Pitanja o Islamu i Bogu

Pročitao sam Kuran i šta reći: konglomerat svega i svačega: judaizma, hrišćanstva, arapskog narodnog predanja, na mestima i protivrečan. Pravi srednjovekovni svetonazor pustinjskih plemena (raj u opisu oaze, rajske device itd.). Kad se usporedi sa Novim zavetom i Hristovu rečima o Carstvu Nebeskom u sebi, o telu kao hramu Svetog Duha, o sticanju blagodati (revnitelji će zadobiti Carstvo Nebesko), sasvim drugi svet. Pa još uzvišeni jezik Jevanđelja po Jovanu. Kuran je sav zemaljski, nema slobode, traži se ropstvo Bogu za spasenje držanjem obreda, a dozvoljeno je robovanje čulnom (telu). Hrišćanstvo traži suprotno - da se ne robuje telu, već da se podređujemo duhovnom. Zato je teže biti hrišćanin.

Za islamski deo si u pravu, za hrišćanski i ne baš. Teže je biti hrišćanin samo ako ćeš da budeš Amiš, mada i njihov stil života je više stvar kulture nego same religije.
U Islamu je mnogo više zabrana, ograničenja i pravila nego u Hrišćanstvu.

Za islamski deo si u pravu, za hrišćanski i ne baš. Teže je biti hrišćanin samo ako ćeš da budeš Amiš, mada i njihov stil života je više stvar kulture nego same religije.
U Islamu je mnogo više zabrana, ograničenja i pravila nego u Hrišćanstvu.
Možda sa aspekta zabrana, ali duhovna borba je teža za hrišćane. Demoni nemaju pretjerani interes da napadaju muslimane.

Ne može Hristos biti samo prorok. Hristos ili Mesija jecentralna figura Judaizma i Hrišćanstva.
Mesija je iznad proroka. Proroci su slani da bi nagoveštavali dolazak Mesije.
Reći da je Mesija samo prorok je isto što i reći da je doktor nauka završio samo osnovnu školu.

ti uopste ne znas sta znaci Mesija.....nisi cak ni vjernik ni hrscanin , a eto nasao se da malo stavis nos tamo gdje ti nije mjesto.....ti kao ateista branis sada i mesiju , i bibliju :)

Reći da je Mesija samo prorok je isto što i reći da je doktor nauka završio samo osnovnu školu

ateista mene vjernika da uci sta je Mesija....ee svasta

ti uopste ne znas sta znaci Mesija.....nisi cak ni vjernik ni hrscanin , a eto nasao se da malo stavis nos tamo gdje ti nije mjesto.....ti kao ateista branis sada i mesiju , i bibliju :)

ateista mene vjernika da uci sta je Mesija....ee svasta
Pa ni ti nisi hrišćanin, pa daješ sebi za pravo da ovde držiš biblijska predavanja hrišćanima, kao da si neki autoritet.
To da li sam ja ateista ili nisam (a nisam rekao da jesam) ne znači da ne znam šta znači biti Mesija, a garantujem ti životom da znam bolje nego tvoj prorok i Allah.
Mesija znači pomazanik. Znamo da evropski hrišćanski vladari na koronaciji bivaju pomazani svetim uljem od strane sveštenog lica što simboliše prihvatanje od strane Boga.
Gde je čin pomazanja u Islamu? I kada smo kod toga gde su u Islamu svi propisani sveštenički zakoni iz Tore? Gde su oltari i tabernakl?

Pa ni ti nisi hrišćanin, pa daješ sebi za pravo da ovde držiš biblijska predavanja hrišćanima, kao da si neki autoritet.
To da li sam ja ateista ili nisam (a nisam rekao da jesam) ne znači da ne znam šta znači biti Mesija, a garantujem ti životom da znam bolje nego tvoj prorok i Allah.
Mesija znači pomazanik. Znamo da evropski hrišćanski vladari na koronaciji bivaju pomazani svetim uljem od strane sveštenog lica što simboliše prihvatanje od strane Boga.
Gde je čin pomazanja u Islamu? I kada smo kod toga gde su u Islamu svi propisani sveštenički zakoni iz Tore? Gde su oltari i tabernakl?

