Pitajte u vezi zdravlja

Dzeki i ostalo dvoje se i dalje drze, sto je dobro.

Danas je bilo i dobrih i losih momenata, ali se nadam sto boljem ishodu.

Sutra ujutru cu opet prekontrolisati stanje trojke, napravljenih dogovora i celokupnog utiska jer je, mozda, bolje, da se naoruzam strpljenjem i vidim sta ce se desavati na dalje.

Imam jedno pitanje, ako bi mogao neko od stručnjaka da odgovori...:cry:

Moj mačak ima oko godinu dana. U poslednja 2,3 dana samo spava, slabašan je, jede upola manje, nezainteresovan je za igru, ustvari više se čini da nema dovoljno snage da se igra...

Da li je moguće da se samo prehladio, jer je baš pre par dana slučajno ostao napolju na kiši? :( Ili je u pitanju neka mačeća depresija, ili nešto mnogo opasnije?...

Imam li načina da mu pomognem nekako, ili da tražim veterinara odmah u ponedeljak?..

Hvala unapred na odgovoru...

Ovo je moj Artur kad je bio zdrav:

artur1-1.jpg

A ovde je bolestan.... :(

artur2-1.jpg

@mimi's mom

Hvala na savetu, tako sam i mislila: već sutra da ga odvedem, čini mi se da mu je sve lošije... :( Savije se u klupko, pokrije okice i spava... to je uglavnom sve što radi po ceo dan, a kada šeta, to radi polako i kao da je malaksao.
Brine me samo što je sutra nedelja, ne znam nijednog veterinara koji radi nedeljom...?

Jedino što je dobro, to je da nije izgubio apetit u potpunosti. Danas sam ga hranila svim i svačim i uglavnom je sve pojeo. U malim količinama, ali ipak je pojeo ;)

Ako nađem nekog veterinara sutra, javiću šta je bilo...

Nazalost, malom Dzekiju vise nije potrebna pomoc veta...

Kratak komentar je u rubrici "IN MEMORIAM".

Hvala svima na savetima :heart:.

P.S. Za te tabletice Zoki NS, meni nepoznate, mozda mozes da napravis pretragu po netu, a onda zovnes vet ambulante ili apoteke sa dobijenog spiska i proveris ko ih ima.

Treba mi savet u vezi jednog od onih stenaca koje poklanjam - jednoj zenkici se pojavila kao bela mrljica na jednom oku, u samom centru, vidljivo je jasna bela tackica. To sam primetila u petak, meni izgleda kao pocetak konjuktivitisa, kada prestanu okice da suze i kad pocne gnoj da se skuplja na oku (moja prethodna kuca je imala to, pa znam kako izgleda jer joj je celo oko bilo belo), ali nisam sigurna da jeste za sigurno to. Od petka se nije sirilo, tj obim tackice je isti.
Ono sto mene interesuje je da li postoje neke kapi za oci koje bi mogla da joj sipam (davno je bilo kad sam lecila moju kucu pa se ne secam vise sta sam joj stavljala) a koje joj nece skoditi u slucaju da nije konjuktivitis?

p.s. znam, znam, treba vet da je pregleda, ali ovde kod mene ima samo jedna veterinarka koju bih volela da izbegnem ako moze jer je prvo nestrucna iako radi vec 12 godina a drugo vise je naklonjena rasnim psima i plasim se da zbog nemara da pogresnu dijagnozu pa kuci bude jos gore, tako da bih volela prvo da cujem neke vase savete. hvala!

Код коњуниктивитиса помаже Гентокулин капи за очи. Има још један препарат, Torbex, тај ме је спасао милион пута и то преко ноћи ме реши бриге, али не знам да ли би смело да се да штенету. Ту нек се изјасни Мими или неко ко је пробао.

Imam stene dogo argentino staro 3 meseca.Imao je neku tzv. stenecu virusnu infekciju. Bio je anemican imao je smanjen broj eritrocita, hemoglobina,MCV,hematokrita.Nije nista jeo dva dana, onda smo otisli kod vet-a poceo je da prima infuziju i vec posle cetiri dana primanja infuzije je poceo da se oporavlja. To se sve desavalo pre 10-12 dana. Medjutim za to vreme mi mu nismo davali nista protiv parazita da mu ne bi iritirali povracanja tokom prethodne terapije. Za predhodna tri dana ga nisam video da vrsi veliku nuzdu , pa se pitam da li je moguce da stene ima neki zatvor. Do juce je lepo jeo i onda je promenio ponasanje umirio se non stop se isteze bas kao da mu prija kad se isteze ili kad mu neko masira stomak. I onda sam mu juce po savetu vet-a dao dve tablete Helmavita ali jutros je odmah povracao malo. Znam da je on bio ozbiljno bolestan i svakodnevno smo u kontaktu sa vet-om ali smo tokom prethodne terapije na ovom forumu dobili izuzetne savete.Iskreno se nadam da su u pitanju "samo"paraziti.
Ako je neko imao slicna iskustva ili neko strucnije misljenje svaki savet je dobrodosao.Hvala unapred :worth:

Hvala AG na saosecanju :heart:.

