Pisanje programa za Linuks?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
39.135
Planiram pisati softver za upravljanje protivvazdušnih sistema za presretanje i obaranje ovih novih severnokorejskih hipersoničnih projektila. I sada sam u dilemi: Pisati to samo za Windowse, ili i za Linuks? Veće je tržište ako piskaram i za Linuks, ali sam u dilemi:
Hoće li mi Mikrosoft dati neke 'povlastice' ako to ne pišem i za Linuks? Ili, ako pišem i za Linuks, može mi se desiti da mi taj program NEĆE raditi na sledećim, novijim Windowsima radi 'revolucionarnih i neophodnih' promena u novom OS-u?
Hebena dilema jer mi to može značiti hoću li uspeti, ili bankrotirati!? :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Ne lupetaj.

Vojni sistemi su zasebni kodovi.
Hvala, imaš pravo. Baš se nešto mislim, recimo da Windowsi upravljaju radom nuklearne centrale? Pa dok OS radi 'neophodne, revolucionarne i sigurnosne' apdjete, reaktor bi mogao i eksplodirati! Da možda oni u Černobilu nisu pokušali Windows 3.11 implementirati? Možda su se već tada Ukrajinci pokušali rešiti sovjeta? :zcepanje:

Hvala, imaš pravo. Baš se nešto mislim, recimo da Windowsi upravljaju radom nuklearne centrale? Pa dok OS radi 'neophodne, revolucionarne i sigurnosne' apdjete, reaktor bi mogao i eksplodirati! Da možda oni u Černobilu nisu pokušali Windows 3.11 implementirati? Možda su se već tada Ukrajinci pokušali rešiti sovjeta? :zcepanje:
Da si ti meni živ i zdrav, ja sam imao neki reporting server na Windows 2003 koji je radio skoro punih 5 godina bez ijednog restarta... i služio hiljade klijenata iz dana u dan. (software je bio SAP Crystal Reports DB server, report delivery preko IIS-a)

Ako se podesi kako treba, server mora da radi. Lošim majstorima i dlaka smeta. :mrgreen:

Da si ti meni živ i zdrav, ja sam imao neki reporting server na Windows 2003 koji je radio skoro punih 5 godina bez ijednog restarta... i služio hiljade klijenata iz dana u dan. (software je bio SAP Crystal Reports DB server, report delivery preko IIS-a)

Ako se podesi kako treba, server mora da radi. Lošim majstorima i dlaka smeta. :mrgreen:
OK! Zamisli, ako danas Windowsi trebaju imati takve 'neophodne' i česte apdejte na kanti koja mi služi samo za zahebanciju na forumu... šta bi trebali da rade na vojnoj opremi ako se svako malo nešto menja na opremi neprijateljske opreme.....

OK! Zamisli, ako danas Windowsi trebaju imati takve 'neophodne' i česte apdejte na kanti koja mi služi samo za zahebanciju na forumu... šta bi trebali da rade na vojnoj opremi ako se svako malo nešto menja na opremi neprijateljske opreme.....
Pomešao si desktope i servere.

Na Windows serverima i dan danas ti odlučuješ da li ćeš i kada ćeš primeniti updat-e.

Na Windows serverima i dan danas ti odlučuješ da li ćeš i kada ćeš primeniti updat-e.
Pomešao je on babe i žabe.

Komercijalno, industrijsko, vojno, svemirsko.... Verovatno je suštinska razlika u asemblerima.

Ako si prorus instaliraj ruski linux, ako si proamer instaliraj americki linux, a ako te zabole i za jedne i za druge, stavi Unix(najpoznatija verzija istog je Mac OS) ili se pati ko svi sa Windowsom.

Kojom tehnologijom je tvoj procesor napravljen?

Poslednja izmena:
Ova tema me je naterala da sklonim krstu iz bookmarks-a.
Pa bre mogu biti produktivan umesto da dobijem rak mozga citajuci ovo.
A da čitaš malo između redova? Da sam konkretno napisao šta mislim, u USA bih mogao biti tužen, osuđen i deložiran! A oni su ovih dana vrlo aktivni sa raznim sankcijama.... z:lol:

Koja je onda korist i neophodnost apdejta ako ja mogu da odlučim: NIKADA? Eto npr. moja prastari Linuks Mint 19.2 Tina već godinama čeka 157 apdejta... i još uvek radi stabilno.....

Pomešao je on babe i žabe.

Komercijalno, industrijsko, vojno, svemirsko.... Verovatno je suštinska razlika u asemblerima.

Ako si prorus instaliraj ruski linux, ako si proamer instaliraj americki linux, a ako te zabole i za jedne i za druge, stavi Unix(najpoznatija verzija istog je Mac OS) ili se pati ko svi sa Windowsom.

Kojom tehnologijom je tvoj procesor napravljen?
Airbus ima TRI nezavisna 16-bitna sistema RAZLIČITIH proizvođača i softvere pisane od različitih ekipa! Naravno da se na tome ne bi vrtio ni ovakav Linuks ni Windows....

Planiram pisati softver za upravljanje protivvazdušnih sistema za presretanje i obaranje ovih novih severnokorejskih hipersoničnih projektila. I sada sam u dilemi: Pisati to samo za Windowse, ili i za Linuks?
teska dilema...
ja da sam na tvom mestu pisao bi to u erlangu. i onda mozes to da teras i na linux virtualnoj masini koja radi pod windows virtualnom masinom koja radi pod unix virtualnom masinom koja radi na mikro-kernelu. Mozda cak i na Androidu. Em uzmes pare od svih, a i siguran si da nema sanse da ti se nesto pokvari, pa da propustis bas onu raketu koja bas tebe gadja....

teska dilema...
ja da sam na tvom mestu pisao bi to u erlangu. i onda mozes to da teras i na linux virtualnoj masini koja radi pod windows virtualnom masinom koja radi pod unix virtualnom masinom koja radi na mikro-kernelu. Mozda cak i na Androidu. Em uzmes pare od svih, a i siguran si da nema sanse da ti se nesto pokvari, pa da propustis bas onu raketu koja bas tebe gadja....
Nije rekao ko ce da mu dizajnira hardver :P

Back