Mesija Isus je dio islama....nema veze jesam li hrscanin ili nisam.

Itekako sam releventan faktor da drzim predavanja hrscanima koji su vecinom neuka druzina po pitanju Biblije, evo recimo ja znam dijelove biblije napamet gdje se sta nalaze , dok vecina hrscana ne zna i naosnovnije stvari u Bibliji.

A ti kao ateista nisi nikakav faktor procjene ko ima pravo sta da predaje.

a garantujem ti životom da znam bolje nego tvoj prorok i Allah.

blage ti veze nemas a mislis da znas...a ja vidim da ne znas.

Mesija Isus je dio islama....nema veze jesam li hrscanin ili nisam.

Itekako sam releventan faktor da drzim predavanja hrscanima koji su vecinom neuka druzina po pitanju Biblije, evo recimo ja znam dijelove biblije napamet gdje se sta nalaze , dok vecina hrscana ne zna i naosnovnije stvari u Bibliji.

A ti kao ateista nisi nikakav faktor procjene ko ima pravo sta da predaje.

blage ti veze nemas a mislis da znas...a ja vidim da ne znas.
Kakve veze ima što znaš stihove iz Biblije napamet? Mogu i ja da naučim napamet rečenice iz knjiga nuklearne fizike, a da ništa ne razumem. U tvoje biblijsko znanje smo se ovde uverili više puta.
Ajde pokaži mi gde u Kur'anu piše šta biti Mesija znači? Na osnovu Kur'ana objasni mi koja je njegova uloga? Koji je njegov cilj? Šta će on činiti u budućnosti?
Ja ti mogu dokazati na osnovu ajeta da je autor Kur'ana mislio da je ''Mesija'' ili drugo ime za Isusa ili njegov nadimak, a ne neka titula.

Kakve veze ima što znaš stihove iz Biblije napamet? Mogu i ja da naučim napamet rečenice iz knjiga nuklearne fizike, a da ništa ne razumem. U tvoje biblijsko znanje smo se ovde uverili više puta.
Ajde pokaži mi gde u Kur'anu piše šta biti Mesija znači? Na osnovu Kur'ana objasni mi koja je njegova uloga? Koji je njegov cilj? Šta će on činiti u budućnosti?
Ja ti mogu dokazati na osnovu ajeta da je autor Kur'ana mislio da je ''Mesija'' ili drugo ime za Isusa ili njegov nadimak, a ne neka titula.

blage ti veze nemas sta pricas....ali eto nastavi ti po svom :)

Kako su to uspeli?

uspeli zdravim promisljanjem koje ti nemas, analiziranjem islamskih tekstova.....

zato sto si se okrenuo protiv Boga, i Bog se od tebe okrenuo i pustio te da lutas mrakom ovoga svijeta.....zato nikad nista neces shvatiti ono sto ce ti istinski koristiti, nego ces samo shvatiti ili djelovat ce ti da si shvatio samo ono sto ce te voditi na puteve prema Paklu.....a ti ces misliti da si nesto saznao korisno, ali ono je u sustini put koji vodi u ponore pakla.

uspeli zdravim promisljanjem koje ti nemas, analiziranjem islamskih tekstova.....

zato sto si se okrenuo protiv Boga, i Bog se od tebe okrenuo i pustio te da lutas mrakom ovoga svijeta.....zato nikad nista neces shvatiti ono sto ce ti istinski koristiti, nego ces samo shvatiti ili djelovat ce ti da si shvatio samo ono sto ce te voditi na puteve prema Paklu.....a ti ces misliti da si nesto saznao korisno, ali ono je u sustini put koji vodi u ponore pakla.
Nisam ja tema, već je tema Islam.
Nisu oni ništa dokučili. Čitaš tefsire i vidiš da pojma nemaju. Jedan kaže da se Isus ''zove Mesija'' jer je nosio garderobu, drugi kaže da je to zato što je putovao ili šta već.
Jednostavno nemaju pojma, a nemaju pojma zato što ni autor Kur'ana nije imao pojma. Autor Kur'ana je samo čuo da hrišćani zovu Isusa Mesijom/Hristom, pa je i on tako činio, bez da zna značenje i vrednost tog naziva i titule.
Zato si i ti napisao da je Hrist samo prorok, baš kako pše i u Kur'anu, a što je pogrešno, pa ako želiš i uvredljivo.