Eh... I meni je zao... Sada se brinem o preostala dva malca, ali tesko mogu ovog malog da prebolim... Juce smo ga sahranili u jednoj basti van Beograda. Ja sam ga pokupila sa ulice posle gazenja i ne znam sta ga je tamo odvelo kad to nikad nije radio... Bolje da ne pricam jer nista ne mogu promeniti... :dash:

Mackic, proveri da li malisa ima na oku nesto sto lici na rupicu. Okce zna da suzi ako je ostecena roznjaca. Ako je to - ima leka, samo prvo pogledaj malome u oko pa nam javi.

Inace, obicno konjuktivitis zivotinjama lecim VAZEMICINOM (mast, tuba kao hlorafenikol) i najcesce pomogne, a mast uzimam kod veta. Pretpostavljam da je imaju i vet apoteke.

P.S. Nisam vet i nikome ne otimam leba iz ruku :D, ali ono sto (nadam se...) naucim uz zivotinje i veterinare, rado delim sa drugima, jer nema razloga da budem sebicna, narocito u ovakvim stvarima :heart:.

Poslednja izmena:
Dobar dan svima,

Moj trogodisnji sin, supruga i ja smo novi ponosni vlasnici šteneta zlatnog retrivera starog 7 nedelja. Shvatam da je još mali i da ga treba paziti kod izvođenja i slično.
Moje pitanje je sledeće, pošto supruga drži privatni vrtić u koji ide i moj sin, odlučili smo da je pametnije da Tully (inače ime je ideja moga sina koji obožava babyTV sa onim pužem Tully-em) ide sa njima i da preko dana bude u svom boxu, ili u dvorištu dok su tamo. Tully se prva dva dana lepo navikao, nije mu problem da bude u boxu jer je prostran, a i danas mu pravimo kućicu. Nadam se da s obzirom da ima svega 7 nedelja ovo nije problem, bar što se tiče nekih bolesti. ogovor je bio da ga deca ne maze previše kako bi ga što bolje zaštitili.
Tully i dalje ide sa nama u stan i tamo spava i mogu reći da od kako je napolje mnogo bolje spava kada je noć.
Nadam se da nismo pogrešili, pošto je i kada se oštenio bio u dvorištu i to u još manjem boksu.

P.S. Kakav je sistem pranja sa sirćetom i vodom?

Hvala svima u napred!

Dobar dan svima,

Moj trogodisnji sin, supruga i ja smo novi ponosni vlasnici šteneta zlatnog retrivera starog 7 nedelja. Shvatam da je još mali i da ga treba paziti kod izvođenja i slično.
Moje pitanje je sledeće, pošto supruga drži privatni vrtić u koji ide i moj sin, odlučili smo da je pametnije da Tully (inače ime je ideja moga sina koji obožava babyTV sa onim pužem Tully-em) ide sa njima i da preko dana bude u svom boxu, ili u dvorištu dok su tamo. Tully se prva dva dana lepo navikao, nije mu problem da bude u boxu jer je prostran, a i danas mu pravimo kućicu. Nadam se da s obzirom da ima svega 7 nedelja ovo nije problem, bar što se tiče nekih bolesti. ogovor je bio da ga deca ne maze previše kako bi ga što bolje zaštitili.
Tully i dalje ide sa nama u stan i tamo spava i mogu reći da od kako je napolje mnogo bolje spava kada je noć.
Nadam se da nismo pogrešili, pošto je i kada se oštenio bio u dvorištu i to u još manjem boksu.

Hvala svima u napred!

Ako me pamet ne izdaje, cini mi se da je savet za pranje sircetom i vodom bio u temi pod naslovom BUVE, KRPELJI I OSTALA GAMAD. Proverite, ako Vam nije tesko, da ne cekate.

Za ostala pitanja bi bilo dobro da odgovori neko ko se bolje razume u pse. Ja se samo secam, da kad je moj Malisa (kratko je bio kod mene) bio mali, receno mi je do kog perioda ne treba da ga izvodim van. Mislim do prve vakcine, ali bas je davno bilo, pa ne smem ta tvrdim, ali vet kod kojeg je vodite ili cete je voditi to sigurno zna. Nazovite ga tel., ako je daleko za odlazak i imacete brz odgovor :heart:.

