Pitanja o Islamu i Bogu

Čuj koji dokazi, pa pogledaj koliko je biblijskih priča i proroka u Kur'anu. A i nije kopirano samo iz Biblije. Recimo ona čuvena 'Ko ubije jednog nevinog čoveka kao da je ubio celo čovečanstvo' nije iz Biblije nego iz Talmuda, odnosno iz Sanhedrina 35 ako se ne varam. Priča o Abrahamu, idolima i vatri je isto iz Talmuda Genesis Rabbah 38. Pa onda priče o Mariji koja se krije u hramu dok joj Bog šalje hranu preko ptica, Marija koja u bolovima sedi ispod palminog drveta gde joj Bog pet obezbeđuje plodove i vodu, priča o Isusu koji govori kao beba iz svog krevetca, priča o Isusu koji od blata pravi živte ptice su preuzete iz apokrifnih jevanđelja koja se bave Isusovim detinjstvom i koja su nastajala između 2. i 6. veka. Pa priča o spavačima u pećini je takođe hrišćanska legenda iz 4. veka ako se dobro sećam.

Evo ti očigledan primer kopiranja Biblije. Sveti Stefan pre svog smaknuća upućuje kritiku Jevrejima, a gotovo identična kritika se nalazi u Kur'anu 4:155.
1. Jevreji su optuženi da su im srca neobrazana (arapska reč 'ghulf' koju je Korkut preveo kao 'okorela')
2. Jevreji se optužuju da su ubijali proroke i poslanike
3. Jevreji se optužuju da se ne drže Božijeg zakona/zaveta
4. Jevreji se optužuju da odbijaju da prihvate Svetog Duha odnosno dokaz od Boga.

Pogledajte prilog 1658411

Evo ti još jedan primer pa uporedi. Isusove reči iz Mateja 19:23
Again I tell you, it is easier for a camel to go through the eye of a needle than for someone who is rich to enter the kingdom of God.
Kur'an 7:40
Indeed, those who deny Our verses and are arrogant toward them - the gates of Heaven will not be opened for them, nor will they enter Paradise until a camel enters into the eye of a needle. And thus do We recompense the criminals.

I znaš li recimo ko je u Bibliji prvi počeo da koristi izraz inshallah uopšte? Apostol Pavle. Eto, to ste preuzeli od njega.

Netačno. Arheologija i epigrafika su dokazali da su Arapi pod uticajem jevrejskih i hrišćanskih zajednica počeli da prelaze na monoteizam još u 4. veku. Od tada na arapskim pločama se spominje sve manji i manji broj paganskih božanstava, sve do kraja 5. ili početka 6. veka kada se na natpisima spominje samo jedan jedini bog u celoj Arabiji, uključujući i južni Hidžaz.
Dakle decenijama pre Muhameda i Islama Arabljani su već postali monoteisti, postepeno, u miru, bez ratova, bez podela, bez ''Božijih poslanika''. Muhamed je bio totalni višak u toj priči. Proglasio se za proroka samo zbog lične koristi i doneo je sa sobom ratove, uništenja, ubijanja, podele, masovna stradanja, lopovluk i verska i etnička čišćenja.

Koji je bio motiv da Pavle propagira Isusa, Izraelovog Boga i proroke mnogobošcima?

bezveze ti je argument, kao da Bog ne smije da spomene sta je prije spominjao u prijasnjim objavama...

pa kada Bog spomene nesto sto je prije spominjao , ti to iz tvoje perepektive vidis kao ahaaa ovo su muslimani kopirali zidove i krscane....eh to je tvoja greska...dalje ti ne treba elaborirat, posto je greska ocita.

bezveze ti je argument, kao da Bog ne smije da spomene sta je prije spominjao u prijasnjim objavama...

pa kada Bog spomene nesto sto je prije spominjao , ti to iz tvoje perepektive vidis kao ahaaa ovo su muslimani kopirali zidove i krscane....eh to je tvoja greska...dalje ti ne treba elaborirat, posto je greska ocita.
A odakle onda učenja i priče iz Talmuda u Kur'anu to ti meni objasni? Kako su to učenja i zapisi rabina odjednom postala Božija reč? Kako to da su delovi iz apokrifnih jevanđelja koja su nastajala između drugog i šestog veka završili u Kur'anu kao Božija reč? Kako to da su reči mučenika Stefana u Kur'anu postala Božija reč? Kako to da musllimani koriste termin ''inshallah'' kada u Bibliji jedina osoba koja ga koristi je apostol Pavle? Zar to nije jasan dokaz da je Muhamed kopirao lokalne hrišćane? Čak je i basmala preislamska. Koristila se čitav vek pre Muhameda u južnoj Arabiji.
https://almuslih.org/wp-content/uploads/Library/Jallad, A - The pre-Islamic Basmala.pdf