Pročitao sam Kuran i šta reći: konglomerat svega i svačega: judaizma, hrišćanstva, arapskog narodnog predanja, na mestima i protivrečan. Pravi srednjovekovni svetonazor pustinjskih plemena (raj u opisu oaze, rajske device itd.). Kad se usporedi sa Novim zavetom i Hristovu rečima o Carstvu Nebeskom u sebi, o telu kao hramu Svetog Duha, o sticanju blagodati (revnitelji će zadobiti Carstvo Nebesko), sasvim drugi svet. Pa još uzvišeni jezik Jevanđelja po Jovanu. Kuran je sav zemaljski, nema slobode, traži se ropstvo Bogu za spasenje držanjem obreda, a dozvoljeno je robovanje čulnom (telu). Hrišćanstvo traži suprotno - da se ne robuje telu, već da se podređujemo duhovnom. Zato je teže biti hrišćanin.

nadrobi ti svega i svacega sad ovdje :)

Zato je teže biti hrišćanin.

narano da jeste teze biti hrscanin, jer hrscanstvo ti radi atak na zdrqavu logiku i razum.....gdje vjerujes da su 3 Boga 1 Bog....pa jedan od Njih dolazi na zemlju da pogine na krstu da bi spasio vas od sebe samoga...da bi vi na kraju imali izgradjene satanisticke obrede poput simbolickog kanibalizma , gdje se jede meso i pije krv ljudska.

ovo zdrav um i logika ne moze tako layhko shvatiti, i naravno da je teze.

Pročitao sam Kuran i šta reći: konglomerat svega i svačega: judaizma, hrišćanstva,

kao naprimjer?

na mestima i protivrečan.

daj primjer

Pravi srednjovekovni svetonazor pustinjskih plemena (raj u opisu oaze, rajske device itd.).

kakve oaze??? nigdje nema spominjanja oaza...ne izmisljaj.

A Rajske device....jeli to nesto lose da muskarac ozeni u Raju Rajske device???

Pa još uzvišeni jezik Jevanđelja po Jovanu.

po cemu je uzvisen???

ja ti cak mogu pokazati vizuelno nadnaravnost i uzvisenost Kuranskog teksta......

Kuran je sav zemaljski,
po cemu zemaljski?

ne pametuj

a dokaz da pametujes i je ovaj Kuranski tekst:

Bog kaze:

18:29 ....: "Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće – neka vjeruje, a ko hoće – neka ne vjeruje!"

javi se kad procitas biografiju pa ces onda biti malo pametniji, i neces ovako mlatarati gluposti. :)

Ti i subotari k'o da ste pozavršavali iste kurseve. Tebi kažem, pedofil je onaj tko ima bolesne seksualne požude prema djetetu od šest godina, ti meni - glup si. Subotarima pokažem, a i sami su morali priznati, da im je 'proročica' manijakalno plagirala-krala, oni meni - glup si.

Samo je jedno objašnjenje za ovakav vaš nasrtaj na vlastiti um, tebi je tvoj prorok a njima njihova proročica iznad Boga.

Ti i subotari k'o da ste pozavršavali iste kurseve. Tebi kažem, pedofil je onaj tko ima bolesne seksualne požude prema djetetu od šest godina, ti meni - glup si. Subotarima pokažem, a i sami su morali priznati, da im je 'proročica' manijakalno plagirala-krala, oni meni - glup si.

Samo je jedno objašnjenje za ovakav vaš nasrtaj na vlastiti um, tebi je tvoj prorok a njima njihova proročica iznad Boga.
ne pametuj puno.

