Pitam se...

Pitam se da li na ovom svetu postoji zbir enegije? Ukupna suma energije i osecaja koji su jasno podeljeni na dva dela: na srecu i na tugu? U trenucima tuge kada osecam tezinu i teret citavog sveta, pitam se, da li zbog moje tuge neko tog casa oseca srecu. Mastam kako upoznajem neku osobu, kako tacno znam da je ona srecna zato sto ja tugujem. I ta osoba zna da je srecna zbog moje tuge. Mastam i znam da bi mi bilo lakse da podnesem bol, da ga podelim sa srecom, da sreca malo odvoji i oduzme od sebe i doda na tugu, da je ublazi. U trenucima srece mastam kako upoznajem neku osobu koja je tuzna zbog moje srece. Mastam kako deo svog poleta dajem tugi, i kako sam jos vise srecan jer nekome ublazavam bol.
Pitam se? Mozda i nije tako kako ja mastam, mozda je sve drugacije. Mozda svako u sebi nosi i srecu i tugu, i radost i bol, i polet i krah. Mozda suma energije se ne nalazi u svetu, nego u samom coveku. Mozda svaki covek u sebi nosi istu kolicinu tuge i srece, i da od njega zavisi da li ume, u trenucima tuge da uzme malo srece.

Šta je to 'Svet'?
Ako je 'Svet' ono što sebi projektujemo kao zbir svih svojih opažaja i utisaka, onda da, sve se u tom 'Svetu' može podijeliti na skupove sreće i tuge... Ali ako takav 'Svet' već doživljavaš opaženim, percipiranim svojim razumom čulima, onda ti nema pomoći, već si sam sebi stvorio sliku (predstavu) o 'Svetu' koju sada samo emituješ i doživljavaš, sudeći svojim razumom o toj projekciji. Ali... percepcija je ono što prethodi predstavi a percepciji prethodi informacija koju percipiramo. Svemu tome svjedoči Biće koje je kolijevka informacija, sama informacija, kao i doživljaj koji se ostavruje miješanjem informacija u skupove.

'Svet' je dakle ono što sebi projektujemo a ono iz čega ga projektujemo jesu opažene informacije. Opažanje ne stvara sreću niti tugu već to čine ubjeđenja koja smo stvorili tokom razvoja naše Svjesnosti. Ubjeđenja su Filteri koji sobom boje sve ono što kroz njih opažamo. Zbog tih filtera i imamo emocije. Emocije... to je već priča za sebe. Ne, to nisu osjećanja. Osjećanja i emocije potiču od istog ali se razlikuju po poziciji u kojoj Biće prihvata informaciju ili raport o izvršenoj akciji u samoj predstavi. Osjećanje je namijenjeno da informiše Biće (koje jesmo) o stavrnom stanju projekcije (predstave), tačnije da informišu Biće da li se projekcija odvija onako kako smo je dušom-iskonskom namjerom namjerili, planirali (postoji princip projekcije koji uvijek teče istiom tokom ali često se razumom njegovo shvatanje izvrće i s tim se i iskonska namjera, duša, iskrivljuje). Ako je Biće pozicionirano 'izvan' razuma, dakle tako da može da sagleda i subjekat i objekat jedne radnje, akcije koju sebi projektuje, ono će biti u stanju da na osnovu prihvaćenog izvještaja o toj akciji (o samom shvatanju principa) načini svjesnu odluku da u razum proslijedi novu iskonsku namjeru onakvu kakva je zamišljena u samoj duši. To je takođe znak Biću da je njegov doživljaj projektovane akcije doživlja realizacije istinske namjere (duše) te se iz tog čina nepristrasnog prihvatranja izvještaja (kroz koji se inače doživljaj i kompletira) ostavruje radost življenja.

Radost življenja je izvan polarizacije sreća-ne-sreća. Polarizovani doživljaj radosti življenja je 'sreća'. Šta to znači polarizovan doživljaj?

