Pitanja o vatrenom oružju radi lične zaštite

Holy1

Ističe se
Poruka
2.579
Dobro veče.
Tema je autorska.

Želeo bih da završim obuku za rukovanje vatrenim oružjem, tačnije automatskom puškom pa me zanima da li je moguće sa sertifikatom o potvrdi znanja o rukovanju ovim oružjem koristiti isto u ličnoj zaštiti?

Da li bi neko mogao da mi preporuči gde u okolini Novog Sada ili baš u NS ima pouzdani učitelj - kurs? Šta predstavlja taj sertifikat?
Koje oružje po zakonu u Srbiji čovek može da poseduje u svrhu lične zaštite, da li je to automatska puška, poluautomatska?

georgejune

Starosedelac
Poruka
194.840
Dobro veče.
Tema je autorska.

Želeo bih da završim obuku za rukovanje vatrenim oružjem, tačnije automatskom puškom pa me zanima da li je moguće sa sertifikatom o potvrdi znanja o rukovanju ovim oružjem koristiti isto u ličnoj zaštiti?

Da li bi neko mogao da mi preporuči gde u okolini Novog Sada ili baš u NS ima pouzdani učitelj - kurs? Šta predstavlja taj sertifikat?
Koje oružje po zakonu u Srbiji čovek može da poseduje u svrhu lične zaštite, da li je to automatska puška, poluautomatska?
To i mene zanima,naime zelim da se zastitim od vucica

jolemisa

Elita
Poruka
23.735
Ne smes ni pistolj sa tim sertifikatom da koristis,ili da se branis u svojoj kuci protiv provalnika.Samo su izmislili dozvolu za drzanje oruzja da bi naplatili dobar porez,a za nosenje i koristenje oruzja ti je potrebna posebna dozvola,koju dobijaju preduzetnici,kriminalci i ostala bagra,a kao obican covek,kao sto sam rekao,moras kod kuce da ga drzis rasklopljenog,sarzer sa strane i ako ti neko ne daj boze udje u kucu kao provalnik,iako bi stigao da ga sklopis,ne bi smeo da ga upotrebis.

Poruka
24.996
Oruzje za nosenje je nemoguce dobiti, kao moze zakonski, ali u praksi to nije moguce. Pistolje isto tako nije moguce dobiti.
Oruzje jedino mozes da nabavis ako si clan lovackog ili streljackog drustva. A za samoodbranu imas oruzje D kategorije kao sto je biber sprej i shoker, to ti ne treba nikakva dozvola, sve ostalo je zabranjeno.
Mozes i da nabavis ruzje sa tetivom i vazdusnu pusku, ali ima i tu ogranicenja u brzini i jacini tetive.

Holy1

Ističe se
Poruka
2.579
Koja glupost..Naši preci su se borili protiv takvih zakona koji ih ograničavaju u vidu oduzimanja ličnog porodičnog naoružanja. Ja znam da je kod nas u starom selu svaka kuća imala svoju pušku pored ikone krsne slave. Najveća kletva kod Crnogoraca, Hercegovaca je uvek bila "U kuću ti puške ne visilo."

Holy1

Ističe se
Poruka
2.579
Replike kolta navy1851,(revolver na crni barut) mogu se uzeti bez dozvole, samo sa
ličnom kartom. Obavezna je prijava istog u roku od sedam dana od kupovine u policiju.
Navodno spadaju u C kategoriju. Mana, pa nisu baš jeftini, i komplikovano punjenje.
to je tehnologija stara 150 godina..Al u svakom slučaju korisna informacija, hvala. Imaš li neki dokaz za to?

Sagrailo

Zainteresovan član
Poruka
249
Ukucaj na Youtube: Dum Dum oružje na crni barut. Ako imaš strpljenja da sve ispratiš,
imaš i linkove ka prodavnicama koje prodaju to oružje. To jeste stara tehnologija, ali je
oružje replika koju radi ozbiljna firma po savremenoj tehnologiji. Oružje spada u C
kategoriju zato što se puni sa prednje strane. Barut (crni isključivo) sipa se u burence,
pa se onda stavlja filcani čep, i kugla. Sa prednje strane kapisla. Američki građanski rat
je zapamćen kao rat sa najviše amputacija udova, baš zbog ovog oružja koje se pojavilo
neposredno pred početak rata. Gde pogodi u kost, sve smrvi, tako da jedino ostaje amputacija.
Dakle, nije igračka, već jedna vrlo ozbiljna i ubojita stvar.