Dobar dan. Evo četiri dokaza da je kur'anski Isus rezultat plagijarizma iz apokrifnih jevanđelja koja opisuju njegovo detinjstvo:

1. Sirijsko (arapsko) jevanđelje iz 5-6. veka kao izvor inspiracije za ajete 19:29-30
- Isus kao beba u kolevci priča o sebi i o svojoj ulozi

11.png

2. Jevanđelje po Jakovu iz 2. veka kao izvor inspiracije za ajet 3:37
- Mlada Marija boravi u hramu gde joj anđeo (ili Bog) obezbeđuje hranu

12.png

3. Pseudo Matej zapisan početkom 7. veka kao izvor inspiracije za ajete 19:23-26

- Marija sedi žedna i gladna ispod palminog drveta, a Isus (ili Bog) čini da palmini plodovi padaju sa drveta, i stvara potok vode, što je Mariju učinilo radosnom.

13.png

4. Tomino jevanđelje detinjstva iz druge polovine 2. veka kao inspiracija za ajete 3:49 i 5:110.
- Isus pravi od gline ptice koje zatim čini živima.

14.png

Dobar dan. Evo četiri dokaza da je kur'anski Isus rezultat plagijarizma iz apokrifnih jevanđelja koja opisuju njegovo detinjstvo:

1. Sirijsko (arapsko) jevanđelje iz 5-6. veka kao izvor inspiracije za ajete 19:29-30
- Isus kao beba u kolevci priča o sebi i o svojoj ulozi

Pogledajte prilog 1671806

2. Jevanđelje po Jakovu iz 2. veka kao izvor inspiracije za ajet 3:37
- Mlada Marija boravi u hramu gde joj anđeo (ili Bog) obezbeđuje hranu

Pogledajte prilog 1671811

3. Pseudo Matej zapisan početkom 7. veka kao izvor inspiracije za ajete 19:23-26

- Marija sedi žedna i gladna ispod palminog drveta, a Isus (ili Bog) čini da palmini plodovi padaju sa drveta, i stvara potok vode, što je Mariju učinilo radosnom.

Pogledajte prilog 1671812

4. Tomino jevanđelje detinjstva iz druge polovine 2. veka kao inspiracija za ajete 3:49 i 5:110.
- Isus pravi od gline ptice koje zatim čini živima.

Pogledajte prilog 1671817

u zabludi si po obicaju.....ti i dalje mislis zabludjelo da je to Muhammed kopirao, jer si izbacio Boga iz ekvacije u samom startu, pa ti se to cini kao neka kopija.

A iskljucujes mogucnost da je tako i bilo kako je zapisano u tim za krscane apokrifnim spisima , manuskriptima, znaci tako se istinski desilo, oni koji su zapisali to u te stare manuskripte, a BOg nama prenio u Kuranu preko Muhammeda....to je ono sto mi vjerujemo a ne nikakve kopiranja i tvoje izmisljotine gluposti koje veze s vezom nemaju.

Da ti se zahvalim na tim izvodima iz neislamskih izvora sta se zbivalo...jer nisam to ni znao a ni vecina muslimana slabo ima uvid u te apokrifne spise zivota Isusa.

ti i dalje neshvatas da nije bilo biblije uopste na arapskom a kamoli nekakvi spisi o zivotu isusa, da bi to Muhammed kopirao.....zabranjeno u islamu je kopiranje zidova i krscana....ti to ocito ne shvatas, tvoj mozak to ne moze poimiti, jer si u zabludi ostavljen od Boga da lutas tim mrakom zablude ovoga svijeta...i zato pogresne zaljucke donosis.

u zabludi si po obicaju.....ti i dalje mislis zabludjelo da je to Muhammed kopirao, jer si izbacio Boga iz ekvacije u samom startu, pa ti se to cini kao neka kopija.
To nije zabluda već racionalan zaključak. Na tebi je teret da dokažeš suprotno.