Izvještaj o izvršenoj akciji (osjećanje) uvijek dolazi do Bića koje će da ga prihvati i zaokruži čitav jedan ciklus PROJEKCIJE ISKUSTVA a kroz istinski shvaćen princip projekcije. Radost življenja se ostvaruje, kako rekoh, kada se taj izvještaj prihvati Bićem koje je pozicionireano izvan razuma. Razum-tijelo entitet je njegovo iskustvo. Međutim, kad se Biće 'zaljubi' u svoje iskustvo, ono svu svoju pažnju preda iskustvu a svoj Centar (Sebe) tad postavlja u razum ili pak u tijelo, i u jednom i u drugom slučaj u taj stvoreni entitet. Postavljajući svu svoju pažnju a s tim i volju u entitet ono i Sebe, kao Centar postojanja, postavlja u taj entitet te stoga i izvještaj o izvršenoj akciji koju sebi projektuje prihvata u razumu ili pak u tijelu entiteta. Ako ga dobije u razumu, ono razumom i stvara Sud o tome da li ta informacija predstavlja 'dobro' ili pak 'zlo' za entitet. Ako ga dobije dok je centrirano u tijelu ono prema tom izvještaju aktivira instikte. Bilo kako bilo, u odnosu na filter ubjeđenja koja u tom stanju najčešće vladaju nad Bićem, dakle nad njegovoim shvatanjem postojanja, ono stvara RE-akciju na dobijeni izvještaj. Ta RE-akcija služi Biću u razumu da se zaštiti ili pak da odobri ono što je shvatilo iz doživljenog izvještaja. Iz te pozicije, a zbog nemoći da sagleda i subjekat i objekat odjednom, ono stvara (adekvatno toj situaciji) namjeru kojom će da pokrene RE-akciju na počinjenu akciju. Tako prihvaćen i shvaćen izvještaj o izvršenoj akciji jeste EMOCIJA koja je uzrok RE-akciji. Zato, ako ovo dobro shvatimo, vidjet' ćemo da, kada smo emocionalni, da smo pomjereni onim što smo 'vidjeli' u našoj predstavi, u našoj glavi (u našem izvještaju)... te da uistinu reagujemo na 'spoljašnji uticaj'. 'Spoljašnji'... znasči koji dolazi izvan entiteta... a to je izvještaj koji govori o izvršenoj akciji a koju Biće u entitetu ne vidi kao JEDNO sa SOBOM. To, da to je uzrok SREĆE ili pak NE-SREĆE. To više nema veze sa onim doživljajem radosti življenja.

Dakle, ako se vratimo na 'Svet' kao našu predstavu onda je jasno zašto bi smo sreću ili pak tugu mogli da vidimo kao skupove određenih 'energija' tačnije emocija... jer ti skupovi postoje samo u našoj 'glavi', u našem shvatanju, našoj Svjesnosti... nigdje drugdje.

No, u 'Bogu'... nismo namjerili tako. Tako je kada iskrivimo naše iskonske (božanske) namjere.

Poslednja izmena:
"Čovek je nesrećen stoga što ne zna šta je sreća"-V.H.
Ali jedno si u pravu:svuda i u svemu ravnoteža suprotnosti vlada
jedino ponekada nije sve u vidokrugu čoveku,ali kad tad mu se prikaže
da je tako najbolje znaju poete ali i knjigovodje :D

Ja Koji Jesam je dao vrlo iscrpno obrazlozenja kako nastaju i sta su emocije. Svet koji je ovde predstavljen jeste totalitet, ali totalitet u jednom trenu. Trenu kada emocije preplave coveka. U tom trenu preplavljenosti covek ne meditira nad pojmom emocija, nego je intezivno oseca.

Zxy ravnoteza suprotnosti bi bila idealna, ali to je cesto ideal koji ne dostizemo. Ako ne mozemo da dostignemo ravnotezu, onda u trenucima preplavljenosti bi trebalo da se setimo suprotnoti i tako ublazimo bol ili efuriju primirimo.

Hvala na komentarima, vrlo su inspirativni.

