Pitanje u vezi FTN-a

sarma33

Početnik
Poruka
4
Vec sam postavio temu u podforumu Univerzitet Novi Sad, ali taj podforum je izgleda poprilicno pust.Dakle, zanima me sljedece:
1)Kakvi su prijemni ispiti (tezina) i koje su zbirke potrebne za pripremu?
2)Kolika je konkurencija, uopsteno i za smjerove za softverski inzinjering (problem je u tome sto primaju veoma malo studenata na sve smjerove)?
3)Kolika je skolarina za one koji ne upadnu na budzet?
4)Da li je tesko upasti u studentske domove i kolike su cijene?
5)Od fakulteta sam dobio informaciju da stanovnici Republike Srpske mogu studirati u Srbiji bez srbijanskog drzavljanstva i da se priznaju republicka takmicenja u Republici Srpskoj, da li je ovo tacno (rekli su mi da je ovako ali da ipak moraju cekati potvrdu ministarstva)?

1) пријемни испити су жалостиња спрам онога што сам ја имао пре 12 година, а моји су, верујем, жалостиња спрам оних од пре 24... ФТН издаје збирку и цена је ваљда (не држи ме за реч) од 400-800. Никад је нисам купио, ако имаш неког ко има неког, ко можда има неког на факсу, позајми, ништа се не мења, само се сваке године доштампа оно што је било на пријемном годину дана раније. И да, мора се учити и спремати за испит (поготово кад видим да хоћеш на СИИТ и сл. смерове)
2) велика, пошто сви сањају плату од 2-3-4 хиљаде евра чим добију диплому
3) 90.000 за све смерове, осим за архитектуру где је 100 (или 110) хиљада. Плаћање је 25% на упису то је 22.500 а остало можеш да пишеш молбу да разбијеш на до 10 рата
4) не знам, живим у НС-у, нисам уопште упућен
5) становници Републике Српске (и можда Дистрикта Брчко-нисам сигуран) студирају и гледају се као и држављани Републике Србије. Од такмичења ти се признаје само такмичење из математике (да л' беше Кенгур ил' тако неки ђаво) и то само ако си узео прво (или можда неко од прва три) места на републичком нивоу.

Додатак: упис је 6.500 а излазак на пријемни 6.000.
Потруди се и на фејсу нађи групу Бићу студент ФТН 2016. јер су све ове информације из главе неког ко је радио упис пре 3-4 године. Колеге које су у групи ће ти одговорити све са много више сигурности и тачности информација.
Поздрав. :)

4)Da li je tesko upasti u studentske domove i kolike su cijene?

Cene ne znam, ali je upasti poprilično teško. Ne znam koji je bio uslov za prvu godinu, ali za svaku sledeću je prosek morao biti iznad 8.5 a poželjno 9. Na jedno mesto konkuriše 4 ili 6 studenata.

Nije uopste tesko upisati taj smer koji ti hoces, samo da si rodjeni Novosadjanin... :lol: Oni se upisuju preko reda, pa tek onda sta ostane za ove dodjose... :lol:

Ovo nije ni blizu istini.Na mom smeru je bilo između 40 i 50 ljudi na početku (zaboravih već).Od tog broja,samo šestoro iz NS-a.Tu je bilo i 5 studenata iz BiH,1 Crnogorac,par ljudi iz centralne Srbije...Većina studenata je bila iz ostalih vojvođanskih mesta.

Jа сам се био преварио па сам пре неких 10-так година написао збирку одабраних задатака са детаљним решењима са ЕТФ-а, машинца, ФОН-а и саобраћајног факултета, у Београду. Оно су били задаци некад, ово данас су задачићи за разгибавање.

- - - - - - - - - -

Ајде бре деца долазе да студирају и да се друже, што је битно ко је одакле?

Back