Gotovo sve u Kur'anu i Islamu je copy/paste. Čak i mit o stvaranju sveta je stari bliskoistočni paganski mit.
I onda dođeš ti i kažš da sve ovo što sam napisao je bezveze i ne znači ništa. :lol:

A odakle onda učenja i priče iz Talmuda u Kur'anu to ti meni objasni? Kako su to učenja i zapisi rabina odjednom postala Božija reč? Kako to da su delovi iz apokrifnih jevanđelja koja su nastajala između drugog i šestog veka završili u Kur'anu kao Božija reč? Kako to da su reči mučenika Stefana u Kur'anu postala Božija reč? Kako to da musllimani koriste termin ''inshallah'' kada u Bibliji jedina osoba koja ga koristi je apostol Pavle? Zar to nije jasan dokaz da je Muhamed kopirao lokalne hrišćane? Čak je i basmala preislamska. Koristila se čitav vek pre Muhameda u južnoj Arabiji.
https://almuslih.org/wp-content/uploads/Library/Jallad, A - The pre-Islamic Basmala.pdf

Gotovo sve u Kur'anu i Islamu je copy/paste. Čak i mit o stvaranju sveta je stari bliskoistočni paganski mit.
I onda dođeš ti i kažš da sve ovo što sam napisao je bezveze i ne znači ništa. :lol:
objasnjeno ti je samo nepovezujes logicki stvari.

Kazem ti ako Bog spominje nesto sto je spomenuto u Bibliji, to znaci desilo se tako jer Bog je to recimo prouzrokovao i o tome i govori u Kuranu, tipa recimo cijepanje mora na dva dijela u MOjsijevo vrijeme, ozivljavane mrtvih za vrijeme Isusa....

to sto i Kuran spominje, to jeste sto Bog spominje u Kuranu, ne znaci da je Kuran kopirao nego Bog samo napominje da je to njegovo djelo ta sva cuda. a ako spomene i druge stvari to samo znaci da se tako zbilo kako je rekao, a ne da su muhammed i muslimani kopirali od Biblije koja nije ni postojala na arapskom u to vrijeme, zato ti je argument supalj.

objasnjeno ti je samo nepovezujes logicki stvari.

Kazem ti ako Bog spominje nesto sto je spomenuto u Bibliji, to znaci desilo se tako jer Bog je to recimo prouzrokovao i o tome i govori u Kuranu, tipa recimo cijepanje mora na dva dijela u MOjsijevo vrijeme, ozivljavane mrtvih za vrijeme Isusa....

to sto i Kuran spominje, to jeste sto Bog spominje u Kuranu, ne znaci da je Kuran kopirao nego Bog samo napominje da je to njegovo djelo ta sva cuda. a ako spomene i druge stvari to samo znaci da se tako zbilo kako je rekao, a ne da su muhammed i muslimani kopirali od Biblije koja nije ni postojala na arapskom u to vrijeme, zato ti je argument supalj.
Druže ti nisi ni shvatio moj argument, ali znaš da je šupalj. Ja sam izneo niz stavki, a ti si se latio sam jedne i samo o njoj pišeš, jer očigledno za ostale nemaš odgovor:
1. Zašto muslimani koriste Pavlovu uzrečicu?
2. Zašto Allah koristi iste reči za Jevreje kao mučenik Stefan? Ja koliko znam Stefan nije bio poslanik po Islamu.
3. Otkud nebiblijske hrišćanske i jevrejske legende u Kur'anu?
4. Otkud bismila u južnoj Arabiji pre Islama?
5. Otkud paganski mit o zemlji i nebesima kao jednoj celini dok ih neki bog nije razdvojio u Kur'anu?

Zašto izbegavaš da odgovoriš na sve ovo?