...svak od nas ima predstavu o svetu....ta predstava , kad pokušavamo da sagledamo njene razmere , da je sažmemo u nekakvo saznanje , jasno i svetlo - da tako kažem , postaje mutna i neshvatljiva ( nedokučiva našem umu )...ta naša predstava o svetu , je naš model...bez modela , čovek bi bio saznajno ništa...naše modele mi izgrađujemo u procesima obrazovanja , kroz koje saznajemo tuđe modularne predstave sveta...a da stvar bude gora , naši učitelji nam prenose tuđe modularne predstave ( ne u izvornom obliku ) , onako kako su oni ih doživeli , razumeli - shvatili....prepričavanjem ...hoću da kažem , mi o tim takozvanim školskih modelima saznajemo iz ko zna koje obrazovne ruke - a opet bočno nam iz sveta nauke stižu nova saznanja o svetu ...zato u toj opštoj papazjaniji mi izgrađujemo sopstvene modularne predstave koje nas vode kroz život , a i provlače kroz obrazovno edukativne mehanizme , koji sve u svemu imaju nameru da nas urede polu istinama ili pak totalnim pojmovnim glupostima....
...jedna od tim modularnih predstava je da u kosmosu postoji nekakva ravnoteža u matrijalno energetskom svetu datom u takozvanom prostor vremenu...ako bi postojala ravnoteža u bilo kom smislu , oda nebi nilo razlika u potencijalima , pa nema kretanja....kosmos bi bio u svim našim pojmovima mrtav...bez kretanja sve se pretvara u beskrajno mrvilo....ravnoteža kao pojam , postoji samo u svetu tiranije , koja mnoštvo nastoji da ubedi da pristane na tiraniju i tako obezbedi mirnu vladavinu tiranije ( bioliška ravnoteža : vuk na ovcu svoje pravo ima kao tiranin na slaba čoveka ----vladika je bio apsolutista , tiranin , koji je svojim kabalističkim pojanjem držao u pokornosti puk )....hoću da kažem , naš modelarna predstava nastanka kosmosa , počinje kretanjem , neprestanim kretanjem svake zamišljene tačke - širenjem kosmosa....onog momenta kad nestane kretanje u nama , mi umiremo ...naše umiranje latentno počinje kad se naša saznajna moć umrtvi , ne živi kroz kretnje u saznavanju...ona lagano ubija sve u nama...svaku ćeliju , koje uključe smrt prekidače....svi oni koji uspeju da održe u svakom trenutku duhovna kretanja u sebi i putuju u nova saznanja o svemu , pokreću svaki atom u sebi i tako putuju kroz život....ispunjavaju jednu od životnih svraha....
...da bi postojalo kretanje u svetu - kosmosu , kao i u svakoj njegovoj mikro tačci , nemoguća je sabornost - u bilo kom deliću kosmosa , pa i međ ljudima...sabornost - zbirnost - sumarnost su pojmovi izvedeni da služe ravnoteži....
...naša subjektivan modularna predstava sveta može u počivati na ina predstavi o zbirnoj energiji ...ali to sveobuhvatno ( integralno ) nastojanje ,. naše , da sažbe energetski potencijal sveta , mora u svom modelu da uključi i takozvanu sveobuhvatnu konstantu - koja se menja u funkciji naših saznavanja i naše pogrešnosti ( ta konstanta , sve što više znamo o svetu postaje multiplikativno sve veća i veća )....na taj način , naš matematičko fizički model izračunavanja svetskih energija približava se određenoj tačnosti...ali , te energije ne žive u ravnoteži...onog momenta kad se bude uspostavila ravnoteža između njih u svakom mikro deliću kosmosa , on će izvršiti imploziju --- usisaće sebe samog i nestati.....sve teče - sve se kreće...
....no naš duhovni svet je skučen , određen i omeđan poznatim....tako da i naš emotivni svet je omeđan....ličan...pa ako emocije predstavimo kao duhovno biološke energije koje čoveka pokreću , onda možemo napraviti i model razmena - transformisanja emotivnih energija u njemu...no i u njemu , ako nastane ravnoteža emotivnih energija , nastaće emotivno mrtvilo i ljubav kao vrelo emocija biće ubijena...bićemo mrtvi ladni....rasčovečeni...zveri....hoću da kažem , stalnim kretanjima , emotivnim gibanjima , ljubavna vrela ključaju - a sa njima taj naš svet postaje sve življi i življi....u tom modelu energetskih osećanja , po našim matematičkim modelima , može se reći da postoje takozvane pozitivne i negativne emotivne energije.....kažu , kad neko nema nikakvih emocija prema nekome , kad je ravnodušan , nema gore situacije - tad taj za njega , u emotivnom smislu i ne postoji...hoću da kažem , da za emotivni svet , naš , sva osećanja obezbeđuju postojanje tog emotivnog sveta , sem ravnodušnosti....

---piatanje , može li se biti srećan na tuđoj nesreći...odnosno , može li biti srećan onaj koji na tuđoj nesreći izgradi svet , sebi , kao nekakvu rajsku terasu , sa koju gleda kako se ljudi grče u paklenim mukama...to je čisto etičko pitanje , te je tad reč o čovečnosti...ličnog sam mišljenja da bezosećajne zveri u ljudskoj koži to čine , ali tek kad se rasčoveče.....
....te zveri , zagovaraju tu kvazi duhovnost o žrtvovanju radi tuđe sreće i uživanja ...
...svako duhovno biće ima svetu dužnost da se očovečuje , a ta njegova čovečnost ne sme dozvoliti da se neko žrtvuje zarad njegovog uživanja , pa čak i uživanja u njegovom žrtvovanju...to duboko ponire u zločin - duhovni zločin , koji primorava druge na planu emotivnih svera da se sadistički odnose prema sebi radi njih...ludilo....

123loncar, hvala na iscrpnom komentaru. Ali, mislim da si prebacio domet onoga sto sam ja hteo ovim postop, sto mislim da je dobro, jer coveka tera na razimsljanje. "Svet", "energija","suma osecaja" nisu apsolutni pojmovi, oni su ovde samo vapaj, zov za ublazavanjem bola ili zelja za prenosenjem srece. Ovi pojmovi iakodeluju kao totalni, oni su totalni samo u trenu vapaja i time sam hteo da pokazem koliko ljudski krik moze biti jak.

Riada je odlicno naglasila "mozda", kada se ispusti krik, dolazi do olaksanja i onda covek kaze "mozda je Loncar, mozda je Zxy, mozda je Ja Koji Jesam u pravu. Mozda ovo nije ispravno" i zato ovi pojmovi nisu totalni u apsolutnom smislu, nego u trenu.

Hvala lepo na komentarima, odlicno ste drustvo za diskusiju :)

Da ostavimo po strani fiziku gde je ravnoteža svuda prisutna počev od najmanjih čestica pa do makro procesa ,već pogledajmo čoveka.Ali ne samo ono čega je on svestan nego i ono što kao kontrateg ima fundirano u podsvesti.Videćemo tada da je kompenzacija u psihi jako zastupljena i da ,iako to čovek i ne zna,ravnoteže ima svuda.Kad bi se uzelo u obzir sve i kad se ne bi na ljudski vek ograničavalo vreme videlo bi se da ima i kosmičke pravde kao ravnoteže...

Back