korisnički
Aktivan član
- Poruka
- 1.557
Voleo bi ti da je tako, ali se ovde pokazalo da imaš problema sa logičkim zaključivanjem.ne znas sta pricas.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Voleo bi ti da je tako, ali se ovde pokazalo da imaš problema sa logičkim zaključivanjem.ne znas sta pricas.
Upravo to što sam napisao: da je ideja pakla ušla u Hrišćanstvo grčkim uticajem i da je kasnije Islam usvojio tu ideju od Hrišćanstva (još jedan copy/paste).i sta je pisac hteo reci?
Voleo bi ti da je tako, ali se ovde pokazalo da imaš problema sa logičkim zaključivanjem.
Pisac je rekao da je to još jedna stvar koju su drugi nakačili na Judaizam iz paganizma, a Muslimani inkorporirali u svoj sistem verovanja.
Amaterski fanfiction reboot.
a Muslimani inkorporirali u svoj sistem verovanja.
Upravo to što sam napisao: da je ideja pakla ušla u Hrišćanstvo grčkim uticajem i da je kasnije Islam usvojio tu ideju od Hrišćanstva (još jedan copy/paste).
Čak ni reč Džehenem nema nikakvo značenje na arapskom. To je arapski oblik hebrejske reči Gehinom što u prevodu znač dolina Hinomova i u pitanju je fizičko mesto izvan grada Jerusalima gde su nekada pagani žrtvovali decu svojim bogovima, a kasnije su se tamo spaljivali leševi kriminalaca i životinja i tako je su to mesto i to ime bivali na lošem glasu i vremnom su postali sinonim za pakao.
Muhamed i Arapi naravno nisu znali ništa o tome. Oni su jednostavno uzimali i prisvajali sve što su načuli od Jevreja i hrišćana bez da su znali i šta tačno prisvajaju. Zato su Jevreji i nazivali Muhameda ''uho''.
da je ideja pakla ušla u Hrišćanstvo grčkim uticajem
i da je kasnije Islam usvojio tu ideju od Hrišćanstva (još jedan copy/paste).
Čak ni reč Džehenem nema nikakvo značenje na arapskom. To je arapski oblik hebrejske reči Gehinom
i u pitanju je fizičko mesto izvan grada Jerusalima gde su nekada pagani žrtvovali decu svojim bogovima, a kasnije su se tamo spaljivali leševi kriminalaca i životinja i tako je su to mesto i to ime bivali na lošem glasu i vremnom su postali sinonim za pakao.
Muhamed i Arapi naravno nisu znali ništa o tome.
Oni su jednostavno uzimali i prisvajali sve što su načuli od Jevreja i hrišćana bez da su znali i šta tačno prisvajaju. Zato su Jevreji i nazivali Muhameda ''uho''.
Muhamed je zabranio kopiranje od židova i hrišćana, znači Muhamed ništa nije kopirao.
Biblija nije postojala na arapskom u vreme Muhameda, dakle Muhamed nije mogao kopirati biblijske priče
Čačkalice, koja je logička greška napravljena ovakvim zaključcima?![]()
Ja te ponovo pitam, koju logičku grešku praviš?tvrditi da je Muhammed kopirao od zidova i krscana, a u ucenju Muhammeda zabranio je licno da se kopira ista od njih....to je onda nelogicnost koju zastupas ovdje.
da cujemJa te ponovo pitam, koju logičku grešku praviš?
Ako znaš kaži, pa da znamo da to namerno radiš, a ako ne, da te naučim, pa da potencijalno prestaneš.
Napravio si logičku grešku Ne sledi.
To što neko tebi kaže da radiš nešto (ili ne radiš), ne dokazuje da on to radi (ili ne radi).
Opet si napravio istu grešku.ali ti opet ne kontas.....da bi bilo kopiranje, onda moramo naci slicnosti, ali mi ne vidimo nikakve slicnosti osim sto se ovo i ovo zove pakao...i da se kaznjavaju tamo
Opet si napravio istu grešku.
