Pitanja o Islamu i Bogu

samo cu ti ukratko reci, neko ko ima preko 30 godina izucavanja islama...

NE UMISLJAJ BEZVEZE. :)

toliko od mene.
Ако мислиш овим аргументима да одговараш на недоумице и питања оних које занимају неке ствари о Исламу, онда ништа нећеш постићи.

Dovoljno je citirati samo jedan stih iz Kur'ana koji potvrđuju istinitost "satanskih stihova":
"Prije tebe Mi nijednog poslanika i vjerovjesnika nismo poslali, a da šejtan nije, kad bi on što kazivao, u kazivanje njegovo nešto ubacio; Allah bi ono što bi šejtan ubacio uklonio, a zatim bi riječi Svoje učvrstio – Allah sve zna i mudar je" (El-Hadždž 52).

Ovo je naravno notorni nonsens jer Satana nikada nije ubacivao svoje riječi Božjim prorocima, ali očito ukazuje da je Muhamed imao jedno iskliznuće koje je kasnije morao ispeglati.

Dovoljno je citirati samo jedan stih iz Kur'ana koji potvrđuju istinitost "satanskih stihova":
"Prije tebe Mi nijednog poslanika i vjerovjesnika nismo poslali, a da šejtan nije, kad bi on što kazivao, u kazivanje njegovo nešto ubacio; Allah bi ono što bi šejtan ubacio uklonio, a zatim bi riječi Svoje učvrstio – Allah sve zna i mudar je" (El-Hadždž 52).

Ovo je naravno notorni nonsens jer Satana nikada nije ubacivao svoje riječi Božjim prorocima, ali očito ukazuje da je Muhamed imao jedno iskliznuće koje je kasnije morao ispeglati.
Дакле, јасна потврда да се Мухамеду могло десити да му шејтан убаци стихове.
Међутим, каснија традиција је нашла ,,цаку" да је Џибрил наводно рекао Мухамеду како је могуће да се посланику догоди да му шејтан ,,убаци" стихове да би проверио његову веру. Тако нешто.

pazi vec sad ulazis u zonu nelogike...pa me pitas moze li Bog iz svoje svemocu da bude nelogican...to je van svake pameti sta ti pricas.

ono tipa, moze li Bog uciniti da 1+1 nije vise 2 nego 3

moze li Bog uciniti 1+1=3 ??????????

eh takva su tvoja pitanja, to je glupo pitanje, jer pitanje trazi nelogiku od Boga...a kada trazis nelogiku od Boga to je srozavanje Bozije velicine na ne nanormalnu razinu nego na razinu ludjaka, samo luda osoba ne zna da je 1+1 =2 pa zahtjeva da je 3

znaci ti hoces svojim ludima pitanjima da degradiras Boga.....
Kao prvo ti si prvi rekao da je Bog SVEMOĆAN, a ne SVEMOGUĆ i tu si napravio ozbiljnu grešku na koju ti ukazujem sve vreme.
Drugo ja ne postavljam glupo pitanje ili tražim išta nelogično.
Zašto je nelogično tvrditi da Bog ne može da izbriše prošle događaje i kako je to uporedivo sa tvrdnjom 1+1=3?

ja ti odgovorno kazem da ti blage veze nemas sta pricas.

a evo cu ti dati jednostavan primjer koliko ne znas.

U Kuranu pise jedan ajet , to i to je neko rekao, to i to je receno....to i to se desilo.

U kuranu nema suvisne price, pa je potreban komentar da ti kaze gdje i ko je to rekao, koje su okolnosti bile kada je dosao taj i taj ajet....pa nece valjda sve se strpati info u jednu knjigu, to vise bi bila knjiga od 10 000 stranica a ne samo od 604 stranice.

jeli ti sad jasno zasto je potreban manual, da bi se razumio kontekst ajeta iz Kurana u kojim okolnostima je Bog slao neke naredbe i zabrane.
U Kur'anu ne piše nigde da je potrebno obrezivanje, a opet se muslimani obrezuju.
U Kur'anu čak piše da Bog sve savršeno stvara, pa i da je čoveka savršeno stvorio i da jedini koji želi fizički da menja Božija stvorenja je šejtan.
Dakle u Kur'anu ne samo da nigde ne piše da je obrezivanje potrebno, nego je po Kur'anu obrezivanje i satanistički čin.
Zašto muslimani slede sotonu, a ne Kur'an?

super je da si postirao to, jer upravo Biblija kaze upravo to da se desilo sa njom....samo sto vi ne povezujete bas stvari najbolje.