Dobar dan svima,

Hvala svima u napred!

U principu opasnost od stenecaka je uvek prisutna, drzali vi stene u stanu ili u boxu. Meni je vet rekao da stenecak mogu da donesem i na patikama, a psa mojih rodjaka je vet licno zarazio stenecakom preko zarazene igle. Dakle garancije nema.
Ono sto nije bas preporucljivo je da bude u kontaktu sa drugim malim stencima i psima, jer bi tako lakse mogao da se zarazi, ali koliko sam shvatila on je okruzen samo ljudima. Deca koja dolaze u vrtic uglavnom ne mogu da ga zaraze, ali nemojte bas da im date da ga razvlace okolo i da ga stalno drze po rukama. Povremeno mazenje je sasvim dovoljno.
Pretpostavljam da cete ga vakcinisati za koju nedelju (ukoliko vec nije).
Nemojte se mnogo opterecivati time da ce se zaraziti, jer u principu stenecak napada cela legla, a ovako pojedinacno uglavnom izuzetno slabe i neuhranjene jedinke.
Veci neprijatelji vaseg steneta su gliste, buve i zarazeni krpelji. Oni su mnogo cesci uzroci raznih neprijatnosti, obolenja, pa cak i smrti kod pasa nego stenecak.

Мачкић је све рекла!

Моју куцу, која има два и по месеца (ускоро ће три када треба да прими још једну ревакцину) сам изводила повремено напоље, једном на Кеј и једном на Аду где је имала и сусрете са другим псима и Богу хвала, добро јој је. Мислим, не можемо псе баш стављати под "стаклено звоно", тотална заштита не постоји, само ваша предострожност. Тачно је да штенећак може неко да вам донесе "на ногама", једино избегавајте баш да се пуно људи врзма око пса, а и да га деца баш не гњаве, јесте да треба да се социјализује и навикне како на људе тако и на децу, али не треба баш и претеривати.

Колико се сећам, стави се у једну чашу воде трећина сирћета и тиме пса пребришете, значи спољни део длаке неким пешкирићем, можда и сунђером, можете и да га очеткате. Нема потребе за неким поливањем, битно је да се спољни слој длаке очисти, док унутрашњи треба да остане сув и да тако кажем, мастан, јер га та масноћа и штити.

sto se tice sirceta i vode, znam za jedan slucaj kada je zena tako brisala stene od 3 meseca, pa mu se nakon toga jako perutala koza nekih mesec dana. vet mi je rekao da je taj pas bio suvise mali za tu kiselinu, i treba sacekati da mu ojaca koza. mislim, oni se tada jos uvek ne ne linjaju kako treba.
eto, mozda je bolje da sacekate da napuni par meseci. to je ono sto sam ja cula.

Tablete protiv glista mogu da se kupe u pet shopu, najjeftinije su 80din a one skuplje 150din, pa ih mozete sami kupiti a onda je mozete poneti sa sobom kod veterinara pa zamoliti da je on da. A pretpostavljam da su i kod veta iste ili bar slicne cene tableta.

Ja sam u vet apoteci kupila tabletice protiv parazita (Pratal, ako se ne varam) za 100 din. Koliko kostaju kod veta i u pet shopu - ne znam.

Zadnji put kad sam pitala za sterilizaciju kod privatnog veta bilo je negde oko 6.000 din (pre oko 2 g.). Skoro nisam pitala jer moja druga maca, zbog trenutne terapije, mora da saceka sa operacijom.

Kazu da je povoljno i ok u Centru za mesance. Nisam radila, nisam bila, pa nemam licno iskustvo.

Na Veterinarskom sam bila samo jednom, sa nekoliko kolega. Dovezli smo psa kojeg je udario automobil. Trazili smo rendgen da bi se videle, eventualne, unutrasnje povrede. Tada prisutni veterinar smatrao je da snimanje nije potrebno. Nazalost, pas je umro posle dva ili tri dana iz razloga koji su ostali neobjasnjeni do kraja. Posle toga vise nisam bila u pomenutoj instituciji tako da mi je cena sterilizacije kod njih nepoznata.

Kafortan su multivitamin tablete koje se daju mladim psima i stencima dok rastu. Mogu se davati i odraslim psima (obicno jedna dnevno), ali su najbitnije psima u razvoju.
Pas star godinu i po se izvodi tri puta, kao i svaki odrastao pas, pozeljna je setnja od po sat vremena a ako se moze da bude napolju vise od pola sata onda ga treba izvoditi cetiri puta.

Back