Druže ti nisi ni shvatio moj argument, ali znaš da je šupalj. Ja sam izneo niz stavki, a ti si se latio sam jedne i samo o njoj pišeš, jer očigledno za ostale nemaš odgovor:
1. Zašto muslimani koriste Pavlovu uzrečicu?
2. Zašto Allah koristi iste reči za Jevreje kao mučenik Stefan? Ja koliko znam Stefan nije bio poslanik po Islamu.
3. Otkud nebiblijske hrišćanske i jevrejske legende u Kur'anu?
5. Otkud paganski mit o zemlji i nebesima kao jednoj celini dok ih neki bog nije razdvojio u Kur'anu?

Zašto izbegavaš da odgovoriš na sve ovo?

sve je ovo vrlo jednostavno odgovoriti, ali bas jednostavno....

Odgovor je:
Sve ono sto se spominje u Kuranu a sto mozemo naci u prijasnjim knjigama ma koja to bilo, ma ko to rekao, bilo to Pavle ovaj ili onaj.....
je zato sto Bog spominje to u Kuranu da su tako radili ili govorili prijasnji narodi, iz biblijskih vremena, je Bog najbolje zna sta je bilo i kako je bilo...Kuran nije napisao Muhammed niti i jedan drugi covjek, pa da mi mozemo tvrditi kopirano je, jedna jedina rijec u Kuranu nije od Muhammeda ni bilo koga drugog napisana, svaka rijec svako slovo je objava od Boga. Pa tvrditi kada vidimo nesto isto ili slicno u Bibliji i Kuranu da je Kuran kopirao to, ali vi izbacivae Boga iz ekvacije pa kontate da je Kuran kopirana od strane ljudi, jeste, da je Muhammed i ljudi pisali Kuran i mi muslimani bi tvrdili da je kopirano...cak sta vise Bog kaze u Kuranu da Muhammed nista ne zna o ovim stvarima, to je samo objava koja mu dolazi od Boga.

Pa Posto Bog zna proslost, sadasnjost i buducnost, i potencionalno, Bog ima pravo da spominje stvari sto su se desavale u prijasnjim vremenima

kao sto Bog kaze u Kuranu:

Bog se obraca direktno zidovima kroz Kuran:

2:47 O sinovi Izraelovi, sjetite se blagodati Moje koju sam vam podario i toga što sam vas nad ostalim ljudima bio uzdigao;

tako isto na drugom mjestu kaze

2:40 O sinovi Izraelovi, sjetite se blagodati Moje koju sam vam podario, i ispunite zavjet koji ste Mi dali – ispuniću i Ja svoj koji sam vama dao, i samo se Mene bojte!

evo da uzmemo naprimjer ovo pitanje:

i prijasnji Boziji poslanici su radili stvari u ime Boga/Allaha

Bismillah znaci U ime Allaha na arapski

Bog spominje u Kuranu da su to izgovarali i prijasnji Poslanici

zato u Bibliji tu Bismilu mozemo naci, gdje stoji u Bibliji

Beshumelah- U ime Alaha/Elaha

potpuno ista rijec potpuno isto znacenje

Nije to sad da su muslimani koji su pisali Kuran kopirali iz Biblije ovo, ne niposto, nego samo Bog nas informise da je to bila praksa i prijasnjih poslanika to izgovarati...a ti kada procitas Bismilu u Bibliji pa onda u Kuranu ti automatski kontas ma ovo su muslimani kopirali....jer si BOga vec u startu izbacio iz ekvacije, sto je totalnoooooo pogresno....a ti bi bio u pravu da su muslimani pisali Kuran, problem u tvom slucaju sto nisu.