Ako nema sličnosti (koliko ja mislim da mora da ima), znači da nije uzeto od drugog.
Ako prevod nije zapisan, znači da priča ili ideja nije mogla da stigne do ljudi.
"Da bi konstatovali da su ljudi kopirali Kuran iz Biblije, te pojedine specificne informacije....mora se naci ista greska u Kuranu kao i u Bibliji."
Ovo ti je isto logička greška Ne sledi.
A ko kaže da je Isus zaista to rekao? Ti prvi kao musliman ne veruješ u kanonska jevanđelja, jer da veruješ ne bi bio musliman.znaci grcki utjecaj je odveo Isusa u zabludu da spominje i prica o Paklu, jeli tako?
1. Kakav ti je to argument? Zar to treba da dokaže da Muhamed nije kopirao? Eto on je sam rekao da nije kopirao i mi mu sada verujemo na reč, sve OK. Sutra ću ja da osnujem religiju 90% sličnu Islamu i onda ću da kažem da mi je Bog zabranio da išta kopiram od Islama i tako niko neće moći da me optužuje za plagijat.ne pricaj gluposti bezveze bez dokaza
1. Zabranjeno je muslimanima kopirati od krscana i zidova vjerske stvari
2. Nije postojala biblija na arapskom u vrijeme Muhammeda
3. BIblija nema ni 1 procenat detalja o Paklu sto ima Islam.
I kakve to veze ima sa ovim što sam napisao? I dalje Džehenem nema etimološko značenje na arapskom. I dalje je u pitanju hebrejska reč.zar ne znas da su hebrejski jezik ozivjeli pomocu arapskog ako nisi znao, taj jezik je izumro, pa su ga ozivljavali pomocu arapskog.
Rekao sam ti već: Gehinom u bukvalnom prevodu znači ''Dolina Hinomova''. Zašto bi Bog nazvao pakao po nekom tamo Hinomu? Šta mu je on zgrešio?Gehina/Dzehennem je naziv za Pakao poslije smrti.........zidovi su smetljiste koje su palili nazvali Gehinom, zato sto je gorilo tamo u Jeruzalemu.....
Gehina ne potice iz te doline smetljista kojeg su palili, nego dolazi od stvarnog Pakla a oni su samo to smetljiste koje su palil i gorilo nazvali Gehinom.
Loše ih je obaveštavao.i nisu...nego Bog obavjestava Muhammeda i arape kroz Kuran.
Bukvalno sve vreme navodim dokaze.izmisljas bezveze...absolutno nikakva dokaza nemas osim sto pretpostavljas tako
Čitajući tvoje komentare, odgovore i reakcije nisam siguran da si u stanju da doneseš pravi, pravedni i nepristrasni sud o tome. Znaš biografiju koju su (gle čuda) sami muslimani pisali i to 150 godina nakon Muhameda.ako iko zna ovdje jeli mUhmmed kopirao ja bi znao jer poznajem biografiju Muhammeda u detalje
Kako nema? Paklena vatra kao večna kazna prženja i kuvanja za nevernike i grešnike. Zar to nije srž?nista skoro nema slicno u opisima Pakla u Islamu i zidovstvu i krscanstvo
Moram da smislim primer sa nečim što ti nije srcu drago.objasni zasto je greska da ja ne moram tumaciti sta si ti mislio reci.
nemoj samnom diskutovati ovako generalno, da ja ne znam sta si mislio i sta hoces da kazes....nemoj mi ostajati nedorecen da se moram pitati sta mislis i da dodatno pojasnjavas....ubijas diskusiju a i ja nemam volje da istrazujem sta si tu tu mislio....ne smaraj sa diskusijom....toliko od mene.
A ko kaže da je Isus zaista to rekao? Ti prvi kao musliman ne veruješ u kanonska jevanđelja, jer da veruješ ne bi bio musliman.
1. Kakav ti je to argument? Zar to treba da dokaže da Muhamed nije kopirao? Eto on je sam rekao da nije kopirao i mi mu sada verujemo na reč, sve OK. Sutra ću ja da osnujem religiju 90% sličnu Islamu i onda ću da kažem da mi je Bog zabranio da išta kopiram od Islama i tako niko neće moći da me optužuje za plagijat.
