Pitanja o Islamu i Bogu

Kako znaš da s u Abrahamovo vreme zvala Beka? Gde to piše? Koji istorijski izvor to potvrđuje?
Dolina Beka u bukvalnom prevodu znači dolina plakanja. Evo kako je najpoznatiji jevrejski tumač Biblije rabin Raši objasnio stih:
Pogledajte prilog 1651709

Dakle dolina plakanja je sinonim za Gehinom (Džehenem) gde završavaju oni koji su se ogrešili o Božije zakone i njihove suze patnje proizvode fontane ili izvore. Ipak i pored toga oni veličaju Boga jer znaju da im je sudio pravedno i kaju se zbog svojih nedela.
Psalmi su poezija i kao takvi puni metafore.
I sada ti želiš da jedno mesto koje je sinonim za stradanje, patnju i suze izjednačiš sa Mekom. Gde je uopšte u Meki to ''tlo obilno izvorima''? Zemzem je samo jedan izvor.

U Bibliji Božija kuća je Solomonov hram, a ne Kaba. Kaba je nebitna za Bibliju. Još jednom da ponovim: ne postoji ni jedan jedini dokaz da je Kaba postojala pre Islama. Preislamski Arapi je UOPŠTE ne spominju i nisu svesni njenog postojanja.

To da li je Meka najveće hodočašće danas na svetu je nebitno, jer u Psalmu nigde ne piše da je hodočašće najveće i na kraju krajeva Meka je nebitna za Jevreje. Ne postoji nikakav dokaz da su tamo ikada išli, niti imaju ikakvo predanje o Meki.

Što se tiče Isaije nije tačno da je Muhamed poslan nejevrejima. Muhamed se baš trudio da preobrati Jevreje, ali je bio poprilično neuspešan te je na kraju iz protesta promenio kiblu sa Jerusalima ka Meki.
''Nezidovi putuju k svijetlu tvojemu'' znači da će nežidovi početi da prihvataju jevrejskog Boga, što potvrđuju i sledeći stihovi:
''Podigni pogled svoj unaokolo vidi svi su se skupili i dolaze k tebi. Sinovi tvoji dolaze izdaleka, kćeri se tvoje nose u naručju.
Tada ćeš ti, kad to vidiš, zasjati od radosti, tvoje će srce zadrhtati i raširiti se, jer k tebi dolazi bogatstvo mora, blago naroda pritječe k tebi.''

Pa onda konkretno nabraja obližnje nejevrejske narode koji će doći da se poklon Bogu Izraelovom: Midijan, Efa, Sheba, Kedar (kraljevstvo na severu Arabije), Navajot, Liban, pa čak i iz dalekog Tarsisa što ti je recimo promaklo ili ostrva što je u Bibliji sinonim za daleke, nepoznate zemlje.
Ne vidim da se igde spominju Meka i Kurejšije i kakve veze imaju njihove kamile sa ičim? U stihu se spominju kamile Midijana, Efe i Shebe, odnosno mnoštvo ljudi koji ih jašu doće da se poklon Izraelovom Bogu. Navajotski ovnovi u Božijoj službi znači da će pleme Navajotaca prinositi žrtve Bogu Izraela. Ne znam kakve to veze ima sa Mekom i ovnovima tamo?
60:8 nije o nikakvim avionima, već o brodovima koji dolaze izdaleka kao što i piše u narednom stihu, a koji si izostavio.
''Ljudi iz tuđe zemlje'' su upravo stranci koji su gore navedeni, a ne Abraham i Ismailo, jer ako su oni zašto nisu imenom navedeni? Stranci koji podižu Božije zidove su upravo narodi koji po celom svetu ili grad hramove posvećene Bogu ili metaforički grade zidove tako što šire Božiju veru.
Zaboravio si i ovaj deo ''Ljudi iz tuđe zemlje zidaju tvoje zidove, i kraljevi njihovi stoje ti na službu''. Ako se stih odnosi na Abrahama i Ismaila ko su onda ti njihovi kraljevi koji se spominju?
''Vrata tvoja stoje svagda otvorena.'' Ovde se nigde ne spominju vrata nekakvog hrama, već vrata Boga, odnosno pristup Izraelovom Bogu, njegovo prihvatanje.
Što se tiče stiha 60:22 nisi izabrao dobar prevod. Tačan prevod glasi: 'Od malog će postati hiljada i od nejakog silan narod; ja Gospod brzo ću učiniti to kad bude vreme.'
Ovde se ne spominju ikakvi Arapi i nije reč o njima, nego se govori o Božijoj moći i da sve moguće kada imaš Boga na svojoj strani.
Čak na osnovu prethdnog stiha možemo da zaključimo da je reč o samim Izraelćanima: ''I tvoj će narod biti sav pravedan, naslediće zemlju navek; mladica koju sam posadio, delo ruku mojih biće na moju slavu.''