Sa tobom je baš teško razgovarati. Ja što god da napišem tvoj odgovor je 'Ako u Kur'anu piše ovako onda je tako i tu nema priče'. Kja je onda poenta razgovora ne razumem? Jasno pokazujem dokaze plagijata, a ti se praviš lud. Stavljaš emocije pre racionalnosti.
Znamo da je Jakov od Saruga napisao legendu o sedam spavača u Efesu, o hrišćanskim mladićima koji su živeli u doba kada je rimski car Trajan proganjao hrišćane i oni da bi sačuvali svoje živote i svoju veru sakrili su se u pećini gde su spavali vekovima. Nakon što su se probudili i izašli videli su da sada Hrišćanstvo vlada njihovim gradom i celim carstvom.
Dakle priča je nastala kao pouka ljudima da istraju u svojoj veri bez obzira na sve, da ako su uz Boga Bog će biti uz njih i na kraju će trijumfovati.
Međutim problem je što je autor Kur'ana ovu priču predstavio kao istorijski fakt, a hrišćanski mladići su nekako postali muslimani. Još jedan pokazatelj da je ova priča u Kur'anu copy/paste plagijat je taj što autor Kur'ana nije smeo da odgovori koliko je ljudi bilo u pećini, da ne bi pogrešio broj jer i u samom Kur'anu piše da neki ljudi govore da ih je bio jedan broj, a neki navode drugi ili treći broj.
I ti u celoj ovoj zavrzlami ne vidiš problem.

Sami pagani po Kur'anu su optuživali Muhameda da plagira i ponavlja izmišljene priče drugih naroda. Dakle te priče su već bile poznate po Arabiji, samo što su pagani znali da su te legende izmišljene priče za malu decu, ali Muhamed izgleda nije, pa ih je predstavljao kao činjenice. Čak i Jevreji su Muhameda zvali 'Uho' jer je kopirao i uzima sve što je čuo i video od njih.
Muhamed je bio provaljen još za vreme svog života, a mi danas negiramo da je išta kopirao.
Nije nikakvo čudo što je Muhamed kao Arabljanin iz 7. veka znao sve te priče i propovedao monoteizam, jer kao što već rekoh u Arabji je vladao monoteizam čitav vek pre Muhameda i svi su znali za biblijske proroke i priče i okolne legende. Čudo bi bilo da se Muhamed rodio i propovedao o monoteizmu, Abrahamu, Mojsiju, Isusu negde u Kini, Japanu, među Majama ili podsaharanskoj Africi. E to bi bio pravi dokaz da je njegova vera istinita, jer ti narodi u 7. veku nisu znali ništa o biblijskom Bogu i biblijskim ličnostima, tako da bi Muhamed tamo doneo zaista nešto novo.

Zašto se i za Pavla praviš lud? Zar ne razumeš čoveče da je Pavle jedina osoba u Bibliji koja je koristila termin 'ako Bog da' ili 'ako bude Božija volja'? Niko nikada pre njega to nije činio. Odakle Pavlu onda taj izraz? Očigledno je od njega počeo.

Koji poslanici su doneli Bismilu u Arabiju kada znamo da je Arabija pre migracije Jevreja i dolaska hrišćanskih misionara bila 100% politeistička? Bismila je nastala nakon dolaska jevrejskog i hrišćanskog uticaja.

Sa tobom je baš teško razgovarati. Ja što god da napišem tvoj odgovor je 'Ako u Kur'anu piše ovako onda je tako i tu nema priče'. Kja je onda poenta razgovora ne razumem? Jasno pokazujem dokaze plagijata, a ti se praviš lud. Stavljaš emocije pre racionalnosti.
Znamo da je Jakov od Saruga napisao legendu o sedam spavača u Efesu, o hrišćanskim mladićima koji su živeli u doba kada je rimski car Trajan proganjao hrišćane i oni da bi sačuvali svoje živote i svoju veru sakrili su se u pećini gde su spavali vekovima. Nakon što su se probudili i izašli videli su da sada Hrišćanstvo vlada njihovim gradom i celim carstvom.
Dakle priča je nastala kao pouka ljudima da istraju u svojoj veri bez obzira na sve, da ako su uz Boga Bog će biti uz njih i na kraju će trijumfovati.
Međutim problem je što je autor Kur'ana ovu priču predstavio kao istorijski fakt, a hrišćanski mladići su nekako postali muslimani. Još jedan pokazatelj da je ova priča u Kur'anu copy/paste plagijat je taj što autor Kur'ana nije smeo da odgovori koliko je ljudi bilo u pećini, da ne bi pogrešio broj jer i u samom Kur'anu piše da neki ljudi govore da ih je bio jedan broj, a neki navode drugi ili treći broj.

