Pitanje o poslanicima i mandatima SRS-a sada postavlja Nikolić

munjoliki

Domaćin
Poruka
4.324
Vraćanje mandata sve menja
M. B, 31.07.2009 20:12:23 Ocena:
2.75 (Glasova: 8)
[Oceni] Komentara: 0 [Postojeći komentari]
USTAVNI sud Srbije prihvatio je zahtev Tomislava Nikolića da se oceni ustavnost zakonskih odredbi o postojanju
blanko ostavki odbornika. Šef SNS veruje da bi u slučaju da sud "preseče" da su blanko ostavke neustavne mogao da povrati odborničke mandate koji su oduzeti naprednjacima posle raskola u SRS.
- Evidentno je da je i za Ustavni sud sporan član zakona koji omogućava da odbornici, ali i kandidati za to mesto, unapred sklapaju ugovore sa strankom - čuli smo od Nikolića. - I samo pokretanje postupka je pouzdan znak da je Ustavni sud blizu odluke da taj član zakona označi kao neustavan.
Nikolić tvrdi da bi u slučaju da sud potvrdi da je on u pravu bila poništena sva dosadašnja sudska rešenja kojima su naprednjacima oduzeti mandati.
- Ako nam vrate mandate, potpuno će biti promenjena struktura vlasti u gotovo svim opštinama - napominje on. - Jer, SNS bi u tom slučaju mogla da ima odbornike u skoro svim lokalnim samoupravama.
Prema našim podacima, od 580 odbornika SNS, koliko ih je posle raskola u radikalima odlukom sudova ostalo bez mandata, njih više od 400 podnelo je tužbu protiv SRS. U međuvremenu, odustalo ih je 160, zbog velikih sudskih troškova.
http://www.novosti.rs/code/navigate...mandata sve menja&kword_add=sns, toma nikolic

Stvarno se dugo nisu pominjali sporni mandati u javnosti,mada posle zahteva SRS-a i njihove borbe,sada se Nikolić ohrabrio da postavi pitanje mandata.
 
Mandati tresu opštine
P. VASILjEVIĆ, 07.08.2009 20:13:14 Ocena:
1.83 (Glasova: 6)
[Oceni] Komentara: 1 [Postojeći komentari]
AKO bi na zahtev Tomislava Nikolića, Ustavni sud utvrdio da su blanko ostavke odbornika lokalnih samouprava neustavne, to bi izazvalo pravi cunami političkih potresa u mnogim srpskim opštinama. Jer, više od 580 odbornika SNS po skupštinama gradova i opština od Subotice do Preševa, izgubilo je mandat pošto su lokalni odbori SRS aktivirali njihove blanko ostavke kad se Šešeljeva stranka pocepala. Struktura vlasti u Srbiji bila bi promenjena kada bi im ti odbori bili vraćeni.
Sada, "tomisti" spremaju kontraudar kako bi preko sudskog štambilja, povratili odbornička mesta od radikala. Izvesno je, takođe, da bi vlast u desetini gradova mogla da upadne u krizu.
Tako će lokalni političari iz, na primer, Plandišta, Vrbasa, Lajkovca, Ljiga, Apatina, Bele Crkve, Velike Plane, Odžaka, Mionice, sa neizvesnošću iščekivati odluku suda jer u tim opštinama i radikali participiraju u vlasti, zajedno sa "spornim" mandatima SNS.
Takođe, zbog šireg koalicionog kapaciteta SNS, ako bi oni došli do mandata, mogle bi da se potpuno izmene strukture vlasti
i u opštinama u kojima ne vladaju radikali.
- Najdrastičniji je primer Kikinde gde nam je oduzeto 17 odborničkih mandata - rekao nam je Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS. - Nije nam bitno da po opštinama dobijemo veće učešće u vlasti, već tražimo da se ispoštuje zakon.
Suština je, objašnjava Vučić, da Ustavni sud proceni da li je ustavno da se odborniku koji ne želi da podnese ostavku, aktivira nekakva blanko ostavka mimo njegove volje:
- Smatramo da je to neustavno!
Milorad Mirčić, potpredsednik SRS, kaže da je u "ovakvoj Srbiji sve moguće, pa i to da se brutalno otimaju mandati stranci koja je izašla na izbore i osvojila ih":
- Nema šta ne možemo da očekujemo od ovakve vlasti i institucija koje su u službi te vlasti. SNS je i napravljena kao "štaka" vladajuće koalicije kojom će da se udara po SRS. Tomislav Nikolić je ukrao blanko ostavke poslanika Narodne skupštine i nikom ništa. Šta može onda da se očekuje da će da rade u nekim nerazvijenim i poniženim opštinama - kaže nam Mirčić.
Inače, Ustavni sud Srbije prihvatio je zahtev Tomislava Nikolića da se oceni ustavnost zakonskih odredbi o postojanju blanko ostavki odbornika. U SNS očekuju da bi, u slučaju da sud potvrdi da su u pravu, bila poništena sva dosadašnja sudska rešenja kojima su naprednjacima oduzeti mandati.
Od 580 odbornika SNS, koliko ih je posle raskola u radikalima odlukom sudova ostalo bez mandata, njih više od 400 podnelo je tužbu protiv SRS. U međuvremenu, odustalo ih je 160, zbog velikih sudskih troškova.

ZAVISI OD ARANŽMANA
AKO su lokalni odbori SRS pre raskola imali takve aranžmane koji podrazumevaju i blanko ostavke njihovih odbornika, Ustavni sud ih ne može poništiti, smatra Marko Blagojević, programski direktor CeSID.
- U tim slučajevima postojala je saglasnost volje odbornika da su i blanko ostavke oruđe da bi se očuvali stranački mandati. Gde te saglasnosti volje nije bilo, Ustavni sud bi mogao da "dosudi" mandate SNS - smatra Blagojević.

Ovaj Nikolić neodustaje da uništava radikale.
 

Back
Top