Kako znaš da s u Abrahamovo vreme zvala Beka? Gde to piše? Koji istorijski izvor to potvrđuje?

u Kuranu

To što se Sion spominje govori nam da se o Jerusalimu i radi.

Hram u Jerusalimu.

Tako je bilo i kod jerusalimskog Hrama.

To je bespredmetno.

Dolina Baka je samo mjesto na putu do Jerusalima kao krajnje destinacije.

Tekst kaže da je Jerusalim.

vise je dokaza da se radi o Mekki.....

znas zasto se tu Radi o mekki

Zato sto je Mekka spomenuta i hodocasce i bozija kuca i izvor.....a to sto se Sion poslije spominje je samo prorocanstvo da ce muslimani doci do jeruzalema, kao sto se i zbilo.

a ako je tacno da se radi o hodocascu u jeruzalem a ne u Mekku, onda nema logike da spomene Mekku i izvore u mekki pored masa ostalih mjesta

Hodocasce u Jeruzalem i hodocasce u mekku se ne moze sporediti nikako, jer je hodocasce u mmeku najvece hodocasce na planeti, tu bude oko 3-4 miliona ljudi na istom mjestu.

jednostavno receno nema smisla spominjati mekku kroz rijec Dolinu Bekke a prica se o hodoscacu u Jeruzalem pored miliona mjesta na zemlji , bas da se uzme Mekka koja je fakticki najvece hodocasce.

Bog spominje u Bekku /Mekku u Kuranu:

3:96 Prvi hram sagrađen za ljude jeste onaj u Bekki, blagoslovljen je on i putokaz svjetovima.

Cak nas je Muhammed informisao da ce Isus u drugom svom povratku na zemlju obaviti hodocasce Kabi u Mekki, i rekao nam je cak u kom mjestu ce obuci tu bijelu odjecu kada namjeri da krene na hodocasce
326116109_925951731758516_520601763114141776_n.jpg

cak zidovi sad stavljaju fakticki Kabu na ruku ili celo pri svojim molitvama
331317450_614314513790780_4357585575899255571_n.jpg

Zato sto je Mekka spomenuta i hodocasce i bozija kuca i izvor.....a to sto se Sion poslije spominje je samo prorocanstvo da ce muslimani doci do jeruzalema, kao sto se i zbilo.
Pa i u Jerusalimu je isto bilo hodočašće i Božija kuća tj. Hram.

a ako je tacno da se radi o hodocascu u jeruzalem a ne u Mekku, onda nema logike da spomene Mekku i izvore u mekki pored masa ostalih mjesta
Pa ni ne spominje Meku. Spominje dolinu Baka koja je neko mjesto na putu ka Jerusalim. Baka nije Meka. Kroz dolinu Baka se PROLAZI. U nju se ne IDE. Nije ona konačna destinacija.

Hodocasce u Jeruzalem i hodocasce u mekku se ne moze sporediti nikako, jer je hodocasce u mmeku najvece hodocasce na planeti, tu bude oko 3-4 miliona ljudi na istom mjestu.
U tom stihu se ni ne zahtjeva da to mora biti najveće hodočašće u svijetu.

Cak nas je Muhammed informisao da ce Isus u drugom svom povratku na zemlju obaviti hodocasce Kabi u Mekki, i rekao nam je cak u kom mjestu ce obuci tu bijelu odjecu kada namjeri da krene na hodocasce

To za mene nisu relevantni izvori.

jednostavno receno nema smisla spominjati mekku kroz rijec Dolinu Bekke a prica se o hodoscacu u Jeruzalem pored miliona mjesta na zemlji , bas da se uzme Mekka koja je fakticki najvece hodocasce.