Sami pagani po Kur'anu su optuživali Muhameda da plagira i ponavlja izmišljene priče drugih naroda. Dakle te priče su već bile poznate po Arabiji, samo što su pagani znali da su te legende izmišljene priče za malu decu, ali Muhamed izgleda nije, pa ih je predstavljao kao činjenice. Čak i Jevreji su Muhameda zvali 'Uho' jer je kopirao i uzima sve što je čuo i video od njih.
Muhamed je bio provaljen još za vreme svog života, a mi danas negiramo da je išta kopirao.
Nije nikakvo čudo što je Muhamed kao Arabljanin iz 7. veka znao sve te priče i propovedao monoteizam, jer kao što već rekoh u Arabji je vladao monoteizam čitav vek pre Muhameda i svi su znali za biblijske proroke i priče i okolne legende. Čudo bi bilo da se Muhamed rodio i propovedao o monoteizmu, Abrahamu, Mojsiju, Isusu negde u Kini, Japanu, među Majama ili podsaharanskoj Africi. E to bi bio pravi dokaz da je njegova vera istinita, jer ti narodi u 7. veku nisu znali ništa o biblijskom Bogu i biblijskim ličnostima, tako da bi Muhamed tamo doneo zaista nešto novo.

Zašto se i za Pavla praviš lud? Zar ne razumeš čoveče da je Pavle jedina osoba u Bibliji koja je koristila termin 'ako Bog da' ili 'ako bude Božija volja'? Niko nikada pre njega to nije činio. Odakle Pavlu onda taj izraz? Očigledno je od njega počeo.

Koji poslanici su doneli Bismilu u Arabiju kada znamo da je Arabija pre migracije Jevreja i dolaska hrišćanskih misionara bila 100% politeistička? Bismila je nastala nakon dolaska jevrejskog i hrišćanskog uticaja.

gdje to pise da neko kaze, evo ja sam izmislio tu pricu? gdje dokaz da je izmisljena prica?

Zašto se i za Pavla praviš lud? Zar ne razumeš čoveče da je Pavle jedina osoba u Bibliji koja je koristila termin 'ako Bog da' ili 'ako bude Božija volja'?

to sto je mozda zapisano nesto samo u NZ a ne i u SZ, NE ZNACI DA NIKO TAJ TERMIN PRIJE NJEGA NIJE KORISTIO...glupa ti je argumentacija ovdje.

poslanika je bilo 124 000 kroz historiju u svijetu....i ti me pitas ko je od njih donio...ode ti daleko u nepoznate terene bespotrebno.

gdje to pise da neko kaze, evo ja sam izmislio tu pricu? gdje dokaz da je izmisljena prica?

Zato što je Jakov od Seruga bio pesnik i književnik, a ne istoričar. On je pisao poučne priče sa verskom tematikom. Nemanikakvog dokaza da je to bio istorijski događaj. Niko o tome nije ništa zapisao osim Jakova.
A to i dalje ne daje odgovor na pitanje kako su odjednom hrišćanski mladići iz 3. veka postali muslimani?

to sto je mozda zapisano nesto samo u NZ a ne i u SZ, NE ZNACI DA NIKO TAJ TERMIN PRIJE NJEGA NIJE KORISTIO...glupa ti je argumentacija ovdje.

Ja svoj zaključak donosim na osnovu nedostatka dokaza koji upućuju suprotno. Dakle nema nikakvog dokaza da je neko pre Pavla upotrebljavao taj izraz, što znači da je teret dokazivanja suprotnog na tebi.
Moja metodologija donošenja zaključka se bazira na nedostatku dokaza, dok s druge strane tvoj kontraargument se bazira na ničemu i bukvalno počinje sa rečju 'MOŽDA' i nakon toga imaš obraza da kažeš a je moja argumentacija glupa. :lol:

poslanika je bilo 124 000 kroz historiju u svijetu....i ti me pitas ko je od njih donio...ode ti daleko u nepoznate terene bespotrebno.
Druže ja nisam musliman. Ja ne verujem da je bilo 124 000 poslanika. Za mene je to samo još jedna Muhamedova bajka i izmišljotina. Ako nemaš dokaze da potkrepiš tu tvrdnju, ako nemaš imena barem nekih od tih poslanika (ne računajući jevrejske i arapske), ako nemaš dokaze da se negde praktikovao Islam pre 7. veka i izvan Arabije onda meni ovo što si napisao ne znači baš ništa.

