Quantcast

Pitanja za vernike/ce!Posto "vidim" da mnogo znaju

  • Začetnik teme Ateista
  • Datum pokretanja

1010011

Zainteresovan član
Poruka
144
maleni:

«Neću da se prepirem sa tobom nego bih da te pitam.»

Zbog one tvoje prostačke uvrede ne bi trebao ni bit da ti posvetim, al’ ajd, nek ide život..

«Šta je tebi toliko stalo da dokažeš da Bog ne postoji?»

A zašto bih ja morao da dokazujem da Bog ne postoji? To ti je isto kao kad te optuže za nešto i onda ti trebaš da dokazuješ da nisi kriv. Greška u koracima. Ja ne treba ništa da dokazujem.

Oni koji tvrde da tako nešto neverovatno kao što je nekakvo super biće koje večno postoji, koje je svemoguće i koje nas ubija i koje nam daje život – e, takvi trebaju da iznesu dokaze. A dokaza nema, neće ih ni biti.

A ako je tvoje pitanje bilo, šta koji k. tražim u Forumu religija, onda odgovor neće biti baš originalan jer ću ponoviti Kastora i Sizifa.

U nekim diskusijama često me pitaju: «kako možeš da budeš Srbin a da ne veruješ u Boga?». Ima nas svakakvih na ovoj planeti.
 

1010011

Zainteresovan član
Poruka
144
«Sa slike iz tvog profila vidi se da si mlad ostao bez prednjih zuba,da li je to slucajno?»

Hehe.. ta slika je preuzeta sa sajta www.uglypeople.com i u moj profil je postavljena iz istraživačkih razloga. Projekat je završen, konačno.. :) Uspešno.

«Ko se u svoj razum jedino pouzda
nece moci nikad gordost da obuzda!»

Drugim rečima: ‚‚nemojte misliti svojom glavom‚‚ ?


«sxvati da smo i ti i ja samo buduca xrana za crve!»

E drago mi je da se bar u nečemu slažemo.
 
Г

Груја

Gost
Ateista:
-Vi tvrdite: Bog postoji, temeljeci svoju tvrdnju na principu uzrocnosti.
Kazete: sve sagradjeno ima svog graditelja, sve stvoreno svog stvaraoca, sve postojece svog tvorca, tkanina predstavlja tkaca, crtez crtaca, gravura gravera, a kosmos, po toj logici, najbolji je dokaz postojanja Boga kao njegovog Stvoritelja.
Prihvatimo li, medjutim, ovakvo stanje stvari, zar nemamo pravo da po istoj logici postavimo pitanje: "A ko je stvorio tog Stvoritelja?!
Nije li to zamka za vase argumente!
Нико, Он је Бог!
 

Nikodim Ljutic

Zainteresovan član
Poruka
193
Има неколико дана да сам чуо на ТВ-у, да је и мера свемиру одређена. Додуше рекоше "до сада познато"... али ипак је то нека мера. Велико достигнуће, зар не? Да ли можете да поверујете у тако нешто? Ипак је то само реч човека. Теорија. Неко је поменуо Велики прасак, а неко опет Стварање. Нико, данас жив, није присуствовао ни једном од ових догађаја, да би нам данас изнео сведочанство о томе и рекао... ја сам сведок. То се у потпуности односи на Велики прасак, док са Стварањем ствар стоји мало другачије. Стварању је сведок сам Створитељ, а од шестог дана и сам човек и нешто мало касније, жена. Стављајући ове две ствари у неку врсту упоређења, озбиљним размишљањем доћи ћемо до закључка да је за теорију Великог праска потребно далеко више вере, него за јединствени чин Стварања. Како ни за један акт немамо чврсте научне доказе на нивоу огледа, не можемо ни за један тврдити да су доказани и да имају егзактне показатеље. Шта нам остаје? Једино што нам остаје било да је у питању један или други концепт, је да у то поверујемо. Ту већ стижемо на поље религије.

Дакле сви који тврде да је свет и све видљиво и невидљиво створено једним јединственим, сингуларним, актом Стварања... су верници! Они други, који верују да је свет настао Великим праском Супернове или неким другим, сличним актом, називају себе атеистима. Међутим, да ли је то тако? И једни и други су верници, само у различите облике настанка. Једина разлика је у томе, што једни признају једног интелигентног Творца, док други тврде да је све производ хаоса и случајних догађања. Интерсантно је то, да је већина људи, у почецима свог битисања, било опредељено у овом другом смеру, али је касније један део вером прихватио Творца и постао оно што зовемо верник. Како атеисти верују да је све плод случајности, за шта су и потребни ови дуги, дуги временски периоди, као што је рецимо, 4,6 милијарди година постојања света, то о томе нема шта пуно да се каже. Настанак је случајан, а после је све ствар природе и природних закона, односно еволуције.


