Pitanja o Islamu i Bogu

i sta je pisac hteo reci?
Upravo to što sam napisao: da je ideja pakla ušla u Hrišćanstvo grčkim uticajem i da je kasnije Islam usvojio tu ideju od Hrišćanstva (još jedan copy/paste).
Čak ni reč Džehenem nema nikakvo značenje na arapskom. To je arapski oblik hebrejske reči Gehinom što u prevodu znač dolina Hinomova i u pitanju je fizičko mesto izvan grada Jerusalima gde su nekada pagani žrtvovali decu svojim bogovima, a kasnije su se tamo spaljivali leševi kriminalaca i životinja i tako je su to mesto i to ime bivali na lošem glasu i vremnom su postali sinonim za pakao.
Muhamed i Arapi naravno nisu znali ništa o tome. Oni su jednostavno uzimali i prisvajali sve što su načuli od Jevreja i hrišćana bez da su znali i šta tačno prisvajaju. Zato su Jevreji i nazivali Muhameda ''uho''.

Voleo bi ti da je tako, ali se ovde pokazalo da imaš problema sa logičkim zaključivanjem.

ti kazes:

Pisac je rekao da je to još jedna stvar koju su drugi nakačili na Judaizam iz paganizma, a Muslimani inkorporirali u svoj sistem verovanja.
Amaterski fanfiction reboot.

znaci drugi nakacili na judaizam kazes.....upravo taj judaiza koji uopste i ne zagovara Pakao nesto posebno u starom zavjetu, znaci skoro da nista se ne moze nauciti u starom zavjetu o Paklu

ali opet tvrdis sa svojom logikom da su drugi nakacili na judaizam...e svasta.

i onda napisesd jos vecu glupost:
a Muslimani inkorporirali u svoj sistem verovanja.

Znaci Muslimani su kopirali od zidovi koji uopste nista i ne znaju o Paklu niti imaju sta detalja zapisanih u starom zavjetu....ali eto muslimani su kopirali...iz knjige koju Muhammed je zabranio da se kopira, u islamu je zabranjeno uzimati vjerske stvari o zidova i krscana...ali ti opet nadodjer na ideju da smo kopirali iz knjige SZ koja mozemo reci i ne spominje pakao.
i onda mi ti imas sta reci za logicko zakljucivanje...ma ajdeee breeee.

Upravo to što sam napisao: da je ideja pakla ušla u Hrišćanstvo grčkim uticajem i da je kasnije Islam usvojio tu ideju od Hrišćanstva (još jedan copy/paste).
Čak ni reč Džehenem nema nikakvo značenje na arapskom. To je arapski oblik hebrejske reči Gehinom što u prevodu znač dolina Hinomova i u pitanju je fizičko mesto izvan grada Jerusalima gde su nekada pagani žrtvovali decu svojim bogovima, a kasnije su se tamo spaljivali leševi kriminalaca i životinja i tako je su to mesto i to ime bivali na lošem glasu i vremnom su postali sinonim za pakao.
Muhamed i Arapi naravno nisu znali ništa o tome. Oni su jednostavno uzimali i prisvajali sve što su načuli od Jevreja i hrišćana bez da su znali i šta tačno prisvajaju. Zato su Jevreji i nazivali Muhameda ''uho''.

da je ideja pakla ušla u Hrišćanstvo grčkim uticajem

znaci grcki utjecaj je odveo Isusa u zabludu da spominje i prica o Paklu, jeli tako?

i da je kasnije Islam usvojio tu ideju od Hrišćanstva (još jedan copy/paste).

ne pricaj gluposti bezveze bez dokaza

1. Zabranjeno je muslimanima kopirati od krscana i zidova vjerske stvari
2. Nije postojala biblija na arapskom u vrijeme Muhammeda
3. BIblija nema ni 1 procenat detalja o Paklu sto ima Islam.

Čak ni reč Džehenem nema nikakvo značenje na arapskom. To je arapski oblik hebrejske reči Gehinom

zar ne znas da su hebrejski jezik ozivjeli pomocu arapskog ako nisi znao, taj jezik je izumro, pa su ga ozivljavali pomocu arapskog.

i u pitanju je fizičko mesto izvan grada Jerusalima gde su nekada pagani žrtvovali decu svojim bogovima, a kasnije su se tamo spaljivali leševi kriminalaca i životinja i tako je su to mesto i to ime bivali na lošem glasu i vremnom su postali sinonim za pakao.

pogresno shvatas stvari.

Gehina/Dzehennem je naziv za Pakao poslije smrti.........zidovi su smetljiste koje su palili nazvali Gehinom, zato sto je gorilo tamo u Jeruzalemu.....

Gehina ne potice iz te doline smetljista kojeg su palili, nego dolazi od stvarnog Pakla a oni su samo to smetljiste koje su palil i gorilo nazvali Gehinom.