Ja ovde vršim uporednu analizu, navodim konkretne i neoborive primere, a tvoj odgovor na to je ''ma ne bi on''. To je dečiji ''argument''.
Evo ti logičko pitanje: Zašto Bog nije poslao Muhameda pre 4. veka kada Arabljani nisu znali ništa ili gotovo ništa o Bibliji i njenim ličnostima i događajima, nego ga je poslao kada su se jevrejski i hrišćanski uticaji već debelo raširili po Arabiji i kada je monoteizam zavladao?
2. Pa šta ako nije postojala Biblija na arapskom? Kako to nije smetalo arapskim hrišćanima i Jevrejima? Biblijske priče su se prenosile usmenim putem od strane misionara i sveštenika. Ako ljudi nisu imali knjigu na maternjem jeziku ne znači da su bili glupi i zaboravni. Argument ti je i ovde nikakav.
3. I šta sa tim?
I kakve to veze ima sa ovim što sam napisao? I dalje Džehenem nema etimološko značenje na arapskom. I dalje je u pitanju hebrejska reč.
Rekao sam ti već: Gehinom u bukvalnom prevodu znači ''Dolina Hinomova''. Zašto bi Bog nazvao pakao po nekom tamo Hinomu? Šta mu je on zgrešio?
Termin se prvi put spominje u knjizi Isusa Navina 15:8 gde se navedeno mesto spominje kao granica između plemena Juda i Benjamina. Dakle u početku naziv nije bio sinonim za pakao. To postaje dosta kasnije.
Nemaš dokaze, nemaš argumente. Imaš samo gomilu pristrasnih pretpostavki.
Loše ih je obaveštavao.
Bukvalno sve vreme navodim dokaze.
Čitajući tvoje komentare, odgovore i reakcije nisam siguran da si u stanju da doneseš pravi, pravedni i nepristrasni sud o tome. Znaš biografiju koju su (gle čuda) sami muslimani pisali i to 150 godina nakon Muhameda.
Kako bi uopšte ti i zaključio na osnovu islamskih zapisa da je Muhamed kopirao? Jedino ako bi islamski učenjaci bukvalno napisali ''Jeste, Muhamed je kopirao''. Svašta.
To sve ne menja činjenicu da su i pagani i Jevreji optuživali Muhameda za plagijat i da imaš primera za to koliko hoćeš.
Kako nema? Paklena vatra kao večna kazna prženja i kuvanja za nevernike i grešnike. Zar to nije srž?
A ko kaže da je Isus zaista to rekao? Ti prvi kao musliman ne veruješ u kanonska jevanđelja, jer da veruješ ne bi bio musliman.
1. Kakav ti je to argument? Zar to treba da dokaže da Muhamed nije kopirao? Eto on je sam rekao da nije kopirao i mi mu sada verujemo na reč, sve OK. Sutra ću ja da osnujem religiju 90% sličnu Islamu i onda ću da kažem da mi je Bog zabranio da išta kopiram od Islama i tako niko neće moći da me optužuje za plagijat.
Ja ovde vršim uporednu analizu, navodim konkretne i neoborive primere, a tvoj odgovor na to je ''ma ne bi on''. To je dečiji ''argument''.
Kako to nije smetalo arapskim hrišćanima i Jevrejima? Biblijske priče su se prenosile usmenim putem od strane misionara i sveštenika. Ako ljudi nisu imali knjigu na maternjem jeziku ne znači da su bili glupi i zaboravni. Argument ti je i ovde nikakav.
I kakve to veze ima sa ovim što sam napisao? I dalje Džehenem nema etimološko značenje na arapskom. I dalje je u pitanju hebrejska reč.
Zašto bi Bog nazvao pakao po nekom tamo Hinomu? Šta mu je on zgrešio?
Znaš biografiju koju su (gle čuda) sami muslimani pisali i to 150 godina nakon Muhameda.
