном телу те средње класе и неком чепу од обејктива за почетак, док се уходаш са системом, док се мало опустиш и по'ваташ конце, а онда ћеш већ лако да додаш неки објектив који би ти ваљао, јер ћеш онда боље да разумеш шта заправо треба да тражиш од њега (објектива)...

Hvala na ovim pojašnjenjima, davno sam proučavao fotografiju, ali dugo godina već nisam razmišljao o tome, pa hoću da se malo podsetim.

Bio sam ranije amaterski koristio mehanički 35mm film fotoaparat sa mehaničkim f1,4/50mm objektivom, i to je neki moj ideal, to jest sistem koji želim da koristim i izučavam. Onda sam neko vreme izgubio interesovanje, plus postalo mi je nepraktično da koristim filmove, zato što su ih u svim foto radnjama gde sam odlazio valjda namerno grebali pri razvijanju, bukvalno svaki film je bio ceo izgreban. Pa sam taj fotoaparat i objektiv prodao. Sada bih voleo da pronađem sličan digitalni sistem, koji bih koristio do kraja života, ali čini se da je mrka kapa bez full frame senzora. To jest nije, našao sam na internetu manuelni objektiv iz snova za MFT sistem: Voigtländer 25 mm/1:0,95 Nokton II MFT.

https://www.voigtlaender.de/objektive/mft/25-mm-f095-nokton-asphaerisch/

Trebalo bi da f0,95/25mm na krop faktoru 2 i f1,4/50mm na full frame daju sličan rezultat pri maksimalnom otvoru blende, a to me najviše zanima, jer me najviše privlače fotografije sa selektivnom dubinskom oštrinom i zamućenom pozadinom. Da uzmem samo tele objektiv, to mi ipak ne bi pokrilo sve praktične potrebe, zato mi treba normalac sa velikim otvorom blende. Opet, da uzmem dva ili tri prajma, to bi mi bilo preskupo, a i želim da se naviknem samo na jedan, i da ga istražujem i produbljujem, kako bih rekao. Ovog Voigtländera verovatno nema na srpskom tržištu, pa bih morao sam da ga uvezem, ali to nije problem. Možda je malo skuplji i malo veliki za sistem koji želim da napravim, u principu, voleo bih manji objektiv, i da telo i objektiv zajedno koštaju do hiljadu evra.

Ima još jedna slična Zuiko varijanta: Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO.

https://asia.olympus-imaging.com/product/dslr/mlens/25_12pro/index.html

Ipak, koliko sam gledao cene po internetu, taj bi trebalo da je još skuplji od Voigtländera.

Nikonovi i Canonovi objektivi u ovom opsegu imaju preveliku trbušastu distorziju slike, zato bih njih izbegao. Tako da mi u cenovni opseg ulazi još samo Panasonic Leica Summilux DG 25mm F1.4 ASPH., koji nema primetnu distorziju. Na maksimalnom otvoru daje manju oštrinu i kontrast u odnosu na Voigtländer f0,95 i Olympus f1,2, ali je zato i jeftiniji i manji. Sve mane objektiva mogu da prihvatim, ali distorziju nipošto. Ali zato ovaj ima maksimalni otvor od samo f1,4, što bi na krop faktoru 2 trebalo da daje dubinsku oštrinu kao f2 na full frame, što baš i nije sasvim zadovoljavajuće.

Moram da počnem da gradim sistem od objektiva, zato što je objektiv duša foto opreme, telo je samo nosač filma/senzora. Što se tiče tela, zanima me neka retro varijanta, kao što su ova dva na primer.

Olympus PEN-F

https://asia.olympus-imaging.com/product/dslr/penf/index.html

FUJIFILM X-Pro2

http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujifilm_x_pro2/

Mada su to nešto skuplje varijante, ali opet, bolje platiti skupo nešto što mi se sviđa, nego platiti jeftino nešto što mi se ne sviđa. Treba još da proučim FUJINON XF 35mm f1,4 R.

Оо, па теби је лако.-.. ти не само што знаш шта те занима и шта хоћеш, него сасвим лепо разумеш како до тога доћи...
ово је...очигледно авангарда објектива и искрено верујем да те труд који си уложио у ово истраживање теме ставља у далеко бољу позицију за правилан избор.
Ја имам неколицину никонових и пентаксових нормалаца, од којих су2'3 на ф1,4
то је нешто чему се стварно треба посветити и савладати јер тако плитак доф није за обично шкљоцање...
мада сам од свега што сам користио најбољу сепарацију добио на 85мм ф1,8, чак и на затворенијим блендама...
тако плитак доф на тако широким и нормалним стаклима свакако мора да потеже тако екстремне отворе, али ако планираш да се тако, посветиш једном објективу, онда свакако охрабруијем идеју да то буде нека озбиљна ствар...
сад... то несумњиво кошта а и апарат за тако фина стакла није јефтин тако да свакако мораш добро да размислиш колико си вољан да уложиш па да у оквиру буџета потражиш комбинаицју...
ако се одлучиш за Вогтландер, од мене имаш поклон екстензионе тубе... оригинал, онај некадашњи, нове...
а шта год да одабереш, искрено се надам да ћеш да се добро забавиш и уживаш с тим, а и поделиш нешто с нама овде...

Hvala. :) Pogledao sam i komentare za FUJINON LENS XF35mmF1.4 R po internetu i You Tube, i koliko vidim, daje dobru sliku, oštru i bez primetne distorzije, jedina ozbiljna mana je previše labav prsten za aperturu, koji se može lako slučajno pomeriti ako se objektiv drži rukom. Mada, izgleda da se ni taj ne može kupiti u Srbiji. Vidim da su neki Slovenci distributeri Fujifilm opreme za naš region, ali još mi nisu odgovorili na poruku. Čak više ne znam ni jednu radnju u Beogradu posvećenu isključivo foto opremi, a da nije ona Nikonova u Vuka Karadžića. Znao sam par od ranije, ali više ih nema.

Back