To je isto kao da ja kazem, rusi su napravili Gehinom u Ukrajini....i sad historicari poslije 500 godina kazu, ova Gehinom rijec potice iz Ukrajine, nazivali su to stanje Paklom, znaci drugo ime za Ukrajinu je bio Gehinom.....ne znajuci da su ljudi nazvali Ukrajinu Paklom na osnovu pravog pakla a ne da ne Ukrajina potekla rijec Gehinom u ovo slucaju...to je ono sto ti ne shvatas.

Muhamed i Arapi naravno nisu znali ništa o tome.

i nisu...nego Bog obavjestava Muhammeda i arape kroz Kuran.

Oni su jednostavno uzimali i prisvajali sve što su načuli od Jevreja i hrišćana bez da su znali i šta tačno prisvajaju. Zato su Jevreji i nazivali Muhameda ''uho''.

izmisljas bezveze...absolutno nikakva dokaza nemas osim sto pretpostavljas tako.....ako iko zna ovdje jeli mUhmmed kopirao ja bi znao jer poznajem biografiju Muhammeda u detalje.....cuj kopirao a Muhammed zabranio kopiranje od zidova i krscana.

nista skoro nema slicno u opisima Pakla u Islamu i zidovstvu i krscanstvo

Muhamed je zabranio kopiranje od židova i hrišćana, znači Muhamed ništa nije kopirao.
Biblija nije postojala na arapskom u vreme Muhameda, dakle Muhamed nije mogao kopirati biblijske priče

Čačkalice, koja je logička greška napravljena ovakvim zaključcima? :mrgreen:

Muhamed je zabranio kopiranje od židova i hrišćana, znači Muhamed ništa nije kopirao.
Biblija nije postojala na arapskom u vreme Muhameda, dakle Muhamed nije mogao kopirati biblijske priče

Čačkalice, koja je logička greška napravljena ovakvim zaključcima? :mrgreen:

tvrditi da je Muhammed kopirao od zidova i krscana, a u ucenju Muhammeda zabranio je licno da se kopira ista od njih....to je onda nelogicnost koju zastupas ovdje.

Napravio si logičku grešku Ne sledi.
To što neko tebi kaže da radiš nešto (ili ne radiš), ne dokazuje da on to radi (ili ne radi).

ali ti opet ne kontas.....da bi bilo kopiranje, onda moramo naci slicnosti, ali mi ne vidimo nikakve slicnosti osim sto se ovo i ovo zove pakao...i da se kaznjavaju tamo

a detalji nikako nisu isti.....onda kada studiramo bibliju i Kuran shvatimo da to sto ti pricas ovdje veze nema, nikakve logike...to je cisto pretpostavljanje na osnovu izmisljenog.

pa evo i da nadjem slicnosti, opet to nije dokaz da je kopirano, jer ti proizilazis da su Kuran pisali nepismeni muhammed i muslimani kopirajuci Bibliju koja nije postojala na arapskom u njihovo vrijeme, a zivjeli su medju paganima Mekke a nije tu nesto bilo krscana i zidova, vecinom Pagani.
Nego je Kuran objava od boga pa ono sto slicno ima u Bibliji receno o necemu kao sto kaze Kuran to samno znaci da Bog potvrdjiva ono sto je receno u Bibliji, da je tacno. a ne da je nesto kopirano. to je ono sto vi ne shvatate.

Da bi konstatovali da su ljudi kopirali Kuran iz Biblije, te pojedine specificne informacije....mora se naci ista greska u Kuranu kao i u Bibliji...tek onda prica ima smisla.

jer Bog ne radi greske, sto znaci da su ljudi kopirali gresku a neznajuci da je to greska, i tad bi imali dokaz da je Kuran kopiran iz Biblije.

ali ti opet ne kontas.....da bi bilo kopiranje, onda moramo naci slicnosti, ali mi ne vidimo nikakve slicnosti osim sto se ovo i ovo zove pakao...i da se kaznjavaju tamo
Opet si napravio istu grešku.

Ako nema sličnosti (koliko ja mislim da mora da ima), znači da nije uzeto od drugog.
Ako prevod nije zapisan, znači da priča ili ideja nije mogla da stigne do ljudi.

"Da bi konstatovali da su ljudi kopirali Kuran iz Biblije, te pojedine specificne informacije....mora se naci ista greska u Kuranu kao i u Bibliji."

Ovo ti je isto logička greška Ne sledi.

Opet si napravio istu grešku.

Ako nema sličnosti (koliko ja mislim da mora da ima), znači da nije uzeto od drugog.
Ako prevod nije zapisan, znači da priča ili ideja nije mogla da stigne do ljudi.

"Da bi konstatovali da su ljudi kopirali Kuran iz Biblije, te pojedine specificne informacije....mora se naci ista greska u Kuranu kao i u Bibliji."