A iskljucujes mogucnost da je tako i bilo kako je zapisano u tim za krscane apokrifnim spisima , manuskriptima, znaci tako se istinski desilo, oni koji su zapisali to u te stare manuskripte, a BOg nama prenio u Kuranu preko Muhammeda
Ovi narativi odnosno jevanđelja se po prvi put pojavljuju vekovima nakon Isusa, od strane nepoznatih autora. Tvoja priča bi možda i imala nekog smisla da se Kur'an u većoj meri poklapa sa jednim ili sa dva apokrifna jevanđelja, međutim mi vidimo da Kur'an iz svakog jevanđelja uzima samo po jednu priču i da se ne vezuje samo za jedno od ovih jevanđelja kao ''istinito''.
to je ono sto mi vjerujemo a ne nikakve kopiranja i tvoje izmisljotine gluposti koje veze s vezom nemaju.
Nebitno je šta ti veruješ, bitno je ono što je dokazivo. Koje izmišljotine i gluposti? Bukvalno sam ti ispred nosa stavio podvučene ajete i delove apokrifnih jevanđelja koji su starija od Islama radi komparacija. Svaki zdrav razum bi zaključio da je noviji izvor (Kur'an) kopirao stariji (akokrifna jevanđelja). Kako je to glupost?
Da ti se zahvalim na tim izvodima iz neislamskih izvora sta se zbivalo...jer nisam to ni znao a ni vecina muslimana slabo ima uvid u te apokrifne spise zivota Isusa.
Nema na čemu, mada čudi me da ne znaš za ovo i mnoge stvari koje sam do sada naveo s obzirom da se ovde stalno hvališ kako 30 godina izučavaš Islam pa znaš najbolje.
To samo potvrđuje ono što sam ti do sada već više puta rekao: da tvoje proučavanje Islama i moje nije isto. Ti proučavaš Islam unutar islamske kutije i nikada spolja i kritički. Zato i ne znaš za ove stvari.
ti i dalje neshvatas da nije bilo biblije uopste na arapskom a kamoli nekakvi spisi o zivotu isusa, da bi to Muhammed kopirao
A ja sam ti koliko puta već objasnio da ako nije bilo Biblije na arapskom ne znači da Arapi nisu znali za Isusa, za detalje iz njegove biografije i da nisu imali neke priče i legende o njemu. Pa kako su onda postojali Arapi hrišćani i Arapi Jevreji u Jemenu čoveče? Kako su Arapi hrišćani znali za Isusa i znali o Isusu ako nije bilo Biblije na arapskom? Pa zato što su se predanja i učenja širila usmeno. Zašto ti je tako teško to da upamtiš? Ajde stani nekada i razmisli malo o svojim argumentima, pa možda i shvatiš koliko su mršavi.

Uostalom ovde nije reč o Bibliji već o apokrifnim jevanđeljima (ako nisi primetio), a recimo prvo jeste napisano na arapskom, a drugo je prevedeno na arapski tako da argument ne samo da ti je slab već i pada u vodu.
ti to ocito ne shvatas, tvoj mozak to ne moze poimiti, jer si u zabludi ostavljen od Boga da lutas tim mrakom zablude ovoga svijeta...i zato pogresne zaljucke donosis.
Kupi ogledalo. Moji zaključci su racionalni. Ja nudim konkretne dokaze, zapise, poređenje, citate naučnika, izvora itd. Tvoji zakljuci su dovedeni na osnovu emocija i pristrasnosti. Ti nisi u stanju da izađeš iz te kutije i nepojmiv ti je svet i razmišljanje van nje.

"Narrated `Aisha:
The Prophet (ﷺ) returned to Khadija while his heart was beating rapidly. She took him to Waraqa bin Naufal who was a Christian convert and used to read the Gospels in Arabic Waraqa asked (the Prophet), "What do you see?" When he told him, Waraqa said, "That is the same angel whom Allah sent to the Prophet) Moses. Should I live till you receive the Divine Message, I will support you strongly."
(Sahih Bukhari 3392).

O kakvom nepostojanju Biblije na arapskom pričamo. Ne samo da je postojala nego ju je čitao Muhamedov bliski prijatelj.

Back