To sve ne menja činjenicu da su i pagani i Jevreji optuživali Muhameda za plagijat i da imaš primera za to koliko hoćeš.
Kako nema? Paklena vatra kao večna kazna prženja i kuvanja za nevernike i grešnike. Zar to nije srž?
Moram da smislim primer sa nečim što ti nije srcu drago.
Režiser X nikada nije gledao film Y, tako da je nemoguće da je iskoristio priču iz Y za svoj film Z.
Čak i da možemo da potvrdimo da X nije gledao Y, ne sledi nužno logički da nije iskoristio priču. Razumeš li?
Možda i nije i sam je smislio priču koja je slučajno slična ranijoj, ali jedno ne sledi iz drugog i ne može da bude dokaz.
Šta ćeš konkretnije od ovoga?konkretnije pa se moze onda diskutovati ,a ne kruzi okolo.
Šta ćeš konkretnije od ovoga?
O pravilima logičkog zaključivanja se uči u srednjoj školi, nađi nekog profesora, pa neka te nauči.
Evo, ponovo istu grešku praviš:
"Isus to kaze u Bibliji i Isus to kaze u Kuranu...eto kako znam."
Kakvim zagonetkama?nemoze ovo ovako...kad se naucis konkretniji biti u diskusijama...javi se, nemam ja zivaca sa tvojim zagonetkama
Kakav je ovo argument? Šta si ovim dokazao? Kako si opovrgao ono što sam napisao?Isus to kaze u Bibliji i Isus to kaze u Kuranu...eto kako znam
ovako se argumentira sa dokazima, umjesto rekla kazala price koje ti vecinom furas ovdje
Biblija
Matej 10:28
"Ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dušu ne mogu da ubiju; nego se bojte onoga koji može i dušu i telo da pogubi u paklu."
Kuran
El-Ma'ide (5:72):
"Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je Mesija(Isus), sin Marijin!' A Mesija je govorio: 'O sinovi Izrailovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu Raj/Džennet zabraniti, i prebivalište njegovo će Džehennem(Pakao) biti; a nevjernicima neće niko pomoći.'"
Što ponavljaš ono što je već opovrgnuto? Pa šta ako je bio nepismen? Ako je bio nepismen nije bio glup i gluv. Zabranio da se kopira? Dakle ti pozivaš Muhameda da on sam svedoči o svojoj nevnosti i to je kao dokaz da je on nevin?! Zamisli da sudovi puštaju na slobodu svakog ubicu i silovatleja koji se izjasni nevinim. Tvoja argumentacija je zaista neverovatna. Priznajem da na ovako nešto ranije nisam naišao. I dalje postavljam pitanje: zašto Bog nije poslao Muhameda dok Arabljani nisu još uvek ništa znali o monoteizmu, Abrahamu i Isusu, nego ga je poslao kada su verovanja u njih već bila jaka na poluostrvu?1. Muhammed je bio nepismen, nije znao citati ni pisati svoj maternji jezik
2. Muhammed je branio da se kopira ista od zidova i krscana
3. BIblija na arapskom nije postojala
4. Sa kopiranjem pretpostavljas da je znao i bio pismen u tudjem jeziku a nije bio pismen u svom, sto je nelogicnost a niste ni svjesni toga.
5. Sa kopiranjem, nasli mi masa isti detalja i ujedno i iste greske bi se poijavljivale i u bibliji i u Kuranu, sto bi ocit dokaz bio da je kopirano...ali mi ne nalazimo nista od toga.
6. Poznajem u detalje biografiju Muhammeda, to st oti pricas veze s vezom nema....to je cisto tvoje izmisljanje i umisljanje i na osnovu toga pretpostavljas...to ti garantujem da radis na osnovu mog istrazivanja islama preko 30 godina.
Jemenski Jevreji su bili Arapi konvertiti i sve svoje zapise su ostavili na arapskom. Prouči malo istoriju.jevreji su imali svojh jezik, hebrejski, imali su spise na svom jeziku a ne na arapskom.