Jeremija 8:8 "Kako možete reći: ‘Mudri smo, i Zakon Gospodnji je s nama’? Zaista, lažno pero pisara učinilo ga je neistinitim."

Znaci ovdje vidimo Biblija za sebe kaze da je pisana lazima

Ivan 8:44

"Vi ste od svoga oca, đavla, i želite vršiti prohtjeve svoga oca. On je bio čovjekoubojica od početka i nije stajao u istini, jer u njemu nema istine. Kada govori laž, od svojega govori, jer je lažac i otac laži."

a ovdje vidimo da Biblija optuzuje satanu za lazi.

Bog kaze u Kuranu da satana daje instrukcije da covjek laze na Boga:

Al-Baqara (2:169): "On(satana) vam naređuje zlo i razvrat, i da o Allahu govorite ono što ne znate."

Evo primjer gdje satana dao laznu ideju da napise u Bibliji

Postanak 32:24-28 (prevod Novi zavjet):

"Jakov je ostao sam. Tada se neki čovjek hrvao s njim do svitanja. Kad je čovjek vidio da ga ne može nadvladati, udario je Jakovljev kuk, tako da mu se iščašio dok su se hrvali. Tada je čovjek rekao: ‘Pusti me, jer zora sviće.’ Ali Jakov mu reče: ‘Neću te pustiti dok me ne blagosloviš.’ Čovjek ga upita: ‘Kako se zoveš?’ On odgovori: ‘Jakov.’ Nato mu on reče: ‘Više se nećeš zvati Jakov nego Izrael, jer si se borio s Bogom i s ljudima i pobijedio.’

Zamislite kakva je to perverzna laz da neko kaze, borio si se sa Bogom i pobjedio ga

Kao prvo ti si prvi rekao da je Bog SVEMOĆAN, a ne SVEMOGUĆ i tu si napravio ozbiljnu grešku na koju ti ukazujem sve vreme.
Drugo ja ne postavljam glupo pitanje ili tražim išta nelogično.
Zašto je nelogično tvrditi da Bog ne može da izbriše prošle događaje i kako je to uporedivo sa tvrdnjom 1+1=3?

Bog moze da izbrise prijasnje dogadjaje u potpunosti....

tako sto izbrise i zapisinika andjela, andjeli zapisivaci biljeze sve, pa kada covjek dodje na SUdnji dan i njegova djela se budu izlagala, prazno bude na tim mjestima gdje je to zapisano, nema zabiljezeno nista. a Bog takodjer moze izbrisati iz svog sjecanja da uopste ne razmislja vise o tome, a isto tako je mocan da vrati nazad u pamcenje ono sto je potisnuo u zaborav.

U Kur'anu ne piše nigde da je potrebno obrezivanje, a opet se muslimani obrezuju.
U Kur'anu čak piše da Bog sve savršeno stvara, pa i da je čoveka savršeno stvorio i da jedini koji želi fizički da menja Božija stvorenja je šejtan.
Dakle u Kur'anu ne samo da nigde ne piše da je obrezivanje potrebno, nego je po Kur'anu obrezivanje i satanistički čin.

Islam nije samo Kuran, imamo mi i hadise, u hadisima od poslanika muhammeda pise da se treba to uraditi muskoj djeci.

U Kur'anu čak piše da Bog sve savršeno stvara,

to sto savrseno stvara ne znaci da se neke stvari ne treba odrezati

kosa, brada, dlake na stidnim mjestima, ispod pazuha, nokti itd

sta treba pustit sve to ....e pa ne misli se to tako, da ako je Bog savrseno stvroio da ne smijes nista rezati.