Bog spominje u Bekku /Mekku u Kuranu:

3:96 Prvi hram sagrađen za ljude jeste onaj u Bekki, blagoslovljen je on i putokaz svjetovima.

A možda je uprao tefilin služio kao model za izgradnju Kabe?

Pa ni ne spominje Meku. Spominje dolinu Baka koja je neko mjesto na putu ka Jerusalim. Baka nije Meka. Kroz dolinu Baka se PROLAZI. U nju se ne IDE. Nije ona konačna destinacija.

To za mene nisu relevantni izvori.

kazem ti opet nema smisla spominjati Dolinu Mekke, i izvor u njoj a cilj je hodocasce u Jeruzalemu....ako nije prvenstveno cilj hodocasce u Mekki, a spominjanje SIona=Jeruzalema u tom kontekstu je samo prorcanstvo, gdje se ispunilo to prorcanstvo nedugo nakon Muhamemdove smrti kada su muslimani zauzeli Jeruzalem i ocisti Hram koji je bio smetljiste u to vrijeme.

Pa ni ne spominje Meku

pa Mekka se zvala Bekka u pocetku.

Vidi ovo, i Biblija i Kuran kazu da ovo mjesto Bekka je barakat sto znaci blagoslovljeno (mjesto)

https://biblehub.com/psalms/84-6.htm
As they pass through the Valley of Baka, they make it a place of springs; the autumn rains also cover it with blessings(BARAKUT hebrejski).
בְּ֝רָכ֗וֹת (bə·rā·ḵō·wṯ)
Noun - feminine plural
Strong's 1293: Benediction, prosperity

arapski
إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًى لِلْعَالَمِينَ
Inna awwala baytin wudiAAa lilnnasi lallathee bibakkata mubarakan wahudan lilAAalameena

znaci i Kuran i Biblija spominju ovo mjesto Bekka kao blagoslovljeno kada citamo orginalne tekstove na arapski i hebrejski

Kur'an nije istorijski izvor za Abrahama. Mi ovde i dovodimo u pitanje validnost Islama i Kur'ana, samim tim ne možeš ti da kažeš da je dokaz da je istina zato što piše da je istina.

nama muslimanina je izvor Kuran, jer je to direktna Bozija rijec, dok ova Biblija sto imamo je mix svega i svacega...istine i greska , i od Boga rijec i od ljudi...svega tu ima....tok Kuran je striktno samo od boga rijeci ,bez icijih dodavanja ista.

kazem ti opet nema smisla spominjati Dolinu Mekke, i izvor u njoj a cilj je hodocasce u Jeruzalemu....ako nije prvenstveno cilj hodocasce u Mekki, a spominjanje SIona=Jeruzalema u tom kontekstu je samo prorcanstvo, gdje se ispunilo to prorcanstvo nedugo nakon Muhamemdove smrti kada su muslimani zauzeli Jeruzalem i ocisti Hram koji je bio smetljiste u to vrijem
Pa ne spominje se nikakva doline Meke. Spominje se dolina Baka kao mjesto kroz koje se ide na putu za Jerusalim. Dom Gospodnji je u Jerusalimu.

Vidi ovo, i Biblija i Kuran kazu da ovo mjesto Bekka je barakat sto znaci blagoslovljeno (mjesto)

https://biblehub.com/psalms/84-6.htm
As they pass through the Valley of Baka, they make it a place of springs; the autumn rains also cover it with blessings(BARAKUT hebrejski).
בְּ֝רָכ֗וֹת (bə·rā·ḵō·wṯ)
Noun - feminine plural
Strong's 1293: Benediction, prosperity

arapski
إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًى لِلْعَالَمِينَ
Inna awwala baytin wudiAAa lilnnasi lallathee bibakkata mubarakan wahudan lilAAalameena

znaci i Kuran i Biblija spominju ovo mjesto Bekka kao blagoslovljeno kada citamo orginalne tekstove na arapski i hebrejski
Dobro i? To je opšti pojam za mnoga mjesta.

Pa ne spominje se nikakva doline Meke. Spominje se dolina Baka kao mjesto kroz koje se ide na putu za Jerusalim. Dom Gospodnji je u Jerusalimu.

znaci tebi nista ne znaci to sto

Biblija i Kuran nazivaju ovo mjesto Baka blagoslovljenjim...ne pale ti se lampice....

