Pirinac

Obavezno , 7 voda kazu zene....ja nisam siguran da li uvek ima 7 voda....ali treba da se pere, jer je pun razne prasine , delova i mozda i hemije....operes dobro , napravis saku cudoviste, to znaju ameri sta je....i lepo operes pirinac.....

Bez obzira da li je oljusteni ili integrisani...

Sve zavisi šta praviš i od kojeg pirinča. Ako hoćeš da sva zrna budu razdvojena onda uklanjaš skrob ispiranjem. Ako praviš rižoto ili sutlijaš, onda hoćeš da bude lepljiv i ne ispiraš ga ni slučajno, kao ni kad je polukuvan.

Gledao sam kako to rade bratja Kinezi u njihovim kucama (doduse, samo sam jednom prisustvovao tome ali mi je taj Kinez rekao da je to bilo njegovo zaduzenje i u rodnoj kuci u Kini).

Tajna je da se ispiranjem odstranjuje visak skroba sa povrsine zrna i tako pri kuvanju ostaju odvojena ali isto tako se zrna ciste od prljavstine (najcesce zrna peska) koja se zalepi za samo zrno. Takodje se smanjuje duzina kuvanja ako se pirinac potopi u vodu (30-60min) pre kuvanja a poboljsava i bubrenje zrna.

zasto ako se pakuje kao i svaki drugi proizvod?
nesto sumnjam da peres zaledjeno povrce iili spagete.
Zaledjeno povrce se opere pre obrade i pakovanja, industrijske spagete se prave od testa koje je proslo tehnoloski proces i ne mozes da utices da li je brasno i ostali sastojci prethodno uslo ocisceno u proizvodnju, ali mozes i njih da peres. Ako sam svojoj kuci pravis spagete ( to cesto radim, kupio sam Atlas Mercato sa dodacima za 6-7 vrsta testenina) onda semolinu (brasno) bar prosejes pre mesenja testa, i jedes svezu testeninu.

Za pirinac nemas pojma sa cim i kako je prskan, kako je plevljen, kako skladisten, koliko je glodara po njemu hodilo... najcesce je u rinfuzi dopreman iz Azije (ili Italije i neke druge zemlje) pa prepakivan tu negde. I kod pirinca koji je vec unapred skuvan i tako pakovan za daljnu upotrebu ne mozes da intervenises sto se tice cistoce zrna ali ako ga sam kuvas mozes da ga operes da bi odstranio necistoce i bolje ga pripremio za kuvanje (pogledaj gore sta sam pisao).

Ne spominji, jednom sam ugledala bube-žive :(
Meni stoji u ogromnoj tegli bude 2+kg traje mesecima i svasta se izlegne i crvi i moljci,skoro sam bacio kesu psenice belije pretvorilo se u prah bukvalno,u susamu moljci,u palenti isto sve paucina,msm nista spec ne stoji manje od pola godine, nema sanse da je kraci rok trajanja
U jednom pirincu iz vera su bili crvi kad se skuvalo isplivali

Zaledjeno povrce se opere pre obrade i pakovanja, industrijske spagete se prave od testa koje je proslo tehnoloski proces i ne mozes da utices da li je brasno i ostali sastojci prethodno uslo ocisceno u proizvodnju, ali mozes i njih da peres. Ako sam svojoj kuci pravis spagete ( to cesto radim, kupio sam Atlas Mercato sa dodacima za 6-7 vrsta testenina) onda semolinu (brasno) bar prosejes pre mesenja testa, i jedes svezu testeninu.

Za pirinac nemas pojma sa cim i kako je prskan, kako je plevljen, kako skladisten, koliko je glodara po njemu hodilo... najcesce je u rinfuzi dopreman iz Azije (ili Italije i neke druge zemlje) pa prepakivan tu negde. I kod pirinca koji je vec unapred skuvan i tako pakovan za daljnu upotrebu ne mozes da intervenises sto se tice cistoce zrna ali ako ga sam kuvas mozes da ga operes da bi odstranio necistoce i bolje ga pripremio za kuvanje (pogledaj gore sta sam pisao).
ja uzimam "parboiled". on je vec prosao termicku obradu.
zasto bih njega prao?

images

ja uzimam "parboiled". on je vec prosao termicku obradu.
zasto bih njega prao?

images

A sta sam napisao? Ybt, ti si neki administrator a ne citas sta forumasi pisu:

I kod pirinca koji je vec unapred skuvan i tako pakovan za daljnu upotrebu ne mozes da intervenises sto se tice cistoce zrna ali ako ga sam kuvas mozes da ga operes da bi odstranio necistoce i bolje ga pripremio za kuvanje (pogledaj gore sta sam pisao).

Ja bas i ne gledam sta koristim ali gledam da uzmemo neki sa vecim zrnom, recimo arborio ili nesto slicno. A ne volim te unapred obarene, koristim ga samo kad moram.

Back