Ovo ti je isto logička greška Ne sledi.

objasni zasto je greska da ja ne moram tumaciti sta si ti mislio reci.
nemoj samnom diskutovati ovako generalno, da ja ne znam sta si mislio i sta hoces da kazes....nemoj mi ostajati nedorecen da se moram pitati sta mislis i da dodatno pojasnjavas....ubijas diskusiju a i ja nemam volje da istrazujem sta si tu tu mislio....ne smaraj sa diskusijom....toliko od mene.

znaci grcki utjecaj je odveo Isusa u zabludu da spominje i prica o Paklu, jeli tako?
A ko kaže da je Isus zaista to rekao? Ti prvi kao musliman ne veruješ u kanonska jevanđelja, jer da veruješ ne bi bio musliman.

ne pricaj gluposti bezveze bez dokaza

1. Zabranjeno je muslimanima kopirati od krscana i zidova vjerske stvari
2. Nije postojala biblija na arapskom u vrijeme Muhammeda
3. BIblija nema ni 1 procenat detalja o Paklu sto ima Islam.
1. Kakav ti je to argument? Zar to treba da dokaže da Muhamed nije kopirao? Eto on je sam rekao da nije kopirao i mi mu sada verujemo na reč, sve OK. Sutra ću ja da osnujem religiju 90% sličnu Islamu i onda ću da kažem da mi je Bog zabranio da išta kopiram od Islama i tako niko neće moći da me optužuje za plagijat.
Ja ovde vršim uporednu analizu, navodim konkretne i neoborive primere, a tvoj odgovor na to je ''ma ne bi on''. To je dečiji ''argument''.
Evo ti logičko pitanje: Zašto Bog nije poslao Muhameda pre 4. veka kada Arabljani nisu znali ništa ili gotovo ništa o Bibliji i njenim ličnostima i događajima, nego ga je poslao kada su se jevrejski i hrišćanski uticaji već debelo raširili po Arabiji i kada je monoteizam zavladao?
2. Pa šta ako nije postojala Biblija na arapskom? Kako to nije smetalo arapskim hrišćanima i Jevrejima? Biblijske priče su se prenosile usmenim putem od strane misionara i sveštenika. Ako ljudi nisu imali knjigu na maternjem jeziku ne znači da su bili glupi i zaboravni. Argument ti je i ovde nikakav.
3. I šta sa tim?

zar ne znas da su hebrejski jezik ozivjeli pomocu arapskog ako nisi znao, taj jezik je izumro, pa su ga ozivljavali pomocu arapskog.
I kakve to veze ima sa ovim što sam napisao? I dalje Džehenem nema etimološko značenje na arapskom. I dalje je u pitanju hebrejska reč.

Gehina/Dzehennem je naziv za Pakao poslije smrti.........zidovi su smetljiste koje su palili nazvali Gehinom, zato sto je gorilo tamo u Jeruzalemu.....

Gehina ne potice iz te doline smetljista kojeg su palili, nego dolazi od stvarnog Pakla a oni su samo to smetljiste koje su palil i gorilo nazvali Gehinom.
Rekao sam ti već: Gehinom u bukvalnom prevodu znači ''Dolina Hinomova''. Zašto bi Bog nazvao pakao po nekom tamo Hinomu? Šta mu je on zgrešio?
Termin se prvi put spominje u knjizi Isusa Navina 15:8 gde se navedeno mesto spominje kao granica između plemena Juda i Benjamina. Dakle u početku naziv nije bio sinonim za pakao. To postaje dosta kasnije.
Nemaš dokaze, nemaš argumente. Imaš samo gomilu pristrasnih pretpostavki.

i nisu...nego Bog obavjestava Muhammeda i arape kroz Kuran.
Loše ih je obaveštavao.

izmisljas bezveze...absolutno nikakva dokaza nemas osim sto pretpostavljas tako
Bukvalno sve vreme navodim dokaze.

ako iko zna ovdje jeli mUhmmed kopirao ja bi znao jer poznajem biografiju Muhammeda u detalje
Čitajući tvoje komentare, odgovore i reakcije nisam siguran da si u stanju da doneseš pravi, pravedni i nepristrasni sud o tome. Znaš biografiju koju su (gle čuda) sami muslimani pisali i to 150 godina nakon Muhameda.
Kako bi uopšte ti i zaključio na osnovu islamskih zapisa da je Muhamed kopirao? Jedino ako bi islamski učenjaci bukvalno napisali ''Jeste, Muhamed je kopirao''. Svašta.
To sve ne menja činjenicu da su i pagani i Jevreji optuživali Muhameda za plagijat i da imaš primera za to koliko hoćeš.

nista skoro nema slicno u opisima Pakla u Islamu i zidovstvu i krscanstvo
Kako nema? Paklena vatra kao večna kazna prženja i kuvanja za nevernike i grešnike. Zar to nije srž?

objasni zasto je greska da ja ne moram tumaciti sta si ti mislio reci.
nemoj samnom diskutovati ovako generalno, da ja ne znam sta si mislio i sta hoces da kazes....nemoj mi ostajati nedorecen da se moram pitati sta mislis i da dodatno pojasnjavas....ubijas diskusiju a i ja nemam volje da istrazujem sta si tu tu mislio....ne smaraj sa diskusijom....toliko od mene.
Moram da smislim primer sa nečim što ti nije srcu drago.

