Pitanje u vezi dodatne opreme za laptop.

Izlazna struja AC adaptera
2,47 A
Izlazni napon AC adaptera
19 V

Znaci takav ti treba.
Опрости али то је збуњујући податак. Готово сви лап топови користе исправљање од 19 волти, то му дође као неки стандард. По питању струје, људи ту бркају појмове. Како си му написао одговор, он ће тражити исправљач од 2,47А абто је погрешно.
Треба да тражи исправљач који минимално може испоручити 2,5А. Значи, може купити и снажнији и до 10А или 100А.
Многи мисле, како, изгореће уређај јер не знају Омов закон као ни дефиницију струје.
Исправљач не одређује колико ће лап топ повући ампера, то одређује лап топ. Струја је кретање електрона и она зависи од оптерећења, потрошача а исправљач је само извор а називима струја на исправљачи говори колико он може максимално да испоручи.
Снажнији исправљачи мање се греју јер не раде под максималним оптерећењем.
По питању батерије, купујеш ту која је за твој модел. Једино што можеш да нираш је капацитет батерије а од њега једино зависи време коришћења лап топ. Мањи капацитет, мање времена, већи капацитет, више времена.

Ne znam sta je tu zbunjujuce? Ti si iskonstruisao celu pricu prakticno ni iz cega. Sta sam ja rekao da da das ovu tiradu?
Ono sto sam dao je spec za taj laptop, osim toga dao sam i link na mobilne punjace za laptopove, to ne komentarises?
Nego, ono sto coveku treba je prenosivi punjac za laptop, pa onda predlozi gde to kod nas ima da se nabavi?

Не постоји пуњач 2,47А
Нема потребе да мој коментар лично схватиш.
Очигледно је да човек не влада материјом и тражиће пуњач од 2,47А.
Хтео сам само да објасним да би схватио и он и други који буду читали а не владају материјом.
Значи, било који исправљач од 19V и минимум 2,5А. Значи, слободно и оне где пише 3,4,5...А.
Надам се да је сад јасније?

Не постоји пуњач 2,47А
Нема потребе да мој коментар лично схватиш.
Очигледно је да човек не влада материјом и тражиће пуњач од 2,47А.
Хтео сам само да објасним да би схватио и он и други који буду читали а не владају материјом.
Значи, било који исправљач од 19V и минимум 2,5А. Значи, слободно и оне где пише 3,4,5...А.
Надам се да је сад јасније?
Znas kako njemu treba punjac za laptop, a to ide na usb prikljucak i ne moze 3,4,5 A.
Ne znam na sta mislis da ga nakaci?

На USB? Не знам, нисам видео тако решење. Па и да је тако, шта мења ситуацију? Зашто би му сметао исправљач који може испоручити 5А?
Pa pogledaj one punjace za laptop, svi idu na usb. I moj macbook punjac ide na usb.
edit:
inace ne bi mu smetalo al mislim da ti svi punjaci izbacuju oko 2-3 Ampera.

Poslednja izmena:
Сад сам гледао слике бока овог лап топа и на њега иде класичан џек за напајање.

IMG_20210726_104930.jpg

Пошто сам до сада променио четири лап топа марке Асус и сви су имали овакав џек за напајање а и за овај је такав, не знам о каквом USB је реч?

Сад капирам?! Просто нисам размишљао у том правцу пошто лап топ има своју батерију.
Али опет то нема везе са USB џеком. USB гнездо је за телефон, 5V. За лап топ он ради као инвертор. Значи, даје на излазу 220V па онда на њега качиш исправљач од лап топа. Лоше решење!

IMG_20210726_112153.jpg

Боље је да узме акумулатор, који иде за тај лап топ али већег капацитета.
Ово, са слике, то је за мање потрошаче. Лап топ би саставио можда 1 час. За све више морао би да је тај инвертор већи неколико пута (батерије).

Значи, даје на излазу 220V па онда на њега качиш исправљач од лап топа. Лоше решење!
Pa kako drugacije za laptopove koji ne mogu da se pune preko USB?
Huge 31200mAh Capacity: The battery provides enough juice to power 12" MacBook for 1.8 times, an iPad Mini 4 for 4 times, an iPhone X for 8 times. The AC power bank is able to charge laptops, phones, cameras, fans, and other electronic gadgets and appliances.

