Pitanja i odgovori

Moze i to, ali ides na 2 godine da radis tehnicki i registraciju u inotranstvo.
Da ne ulazim dublje u temu, vecina ljudi koji vozi tako (na strane tablice iz USA/Can na visegodisnje vreme) zapravo vozi neregistrovane automobile u svojim zemljama. Nemogucnost policije u Srbiji da to proveri, zapravo omogucava tu vrstu "rupe u zakonu"
Onda oni kupe neko privremeno osiguranje i tako nekako "prezivljavaju", Ne daj boze da u slucaju nekog sudara sa teskim posledicama, pitanje je kako bi sud video takve mahinacije

Da ne ulazim dublje u temu, vecina ljudi koji vozi tako (na strane tablice iz USA/Can na visegodisnje vreme) zapravo vozi neregistrovane automobile u svojim zemljama. Nemogucnost policije u Srbiji da to proveri, zapravo omogucava tu vrstu "rupe u zakonu"
Onda oni kupe neko privremeno osiguranje i tako nekako "prezivljavaju", Ne daj boze da u slucaju nekog sudara sa teskim posledicama se desi, pitanje je kako bi sud video takve mahinacije
Znaci jednom recju to osiguranje ne vazi kod nas znaci nije legalno, kapiram sta hoces da kazes.

Znaci jednom recju to osiguranje ne vazi kod nas znaci nije legalno, kapiram sta hoces da kazes.

Mogu da pricam za USa/Cad sa naznakom da svaka drzava/provincija ima svoja slicna pravila

Auto se registruje, negde treba tehnicki, negde emisija gasova, negde nista.
Dobijes papiric da ti je auto registrovan, i kad budete imali prilike da sretnete nekog stranca pogledajte pazljivo - na tablicama se nalaze dve nalepnice sa brojevima - mesec i godina dokle je taj auto registrovan.
Uz registraciju ide i placanje osiguranja koje je ovde jako skupo.

Elem ti koji dovezu te automobile, prvo ih vise nikad ne registruju kod kuce (iako je teorski izvodljivo tamo gde mozes samo tax da platis bez pregleda vozila) i svakako vise ne placaju preskupo osiguranje, jer onda cela kombinacija postaje neispativa.

Onda oni kupe neko privremeno osiguranje u Srb, ne znam tacno koje, i tako voze auto.
Kad ih pandur zaustavi, oni pokazu taj izlizani (da ne kazem falsifikovani) papir bez pecata i potpisa kao saobracajnu i to osiguranje kupljeno u Srb.

Zato sto moze samo vlasnik vozila (iz saobracnajne podatak) da upravlja voizlom, ili mora da bude prisutan/na u vozilu.
Drugim recima niko od clanova uze familije ne moze da upravlja vozilom (iako isto imaju stranu dozvolu)

I druga stvar je pitanje osiguranja auta..tu je neka siva zona sta ustvari sme ili ne sme
Može svaki stranac ili osoba sa stalnim ili privremenim boravkom u inostranstvu da upravlja vozilom sa stranim tablicama :kafa:

Dozvola je tu manje bitna jer tamo imaš rok godinu dana da prebaciš dozvolu.

Mogu da pricam za USa/Cad sa naznakom da svaka drzava/provincija ima svoja slicna pravila

Auto se registruje, negde treba tehnicki, negde emisija gasova, negde nista.
Dobijes papiric da ti je auto registrovan, i kad budete imali prilike da sretnete nekog stranca pogledajte pazljivo - na tablicama se nalaze dve nalepnice sa brojevima - mesec i godina dokle je taj auto registrovan.
Uz registraciju ide i placanje osiguranja koje je ovde jako skupo.

Elem ti koji dovezu te automobile, prvo ih vise nikad ne registruju kod kuce (iako je teorski izvodljivo tamo gde mozes samo tax da platis bez pregleda vozila) i svakako vise ne placaju preskupo osiguranje, jer onda cela kombinacija postaje neispativa.

Onda oni kupe neko privremeno osiguranje u Srb, ne znam tacno koje, i tako voze auto.
Kad ih pandur zaustavi, oni pokazu taj izlizani (da ne kazem falsifikovani) papir bez pecata i potpisa kao saobracajnu i to osiguranje kupljeno u Srb.
Na granici imas osiguranje koje možeš uzeti za auto ako ti tvoje ne pokriva Srbiju .. tj ako nemaš Srbiju na zelenom kartonu a ima osiguranja koja ne pokrivaju van EU

Može svaki stranac ili osoba sa stalnim ili privremenim boravkom u inostranstvu da upravlja vozilom sa stranim tablicama :kafa:

Dozvola je tu manje bitna jer tamo imaš rok godinu dana da prebaciš dozvolu.
Dozvola za voznju nije bitna u ovoj priċi..
Bitno je da samo onaj na koga glasi saobracajna dozvola moze jedini da vozi auto ili da bude prisutan u automobilu. Nikakvo ovlascenje se ne priznaje.

Na granici imas osiguranje koje možeš uzeti za auto ako ti tvoje ne pokriva Srbiju .. tj ako nemaš Srbiju na zelenom kartonu a ima osiguranja koja ne pokrivaju van EU
To mi je jasno...ali oni voze auto koji nije registovan, to je problem, prakticno falsifikuju dokument. Mene to licno ne zanima da radim, i zato hocu da ga preregistrujem.
A da ne pricamo da auto svakih 90 ili koliko dana mora da izadje iz zemlje, pa ponovo da udje..

