ravicon:
Zanima me da li xHarburn moze da radi sa MySQL-om jer zelim da preradim baze i predjem na neku pravu bazu. Da li ima generator aplikacija, izvestaja i ulaznih ekrana? Hteo bih da vidim kako to izgleda u rezimu eksploatacije i kako se odrzavaju baze.
Hvala
xHarbour ima kompletnu klasu sa mogucnoscu rada sa SQL bazama, sto zavisi od verzije xHarboura koju kupis. I ne samo to, vec kad se iazvrsi konekcija na SQL bazu, dalji posaao pristupa slogovima i poljima se obavlja kao Clipper sintaksa (unos, citanje, brows, skipovi, replace, append,... itd), tako da imas utisak da radis sa xBase bazama a ne SQL...Mnogo mocna stvar. Ja sam sto se tice prgramiranja za baze podataka, potpuno presao sa C++ na xHarbour odavno.
Mislim da je zavrsen ili je pri kraju i VisualHarbour, koji se koristi kao IDE, gde se deifinisu ekrani, dialozi, izvestaji i uopste cela aplikacija (poput Buildera). Nisam jos probao. U tom slucaju potreban je i Fivewin for Harbour (FWH) biblioteka
Sto se tice dela poruke "...
i predjem na neku pravu bazu", nemoj misliti da xBase sistem nije "prava baza". U Americi, posebno u Juznoj Americi, Kanadi, Spaniji, Portugalu, Kini na primer, je xBase sistem u ogromnoj ekspanziji. Pojavom xHarboura, Clipper je debelo preradjen (xBase sistem baza podignut na mnogo visi nivo) i xHarbour je sada kompletan OOP sistem, gde je izrada klasa zapravo deo programiranja. Tim xBase bazama podataka,uradio sam naprimer aplikacije za USA trziste, gde programom rade firme iz 50 drzava. Pojedine imaju milione slogova.
Takodje, uradio sam neke Web-oriented aplikacije koje su specificne za finansijske obrade, takodje radjena u xHarbouru, preko interneta se koristi za on-line rad u preko 10,000 firmi i korisnika, sirom USA a sa xBase bazama podaka . Dakle, bilo bi neozbiljno reci da je SQL "prava" baza a sve drugo nije... Sve zavisi od pristupa i alata kojim radis.
Jedino sto xHarbour ne moze, je sistemsko programiranje, za sta je C++ ipak daleko efikasniji.
Uostalom, poseti "www.xharbour.org" pa malo pogledaj, mozda ti se svidi