pitanjce za nas bracne pravoslavne

i.inch

Zainteresovan član
Poruka
421
pokusao da nadjem starije postove i nisma uspeo pa otvaram temu sa nekoliko prakticnih pitanja:

kako se na oralni seks gleda u nasoj crkvi?
posto ide vaskrsnji post, da li se za povremeno upraznjavanje tacke 1 treba ispovedati zasebno?
da li je seks sredom, petkom i nedeljom nesto sto se treba ispovedati?
da li su seksi igre i igrice isto deo ispovesti?
da li se seks iz uzivanja a ne samo u cilju pravljenja dece smatra grehom?
koje su granice odobrene u seksualnom odnosu supruznika?

pitam jer sam dobijao oprecne odgovore svestenika

1. U bibliji nema izričitog odgovora po tom pitanju, ali postoji zabrana prosipanja. Daklem, verovatno nema problema ako se ne prosipa.
2. Isus je rekao da nisu ljudi zbog subote, nego subota zbog ljudi, a žene, nedelje, srede i petkove nije pominjao, ali mislim da se može bezbedno ekstrapolirati na sve dane u nedelji, kao i na žene, sve dok se poštuje 1. tačka.
3. U postu se ne treba uzdržavati, kao što reče Pavle kada je ostario i kada mu je samo ostalo da žali za propuštenim prilikama. No, treba imati na umu da se u postu treba uzdržavati od loših pomisli, tako da toj zabavici ne treba pristupati sa mislima o odgrizanju i tako, pa će biti u redu.
4. Supružnički odnosi ograničeni su na supružnike.
5. Seksualne aktivnosti u braku ne treba ispovedati. Popa koji bi to ispovedao treba uputiti da iznajmi odgovarajući DVD.

Nadam se da je bilo od pomoći. :D

To netreba da se radi kad je post .A ostalim danima to sto radis sa tvojom zenom tvoja privatna stvar .Ispovedanje sluzi da bi ti olakasao dusu sto bi se reklo da podelis teret ako te grize savest i nista vise ,ja mislim da svestenik nemoze da daje oprost od greha ma koliko veliki cin imao.

1. U bibliji nema izričitog odgovora po tom pitanju, ali postoji zabrana prosipanja. Daklem, verovatno nema problema ako se ne prosipa.
2. Isus je rekao da nisu ljudi zbog subote, nego subota zbog ljudi, a žene, nedelje, srede i petkove nije pominjao, ali mislim da se može bezbedno ekstrapolirati na sve dane u nedelji, kao i na žene, sve dok se poštuje 1. tačka.
3. U postu se ne treba uzdržavati, kao što reče Pavle kada je ostario i kada mu je samo ostalo da žali za propuštenim prilikama. No, treba imati na umu da se u postu treba uzdržavati od loših pomisli, tako da toj zabavici ne treba pristupati sa mislima o odgrizanju i tako, pa će biti u redu.
4. Supružnički odnosi ograničeni su na supružnike.
5. Seksualne aktivnosti u braku ne treba ispovedati. Popa koji bi to ispovedao treba uputiti da iznajmi odgovarajući DVD.

Nadam se da je bilo od pomoći. :D

уау, баш си га оправио, свака ти част

слажема се са овом твојом да се супружничке обавезе одвијају само међу супружницима

слажем се са тиме да се сексулане активности у браку док год то не укључује иживљавање и додатну особу/особе не треба у детаље исповедати, то је приватност од Бога дана

у посту се ипак треба по могућству уздржавати, у оквирима личних могућности. мислим пре свега на минимим недељу дана пре причешћа. што рече мој духовник, сада будите људи има времена да будете анђели

забавице и ролплај игре су дозвољене док нема приморавања

орални секс мислим да није ништа недозвоаљено док год је умерено и по договору, ипак живимо у временима где смо на сваком кораку тим утицајима изложени и човек би требало да буде од камена да на све то не обраћа пажњу, тако немој да се плашиш јер зна Господ све нас и на свим пољима и по његовом допуштењу то постоји, јер да није тако све би до сада завршило у пич6ајз

Poslednja izmena:
To netreba da se radi kad je post .A ostalim danima to sto radis sa tvojom zenom tvoja privatna stvar .Ispovedanje sluzi da bi ti olakasao dusu sto bi se reklo da podelis teret ako te grize savest i nista vise ,ja mislim da svestenik nemoze da daje oprost od greha ma koliko veliki cin imao.

свакако не док је пост, ако баш мора онда оно најосновниј колко да се умире страсти, орални не би требало сем ако баш загусти

питам се како се исповед грех који се редовно понавља?

Zasto?Bog je ljubav,zar ne?Ako mene moj muz voli ne samo srcem i dusom,vec i telom,kakav je to greh?Sam post,ne znaci odricanje,vec ciscenje uma od zlih misli!!!!Ako jedes suvi hleb i pijes vodu,a mislis ruzno,dzaba mucis svoje telo.Zar ne?
Ne vidim kako bi telesna ljubav sa supruznikom izazvala zle misli,naprotiv!

Zasto?Bog je ljubav,zar ne?Ako mene moj muz voli ne samo srcem i dusom,vec i telom,kakav je to greh?Sam post,ne znaci odricanje,vec ciscenje uma od zlih misli!!!!Ako jedes suvi hleb i pijes vodu,a mislis ruzno,dzaba mucis svoje telo.Zar ne?

имаш право, мучење тела никако!!!!!!!

питам се ако неки свештеници сматрају орални секс грехом а неки не, где је ту истина, или је то индивидуално за сваки пар

Ja nevidim kako bi jedenje mesa u vreme posta izazvalo zle misli pa opet je to nesto sto se ne radi.Post je ustvari odricanje zbog viseg cilja .Cilj je da se suzdrzimo svojih nagona ,sebe priblizimo svetosti.