Režiser X nikada nije gledao film Y, tako da je nemoguće da je iskoristio priču iz Y za svoj film Z.

Čak i da možemo da potvrdimo da X nije gledao Y, ne sledi nužno logički da nije iskoristio priču. Razumeš li?
Možda i nije i sam je smislio priču koja je slučajno slična ranijoj, ali jedno ne sledi iz drugog i ne može da bude dokaz.

Poslednja izmena:
A ko kaže da je Isus zaista to rekao? Ti prvi kao musliman ne veruješ u kanonska jevanđelja, jer da veruješ ne bi bio musliman.

1. Kakav ti je to argument? Zar to treba da dokaže da Muhamed nije kopirao? Eto on je sam rekao da nije kopirao i mi mu sada verujemo na reč, sve OK. Sutra ću ja da osnujem religiju 90% sličnu Islamu i onda ću da kažem da mi je Bog zabranio da išta kopiram od Islama i tako niko neće moći da me optužuje za plagijat.
Ja ovde vršim uporednu analizu, navodim konkretne i neoborive primere, a tvoj odgovor na to je ''ma ne bi on''. To je dečiji ''argument''.
Evo ti logičko pitanje: Zašto Bog nije poslao Muhameda pre 4. veka kada Arabljani nisu znali ništa ili gotovo ništa o Bibliji i njenim ličnostima i događajima, nego ga je poslao kada su se jevrejski i hrišćanski uticaji već debelo raširili po Arabiji i kada je monoteizam zavladao?
2. Pa šta ako nije postojala Biblija na arapskom? Kako to nije smetalo arapskim hrišćanima i Jevrejima? Biblijske priče su se prenosile usmenim putem od strane misionara i sveštenika. Ako ljudi nisu imali knjigu na maternjem jeziku ne znači da su bili glupi i zaboravni. Argument ti je i ovde nikakav.
3. I šta sa tim?

I kakve to veze ima sa ovim što sam napisao? I dalje Džehenem nema etimološko značenje na arapskom. I dalje je u pitanju hebrejska reč.

Rekao sam ti već: Gehinom u bukvalnom prevodu znači ''Dolina Hinomova''. Zašto bi Bog nazvao pakao po nekom tamo Hinomu? Šta mu je on zgrešio?
Termin se prvi put spominje u knjizi Isusa Navina 15:8 gde se navedeno mesto spominje kao granica između plemena Juda i Benjamina. Dakle u početku naziv nije bio sinonim za pakao. To postaje dosta kasnije.
Nemaš dokaze, nemaš argumente. Imaš samo gomilu pristrasnih pretpostavki.

Loše ih je obaveštavao.

Bukvalno sve vreme navodim dokaze.

Čitajući tvoje komentare, odgovore i reakcije nisam siguran da si u stanju da doneseš pravi, pravedni i nepristrasni sud o tome. Znaš biografiju koju su (gle čuda) sami muslimani pisali i to 150 godina nakon Muhameda.
Kako bi uopšte ti i zaključio na osnovu islamskih zapisa da je Muhamed kopirao? Jedino ako bi islamski učenjaci bukvalno napisali ''Jeste, Muhamed je kopirao''. Svašta.
To sve ne menja činjenicu da su i pagani i Jevreji optuživali Muhameda za plagijat i da imaš primera za to koliko hoćeš.

Kako nema? Paklena vatra kao večna kazna prženja i kuvanja za nevernike i grešnike. Zar to nije srž?

Isus to kaze u Bibliji i Isus to kaze u Kuranu...eto kako znam

ovako se argumentira sa dokazima, umjesto rekla kazala price koje ti vecinom furas ovdje

Biblija
Matej 10:28
"Ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dušu ne mogu da ubiju; nego se bojte onoga koji može i dušu i telo da pogubi u paklu."
Kuran

El-Ma'ide (5:72):
"Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je Mesija(Isus), sin Marijin!' A Mesija je govorio: 'O sinovi Izrailovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu Raj/Džennet zabraniti, i prebivalište njegovo će Džehennem(Pakao) biti; a nevjernicima neće niko pomoći.'"

da ponovimo

1. Muhammed je bio nepismen, nije znao citati ni pisati svoj maternji jezik
2. Muhammed je branio da se kopira ista od zidova i krscana
3. BIblija na arapskom nije postojala
4. Sa kopiranjem pretpostavljas da je znao i bio pismen u tudjem jeziku a nije bio pismen u svom, sto je nelogicnost a niste ni svjesni toga.
5. Sa kopiranjem, nasli bi masa isti detalja i ujedno i iste greske bi se pojavljivale i u bibliji i u Kuranu, sto bi ocit dokaz bio da je kopirano...ali mi ne nalazimo nista od toga.
6. Poznajem u detalje biografiju Muhammeda, to sto ti pricas veze s vezom nema....to je cisto tvoje izmisljanje i umisljanje i na osnovu toga pretpostavljas...to ti garantujem da radis na osnovu mog istrazivanja islama preko 30 godina.