Moje pitanje za tebe ovdje zasto se potencira Kedar koji je bio stacioniran u okolini Mekke, Kedar je pradjed Muhammeda ako nisi znao????

Evo jos Izaija prorice o Muhammedu, Mekki i Kabi

Izaija 60,1 Ustani, svijetli se, jer je došla svjetlost tvoja. Slava Gospodnja sja nad tobom.
Izaija 60,2 Jer evo: tmina pokriva zemlju i mrak narode. Ali nad tobom sja Gospod. Nad tobom svijetli slava njegova.
Izaija 60,3 Nezidovi putuju k svijetlu tvojemu i kraljevi k sjaju, koje sja nad tobom.
Izaija 60,4 Podigni pogled svoj unaokolo vidi svi su se skupili i dolaze k tebi. Sinovi tvoji dolaze izdaleka, kćeri se tvoje nose u naručju.
Izaija 60,5 Tada ćeš ti, kad to vidiš, zasjati od radosti, tvoje će srce zadrhtati i raširiti se, jer k tebi dolazi bogatstvo mora, blago naroda pritječe k tebi.
Izaija 60,6 Mnoštvo deva prekrilit će te, mlade deve od Midjana i Efe. Svi oni dolaze od Sabe. Zlato i kad donijet će, i radosno će se navješćivati slavna djela Gospodnja.
Izaija 60,7 Sva stada kedarska skupit će se za te. Ovnovi nebajotski stajat će ti na službi. Na žrtvenik se moj oni prinose, da mi se ugodi. Kuću slave svoje učinit ću još sjajnijom.
Izaija 60,8 Tko su ono što lete kao oblak, kao golubovi k svojim krletkama?

Izaija 60,10 Ljudi iz tuđe zemlje zidaju tvoje zidove, i kraljevi njihovi stoje ti na službu, jer ako sam te u gnjevu svojemu i udario, ipak sam se smilovao tebi u milosti svojoj.
Izaija 60,11 Vrata tvoja stoje svagda otvorena. Ne zatvaraju se danju i noću, da se dovedu u te blago naroda i vode njihove, kraljevi.

Izaija 60,22 Najmanji će postati plemenom, najneznatniji jakim narodom. Ja, Gospod, brzo ću to izvesti u svoje vrijeme.

Nezidovi putuju k svijetlu tvojemu

Poslanik Muhammed je nezidov, i poslat je prvenstveno ne zidovima.

Mnoštvo deva prekrilit će te, mlade deve od Midjana i Efe. Svi oni dolaze od Sabe. Zlato i kad donijet će, i radosno će se navješćivati slavna djela Gospodnja

Mekkelije su ljeti putovali karavanama devama na sjever, prema Midjanu, a zimi prema Sabi u Jemen dolje na jug

Sva stada kedarska skupit će se za te. Ovnovi nebajotski stajat će ti na službi. Na žrtvenik se moj oni prinose, da mi se ugodi. Kuću slave svoje učinit ću još sjajnijom.

ovo je kljucno, stada Kedarska, a znamo da je Kedar pradjed Muhammed koji je zivio u Mekki, ovnovi se donose u mekku za vrijeme kurbanskog bajrama da budu zrtve kod Bozije kuce

U Mekki se odrzava Hadzdz biblijski Hagg, tu se zrtvuju ovnovi kod Bozije kuce , kako je bog naziva Kabu.

Tko su ono što lete kao oblak, kao golubovi k svojim krletkama?

eh ovo je pravo istinsko prorocanstvo naseg vremena, kada oni koji idu u mekku na Hadzdz avionima, lete iznad oblaka, pa to Izaija prorice

ovo su cisti dokazi nadnaravnosti pojedinih dijelova Biblije, i ove informacije mogu jedino doci od Boga.

Ljudi iz tuđe zemlje zidaju tvoje zidove,

Abraham i Ishmael su dosli iz druge zemlje i sagradili Kabu u danasnjoj Saudiji.

Vrata tvoja stoje svagda otvorena. Ne zatvaraju se danju i noću,

Ulazak u harem kabe je uvijek otvoren, nikad nije zatvoren.