Cak sta vise odrezivanjem kozice, to je bolje za zdravlje muskarca i za zenu kada je muskarac obrezan. a i ljepsi je zenama tako.

uvrnuta ti je logika....itekako da pise

a to sto pise je slijedite Muhammeda , a Muhammeda kaze to i to se treba, to je praksa abrahama, pa Muhammed i mi sa muhamemdom slijedimo Abrahamovu religiju.

Evo jos jednog pitanja za tebe- zasto je Muhamed naredio svojim sledbenicima da piju urin od kamile?

Ovo je posljedica kada se ide po portalima sumnjive kvalitete, koji su antiislamske prirode i onda ti daju da progutas svaku laz i glupost, i ti to uzmes i zmireci popijes i pojedes bez imalo razmisljanja jeli to dobro ili nije..

MUhammed nikad nije naredio svojim sljedbenicima da piju urin od Kamile....to je isto kao kad bi ja rekao:

Zasto je vama doktor propisao kemoterapiju ????

Prvo sto ces reci nije nama propisao nego bolesnicima.....eh tako treba da i ja tebi kazem....Muhammed je propisao da piju urin od kamile osobama koji su imale neku vrstu stomacne bolesti, pa je urin kamile za tu bolest, a ne da se pijucka kao piva to. Danas cak imamo da se neke tablete prave od urina zivotinja.

super je da si postirao to, jer upravo Biblija kaze upravo to da se desilo sa njom....samo sto vi ne povezujete bas stvari najbolje.

Jeremija 8:8 "Kako možete reći: ‘Mudri smo, i Zakon Gospodnji je s nama’? Zaista, lažno pero pisara učinilo ga je neistinitim."

Znaci ovdje vidimo Biblija za sebe kaze da je pisana lazima
"Kako govorite: Mudri smo, i zakon je Gospodnji u nas? Doista, gle, laž učini lažljiva pisaljka književnička."
Dakle nije lažno Pismo već su lažni nepošteni pisari.

Odmah naredni stih to potvrđuje:
"Mudraci se osramotiše, uplašiše se i uhvatiše se; eto, odbaciše reč Gospodnju, pa kakva im je mudrost?"
A šta je riječ Gospodnja ako ne Pismo tj. Zakon i proroci?

Ivan 8:44

"Vi ste od svoga oca, đavla, i želite vršiti prohtjeve svoga oca. On je bio čovjekoubojica od početka i nije stajao u istini, jer u njemu nema istine. Kada govori laž, od svojega govori, jer je lažac i otac laži."

a ovdje vidimo da Biblija optuzuje satanu za lazi.
Tako je. To je tačno.

Bog kaze u Kuranu da satana daje instrukcije da covjek laze na Boga:

Al-Baqara (2:169): "On(satana) vam naređuje zlo i razvrat, i da o Allahu govorite ono što ne znate."
Tako je, daje ih. ALI NE BOŽJIM PROROCIMA. Prorok koji kaže laž po Pismu zaslužuje smrt:
"Ali prorok koji bi se usudio govoriti šta u moje ime što mu ja ne zapovedim da govori, ili koji bi govorio u ime drugih bogova, takav prorok da se pogubi." (PZ 18:20).
Dakle nema govora da Satana pravim Božjim prorocima ubaci nešto lažno u usta.

Evo primjer gdje satana dao laznu ideju da napise u Bibliji

Postanak 32:24-28 (prevod Novi zavjet):

"Jakov je ostao sam. Tada se neki čovjek hrvao s njim do svitanja. Kad je čovjek vidio da ga ne može nadvladati, udario je Jakovljev kuk, tako da mu se iščašio dok su se hrvali. Tada je čovjek rekao: ‘Pusti me, jer zora sviće.’ Ali Jakov mu reče: ‘Neću te pustiti dok me ne blagosloviš.’ Čovjek ga upita: ‘Kako se zoveš?’ On odgovori: ‘Jakov.’ Nato mu on reče: ‘Više se nećeš zvati Jakov nego Izrael, jer si se borio s Bogom i s ljudima i pobijedio.’