Kako to nije smetalo arapskim hrišćanima i Jevrejima? Biblijske priče su se prenosile usmenim putem od strane misionara i sveštenika. Ako ljudi nisu imali knjigu na maternjem jeziku ne znači da su bili glupi i zaboravni. Argument ti je i ovde nikakav.

jevreji su imali svojh jezik, hebrejski, imali su spise na svom jeziku a ne na arapskom.

nevazno kakvo znacenje ima, ako Bog u Kuranu naziva Pakao Dzehennemom , koji je na buducem svijetu.....to sto su zidovi iz tog stvarnog Dzehennema/Gehinoma nazvali neku dolinu u Jeruzalemu gdje su palili smece i sta sve ne, pa vatra buktila tu, i to mjesto nazvali dzehennemom....NE ZNACI DA DZEHENNEM/GEHINOM POTICE IZ TE DOLINE.. KAKO OVO NE SHVATAS?

Zašto bi Bog nazvao pakao po nekom tamo Hinomu? Šta mu je on zgrešio?

dali ti uopste razumijes sta ti se pise......

AKo je Bog objavio prijasnjim poslanicima da s emjesto kazne na buducem svijetu zove Dzehennem/Gehenom pa ljudi poslije kroz historiju nazivali svako mjesto koje je uzas, gdje ima puno vatre, nazovu dzehennemom/gehinomom.....

zamisli rat bukti u jednom gradu, i neko kaze ovdje je pravi Dzehennem/Pakao.....da lo ito znaci kada citaju generacije poslije jednog milenija o tom stradanju tog grada da rijec Dzehennem potice iz toga grada? kako ovo ne razumijes sta ti se pise???

Znaš biografiju koju su (gle čuda) sami muslimani pisali i to 150 godina nakon Muhameda.

nije tacno....nego je zapisivano sta je Muhammed radio i govorio jos za vrijeme Muhammeda.

hajde daj dokaz iz hadisa da su zidovi optuzivali Muhammeda da je kopirao iz njihove svete knjige?

vidi se da ne poznajes, i da samo pretpostavljas.....

detalje koji imaju u Kuranu i hadisima o Paklu nema ni govora o tome u Bibliji.

Moram da smislim primer sa nečim što ti nije srcu drago.

Režiser X nikada nije gledao film Y, tako da je nemoguće da je iskoristio priču iz Y za svoj film Z.

Čak i da možemo da potvrdimo da X nije gledao Y, ne sledi nužno logički da nije iskoristio priču. Razumeš li?
Možda i nije i sam je smislio priču koja je slučajno slična ranijoj, ali jedno ne sledi iz drugog i ne može da bude dokaz.

konkretnije pa se moze onda diskutovati ,a ne kruzi okolo.

nemoze ovo ovako...kad se naucis konkretniji biti u diskusijama...javi se, nemam ja zivaca sa tvojim zagonetkama
Kakvim zagonetkama?
Dao sam ti naziv logičke greške, primer, opis i greške koje si napravio.

Hoćeš kontraprimer, da vidiš kako jedno ne sledi iz drugog?
Muhamed nije kopirao, znači zabranjivao je kopiranje.
Čačkalica ne jede sladoled, znači zabranjuje drugima da jedu sladoled.

Poslednja izmena:
Isus to kaze u Bibliji i Isus to kaze u Kuranu...eto kako znam

ovako se argumentira sa dokazima, umjesto rekla kazala price koje ti vecinom furas ovdje

Biblija
Matej 10:28
"Ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dušu ne mogu da ubiju; nego se bojte onoga koji može i dušu i telo da pogubi u paklu."
Kuran

El-Ma'ide (5:72):
"Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je Mesija(Isus), sin Marijin!' A Mesija je govorio: 'O sinovi Izrailovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu Raj/Džennet zabraniti, i prebivalište njegovo će Džehennem(Pakao) biti; a nevjernicima neće niko pomoći.'"
Kakav je ovo argument? Šta si ovim dokazao? Kako si opovrgao ono što sam napisao?