Najmanji će postati plemenom, najneznatniji jakim narodom. Ja, Gospod, brzo ću to izvesti u svoje vrijeme.

arapi su bili plemena, da bi dolaskom Muhammed nastala ogromna civilizacija koja je prevodila svijet 800 vijekova

to je Bog obecamo da ce uraditi iz ishmaela, pradjeda Muhammeda.

Postanak 17,20 A i za Išmaela uslišio sam te: eto, blagoslivljam ga i činim ga plodnim i dajem mu veoma mnogobrojno potomstvo. Dvanaest knezova izaći će od njega, i učinit ću ga ocem velikog naroda.

nama muslimanina je izvor Kuran, jer je to direktna Bozija rijec, dok ova Biblija sto imamo je mix svega i svacega...istine i greska , i od Boga rijec i od ljudi...svega tu ima....tok Kuran je striktno samo od boga rijeci ,bez icijih dodavanja ista.
Ali ja nisam musliman. Ne možeš ti mene ubediti da je nešto istina samo zato što ti veruješ da je istina. To nije nikakav dokaz. Svako veruje u različite stvari.
Eto ti veruješ da je Abraham izgradio Kabu, a ja ne verujem da je on uopšte i postojao, već da je mitološka figura iz jevrejskog folklora.

I Kur'an je pun svega i svačega: plagijata, kontradikcija, grešaka...

Poslusaj sta zidovski historicar kaze....ako neces da cujes sta on ima da kaze po tom pitanju, onda je suvisno da ja ista tebi ovdje govori, nije tebi onda stalo da istrazis ovu stvar, nego samo onako furas pricu da bi se diskutovalo nesto, i razglabali po forumu
Opet te pitam gde je i kada završio istoriju? Zašto ti ne poslušaš pravog naučnika na tom polju arheologa i epigrafa Ahmada Al Jallada koji je obišao celu Arabiju uzduž i popreko i nije našao ni jedan jedini dokaz da su Kaba i Meka psotojale pre Islama?

Dali je Kedar bio pradjed poslanika Muhammeda ?

ChatGPT odgovor​

Da, Kedar (Qaydār), sin Ismaila (Isma'il), alejhi selam, bio je jedan od dalekih predaka poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Međutim, Kedar nije njegov neposredni pradjed, već jedan od ključnih predaka u daljoj genealogiji.
Genealogija poslanika Muhammeda vodi se od Adnana, za kojeg se vjeruje da potječe iz loze Ismaila, sina Ibrahima, alejhi selam. Kedar je bio jedan od dvanaest sinova Ismaila, a njegova loza nastavlja se kroz arapska plemena poznata kao Adnanski Arapi. Tradicija povezuje Adnana s Kedarom, iako ne postoje potpuno potvrđeni zapisi za svaki pojedini korak u toj liniji.

Da li je Kedar bio neposredni pradjed?

Ne, Kedar nije neposredni pradjed poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. On je daleki predak, jer genealogija uključuje mnoge generacije između Kedara i Adnana, a zatim između Adnana i Muhammeda.
Prema islamskoj tradiciji:
  1. Kedar je bio sin Ismaila i živio je u Arabiji. Njegovi potomci osnovali su brojne arapske plemena.
  2. Adnan se smatra jednim od ključnih potomaka Kedara i početkom poznate loze Adnanskih Arapa.
  3. Poslanik Muhammed potječe iz plemena Kurejš, koje dolazi iz Adnanske linije.

Zaključak

Kedar je bio jedan od dalekih predaka poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kroz lozu Ismaila. Njegova uloga je značajna jer povezuje genealogiju poslanika s prorocima Ismailom i Ibrahimom, alejhim selam.

Ali ja nisam musliman. Ne možeš ti mene ubediti da je nešto istina samo zato što ti veruješ da je istina. To nije nikakav dokaz. Svako veruje u različite stvari.
Eto ti veruješ da je Abraham izgradio Kabu, a ja ne verujem da je on uopšte i postojao, već da je mitološka figura iz jevrejskog folklora.

I Kur'an je pun svega i svačega: plagijata, kontradikcija, grešaka...

ti nevjerujes a ja vjerujem da je Kuran od Boga.....kako onda da nam se presudi, kako odluciti da je stvarno od Boga ili nije?

eh ja imam metod kako...fino iskreno se fokusiras da vidis i analiziras dokaze koje ti se prezentiraju...jer ako se dokaze da je Kuran od Boga to znaci sve u njemu je tacno i direktno dolazi od Boga i moze se vjerovati u to.

