Pirotski ćilimi na Svetskoj izložbi u Parizu

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
273.445
Predsednik Francuske Emil Lube 1900 godine otvorio je u Parizu Svetsku izložbu, najveću te vrste u istoriji Evrope, na kojoj je ucestvovala i Srbija
Srpski paviljon projektovao je arhitekta Milan Kapetanović, a bio je podignut u Ulici naroda (Rue des Nations) na samoj obali Sene.

Pirotski ćilimi i narodna radinost su tada privukli posebnu pažnju.
Srbiju su tada predstavljali istaknuti slikari i vajari, vodeća preduzeća, zemljoradnici i zanatlije sa svojim proizvodima.
Svoje radove izložili su slikar Paja Jovanović izložio je ulje na platnu „Krunisanje cara Dušana“, Marko Murat predstavio se kompozicijom „Dolazak cara Dušana u Dubrovnik“, vajar Đorđe Jovanović prikazao svoj „Spomenik kosovskim junacima“. Pored njih, svoja dela izložilo je još sedamnaest umetnika. Srpski izlagači vratili su se iz Pariza s ukupno 220 visokih priznanja.
Kako se tka pirotski ćilim
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
273.445
Pirotski ćilim je tradicionalni proizvod tekstilnog zanata na području Stare planine, pretežno, pirotskog okruga. Glavna odlika je što pirotski ćilim nema naličje, već dva lica u potpunosti ista, što nigde drugde u svetu nije zabeležen slučaj. Kroz istoriju se ćilimarstvo u Pirotu razvilo i van grada po okolnim mestima poput Čiprovaca, Samokova, Loma, Berkovaca. U 19. veku neke tkalje iz Pirota su se udale u Knjaževcu i Dimitrovgradu gde su i takođe prenele svoje veštine tkanja pirotskog ćilima. Na osnovu toga se kasnije ćilimarstvo razvija i u Sjenici i u Novom Pazaru kao i u mnogim mestima u Bosni poput Gacka, Foče i Sarajeva. Od 2002. godine ćilim je zaštićen kao proizvod sa jasno određenim geografskim poreklom. Ukupno 122 šara i 96 ornamenata su uknjiženi u katalog pirotskog ćilima. Pirotski ćilim je pobednik na međunarodnom festivalu zanata u Sibiru u Rusiji, održanog od 9. do 16. juna 2012, gde je dobio još jedno zvanično priznanje kao najbolji, narodni, zanatski i umetnički proizvod.

(izvor:wikipedija)

1650275631261.png
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.