Zato što je Jakov od Seruga bio pesnik i književnik, a ne istoričar. On je pisao poučne priče sa verskom tematikom. Nemanikakvog dokaza da je to bio istorijski događaj. Niko o tome nije ništa zapisao osim Jakova.
A to i dalje ne daje odgovor na pitanje kako su odjednom hrišćanski mladići iz 3. veka postali muslimani?

Ja svoj zaključak donosim na osnovu nedostatka dokaza koji upućuju suprotno. Dakle nema nikakvog dokaza da je neko pre Pavla upotrebljavao taj izraz, što znači da je teret dokazivanja suprotnog na tebi.
Moja metodologija donošenja zaključka se bazira na nedostatku dokaza, dok s druge strane tvoj kontraargument se bazira na ničemu i bukvalno počinje sa rečju 'MOŽDA' i nakon toga imaš obraza da kažeš a je moja argumentacija glupa. :lol:

Druže ja nisam musliman. Ja ne verujem da je bilo 124 000 poslanika. Za mene je to samo još jedna Muhamedova bajka i izmišljotina. Ako nemaš dokaze da potkrepiš tu tvrdnju, ako nemaš imena barem nekih od tih poslanika (ne računajući jevrejske i arapske), ako nemaš dokaze da se negde praktikovao Islam pre 7. veka i izvan Arabije onda meni ovo što si napisao ne znači baš ništa.

puno ti jos toga treba da ucis

U koji izvorima osim islama ima spomenuti spavaci u pecini koji su ostali dugo godina tu uspavani? u Kojim izvorima se moze price o njima naci?

Priča o spavačima u pećini, poznata u islamu kao Ashab al-Kahf (Stanovnici pećine), spominje se u različitim religijskim i kulturnim izvorima osim Kur'ana. Ova priča ima svoje korijene u ranijim kršćanskim i paganskim tradicijama te se proširila kroz različite religijske i kulturne tekstove. Evo pregleda izvora gdje se može pronaći priča o spavačima u pećini:​

1. Kršćanski izvori

Priča o spavačima u pećini prisutna je u ranokršćanskoj tradiciji, poznata kao legenda o Sedmorici spavača iz Efeza. Ovo je najpoznatiji prethodnik islamske verzije priče.
  • Izvori:
    • Syriac text "The History of the Seven Sleepers": Najstarija verzija priče napisana je na sirijskom jeziku u 5. stoljeću.
    • Jacob of Serugh (451–521): Sirijski kršćanski pjesnik i biskup opisao je ovu priču u svojim djelima.
    • Gregory of Tours (538–594): U svojoj knjizi Glory of the Martyrs, opisuje legendu o Sedmorici spavača.
    • Kršćanske apokrifne knjige: Priča se širila kroz razne kršćanske zajednice i prilagođavala njihovim potrebama.
  • Sadržaj priče:
    • Sedmorica mladića iz grada Efeza (današnja Turska) pobjegla su u pećinu kako bi izbjegli progone cara Decija (249–251). U pećini su zaspali, a probudili su se stotinama godina kasnije, u vrijeme kršćanskog cara Teodozija II (408–450).

2. Kur'an i islamski izvori

Priča o Ashab al-Kahfu spominje se u Kur'anu, u suri Al-Kahf (Pećina), ajeti 9–26. Islamska verzija priče sadrži neke sličnosti s kršćanskom tradicijom, ali s dodatnim detaljima i naglaskom na pouke o vjerovanju u Boga.
  • Glavne razlike:
    • U Kur'anu nije navedeno tačno koliko je spavača bilo (broj varira u tumačenjima).
    • Naglasak je na vjeri, predanosti Bogu i čudu.
seven-sleepers-christianity.jpg.webp

Moja metodologija donošenja zaključka se bazira na nedostatku dokaza, dok s druge strane tvoj kontraargument se bazira na ničemu i bukvalno počinje sa rečju 'MOŽDA' i nakon toga imaš obraza da kažeš a je moja argumentacija glupa.

jako lose argumentiras, to ti moram priznati....

cuj nema dokaza da je iko prije pavla, kao da je svijet poceo sa pavlom heeej molim te.

puno ti jos toga treba da ucis

U koji izvorima osim islama ima spomenuti spavaci u pecini koji su ostali dugo godina tu uspavani? u Kojim izvorima se moze price o njima naci?