Znaci kvakva je analizirati temeljito dokaze...a evo cu ti dati jedan video koji sam uradio prije nekoliko, gdje Bog sa jednom rijeci dokaze da je to njegova knjiga, ako si iskren prema Bogu i zelis da naucis pogledat ces ovaj video i analizirati ga, pa odluci jeli od Boga Kuran ili nije...ali dokaz je tu...na tebi je ostalo

Bog je svemocan da samo sa jednom rijeci dokaze da je Kuran njegova knjiga, i nemoguce je da je bilo ko od ljudi mogao ovo konstruisati ovako.

Opet te pitam gde je i kada završio istoriju? Zašto ti ne poslušaš pravog naučnika na tom polju arheologa i epigrafa Ahmada Al Jallada koji je obišao celu Arabiju uzduž i popreko i nije našao ni jedan jedini dokaz da su Kaba i Meka psotojale pre Islama?

nije našao ni jedan jedini dokaz da su Kaba i Meka psotojale pre Islama?

kakve su to gluposti, pa Kaba je bila tu i prije Muhammeda, nije je muhammed stvorio sa svojim dolaskom.

Mekkelije su imale masa kipova oko kabe i u kabi, dolazili ostali mnogobozci u mekku da obilaze kabu i klanjaju se bogovima, plus ujedno da trguju tu, Mekka je bila trgovacki centar u arabiji...pa su Mekkelije profotirale od Kabe i mnogobozstva u vremenima prije Muhammeda.

ti nevjerujes a ja vjerujem da je Kuran od Boga.....kako onda da nam se presudi, kako odluciti da je stvarno od Boga ili nije?

eh ja imam metod kako...fino iskreno se fokusiras da vidis i analiziras dokaze koje ti se prezentiraju...jer ako se dokaze da je Kuran od Boga to znaci sve u njemu je tacno i direktno dolazi od Boga i moze se vjerovati u to.

Znaci kvakva je analizirati temeljito dokaze...a evo cu ti dati jedan video koji sam uradio prije nekoliko, gdje Bog sa jednom rijeci dokaze da je to njegova knjiga, ako si iskren prema Bogu i zelis da naucis pogledat ces ovaj video i analizirati ga, pa odluci jeli od Boga Kuran ili nije...ali dokaz je tu...na tebi je ostalo

Bog je svemocan da samo sa jednom rijeci dokaze da je Kuran njegova knjiga, i nemoguce je da je bilo ko od ljudi mogao ovo konstruisati ovako.
Irelevantno. Strawman argument. Mi ovde pričamo o konkretnoj problematici, o Abrahamu i Ismailu i njihovoj gradnji Kabe. Ako ti ne možeš da dokažeš tu istinitost, a ja mogu da je oporvgnem sve ostalo ti se ruši poput domina, jer dovoljna je samo jedna greška, samo jedna problematika bez odgovora u Kur'anu i automatski Kur'an ne može biti od Boga, a ja imam masu takvih primera.
Drugo sva ta tvoja navodna čuda u Kur'anu mogu biti i od Sotone.

kakve su to gluposti, pa Kaba je bila tu i prije Muhammeda, nije je muhammed stvorio sa svojim dolaskom.

Mekkelije su imale masa kipova oko kabe i u kabi, dolazili ostali mnogobozci u mekku da obilaze kabu i klanjaju se bogovima, plus ujedno da trguju tu, Mekka je bila trgovacki centar u arabiji...pa su Mekkelije profotirale od Kabe i mnogobozstva u vremenima prije Muhammeda.
A ja ti kažem da ne postoji nikakav dokaz za to što pričaš. Baš ni jedan jedini. Jedino kasnija islamska tradicija o tome priča.
Čak i što se pagana tiče Kur'an greši, jer na osnovu preislamskih sačuvanih natpisa vidimo da su Arabljani krajem 5. ili početkom 6. veka već bili monoteisti, jer se na natpisima iz tog perioda konastantn samo jedan Bog spominje. Već u 4. veku Arabljani verovatno pod uticajem jevrejskog monoteizma polako odbacuju politeizam i sve manje i manje paganskih božanstava se spominje. Pre 4. veka nećeš pronaći ni jednu ploču u Arabiji na kojoj se spominje išta što ima veze sa monoteizmom, Abrahamom, Mojsijem, Isusom. Arabljani su o njima naučili od jevrejskih migranata i izbeglica koji su bežali od Rimljana i od hrišćanskih misionara.
Čak šta više Arapi sa safaitskog govornog područja su termin ''Allah'' koristili kao lično ime za jedno od svojih 50-60 božanstava pre Islama.