Zamislite kakva je to perverzna laz da neko kaze, borio si se sa Bogom i pobjedio ga
Nisi nikada čuo za metaforu?

Bog moze da izbrise prijasnje dogadjaje u potpunosti....

tako sto izbrise i zapisinika andjela, andjeli zapisivaci biljeze sve, pa kada covjek dodje na SUdnji dan i njegova djela se budu izlagala, prazno bude na tim mjestima gdje je to zapisano, nema zabiljezeno nista. a Bog takodjer moze izbrisati iz svog sjecanja da uopste ne razmislja vise o tome, a isto tako je mocan da vrati nazad u pamcenje ono sto je potisnuo u zaborav.
Bog ne može da izbriše činjenicu da se nešto dogodilo. Jednstavno NE MOŽE.

Islam nije samo Kuran, imamo mi i hadise, u hadisima od poslanika muhammeda pise da se treba to uraditi muskoj djeci.

sta treba pustit sve to ....e pa ne misli se to tako, da ako je Bog savrseno stvroio da ne smijes nista rezati.

Cak sta vise odrezivanjem kozice, to je bolje za zdravlje muskarca i za zenu kada je muskarac obrezan. a i ljepsi je zenama tako.

uvrnuta ti je logika....itekako da pise

a to sto pise je slijedite Muhammeda , a Muhammeda kaze to i to se treba, to je praksa abrahama, pa Muhammed i mi sa muhamemdom slijedimo Abrahamovu religiju.
Hadisi su ovde u kontradikciji sa Kur'anom.

- Ajde pročitaj još jednom šta si napisao.

-
Nokti rastu u slučaju oštećenja da se mogu obnoviti, a i zato što su važni za ljudske potrebe. Slično važi i za kosu.
Međutim seča kžice na penisu je trajna fizička prmena, pa i sakaćenje savršenog Božijeg stvorenja kako piše u Kur'anu.
Zašto ljudi nisu automatski stvoreni neobrezani od strane Boga ako je to bolje i zdravije?

a i ljepsi je zenama tako.
- Tvoj irelevantni ličnin stav

"Kako govorite: Mudri smo, i zakon je Gospodnji u nas? Doista, gle, laž učini lažljiva pisaljka književnička."

Odmah naredni stih to potvrđuje:
"Mudraci se osramotiše, uplašiše se i uhvatiše se; eto, odbaciše reč Gospodnju, pa kakva im je mudrost?"
A šta je riječ Gospodnja ako ne Pismo tj. Zakon i proroci?

Tako je. To je tačno.

Tako je, daje ih. ALI NE BOŽJIM PROROCIMA. Prorok koji kaže laž po Pismu zaslužuje smrt:
"Ali prorok koji bi se usudio govoriti šta u moje ime što mu ja ne zapovedim da govori, ili koji bi govorio u ime drugih bogova, takav prorok da se pogubi." (PZ 18:20).

Nisi nikada čuo za metaforu?

sad vec ocito palamudis, jasno pise da je taj zakon, Bozija knjiga, pretvorena u laz zbog lazi pisara.

jer je pitanje, kako mozes reci da imamo zakon a pisali lazi kad pisari pisali.

ali Biblija je prepuna kontradikcija i lazi , da je potpuno logicno da je to djelo Satane da je ubacio greske tu, da pisali napisu lazi.

Bog ne može da izbriše činjenicu da se nešto dogodilo. Jednstavno NE MOŽE.

Bog ne moze biti nelogican kao sto ti hoces da Njega napravis....ti hoces da kazes Moze li bog slomiti logiku, da vise logike nema

da 1+1= 2 nije vise logicno.....naravno da ne moze, jer to je nerazumno ludjacko djelovanje, pa kada bi Bog se ponasao kako to ti hoces njega da predstavis, Ludjaka koji lomi logiku na svkom moguce mjestu....ko bi se tu snasao u takvom svjetu nelogike gdje 1+1= 2 nije logicno, dok je normalno da moze 2+2=5 a takodjer moze biti i 2+2=8

Tvoje previse mudrovanje ce tebe odvesti u zabludu, upamti to sto sam ti rekao.