Рекох, не може преко USB-а. На њему је 5 волти а за лап топ треба 19.
Значи, користи се као инвертор. Када узмеш у обзир капацитет батерија, губитке на инвертору и саму потрошњу лап топа, јалова работа.
Боље је решење адаптер на 12 волти који се повезује на гнездо упаљача у аутомобилу, ако има ауто.
Инвертор са капацитетом батерија од 10-ак ампера је играчка.
Лап топ вуче око 50W. Грубо, ако треба да испоручи 50W он вуче бар 70W. У зависности од капацитета батерија лако се да израчунати колико може да ради?
Узми као пример UPS. Обични, то су они са мањим акумулаторима, не знам да ли могу пола сата да саставе. За све озбиљније, то већ мора да буде нешто као ауто акумулатор по капацитету.

Ово, са слике, то је за мање потрошаче. Лап топ би саставио можда 1 час.

Лап топ вуче око 50W
Ma nema sanse. Moj desktop vuce 140W sve zajedno sa ruterima i monitorem. Da laptop vuce 50w baterija mu ne bi trajala ni sat vremena.
Moj macbook vuce 5W, taj laptop mozda vuce 20W pod punim opterecenjem i tad mu baterija traje sat maks.

edit:
mislim ono 65W tdp imaju desktop procesori, da vuce 50W zapalio bi se :P

Poslednja izmena:
Ma nema sanse. Moj desktop vuce 140W sve zajedno sa ruterima i monitorem. Da laptop vuce 50w baterija mu ne bi trajala ni sat vremena.
Moj macbook vuce 5W, taj laptop mozda vuce 20W pod punim opterecenjem i tad mu baterija traje sat maks.

edit:
mislim ono 65W tdp imaju desktop procesori, da vuce 50W zapalio bi se :P
Пет вати није довољно ни за позадинско осветлење.

Заборављаш да он пуни и саму батерију у лаптопу?
Ако повуче само батерија 1А, то ти је већ 20 вати. Хард диск вуче око ампера, плус монитор плус матична ето ти 50 вати.

Пет вати није довољно ни за позадинско осветлење.
Sta lupas moze samo manje, mini koji ima ventilator trosi 6.8W, ovo moze samo manje.
edit:
kako mislis da ima 5 sati igranja pod punim opterecenjem, a 20 sati kada normalno radis?
edit2:
to je M1 procesor i grafika trosi ko upaljac. ovi sa Intelom trose 4 puta vise
edit3: pazi igram zahtevne igre 5 sati bez ikakvog hladjenja na bateriji, bude samo mlak.
Intel laptop bi se otopio.

Poslednja izmena:
Sta lupas moze samo manje, mini koji ima ventilator trosi 6.8W, ovo moze samo manje.
edit:
kako mislis da ima 5 sati igranja pod punim opterecenjem, a 20 sati kada normalno radis?
edit2:
to je M1 procesor i grafika trosi ko upaljac. ovi sa Intelom trose 4 puta vise
edit3: pazi igram zahtevne igre 5 sati bez ikakvog hladjenja na bateriji, bude samo mlak.
Intel laptop bi se otopio.
Овде је реч о Асусу. Погледај шта му пише на полеђини исправљача, 19V и колико ампера. Помножи и добићеш снагу коју мора обезбедити потрошачу, лап топу.
Узгред, никада нисам играо ни једну игру на компјутеру. Ем што немам времена ем ми је то губљење времена тако да немам искуства са оптерећењем графике, процесора и колико је то све енергије.

Овде је реч о Асусу. Погледај шта му пише на полеђини исправљача, 19V и колико ампера. Помножи и добићеш снагу коју мора обезбедити потрошачу, лап топу.
A cuj kolku snagu obezbedjuje ne znaci da ako povuce tolko da se nece zapaliti :P
Узгред, никада нисам играо ни једну игру на компјутеру. Ем што немам времена ем ми је то губљење времена тако да немам искуства са оптерећењем графике, процесора и колико је то све енергије.
Pa pazi moj 2700X osmojezgarni ima 105W TDP i topi se na 75-85C sa dobrim hladjenjem i velikim provetrenim kucistem.
Znas sta je TDP? Toliko je dizajniran da podnese i prema tome se pravi hladjenje.
Zamisli sad laptop da povuce 50W u skucenom kucistu i slabim hladjenjem?
Sto se tice igara, tvoja stvar svakom svoje :P

Back