Moram da pitam zasto se nocu trzamo i mislimo da padamo, to mi se desavalo par puta pa trazim objasnjenje, raspitao sam se i nisam jedini kome se to desava.
Molim admine da ne premestaju ovu temu dok ne dobijem par odgovora.
Hvala
Verovatno se radi o poremećaju cirkadijlanog ritma jer mozak usklađuje vreme spavanja sa 24-časovnim trajanjem dana, odnosno smenjivanja ciklusa svetlo-mrak i mnoge spoljašnje i unutrašnje abnormalnosti mogu dovesti do poremećaja spavanja. Usklađivanje fizioloških funkcija čoveka sa ciklusom svetlo-mrak ne podrazumeva samo osećaj budnosti i pospanosti već i uticaj na sekreciju hormona, ponašanje, termoregulaciju, aktivnost srca, pluća... Loša higijena spavanja (npr. često neredovno spavanje, kasno leganje posle noćnog izlaska...), stresne situacije, na primer porodični problemi, ispitni rok... i ''džet-leg'' (promena vremenske zone) utiču na kvalitet spavanja, što se najčešće ispoljava kroz prolaznu nesanicu. Osećaj naglog trzanja trupa i(li) udova praćen naglim buđenjem uz osećaj padanja je česta manifestacija neusklađenosti cirkadijalnog ritma ili lošeg spavanja usled nekog psihološkog stresa, a češća je i kod ljudi kod kojih je zaspivanje sporije. Dešava se u toku površnog spavanja (prvi ili drugi stadijum NREM spavanja) zbog spontane aktivacije u motornim zonama korteksa pa dolazi do nevoljnog 'trzanja' nekog dela tela, zavisno od toga koji deo motornog korteksa je aktiviran. Ne zna se zašto nastaje osećaj padanja koji ga prati, ali se pretpostavlja da je u pitanju isti mehanizam: spontana aktivacija u vestibularnom aparatu (organ u unutrašnjem uvu koji detektuje osećaj ravnoteže), mada su neki istraživači pretpostavili da je u pitanju 'zbunjivanje' vestibularnog aparata prilikom naglog buđenja i trzaja glave. Ja sam desetak puta imao ovo iskustvo, i to uvek kada bih na neki konstantan vremenski period promenio ciklus spavanja, na primer kada bih spremao neki težak ispit, pa ceo dan učio, legao u pola tri, ustajao u sedam. Razmisli o tome kako spavaš i imaš li nekih većih problema koji utiču na tvoj svakodnevni život, ovo nije retka pojava, mnogo, ako ne i većina ljudi to dožive bar jednom u životu i najčešće nije povezano sa nekim težim neurološkim poremećajima. Međutim, ako ti se ovo često dešava, i to nezavisno od promena ciklusa spavanja ili nekog psihološkog stresa, idi kod lekara opšte prakse (koji bi te u tom slučaju verovatno uputio neurologu) jer se možda radi o nekom poremećaju spavanja, uglavnom nekom obliku parasomnije.
P.S. Ovo nije pitanje iz anatomije već iz (neuro)fiziologije i više mu je mesto na forumu Zdravlje, al' ajde...