Ja mogu da vozim tvoj auto na strane table bilo gde u svetu sem u srbiji. Isto tako ti možeš da voziš moj auto bilo gde u svetu sem u kanadi gde ja moram da budem prisutan u autu kada ti voziš.
I kako se to odnosi na pricu ko moze da vozi moj auto u Srbiji koji je registrovan na primer u Kanadi?

I evo sad guglam, da dodjes ovde u posetu mogu da ti pozajmim auto bukvalno za jednu voznju, u svakom drugom slucaju sam zakonski duzan da te dodam kao dodatnog vozaca, sto znaci povecanje osiguranja...plus takozvani permission letter je pozeljan ali ne i obavezan.

Elem, zamisli da se sad ti ko Kanadjan pojavis sa autom od drugara (isto iz Kanade) i policajcu pokaze permission letter sto ti drugar dao, sta mislis da ce da ti kaze?

Poslednja izmena:
Solo može da vozi bilo ko ko ima prijavljen boravak u inostranstvu ili bilo ko sa stranim pasošem bilo koje zemlje. Srbi mogu samo ako si ti u autu.

To mi zvuci logicno kad si dosao u zemlju gde je auto registrovan, kao sto ja sada vozim srpske automobile dok sam u poseti u Srbiji.
Ali i da je strani auto u stranoj zemlji...Good luck with that....kad te zaustavi srpski policajac 👍🏻

Srpski auto možeš da voziš bilo gde sem u kanadi.
Izvini druze, ali cini mi se da ni ti ne znas sta vise pises...Da li ja mogu da vozim srpski auto u Kanadi je potpuno van teme o kojoj pricamo. Drugo, zakoni su ovde drugaciji, mogu bilo ciji auto da vozim u smislu pozajmice, ali samo u slucaju da se voznja smatra privremenim ustupkom, a ne da redovno koristim auto. Ali bukvalno ovog momenta vozim americki auto koji je registrovan na moju zenu a u Kanadi sam.

Moje misljenje je da auto registrovan na mene (na primer u Kanadi), koji se nalazi u inostranstvu, u ovom slucaju u Srbiji, sigurno ne bi mogao da koristi resident Srbije, a pitanje je da li moze da ga vozi neki drugi clan moje porodice. Za tako nesto bi morao da pravim ovlascenje koje bi morao da prevodim u Srb kod notara, a cak i sa tim po Kanadskom zakonu svako ko koristi vozilo mora da bude upisan u registracioni list kao dodatni vozac (osim u slucaju da je jednokratna pozajmica vozila)
Sa obzirom da posle nekog vremena istekne registracija i niko nece da placa duplo osiguranje (kanadsko i putno), ova kombinacija ne igra svima koji hoce da dele auto.
S toga, moram da uvezem auto i prebacim na srpske tablice.

Taj tvoj auto može da vozi srbin ako ima prijavljen boravak u inostranstvu i bilo koji drugi stranac. Građanin srbije koji nema prijavljen boravak u inostranstvu može samo uz tvoje prisustvo. Pokušavam da ti objasnim kako to ide. I ja sam imao boravak preko pa nisam smeo da vozim svoj bg auto od onog momenta kada mi je odobren boravak :lol:

Ugl možeš ti, žena i deca ako su isto iz kanade a ostali samo uz tvoje prisustvo.

Dok kada bi izašao iz srbije, mogao bi bilo ko da vozi taj auto bez tvog prisustva.

Taj tvoj auto može da vozi srbin ako ima prijavljen boravak u inostranstvu i bilo koji drugi stranac. Građanin srbije koji nema prijavljen boravak u inostranstvu može samo uz tvoje prisustvo. Pokušavam da ti objasnim kako to ide. I ja sam imao boravak preko pa nisam smeo da vozim svoj bg auto od onog momenta kada mi je odobren boravak :lol:

Ugl možeš ti, žena i deca ako su isto iz kanade a ostali samo uz tvoje prisustvo.

Dok kada bi izašao iz srbije, mogao bi bilo ko da vozi taj auto bez tvog prisustva.

To je jedan deo price i to razumem.

Problem je registracija takvog auta koji bi ostao trajno u Srbiji, i to sto mora svakih 90 dana da ide iz zemlje.

To ti je smor treba strani državljanin svakih 90 dana da isteruje i vraća auto ili ti. Pošto ne viđam takve automobile po bg mislim da je mrka kapa. Jeste online produžiš registraciju, kupiš zeleni karton...

Ovako platiš 1000+ evra porez, registruješ i prodaš kada poželiš.

Original traje 270-300kkm a aftermarketi po 150-200 kkm veliki servis smo mi platili za taj motor 1000 evra. Na to dodaj i servis menjača 350 evra. Mali i veliki servis plus menjač minimum 1500 evra. Ne može jedtinije vadi se motor ili skida menjač. To odmah uračunaj u trošak. Posle ti se tovrati kroz potrošnju goriva - kako god da ga voziš 5-5,5l nafte

Ide ko katapult!

Back