1. Muhammed je bio nepismen, nije znao citati ni pisati svoj maternji jezik
2. Muhammed je branio da se kopira ista od zidova i krscana
3. BIblija na arapskom nije postojala
4. Sa kopiranjem pretpostavljas da je znao i bio pismen u tudjem jeziku a nije bio pismen u svom, sto je nelogicnost a niste ni svjesni toga.
5. Sa kopiranjem, nasli mi masa isti detalja i ujedno i iste greske bi se poijavljivale i u bibliji i u Kuranu, sto bi ocit dokaz bio da je kopirano...ali mi ne nalazimo nista od toga.
6. Poznajem u detalje biografiju Muhammeda, to st oti pricas veze s vezom nema....to je cisto tvoje izmisljanje i umisljanje i na osnovu toga pretpostavljas...to ti garantujem da radis na osnovu mog istrazivanja islama preko 30 godina.
Što ponavljaš ono što je već opovrgnuto? Pa šta ako je bio nepismen? Ako je bio nepismen nije bio glup i gluv. Zabranio da se kopira? Dakle ti pozivaš Muhameda da on sam svedoči o svojoj nevnosti i to je kao dokaz da je on nevin?! Zamisli da sudovi puštaju na slobodu svakog ubicu i silovatleja koji se izjasni nevinim. Tvoja argumentacija je zaista neverovatna. Priznajem da na ovako nešto ranije nisam naišao. I dalje postavljam pitanje: zašto Bog nije poslao Muhameda dok Arabljani nisu još uvek ništa znali o monoteizmu, Abrahamu i Isusu, nego ga je poslao kada su verovanja u njih već bila jaka na poluostrvu?
Imaš masu grešaka i kontradikcija u Kur'anu kada se ponavljaju biblijske priče o Abrahamu, Lotu, Mojsiju itd. Evo ti pa prelistaj kada budeš imao vremena.
https://quranvariants.wordpress.com/wp-content/uploads/2022/04/narrative-contradictions-quran.pdf
Evo ti konkretno dve greške u Kur'anu u pogledu Biblije:
1. Kur'an ne zna da su Isusova majka Marija i Aronova i Mojsijeva sestra i Amramova ćerka Marija dve različite osobe.
2. Kur'an meša dve biblijske priče o obožavanju zlatnog teleta: o zlatnom teletu iz doba Mojsija i o zlatnom teletu koje je vekovima kasnije izlio samarićanski kralj Jerovoam, te Kur'an optužuje Samarićanina da je on izlio zlatno tele za vreme Mojsija.
Pa slabo je nešto to tvoje istraživanje išlo kada ne prepoznaješ plagijate u Kur'anu, ne samo biblijske već i nebiblijske: Talmud, kasna apokrifna jevanđelja, Zul Karnejn, Spavači u pećini, priča o Adamu i Iblisu, o Abrahamu i idolima itd. Sve su to narativi i priče koje nemaju veze sa Božijom objavom, već su nastale u periodu između Isusa i Muhameda. Kako ti je to promaklo?

jevreji su imali svojh jezik, hebrejski, imali su spise na svom jeziku a ne na arapskom.
Jemenski Jevreji su bili Arapi konvertiti i sve svoje zapise su ostavili na arapskom. Prouči malo istoriju.

nevazno kakvo znacenje ima, ako Bog u Kuranu naziva Pakao Dzehennemom , koji je na buducem svijetu.....to sto su zidovi iz tog stvarnog Dzehennema/Gehinoma nazvali neku dolinu u Jeruzalemu gdje su palili smece i sta sve ne, pa vatra buktila tu, i to mjesto nazvali dzehennemom....NE ZNACI DA DZEHENNEM/GEHINOM POTICE IZ TE DOLINE.. KAKO OVO NE SHVATAS?
Nema šta ja ovde da shvatam. Teret dokazivanja je na tebi, ne na meni, a ti ne nudiš nikakve dokaze već samo gomilu pristrasnih pretpostavki kao i obično. Moja konstatacija i dalje stoji: Gehinom u prevodu znači dolina Hinomova, u početku se spominjala kao fizičko mesto kod Jerusalima, a tek kasnije postaje sinonim za pakao zbog svoje ozloglašenosti. I još jednom: reč Džehenem nema nikakvo značenje na arapskom. Arapi su uzeli tu reč od Jevreja ili hrišćana.

dali ti uopste razumijes sta ti se pise......

AKo je Bog objavio prijasnjim poslanicima da s emjesto kazne na buducem svijetu zove Dzehennem/Gehenom pa ljudi poslije kroz historiju nazivali svako mjesto koje je uzas, gdje ima puno vatre, nazovu dzehennemom/gehinomom.....
Ja razumem, ali ti ne razumeš moje pitanje koje si bukvalno citirao: Gehinom u bukvalnom prevodu znači dolina Hinomova. Džehenem je izveden iz te reči. Zašto pakao nosi ime po nekom tamo Hinomu? Zašto ti je teško da razumeš pitanje?

nije tacno....nego je zapisivano sta je Muhammed radio i govorio jos za vrijeme Muhammeda.
Gde su ti zapisi?

hajde daj dokaz iz hadisa da su zidovi optuzivali Muhammeda da je kopirao iz njihove svete knjige?
Kur'an 9:61.

vidi se da ne poznajes, i da samo pretpostavljas.....

detalje koji imaju u Kuranu i hadisima o Paklu nema ni govora o tome u Bibliji.
Ja nisam pisao o detaljima već o SRŽI. Pročitaj još jednom to što si citirao.
Ideja pakla je starija od Islama. To što se pakao spominje u Kur'anu i hadisima više puta i detaljnije ne dokazuje ništa osim Muhamedov očaj da kroz zastrašivanje prevede što više ljudi na Islam.