znaci tebi nista ne znaci to sto

Biblija i Kuran nazivaju ovo mjesto Baka blagoslovljenjim...ne pale ti se lampice....
Zašto bi mi se palile lampice kad je to mjesto dolina Baka potpuno sporedno u Bibliji i nema nikakav značaj? U predmetnom Psalmu se navodi kao TUŽNO I SUVO mjesto kroz koje se prolazi do Jerusalima i da ga sreća hodočasnika čini blagoslovenim jer idu na Sion.

Moje pitanje za tebe ovdje zasto se potencira Kedar koji je bio stacioniran u okolini Mekke, Kedar je pradjed Muhammeda ako nisi znao????
Ne potencira se. Kedar je samo jedan od brojnih naroda za koje se kaže da će odavati počast Jerusalimu kao gradu Gospodnjem. Primjetićeš da se kažu stada kedarSKA a ne KedarOVA. Ne radi se o osobi već o narodu.

Evo jos Izaija prorice o Muhammedu, Mekki i Kabi

Izaija 60,1 Ustani, svijetli se, jer je došla svjetlost tvoja. Slava Gospodnja sja nad tobom.
Izaija 60,2 Jer evo: tmina pokriva zemlju i mrak narode. Ali nad tobom sja Gospod. Nad tobom svijetli slava njegova.
Izaija 60,3 Nezidovi putuju k svijetlu tvojemu i kraljevi k sjaju, koje sja nad tobom.
Izaija 60,4 Podigni pogled svoj unaokolo vidi svi su se skupili i dolaze k tebi. Sinovi tvoji dolaze izdaleka, kćeri se tvoje nose u naručju.
Izaija 60,5 Tada ćeš ti, kad to vidiš, zasjati od radosti, tvoje će srce zadrhtati i raširiti se, jer k tebi dolazi bogatstvo mora, blago naroda pritječe k tebi.
Izaija 60,6 Mnoštvo deva prekrilit će te, mlade deve od Midjana i Efe. Svi oni dolaze od Sabe. Zlato i kad donijet će, i radosno će se navješćivati slavna djela Gospodnja.
Izaija 60,7 Sva stada kedarska skupit će se za te. Ovnovi nebajotski stajat će ti na službi. Na žrtvenik se moj oni prinose, da mi se ugodi. Kuću slave svoje učinit ću još sjajnijom.
Izaija 60,8 Tko su ono što lete kao oblak, kao golubovi k svojim krletkama?

Izaija 60,10 Ljudi iz tuđe zemlje zidaju tvoje zidove, i kraljevi njihovi stoje ti na službu, jer ako sam te u gnjevu svojemu i udario, ipak sam se smilovao tebi u milosti svojoj.
Izaija 60,11 Vrata tvoja stoje svagda otvorena. Ne zatvaraju se danju i noću, da se dovedu u te blago naroda i vode njihove, kraljevi.

Izaija 60,22 Najmanji će postati plemenom, najneznatniji jakim narodom. Ja, Gospod, brzo ću to izvesti u svoje vrijeme.

Nezidovi putuju k svijetlu tvojemu

Poslanik Muhammed je nezidov, i poslat je prvenstveno ne zidovima.

Mnoštvo deva prekrilit će te, mlade deve od Midjana i Efe. Svi oni dolaze od Sabe. Zlato i kad donijet će, i radosno će se navješćivati slavna djela Gospodnja

Mekkelije su ljeti putovali karavanama devama na sjever, prema Midjanu, a zimi prema Sabi u Jemen dolje na jug

Sva stada kedarska skupit će se za te. Ovnovi nebajotski stajat će ti na službi. Na žrtvenik se moj oni prinose, da mi se ugodi. Kuću slave svoje učinit ću još sjajnijom.

ovo je kljucno, stada Kedarska, a znamo da je Kedar pradjed Muhammed koji je zivio u Mekki, ovnovi se donose u mekku za vrijeme kurbanskog bajrama da budu zrtve kod Bozije kuce

U Mekki se odrzava Hadzdz biblijski Hagg, tu se zrtvuju ovnovi kod Bozije kuce , kako je bog naziva Kabu.

