Pistol Pete Maravich

DJ 5ak

Domaćin
Poruka
3.072
Jao ljudi nocas sam gledao odlican dokumentarac o Pistol Pit Maravicu (koji me je i inspirisao da otvorim ovu temu) , verovatno najboljem ball-handleru u istoriji kosarke i svakako jednom od najboljih igraca ikad i igraca koji su definitivno obelezili NBA 70-ih kao i koledz kosarku kasnih 60-ih gde je za 3 godine imao preko 44 poena prosek po utakmici (i to dok jos nije bilo suta za 3 poena) sto niko nije prestigao niti ce (iako na prvu onako krhke i mrsave gradje i rodjen bez leve koronarne arterije i prakticno nije smeo ni da se bavi nikakvim sportom).
Inace je nase gore list i dete siromasnih srpskih doseljenika iz Pensilvanije koji su mukotrpno radili po tamosnjim celicanama za neku crkavicu, nego posebno fascinira i njegova licnost i harizma, osim kosarkaskog genija i velemajstora sa narandzastom loptom on je bio kao prava rock zvezda i bio je jos i humanitarac i karate majstor i svestenik i ufolog I sve, neverovatno koliko je bio ispred svog vremena, znaci bio je bukvalno kao kosarkaski “Nikola Tesla” i po meni zasluzuje slavu kao Nikola Tesla, stvarno neverovatan I cudi me da ga ovde vise ne pominju i ne svojataju da kazem s obzirom da je naseg porekla (sto verovatno mnogi i neznaju).
Inace umro je mlad u 40-oj godini na jedan poetski I viteski nacin i verovatno na nacin na koji bi i voleo, naime umro je na terenu od srcanog udara (sto je bila posledica njegove urodjene srcane mane) tokom jedne humanitarne kosarkaske utakmice pri njegovoj crkvi, eto umro je igrajuci igru koju je toliko voleo i koja je obelezila njegov zivot.

Definitivno je imao taj neki nas smek i nasu harizmu, ono da je rodjen i odrastao ovde umesto u Americi verovatno bi bio legenda Partizana, Crvene Zvezde ili OKK Beograda, poznata gradska faca i u slobodno vreme verovatno bi svirao u nekom Rock bendu, krao kola i zezao muriju kao Beogradski Fantom i sibao se na fer sa Ljubom Zemuncem i Giskom, e taj lik je bio. 😉
Po karakteru i kosarkaskom umecu bio je neki miks Moke Slavnica, Dragana Kicanovica i Kresimira Cosica samo ono "na steroidima" , bio je na neki nacin kao miks njih trojice samo x5 ( imao je taj neki ulicni swag i mangupski smek Moke Slavnica, istancan osecaj za igru i finesu Dragana Kicanovica i tu neku misticnu i spiritualnu stranu Krese Cosica), zaista neverovatan lik i lik koji prevazilazi samu igru i sam sport ili disciplinu kojom se bavio.

Inace se prica da dok je igrao u Nju Orleansu da je ponekad vozio neki Kadilak kabriolet kroz one njihove ulice i jednom rukom drzao volan i upravljao autom a drugom tapkao kosarkaski loptu pored automobila (znaci bio je i “youtuber” pre youtubera) .😉

Evo i dokumentarca. ;)

Zaista strasan i neponovljiv lik je bio i vecna mu slava. ;)

Poslednja izmena:

Back