u zabludi si po obicaju.....ti i dalje mislis zabludjelo da je to Muhammed kopirao, jer si izbacio Boga iz ekvacije u samom startu, pa ti se to cini kao neka kopija.
To nije zabluda već racionalan zaključak. Na tebi je teret da dokažeš suprotno.
A iskljucujes mogucnost da je tako i bilo kako je zapisano u tim za krscane apokrifnim spisima , manuskriptima, znaci tako se istinski desilo, oni koji su zapisali to u te stare manuskripte, a BOg nama prenio u Kuranu preko Muhammeda
Ovi narativi odnosno jevanđelja se po prvi put pojavljuju vekovima nakon Isusa, od strane nepoznatih autora. Tvoja priča bi možda i imala nekog smisla da se Kur'an u većoj meri poklapa sa jednim ili sa dva apokrifna jevanđelja, međutim mi vidimo da Kur'an iz svakog jevanđelja uzima samo po jednu priču i da se ne vezuje samo za jedno od ovih jevanđelja kao ''istinito''.
to je ono sto mi vjerujemo a ne nikakve kopiranja i tvoje izmisljotine gluposti koje veze s vezom nemaju.
Nebitno je šta ti veruješ, bitno je ono što je dokazivo. Koje izmišljotine i gluposti? Bukvalno sam ti ispred nosa stavio podvučene ajete i delove apokrifnih jevanđelja koji su starija od Islama radi komparacija. Svaki zdrav razum bi zaključio da je noviji izvor (Kur'an) kopirao stariji (akokrifna jevanđelja). Kako je to glupost?
Da ti se zahvalim na tim izvodima iz neislamskih izvora sta se zbivalo...jer nisam to ni znao a ni vecina muslimana slabo ima uvid u te apokrifne spise zivota Isusa.
Nema na čemu, mada čudi me da ne znaš za ovo i mnoge stvari koje sam do sada naveo s obzirom da se ovde stalno hvališ kako 30 godina izučavaš Islam pa znaš najbolje.
To samo potvrđuje ono što sam ti do sada već više puta rekao: da tvoje proučavanje Islama i moje nije isto. Ti proučavaš Islam unutar islamske kutije i nikada spolja i kritički. Zato i ne znaš za ove stvari.
ti i dalje neshvatas da nije bilo biblije uopste na arapskom a kamoli nekakvi spisi o zivotu isusa, da bi to Muhammed kopirao
A ja sam ti koliko puta već objasnio da ako nije bilo Biblije na arapskom ne znači da Arapi nisu znali za Isusa, za detalje iz njegove biografije i da nisu imali neke priče i legende o njemu. Pa kako su onda postojali Arapi hrišćani i Arapi Jevreji u Jemenu čoveče? Kako su Arapi hrišćani znali za Isusa i znali o Isusu ako nije bilo Biblije na arapskom? Pa zato što su se predanja i učenja širila
usmeno. Zašto ti je tako teško to da upamtiš? Ajde stani nekada i razmisli malo o svojim argumentima, pa možda i shvatiš koliko su mršavi.
Uostalom ovde nije reč o Bibliji već o apokrifnim jevanđeljima (ako nisi primetio), a recimo prvo jeste napisano na arapskom, a drugo je prevedeno na arapski tako da argument ne samo da ti je slab već i pada u vodu.
ti to ocito ne shvatas, tvoj mozak to ne moze poimiti, jer si u zabludi ostavljen od Boga da lutas tim mrakom zablude ovoga svijeta...i zato pogresne zaljucke donosis.
Kupi ogledalo. Moji zaključci su racionalni. Ja nudim konkretne dokaze, zapise, poređenje, citate naučnika, izvora itd. Tvoji zakljuci su dovedeni na osnovu emocija i pristrasnosti. Ti nisi u stanju da izađeš iz te kutije i nepojmiv ti je svet i razmišljanje van nje.