Perverzija uma je perverzija uma i ona je sve više prisutna sa vremenom. Na sreću, nijedna religija koja još uvek drži makar koliko do čistote učenja neće opravdavati takav čin.
Šta više, Sveti Pavle je govorio o tim anomalijama uma koje je nazivao čulnom prirodom.
Nezavisno u kojoj se religiji neko nalazi zahtevi za ispravan duhovni razvitak osobe su uvek jedinstveni i sve dok osoba ne nadraste vlastite abnormalnosti (pasije ili perverzije) uma ne može imati vidniji napredak u ličnom duhovnom razvitku.
Šta više nije ni malo važno šta kažu drugi ljudi ili šta kaže bilo koja religija. Svako onaj ko želi znati ispravan odgovor i ako ga istinski želi zarad svoje ljubavi prema životu taj će uvek moći dobiti odgovor i lično znati šta mu valja činiti.
Niko od nas ne bira ispravniji odnos prema životu zbog bilo koga ili zbog bilo koje religije ovoga sveta već samo i jedino zbog sebe.
Svako sebi pravi barikade i svako ih sam mora čistiti.
Izbor je lični.
Sloboda o kojoj se poslednjih decenija mnogo "popovalo" u "civilizovanim" društvima su uglavnom slobode koje u velikom svom delu nose negativni predznak. Jer, svaki vid slobode podrazumeva odgovarajući stepen odgovornosti pa bilo da je to na području ljubavi, politike, rada, škole....

Ja nevidim kako bi jedenje mesa u vreme posta izazvalo zle misli pa opet je to nesto sto se ne radi.Post je ustvari odricanje zbog viseg cilja .Cilj je da se suzdrzimo svojih nagona ,sebe priblizimo svetosti.

Tebi je dovoljno da ti neko koze da se ovo ne radi tad i tad ili ovo se radi,i ti to tako prihvatis,jer je neko rekao da tako mora ili treba!?
Na pitanje: koja je mera posta? - Sv. Vasilije Veliki odgovara: "U duhovnom postu mera je jedna i važi za sve - potpuno udaljenje od svega što vodi grehu. A što se tiče uzdržavanja od hrane, tu su mera i način upotrebe različiti: zavise kod svakoga od njegovog uzrasta, zanimanja i stanja tela. Zato je nemoguće podvesti podjedno pravilo za sve koji se nalaze u školi pobožnosti. No, odredivši meru uzdržanja za zdrave podvi-žnike, mi prepuštamo razboritosti nastojatelja (duhovnika) da u tome vrši pametne izmene. Hranu pak bolesniku, ili umornome od teških radova, ili onome koji ide na težak rad, na put ili na kakav bilo težak posao, nastojatelji su dužni udešavati prema potrebi. Jer nije pametno, uzimajući hranu za održavanje tela, tom istom hranom vojevati protiv tela i smetati mu u vršenju zapovesti. U svakoj vrsti hrane treba pretpostavljati ovu koja se lakše nabavlja, da se ne bismo, pod izgovorom posta, paštili oko spremanja omiljenih i skupih jela".

Poslednja izmena:
Znači, međedi i druga bića koja nisu skinula mrak uvek najbolje znaju šta je blud... :confused:

Uostalom, gde se u bibliji pominje oralni seks, života ti? z:shock:

spominje se blud a zna se sta je blud...

samo to ne ze4le da znaju ovi sto ga upraznjavaju :roll:

takodje zar treba cekati da nam neko kaze? imamo i savest i Bozju rec...

( za neinformisane nisam pravoslavne vere )

spominje se blud a zna se sta je blud...

samo to ne ze4le da znaju ovi sto ga upraznjavaju :roll:

takodje zar treba cekati da nam neko kaze? imamo i savest i Bozju rec...

( za neinformisane nisam pravoslavne vere )

Ne zna se šta je blud. Zna se kako ga nego definiše. :eek:
Problem sa vama, zadrtim vernicima bez praktičnog seksualnog iskustva, je da u svojim maštarijama ne uspevate da uočite razliku između seksa onako kako ga upražnjavaju životinje i seksa kakav upražnjavaju ljudi.

Kod većine viših životinja postoje feromoni. Mužjak nanjuši šta treba i to pokreće jednostavan mehanizam stavljanja seksualnog aparata u pogon. Ženka zauzima karakterističan stav, zavisno od vrste i u roku od nekoliko desetaka sekundi posao je obavljen.

Ovaj mehanizam kod ljudi je retardirao i za to postoje razlozi. Seks nije samo način dobijanja potomstva i nije vezan samo za estrusni period. Jer ima i jednu makar podjednako važnu ulogu u održavanju kohezije para, koja značajno prevazilazi samo parenje, a sam mehanizam seksualne pobuđenosti je znatno kompleksniji nego kod konja ili međeda.
E, to je nešto što... teoretičari ne umeju da prepoznaju jer nisu doživeli. A kada dožive, postane im jasno da mnoge stvari koje takvi poput tebe nazivaju bludom ima svoje fiziološko i socijalno opravdanje, pa je kao takvo uključeno u proces razmnožavanja kao značajan njegov deo.

дође бона друже

мени нестало, већ сам му дао једну :)

Зази, има један светитељ који је тврдио да је оргазам сећање на изгубљени рај :)

Oćete da mi povećate trigliceride i tako mi dođete glave. :eek:

Ne bih znao to sa rajem. Možda ću moći da poredim sa danom kad tašta mi otegne papke. :mrgreen:
Al, ima nekad kad pomisliš da je ta kolekcija orgazama koje si nekome omogućio jedino realno dobro koje si pružio čovečanstvu. I kakve onda ima veze koji par sluzokoža je bio aktivan. :D

Back