Tko su ono što lete kao oblak, kao golubovi k svojim krletkama?

eh ovo je pravo istinsko prorocanstvo naseg vremena, kada oni koji idu u mekku na Hadzdz avionima, lete iznad oblaka, pa to Izaija prorice

ovo su cisti dokazi nadnaravnosti pojedinih dijelova Biblije, i ove informacije mogu jedino doci od Boga.

Ljudi iz tuđe zemlje zidaju tvoje zidove,

Abraham i Ishmael su dosli iz druge zemlje i sagradili Kabu u danasnjoj Saudiji.

Vrata tvoja stoje svagda otvorena. Ne zatvaraju se danju i noću,

Ulazak u harem kabe je uvijek otvoren, nikad nije zatvoren.

Najmanji će postati plemenom, najneznatniji jakim narodom. Ja, Gospod, brzo ću to izvesti u svoje vrijeme.

arapi su bili plemena, da bi dolaskom Muhammed nastala ogromna civilizacija koja je prevodila svijet 800 vijekova

to je Bog obecamo da ce uraditi iz ishmaela, pradjeda Muhammeda.

Postanak 17,20 A i za Išmaela uslišio sam te: eto, blagoslivljam ga i činim ga plodnim i dajem mu veoma mnogobrojno potomstvo. Dvanaest knezova izaći će od njega, i učinit ću ga ocem velikog naroda.
Proročanstvo o obnovi Jerusalima.

Irelevantno. Strawman argument. Mi ovde pričamo o konkretnoj problematici, o Abrahamu i Ismailu i njihovoj gradnji Kabe. Ako ti ne možeš da dokažeš tu istinitost, a ja mogu da je oporvgnem sve ostalo ti se ruši poput domina, jer dovoljna je samo jedna greška, samo jedna problematika bez odgovora u Kur'anu i automatski Kur'an ne može biti od Boga, a ja imam masu takvih primera.
Drugo sva ta tvoja navodna čuda u Kur'anu mogu biti i od Sotone.

samo jedna problematika bez odgovora u Kur'anu i automatski Kur'an ne može biti od Boga

pogledaj video pa cemo nastaviti.

I kad krenes da gledas, procisti svoje namjere, idi sa ciljem: "Kako ovo meni moze koristiti, kako ja mogu ovo iskoristiti za svoje bolje" '....

tako treba da pristupis problematici.

Zašto bi mi se palile lampice kad je to mjesto dolina Baka potpuno sporedno u Bibliji i nema nikakav značaj? U predmetnom Psalmu se navodi kao TUŽNO I SUVO mjesto kroz koje se prolazi do Jerusalima i da ga sreća hodočasnika čini blagoslovenim jer idu na Sion.

Ne potencira se. Kedar je samo jedan od brojnih naroda za koje se kaže da će odavati počast Jerusalimu kao gradu Gospodnjem. Primjetićeš da se kažu stada kedarSKA a ne KedarOVA. Ne radi se o osobi već o narodu.

Proročanstvo o obnovi Jerusalima.

sad si sam sebi obezvrijedio Bibliju, jer zasto ce se tek tako spominjati to suvo mesto??? bez ikakve poente???

Kedar je samo jedan od brojnih naroda za koje se kaže da će odavati

Primjetićeš da se kažu stada kedarSKA a ne KedarOVA. Ne radi se o osobi već o narodu.

Kedar je pradjed Muhammed, arapi su nazvani u bibliji Kedarcima.

pogledaj video pa cemo nastaviti.

I kad krenes da gledas, procisti svoje namjere, idi sa ciljem: "Kako ovo meni moze koristiti, kako ja mogu ovo iskoristiti za svoje bolje" '....

tako treba da pristupis problematici.
Opet: tvoj video je irelevantan za našu problematiku. Kao što već rekoh arheologija i epigrafika opovrgavaju Islam i Kur'an.

Back