Међутим, Стварање има своју причу и логику која је нешто другачија. Одмах ћу да кажем да та логика није ни мало ретроградна или последица затуцаности, већ нешто што има своје јако утемељење, коју не мора свако да прихвати, али је пожељно да о томе размисли без прерасуда. Предрасуде које нам уграђују од малих ногу, бар у овим крајевима, су велика препрека за прихватање логичности концепта Стварања.

Целокупна наука, која почива на темељима предпоставки, окренута је томе да докаже како је из тог хаоса и случаја настао савршени ред у природи, узајамна повезаност, сврсисходност, интелигенција, лепота, љубав... и много тога још. И то није чудно. Чудно је што ту и не постоји жеља да се прикрије хаос и случај, као узрок постојања свега, него баш супротно, хаос и случај као узрок свега, афирмише! Покушаћу са једним примером.

Верујете ли да је метематички доказиво, да је много већа вероватноћа да, рецимо, као последица експлозије ручне бомбе, на неком бојном пољу, настане ручни часовник, него да је, као последица Великог праска, настао сав свет. Та разлика у проценту вероватноће није мала, већ се мери у цифрама са стотинама нула. Ето је наука. Само математика је егзактна наука и оперише са егзактним категоријама. Дакле потребна је вера. То није мала вера. За ову теорију потребна је вера достојна сваког верника из оне друге категорије, ако не и већа.

Имам привилегију да познајем три доктора наука из области генетског инжињеринга, и желео бих да поделим са вама само једно њихово размишљање о овој теми. Сви до једног тврде, да како више улазе у тајне молекуларне биологије, то су све сигурнији, да иза тог савршенства мора да стоји интелигентан план. Све су сигурнији да настајање тако нечег савршеног, као што је генетски код, не може бити плод случајности.

Моји закључци ме враћају на почетно питање. Ко је створио Створитеља? Ја сам већ покушао да дам неки одговор у кратким цртама раније, али како се дискусија развила потакла ме је да поново покушам.

Ни ја, као ни присталице терије Великог праска, не могу да докажем ништа, али могу да дам полазиште за размишљање, у једном поштеном односу према самима себи. Одбаците, за тренутак, све што знате јер то такође није ничим доказиво и покушајте да размишљате о тексту са првих страница Библије. Ја бих могао да кренем у анализу сваког појединачног стиха, али и овако сам предуг. Но хоћу да дам неки одговор на тему. Можда ћу се мало поновити у односу на прво јављање.

Дакле... Бога не можемо сатвљати у људске оквире. Људски оквири су за људе. Пробајмо да се издигнемо изнад њих, али само у размишљању. Почнимо да размишљамо о творевини. Не морамо далеко. Почнимо од човека. Покушајмо да признамо сами себи колико је савршенство човек. Само у људском мозгу има веза између можданих ћелија, колико и лишћа на 100 квадратних километара шуме. Замислите какав смо ми производ! Фантастичан! Могли бисмо и даље да размишљамо, али бих хтео да вас усмерим ка произвођачу, односно Створитељу. Замислите какав је тек Створитељ када је производ овако HI TECH!!! То је јако тешко и замислити. На то сам и хтео да дођем. Свако ко би покушао да објасни Божју величину и у томе успео, сигурно би био неко ко је изнад Бога. Таквог Творца који није ограничен ни временом ни простором, ми људи, тим истим ограничењима спутани, нисмо кадри ни приближно појаснити, осим у границама у којима нам се Он сам открио. То није мало. Свето писмо или Библија је писмо Бога упућено човеку, у коме нам се Он открио таман онолико колико ми можемо да носимо. Осим у Писму, Он нам се открива и својим створењима, која су тако дивно и свршено креирана, да у свком свом детаљу показују Његову величину.
 

Milica3

Zainteresovan član
Poruka
107
Anonymous:
1010011:
Milica3:
Dakle, znamo zašto je nebo plavo i lišće zeleno i argument da imamo «mali razum» jednostavno ne stoji.

Jedan od razloga zbog kojeg toliko ljudi veruje u Boga je neznanje.
zasto je plavo :)
Zasto su bash te talasne duzine i zasto ih ti vidis bas kao plave a ne kao neke druge ;)
nisam ja klasik religiozna al to je pitanje
Goste, pazi kad citiras tekstove...ovo nije moje.
Ja bih ipak pre da verujem u nesto.... sto ima znacenje za mene licno i ne moram da dokazujem da postoji; kao sto je moj kucni prag na selu za nekog parce drveta a za mene mesto na kome se pruza pogled u obilje sadrzaja. Da niko nikada nije spomenuo Boga, i iskompliokovao prestavu o Njemu, verovatno bi sad svi zdusno trazili da uhvatimo takne niti svih zbivanja koje se ne mogu dokazati.
 