Priča o spavačima u pećini, poznata u islamu kao Ashab al-Kahf (Stanovnici pećine), spominje se u različitim religijskim i kulturnim izvorima osim Kur'ana. Ova priča ima svoje korijene u ranijim kršćanskim i paganskim tradicijama te se proširila kroz različite religijske i kulturne tekstove. Evo pregleda izvora gdje se može pronaći priča o spavačima u pećini:​

jako lose argumentiras, to ti moram priznati....

cuj nema dokaza da je iko prije pavla, kao da je svijet poceo sa pavlom heeej molim te.
Bukvalno ništa nisi opovrgao što sam napisao, osim što si izneo da postoji neki anonimni izvor koji spominje spavače deceninju ili dve pre Jakova.

Ne imputiraj mi reči. Nisam rekao da je svet počeo sa Pavlom, već da nema dokaza da je iko pre njega koristio navedeni izraz. Ako ima ti pokaži.

medicina kaze da je dobro za zdravlje da se muska djeca obrezuju, od toga imaju nebefite i muskarac i zena...muskarac da ne dodje do zdravstvenih problema a takodjer zena moze biti zarazena lakse kada muskarac ima kozicu.

evo pitanje za umjetne inteligencije:

Koje su prednosti za zdravlje musko obrezivanje, i da li imaju zene njihovi partneri koristi od toga da muski se obrezuju?

Odgovor:​

Muško obrezivanje, uklanjanje prepucijuma (kožice koja pokriva vrh penisa), ima potencijalne zdravstvene koristi i za muškarce i za njihove partnere. Evo ključnih aspekata:​

Zdravstvene prednosti za muškarce

1. Smanjen rizik od infekcija mokraćnog sistema (IMS):
    • Obrezani muškarci imaju manji rizik od razvoja infekcija mokraćnog sistema, posebno u djetinjstvu. IMS su rjeđe kod muškaraca nego kod žena, ali mogu dovesti do ozbiljnijih problema poput oštećenja bubrega.
  2. Smanjen rizik od spolno prenosivih infekcija (SPI):
    • Obrezivanje može smanjiti rizik od zaraze virusom HIV-a i drugim SPI, poput humanog papiloma virusa (HPV), herpes simpleksa i sifilisa. To je posebno važno u područjima s visokim rizikom od HIV-a.
  3. Smanjen rizik od raka penisa:
    • Rak penisa je rijedak, ali obrezivanje smanjuje rizik, vjerovatno zato što olakšava održavanje higijene i smanjuje hronične upale.
  4. Poboljšana higijena:
    • Bez prepucijuma, lakše je održavati područje oko glansa čistim, smanjujući rizik od bakterijskih i gljivičnih infekcija.
  5. Smanjen rizik od balanitisa i fimoze:
    • Obrezivanje može spriječiti upalu glansa (balanitis) i spriječiti stanje u kojem prepucijum ne može da se povuče (fimoza).

Koristi za partnerice muškaraca

1. Smanjen rizik od spolno prenosivih infekcija:
    • Obrezivanje muškaraca smanjuje rizik prijenosa određenih SPI, uključujući HPV, što može smanjiti šanse za razvoj raka grlića materice kod žena.
  2. Bolja vaginalna zdravlja:
    • Studije su pokazale da partnerke obrezanih muškaraca imaju manji rizik od bakterijske vaginoze, što je često stanje koje može uzrokovati neugodan miris, svrbež i iscjedak.
  3. Manje rizika od upale i iritacije:
    • Higijena genitalnog područja muškaraca može imati pozitivan učinak na zdravlje njihovih partnerki, smanjujući rizik od iritacije i infekcija.

Potencijalni rizici i izazovi

Iako obrezivanje ima zdravstvene koristi, treba razmotriti i rizike:​

• Komplikacije: Iako su rijetke, mogu uključivati infekcije, krvarenje i ožiljke.
  • Etička i kulturna pitanja: U nekim društvima obrezivanje se smatra kontroverznim zbog pitanja pristanka i kulturnih normi.

