Smatrao je da sve što covek uradi životinji, to mu se kad - tad vrati.
"Sve dok ljudi budu ubijali životinje, ubijat će i jedni druge. Uistinu onaj koji seje seme smrti i boli ne može požnjeti sreću i ljubav.Ako tvrdite da ste po prirodi stvari određeni za mesnu vrstu ishrane, onda prvo lično ubijte ono šta želite jesti. Međutim uradite to vlastitim rukama, bez pomoći mesarske sekire, noža ili bilo kakvog oružja.Zar da čovek mog uma jede leševe?"
Što se mene tiče, ja bih radije voleo znati pod kojim je neočekivanim okolnostima i u kojem stanju uma prvi čovjek stavio svoje usne na meso i krv mrtvog stvorenja, izneo na sto mrtva, ustajala tela i usudio se nazvati hranom delove tela koji su do maloprije puštali glasove i krikove, kretali se i živeli…?
Empedokle je takođe podržavao učenje o metempsihozi i govorio da se seća svojih prethodnih života u kojima je „već bio i dječak, djevojka, biljka i ptica i nijema riba iz širokog mora što skače.“ On je smatrao da je taj mukotrpni put duše koja se seli od tela do tela potaknut ubijanjem i jedenjem životinja. Verovao je da u početku niko nije ubijao, da je vladalo saosećanje i da su svi gledali na ostala živa bića „kao na svoje ukućane.“
Empedokle smatrao pogrešnim ubijanje životinja, jer po prirodi postoji sveopšte pravo koje zahteva pravednost prema svim živim bićima.
Prvo što bih rekao za navedeno je to da bi se svako razvijeno razmišljajuće biće ogradilo od ovakvih izjava koje odišu nekom frustriranom retorikom koja polako prelazi u agresiju, proizašlom iz sopstvenih etičkih uvjerenja, pa čak su i elementi nebuloze prisutni.
Dakle, ovakav i sličan ovome pristup onih koji se bave pravima životinja ne podržavam.
Naravno da se može razgovarati o tome u kontekstu etike.
Mogu se otvoriti i neka pitanja, npr. ljudi koji jedu meso kao argument uglavnom će reći da se to konzumiralo odvajkada itd. da naš organizam to jednostavno i prihvata, što je tačno.
Česti kontraargumenti vegana na ovo su tipa, ljudska creva su duža i zubi su kao kod biljojeda itd. pa eto meso nam ne odgovara što je netačno, jer imamo ljude koji su doživjeli preko sto godina a konzumirali su meso ceo život, dakle da je ta teorija tačna, ona ne bi doživjeli toliko duboku starost, prosto.
Ako bih ja tebao dati argumente protiv konzumiranje mesa, logično bi mi bilo da krenem sa duhovne strane, a to je prvo saosjećanje i empatija za životinje, da li je ima, da li treba da postoji. Dakle, imamo argument da čovjek može jesti meso, pa i taj da je morao u odredjenim situacijama i prilikama jesti meso da bi preživeo, ali možemo pitati sledeće, da li on mora danas u ovom dobu jesti meso da bi preživeo? Mislim da je odgovor u većini slučajeva ne. Sledi onda pitanje, da li je etično ubijati životinje radi konzumacije, ukoliko nam ta konzumacija nije neophodna za opstanak, jer životinje osjećaju bol i patnju, da li mi treba da se saosjećamo sa njima?
Dodao bih i još nešto, a to je antropocentrizam.
Antropocentrizam ne ide na ruku životinjskom svijetu, pa ni prirodnim bogatstvima npr. kao što su šume i rijeke koje zagadjujemo radi zadovoljenja antropocentričnih potreba, koje se dalje granaju do pohlepe, gramzivosti itd.
Sledeće pitanje koje bih postavio, bilo bi u vezi prioriteta samog izbora aktivizma, odnosno da li treba da se bavimo pitanjima i pravima životinja dok nam se u ovom trenutku na planeti ubijaju djeca? Da li je etično preskočiti antropocentrizam u ovom slučaju tj. rješavati probleme i zaustaviti dalje ubijanje životinja ili ljudi i djece? Slikovit primjer, danas vegani tamo negdje blokiraju kamion da prodje sa svinjama, a u istom tom danu neki ljudi blokiraju ulice jer se ubijaju Palestinska djeca.