Kakvim zagonetkama?
Dao sam ti naziv logičke greške, primer, opis i greške koje si napravio.

Hoćeš kontraprimer, da vidiš kako jedno ne sledi iz drugog?
Muhamed nije kopirao, znači zabranjivao je kopiranje.
Čačkalica ne jede sladoled, znači zabranjuje drugima da jedu sladoled.

osjecam da kruzis puno u diskusijama, a ja gubim volju za diskusiju sa takvima...kod tebe neka konkretnih argumenta , dokaza, pitanja

nego je to sve nekako, "a sta ako mi idemo tamo i ovamo, pa ono bude onako i ovako, bit ce ti to i to"

na tom je nivou ti prica...znaci covjek ne zna jesi li posao ili dosao....:roll:

osjecam da kruzis puno u diskusijama, a ja gubim volju za diskusiju sa takvima...kod tebe neka konkretnih argumenta , dokaza, pitanja

nego je to sve nekako, "a sta ako mi idemo tamo i ovamo, pa ono bude onako i ovako, bit ce ti to i to"

na tom je nivou ti prica...znaci covjek ne zna jesi li posao ili dosao....:roll:
Ne možemo da uspešno diskutujemo ako ti, koji hoćeš da pružiš neki odgovor, ne pratiš pravila logičkog zaključivanja.
Tvoji "dokazi" su većinom ili "Ne sledi" ili "Afirmacija konsekventa".

Kakav je ovo argument? Šta si ovim dokazao? Kako si opovrgao ono što sam napisao?

Što ponavljaš ono što je već opovrgnuto? Pa šta ako je bio nepismen? Ako je bio nepismen nije bio glup i gluv. Zabranio da se kopira? Dakle ti pozivaš Muhameda da on sam svedoči o svojoj nevnosti i to je kao dokaz da je on nevin?! Zamisli da sudovi puštaju na slobodu svakog ubicu i silovatleja koji se izjasni nevinim. Tvoja argumentacija je zaista neverovatna. Priznajem da na ovako nešto ranije nisam naišao. I dalje postavljam pitanje: zašto Bog nije poslao Muhameda dok Arabljani nisu još uvek ništa znali o monoteizmu, Abrahamu i Isusu, nego ga je poslao kada su verovanja u njih već bila jaka na poluostrvu?
Imaš masu grešaka i kontradikcija u Kur'anu kada se ponavljaju biblijske priče o Abrahamu, Lotu, Mojsiju itd. Evo ti pa prelistaj kada budeš imao vremena.
https://quranvariants.wordpress.com/wp-content/uploads/2022/04/narrative-contradictions-quran.pdf
1. Kur'an ne zna da su Isusova majka Marija i Aronova i Mojsijeva sestra i Amramova ćerka Marija dve različite osobe.
2. Kur'an meša dve biblijske priče o obožavanju zlatnog teleta: o zlatnom teletu iz doba Mojsija i o zlatnom teletu koje je vekovima kasnije izlio samarićanski kralj Jerovoam, te Kur'an optužuje Samarićanina da je on izlio zlatno tele za vreme Mojsija.
Pa slabo je nešto to tvoje istraživanje išlo kada ne prepoznaješ plagijate u Kur'anu, ne samo biblijske već i nebiblijske: Talmud, kasna apokrifna jevanđelja, Zul Karnejn, Spavači u pećini, priča o Adamu i Iblisu, o Abrahamu i idolima itd. Sve su to narativi i priče koje nemaju veze sa Božijom objavom, već su nastale u periodu između Isusa i Muhameda. Kako ti je to promaklo?

Jemenski Jevreji su bili Arapi konvertiti i sve svoje zapise su ostavili na arapskom. Prouči malo istoriju.

Nema šta ja ovde da shvatam. Teret dokazivanja je na tebi, ne na meni, a ti ne nudiš nikakve dokaze već samo gomilu pristrasnih pretpostavki kao i obično. Moja konstatacija i dalje stoji: Gehinom u prevodu znači dolina Hinomova, u početku se spominjala kao fizičko mesto kod Jerusalima, a tek kasnije postaje sinonim za pakao zbog svoje ozloglašenosti. I još jednom: reč Džehenem nema nikakvo značenje na arapskom. Arapi su uzeli tu reč od Jevreja ili hrišćana.

Ja razumem, ali ti ne razumeš moje pitanje koje si bukvalno citirao: Gehinom u bukvalnom prevodu znači dolina Hinomova. Džehenem je izveden iz te reči. Zašto pakao nosi ime po nekom tamo Hinomu? Zašto ti je teško da razumeš pitanje?

Gde su ti zapisi?

Kur'an 9:61.

Ja nisam pisao o detaljima već o SRŽI. Pročitaj još jednom to što si citirao.
Ideja pakla je starija od Islama. To što se pakao spominje u Kur'anu i hadisima više puta i detaljnije ne dokazuje ništa osim Muhamedov očaj da kroz zastrašivanje prevede što više ljudi na Islam.

ovo je perfektan dokaz tvog neznanja ovih stvari, a sad cu i tebi dokazati da izmisljas i umisljas i onda na osnovu toga bez milosti pretpostavljas...znaci totalna zabluda u razmisljanju.