-
Nokti rastu u slučaju oštećenja da se mogu obnoviti, a i zato što su važni za ljudske potrebe. Slično važi i za kosu.
Međutim seča kžice na penisu je trajna fizička prmena, pa i sakaćenje savršenog Božijeg stvorenja kako piše u Kur'anu.
Zašto ljudi nisu automatski stvoreni neobrezani od strane Boga ako je to bolje i zdravije?

medicina kaze da je dobro za zdravlje da se muska djeca obrezuju, od toga imaju nebefite i muskarac i zena...muskarac da ne dodje do zdravstvenih problema a takodjer zena moze biti zarazena lakse kada muskarac ima kozicu.

evo pitanje za umjetne inteligencije:

Koje su prednosti za zdravlje musko obrezivanje, i da li imaju zene njihovi partneri koristi od toga da muski se obrezuju?

Odgovor:​

Muško obrezivanje, uklanjanje prepucijuma (kožice koja pokriva vrh penisa), ima potencijalne zdravstvene koristi i za muškarce i za njihove partnere. Evo ključnih aspekata:​

Zdravstvene prednosti za muškarce

1. Smanjen rizik od infekcija mokraćnog sistema (IMS):
    • Obrezani muškarci imaju manji rizik od razvoja infekcija mokraćnog sistema, posebno u djetinjstvu. IMS su rjeđe kod muškaraca nego kod žena, ali mogu dovesti do ozbiljnijih problema poput oštećenja bubrega.
  2. Smanjen rizik od spolno prenosivih infekcija (SPI):
    • Obrezivanje može smanjiti rizik od zaraze virusom HIV-a i drugim SPI, poput humanog papiloma virusa (HPV), herpes simpleksa i sifilisa. To je posebno važno u područjima s visokim rizikom od HIV-a.
  3. Smanjen rizik od raka penisa:
    • Rak penisa je rijedak, ali obrezivanje smanjuje rizik, vjerovatno zato što olakšava održavanje higijene i smanjuje hronične upale.
  4. Poboljšana higijena:
    • Bez prepucijuma, lakše je održavati područje oko glansa čistim, smanjujući rizik od bakterijskih i gljivičnih infekcija.
  5. Smanjen rizik od balanitisa i fimoze:
    • Obrezivanje može spriječiti upalu glansa (balanitis) i spriječiti stanje u kojem prepucijum ne može da se povuče (fimoza).

Koristi za partnerice muškaraca

1. Smanjen rizik od spolno prenosivih infekcija:
    • Obrezivanje muškaraca smanjuje rizik prijenosa određenih SPI, uključujući HPV, što može smanjiti šanse za razvoj raka grlića materice kod žena.
  2. Bolja vaginalna zdravlja:
    • Studije su pokazale da partnerke obrezanih muškaraca imaju manji rizik od bakterijske vaginoze, što je često stanje koje može uzrokovati neugodan miris, svrbež i iscjedak.
  3. Manje rizika od upale i iritacije:
    • Higijena genitalnog područja muškaraca može imati pozitivan učinak na zdravlje njihovih partnerki, smanjujući rizik od iritacije i infekcija.

Potencijalni rizici i izazovi

Iako obrezivanje ima zdravstvene koristi, treba razmotriti i rizike:​

• Komplikacije: Iako su rijetke, mogu uključivati infekcije, krvarenje i ožiljke.
  • Etička i kulturna pitanja: U nekim društvima obrezivanje se smatra kontroverznim zbog pitanja pristanka i kulturnih normi.

Zaključak

Muško obrezivanje može imati zdravstvene koristi za oba partnera, uključujući smanjenje rizika od određenih infekcija i poboljšanu higijenu. Međutim, odluka o obrezivanju je lična i često zavisi od kulturnih, religijskih i medicinskih faktora. Prije donošenja odluke, preporučuje se konsultacija sa ljekarom kako bi se procijenile individualne potrebe i preferencije.​

-

u religijskom smislu sunećenje nema veze sa medicinom, nego je to jahva sklopio večni zavet sa jevrejima.

Back