Zaključak

Muško obrezivanje može imati zdravstvene koristi za oba partnera, uključujući smanjenje rizika od određenih infekcija i poboljšanu higijenu. Međutim, odluka o obrezivanju je lična i često zavisi od kulturnih, religijskih i medicinskih faktora. Prije donošenja odluke, preporučuje se konsultacija sa ljekarom kako bi se procijenile individualne potrebe i preferencije.​

Covek te lepo pitao, ako je to tako zasto taj tvoj bog to odma nije uradio (jer zaboga on je stvorio sve savrseno).
Ovo ti je bedno bezanje od pitanja.

Covek te lepo pitao, ako je to tako zasto taj tvoj bog to odma nije uradio (jer zaboga on je stvorio sve savrseno).
Ovo ti je bedno bezanje od pitanja.

kozica na penisu je potrebna tokom embrioloskog razvoja, kada dijete se rodi, netreba vise.

Uloga tokom embrionalnog razvoja

Tokom embriogeneze, prepucijum se razvija iz istog tkiva koje formira penis. Njegove funkcije uključuju:

• Zaštita glansa penisa (vrha penisa):
    U ranim fazama razvoja, prepucijum štiti osjetljivo tkivo glansa penisa od iritacije, mehaničkog stresa i infekcija. Ovo je posebno važno dok fetus pliva u amnionskoj tečnosti.
  • Razdvajanje tkiva:
    U početku, prepucijum je spojen s glansom penisa. Tokom fetalnog razvoja, postepeno se odvaja, proces koji se kod nekih može nastaviti i nakon rođenja. Ovo razdvajanje omogućava normalnu funkcionalnost penisa kasnije u životu.
  • Regulacija razvoja tkiva:
    Prepucijum doprinosi pravilnom razvoju kože i tkiva penisa. Njegovo prisustvo osigurava da glans ostane vlažan i zaštićen.

kozica na penisu je potrebna tokom embrioloskog razvoja, kada dijete se rodi, netreba vise.

Uloga tokom embrionalnog razvoja

Tokom embriogeneze, prepucijum se razvija iz istog tkiva koje formira penis. Njegove funkcije uključuju:

• Zaštita glansa penisa (vrha penisa):
    U ranim fazama razvoja, prepucijum štiti osjetljivo tkivo glansa penisa od iritacije, mehaničkog stresa i infekcija. Ovo je posebno važno dok fetus pliva u amnionskoj tečnosti.
  • Razdvajanje tkiva:
    U početku, prepucijum je spojen s glansom penisa. Tokom fetalnog razvoja, postepeno se odvaja, proces koji se kod nekih može nastaviti i nakon rođenja. Ovo razdvajanje omogućava normalnu funkcionalnost penisa kasnije u životu.
  • Regulacija razvoja tkiva:
    Prepucijum doprinosi pravilnom razvoju kože i tkiva penisa. Njegovo prisustvo osigurava da glans ostane vlažan i zaštićen.
Ajd da ti verujem.
Ako je to tako zasto posle te "korisnosti" ibog koji sve pravi savrseno nije uredio da to nestane.

Zato što je po Tori obrezivanje zavet između Abrahama i njegovih potomaka sa jedne strane i Boga sa druge. Da je Bog želeo da se svi ljudi obrezuju onda bi to naredio još Adamu ili Noji, ali njih dvojica su bili neobrezani.
Ni jevrejski rabini ne smatraju da nejevreji treba da se obrezuju. Po rabinima nejevreji treba samo da slede 7 zakona koje je Bog odredio za Nou i njegove potomke i na pravom su putu.

Pakao kao večno mučilište za grešnike i nevernike u Judaizmu ne postoji. Taj je koncept u Hrišćanstvo ušao preko grčkog paganskog uticaja, odnosno kao inspiracija je poslužio mitološko Tartar - mesto gde posle božanskog suda završvaju duše umrlih grešnika i neprijatelja bogova i gde trpe večnu kaznu.
Čak se Tartar i spominje u Novom Zavetu, 2. Petar 2:4.

Pakao kao večno mučilište za grešnike i nevernike u Judaizmu ne postoji. Taj je koncept u Hrišćanstvo ušao preko grčkog paganskog uticaja, odnosno kao inspiracija je poslužio mitološko Tartar - mesto gde posle božanskog suda završvaju duše umrlih grešnika i neprijatelja bogova i gde trpe večnu kaznu.
Čak se Tartar i spominje u Novom Zavetu, 2. Petar 2:4.
i sta je pisac hteo reci?

Back