Ovaj primjer sto si ti naveo je obradjen cak od strane Muhammeda, zamisli, jos u njegovo vrijeme dosao krscnin kod Muhamemda i rece mu kako to vi da kazete da je Marija Aronova sestra a znamo da je Aron zivio daleko prije Marije i bio je Mojsijev brat.
Muhammed je vrlo jasno to objasnio, da se ne radi o istoj osobi nego su ljudi prije nazivali svoju novorodjenu djecu po poslanicima i dobrim ljudima iz prijasnjih vremena.

Stvar zavrsena...pojasnjena direktno od Muhammeda. Ali ti to zbog svog neznanja ne znas, pa onda se hvatas na ovaj primjer gdje je cak i Muhammed to pojasnio...a da si znao Muhammedovo pojasnjenje nebi ti ovo uzimao kao primjer kao neki jak argument.

ma sta ti covjece bricas, ne izmisljaj bezveze

dokaz da izmisljas:

Biblija: Izlazak 32:1-4

U ovom odlomku se opisuje kako su Izraelci napravili zlatno tele dok je Mojsije bio na gori Sinaj:

• "Kad narod vide da Mojsije dugo ne silazi s gore, skupi se narod oko Arona i reče mu: 'Hajde, napravi nam boga koji će ići pred nama, jer ne znamo šta se dogodilo s tim Mojsijem, čovekom koji nas je izveo iz Egipta.' Aron im reče: 'Poskidajte zlatne naušnice sa svojih ušiju, ušiju svojih žena, svojih sinova i svojih kćeri, i donesite mi.' Sav narod poskida zlatne naušnice sa svojih ušiju i donese Aronu. On ih uze iz njihovih ruku, izlije kalup i napravi od njih livenu teleću figuru. Tada rekoše: 'Ovo je tvoj bog, Izraele, koji te izveo iz Egipta!'"
    (Izlazak 32:1-4)

Sura El-E'araf (7:150-151)

Ovo je deo u kojem se opisuje Mojsijev povratak i njegov razgovor sa Harunom:

• "I kad se Mojsije narodu svome vrati srdit i žalostan, povika: 'Kako ste tako ružno postupili nakon što sam vas napustio! Zar ste požurili zapovest Gospodara svoga?' I ploče baci, a brata svoga dohvati i poče ga vući k sebi. 'O sine majke moje,' – reče Aron/Harun – 'narod me je tlačio i gotovo me ubio; ne dozvoli da se neprijatelji raduju mojoj nesreći i ne čini da budem među onima koji su nepravedni.'"

Kur'an: Sura Ta-Ha (20:83-88)

U Kur'anu se priča o zlatnom teletu pripisuje Samiriju, koji je zavarao narod dok je Mojsije bio na gori:

• "‘A zašto si tako žurio ispred naroda svoga, o Mojsije?’ – upita Allah. ‘Oni su tu za mnom’ – odgovori on – ‘a ja sam požurio Tebi, Gospodaru moj, da budeš zadovoljan.’ ‘A Mi smo narod tvoj na kušnju stavili nakon što si ih napustio’ – reče On – ‘i Samiri ih je zaveo.’ I Mojsije se narodu svome vrati srdit i žalostan. ‘O narode moj,’ – reče – ‘zar vam Gospodar vaš nije dao divno obećanje? Zar vam je dugo bilo čekati, ili ste hteli da vas stigne srdžba Gospodara vašeg, pa ste prekršili dato obećanje?’ ‘Nismo prekršili dato obećanje svojom voljom’ – odgovoriše – ‘nego smo bili natovareni teretima, nakitom narodnim, pa smo to bacili.’ A isto je to učinio i Samiri, pa im je on izlio tele koje je imalo glas, i oni su onda rekli: ‘Ovo je vaš bog i Mojsijev bog, ali ga je on zaboravio!’"
    (Sura Ta-Ha 20:83-88)

Ovdje jasno pise da je izljevanje bilo za vrijeme Mojsija osoba zvana Samiri nikakva govora tu nema ni o kakvom kralju Jerovanu..ne izmisljaj bezveze gluposti.

Moja konstatacija i dalje stoji: Gehinom u prevodu znači dolina Hinomova, u početku se spominjala kao fizičko mesto kod Jerusalima, a tek kasnije postaje sinonim za pakao zbog svoje ozloglašenosti. I još jednom: reč Džehenem nema nikakvo značenje na arapskom. Arapi su uzeli tu reč od Jevreja ili hrišćana.

znaci neko kaze da je grad Hiroshima bio Pakao 1946, znaci rijec Pakao potice iz grada Hiroshime....znaci na osnovu toga ti zakljucujes da je to tako....

na tom je tvoja argumentacija nivou...pa eto vjeruj da je tako..ako je to tebi logicno.

Back