Nema šta ja ovde da shvatam. Teret dokazivanja je na tebi, ne na meni, a ti ne nudiš nikakve dokaze već samo gomilu pristrasnih pretpostavki kao i obično. Moja konstatacija i dalje stoji: Gehinom u prevodu znači dolina Hinomova, u početku se spominjala kao fizičko mesto kod Jerusalima, a tek kasnije postaje sinonim za pakao zbog svoje ozloglašenosti. I još jednom: reč Džehenem nema nikakvo značenje na arapskom. Arapi su uzeli tu reč od Jevreja ili hrišćana.nevazno kakvo znacenje ima, ako Bog u Kuranu naziva Pakao Dzehennemom , koji je na buducem svijetu.....to sto su zidovi iz tog stvarnog Dzehennema/Gehinoma nazvali neku dolinu u Jeruzalemu gdje su palili smece i sta sve ne, pa vatra buktila tu, i to mjesto nazvali dzehennemom....NE ZNACI DA DZEHENNEM/GEHINOM POTICE IZ TE DOLINE.. KAKO OVO NE SHVATAS?
Ja razumem, ali ti ne razumeš moje pitanje koje si bukvalno citirao: Gehinom u bukvalnom prevodu znači dolina Hinomova. Džehenem je izveden iz te reči. Zašto pakao nosi ime po nekom tamo Hinomu? Zašto ti je teško da razumeš pitanje?dali ti uopste razumijes sta ti se pise......
AKo je Bog objavio prijasnjim poslanicima da s emjesto kazne na buducem svijetu zove Dzehennem/Gehenom pa ljudi poslije kroz historiju nazivali svako mjesto koje je uzas, gdje ima puno vatre, nazovu dzehennemom/gehinomom.....
Gde su ti zapisi?nije tacno....nego je zapisivano sta je Muhammed radio i govorio jos za vrijeme Muhammeda.
Kur'an 9:61.hajde daj dokaz iz hadisa da su zidovi optuzivali Muhammeda da je kopirao iz njihove svete knjige?
Ja nisam pisao o detaljima već o SRŽI. Pročitaj još jednom to što si citirao.vidi se da ne poznajes, i da samo pretpostavljas.....
detalje koji imaju u Kuranu i hadisima o Paklu nema ni govora o tome u Bibliji.
Kakvim zagonetkama?
Dao sam ti naziv logičke greške, primer, opis i greške koje si napravio.
Hoćeš kontraprimer, da vidiš kako jedno ne sledi iz drugog?
Muhamed nije kopirao, znači zabranjivao je kopiranje.
Čačkalica ne jede sladoled, znači zabranjuje drugima da jedu sladoled.
Ne možemo da uspešno diskutujemo ako ti, koji hoćeš da pružiš neki odgovor, ne pratiš pravila logičkog zaključivanja.osjecam da kruzis puno u diskusijama, a ja gubim volju za diskusiju sa takvima...kod tebe neka konkretnih argumenta , dokaza, pitanja
nego je to sve nekako, "a sta ako mi idemo tamo i ovamo, pa ono bude onako i ovako, bit ce ti to i to"
na tom je nivou ti prica...znaci covjek ne zna jesi li posao ili dosao....![]()
Kakav je ovo argument? Šta si ovim dokazao? Kako si opovrgao ono što sam napisao?
Što ponavljaš ono što je već opovrgnuto? Pa šta ako je bio nepismen? Ako je bio nepismen nije bio glup i gluv. Zabranio da se kopira? Dakle ti pozivaš Muhameda da on sam svedoči o svojoj nevnosti i to je kao dokaz da je on nevin?! Zamisli da sudovi puštaju na slobodu svakog ubicu i silovatleja koji se izjasni nevinim. Tvoja argumentacija je zaista neverovatna. Priznajem da na ovako nešto ranije nisam naišao. I dalje postavljam pitanje: zašto Bog nije poslao Muhameda dok Arabljani nisu još uvek ništa znali o monoteizmu, Abrahamu i Isusu, nego ga je poslao kada su verovanja u njih već bila jaka na poluostrvu?