1010011

Zainteresovan član
Poruka
144
Gost:

«zasto je plavo»

Zato što naša atmosfera raspršuje najviše plavu svetlost. Mnogo više od žute i crvene.
Zraci Sunca prelaze kraći put kroz atmosferu kada je ono visoko na nebu pa se malo svetlosti rasprši i ta svetlost uglavnom pripada plavom delu spektra.


«Zasto su bash te talasne duzine»

Zbog temperature. Naše sunce na površini ima temperaturu od 6000 K i sija u vidljivom delu spektra sa maksimumom u žutoj svetlosti. Da je mnogo hladnije emitovalo bi elektromagnetno zračenje u infracrvenom delu a da je mnogo toplije u ultraljubičastom.

«i zasto ih ti vidis bas kao plave a ne kao neke druge»

Skoro sva bića na Zemlji su razvila mogućnost registrovanja optičkog dela spektra jer naše Sunce emituje taj deo vrlo intenzivno. Infracrveno i ultraljubičasto zračenje koje nam dolazi sa Sunca ne može da prođe kroz atmosferu i mi nismo razvili osetljivost na te zrake.

A koji organ je kod čoveka zadužen za vid i kako se stvara slika (u boji) u mozgu, neki drugi put. :)
 

Milica3

Zainteresovan član
Poruka
107
Mnogo rasprava o gordosti, odnosu prema veri, svestenstvu i sl.. Htela bih da navedem jedan stari tekst UZVISENA STAZA UCENIKA - UPUTSTVA GURUA
iz knjige SEDAM KNJIGA MUDROSTI lame Kasi Dawe Samdupa, koji lepo klasifikuje moguce stranputice u odnosu prema veri.
DESET GRESAKA
1.Ako se slabost vere spoji sa snagom uma, oni mogu da dovedu do greske beskorisnih reci ( brbljanja).
2.Ako se snaga vere spoji sa slaboscu uma, moze da dodje do greske krutog dogmatizma.
3.Velika revnost bez odgovarajuce verske upucenosti moze da dovede do krajnje nerazumnosti ( ili da ide putevima koji vode greski).
4.Meditiranje bez dozvoljene pripreme i slusanja i proucavanja Ucenja, moze da dovede do toga da se covek izgubi u dubinama nesvesnog.
5.Bez prakticnog i odgovarajuceg razumevanja covek je sposoban da padne u gresku poboznog ponosa.
6.Sve dok duh ne bude povucen u nezainteresovanost i beskrajno sazaljenje lako se moze upasti u gresku trazenje oslobodjenja jedino za sebe.

Kome nije dosadno nastavicu do 10 u sledecem postu ali moram da navedem jos jedan zavet ucenicima koji znam odavno napamet:

NE DOZVOLI DA TVOJA CULA OD TVOGA DUHA NAPRAVE TEREN ZA IGRU
DA LI SI STAVIO SVOJE BICE NA RASPOLAGANJE VELIKOJ LJUDSKOJ PATNJI, O, KANDIDATU SVETLOSTI?
 

Milica3

Zainteresovan član
Poruka
107
Nastavak:
7. Jedino ako duh nije umiren poznavanjem svoje sopstvene nematerijalne prirode, lako se moze upasti u gresku da se sve aktivnosti uprave ka svetovnom putu.
8. I ako je svaka ambicija unistena, moze se lako upasti u takvu gresku kada nas savladaju svetovni motivi.
9. Ako omogucite lakovernima i prostim obozavaocima da se okupe oko vas, moze se desiti da upadnete u gresku dovoljnosti i prostackog ponosa.
10. Ako hvalite svoje znanje i svoje okultne moci, mozete lako upasti u gresku da gordo isticete svoju vestinu u izvrsavanju obreda.

Eto to bi bilo za one koji takodje ozbiljno razmisljaju da kristalizuju svoje stavove. Nema veze sto ja kazem da sam hriscanian .. a neko se zove drugacije... Ovi zaveti ucenicima su lepota Bozija i mozemo da se svadjamo i pricamo svasta ali kada bi neko zaista bio u problemu lako bi razaznao da li mu je potrebnije bice koje postuje ove zavete ili neka nasa svadjalica sa foruma.
 
Top