Imaš masu grešaka i kontradikcija u Kur'anu kada se ponavljaju biblijske priče o Abrahamu, Lotu, Mojsiju itd. Evo ti pa prelistaj kada budeš imao vremena.
https://quranvariants.wordpress.com/wp-content/uploads/2022/04/narrative-contradictions-quran.pdf
Evo ti konkretno dve greške u Kur'anu u pogledu Biblije:
1. Kur'an ne zna da su Isusova majka Marija i Aronova i Mojsijeva sestra i Amramova ćerka Marija dve različite osobe.
2. Kur'an meša dve biblijske priče o obožavanju zlatnog teleta: o zlatnom teletu iz doba Mojsija i o zlatnom teletu koje je vekovima kasnije izlio samarićanski kralj Jerovoam, te Kur'an optužuje Samarićanina da je on izlio zlatno tele za vreme Mojsija.
Pa slabo je nešto to tvoje istraživanje išlo kada ne prepoznaješ plagijate u Kur'anu, ne samo biblijske već i nebiblijske: Talmud, kasna apokrifna jevanđelja, Zul Karnejn, Spavači u pećini, priča o Adamu i Iblisu, o Abrahamu i idolima itd. Sve su to narativi i priče koje nemaju veze sa Božijom objavom, već su nastale u periodu između Isusa i Muhameda. Kako ti je to promaklo?
Jemenski Jevreji su bili Arapi konvertiti i sve svoje zapise su ostavili na arapskom. Prouči malo istoriju.
Nema šta ja ovde da shvatam. Teret dokazivanja je na tebi, ne na meni, a ti ne nudiš nikakve dokaze već samo gomilu pristrasnih pretpostavki kao i obično. Moja konstatacija i dalje stoji: Gehinom u prevodu znači dolina Hinomova, u početku se spominjala kao fizičko mesto kod Jerusalima, a tek kasnije postaje sinonim za pakao zbog svoje ozloglašenosti. I još jednom: reč Džehenem nema nikakvo značenje na arapskom. Arapi su uzeli tu reč od Jevreja ili hrišćana.
Ja razumem, ali ti ne razumeš moje pitanje koje si bukvalno citirao: Gehinom u bukvalnom prevodu znači dolina Hinomova. Džehenem je izveden iz te reči. Zašto pakao nosi ime po nekom tamo Hinomu? Zašto ti je teško da razumeš pitanje?
Gde su ti zapisi?
Kur'an 9:61.
Ja nisam pisao o detaljima već o SRŽI. Pročitaj još jednom to što si citirao.
Ideja pakla je starija od Islama. To što se pakao spominje u Kur'anu i hadisima više puta i detaljnije ne dokazuje ništa osim Muhamedov očaj da kroz zastrašivanje prevede što više ljudi na Islam.
Evo ti konkretno dve greške u Kur'anu u pogledu Biblije:
1. Kur'an ne zna da su Isusova majka Marija i Aronova i Mojsijeva sestra i Amramova ćerka Marija dve različite osobe.
2. Kur'an meša dve biblijske priče o obožavanju zlatnog teleta: o zlatnom teletu iz doba Mojsija i o zlatnom teletu koje je vekovima kasnije izlio samarićanski kralj Jerovoam, te Kur'an optužuje Samarićanina da je on izlio zlatno tele za vreme Mojsija.
Moja konstatacija i dalje stoji: Gehinom u prevodu znači dolina Hinomova, u početku se spominjala kao fizičko mesto kod Jerusalima, a tek kasnije postaje sinonim za pakao zbog svoje ozloglašenosti. I još jednom: reč Džehenem nema nikakvo značenje na arapskom. Arapi su uzeli tu reč od Jevreja ili hrišćana.
Ne možemo da uspešno diskutujemo ako ti, koji hoćeš da pružiš neki odgovor, ne pratiš pravila logičkog zaključivanja.
Tvoji "dokazi" su većinom ili "Ne sledi" ili "Afirmacija konsekventa".