Piraterija u Srbiji

Atomic™

Srebrna tastatura
Poruka
242.334
Vidim da u Srbiji, Hrvatskoj i nekim zemljama cveta piraterija dok je u nekim zemljama zabranjena.
Evo primer našeg sugrađanina od pre nekoliko godina
SKINUO FILM SA INTERNETA, PLATIO 950 EVRA KAZNE Beograđaninu se ovo desilo u Nemačkoj, ali isto može i u SRBIJI

Bio je slučaj i u Srbiji
HAPŠENJE ZBOG FILMA "TOMA" U stan Kragujevčanina upao SBPOK, priveden zbog neovlašćenog deljenja linka

Jel pirati iz Srbije treba da se zabrinu?
Jel će doći vreme da će u Srbiji kažnjavati zbog preuzetog i otpremljenog sadržaja koji krši autorska prava?
Jel će pljuštati kazne zbog piraterije?

Šta vi mislite.

Vidim da u Srbiji, Hrvatskoj i nekim zemljama cveta piraterija dok je u nekim zemljama zabranjena.
SKINUO FILM SA INTERNETA, PLATIO 950 EVRA KAZNE Beograđaninu se ovo desilo u Nemačkoj, ali isto može i u SRBIJI

Bio je slučaj i u Srbiji
HAPŠENJE ZBOG FILMA "TOMA" U stan Kragujevčanina upao SBPOK, priveden zbog neovlašćenog deljenja linka
Vest je iz 2019, a prilično sam siguran da sam je čuo još mnogo ranije, čak pamtim neke priče od pre dvadesetak godina; evo, koliko je prošlo i ništa, sem eventualno negde nekog slučaja koji je na nivou statističke greške. Dobro, bio je taj slučaj sa filmom Toma jer su se njegovi autori baš svojski potrudili da suzbiju njegovo nelegalno distribuiranje, ali opet kažem, izolovan slučaj.

Pretpostavljam da govorimo o onima koji distribuiraju piratski sadržaj, ne o onima koji ga samo skidaju za svoje potrebe? Bilo je razloga za brigu dvehiljaditih kada su imali one tezgice sa diskovima pa je postojala opasnost da ih murija na'vata, danas toga nema. Mada još uvek viđam jednog sa takvom tezgicom na Bulevaru, negde preko puta opštine Zvezdara.

Jel će doći vreme da će u Srbiji kažnjavati zbog preuzetog i otpremljenog sadržaja koji krši autorska prava?
Možda kad bude uređena kao Nemačka, a to, jelte, neće biti tako skoro, pa čak ni onda nije sigurno.

Ni u svetu baš nešto ne "pljušte", a kamoli ovde.

Amater, skida film... to se gleda online ;)
Lično, više volim sve da skinem na komp nego da koristim streaming servise. Kad gledam online može da se prekine veza, te traženje odgovarajućeg titla, te baferovanje... I muziku više volim da skinem na komp pa na miru da slušam, a kamoli filmove.

Bio je slučaj i u Srbiji

Šta vi mislite.
U Srbiji je toliko sve posteno , da se ja cudim sto u policiji nije odredjen jedan covek da lize taksene markice, da se ljudi ne uznemiravaju sundzercicima...i lizanjem.

Na funkcijama i u drzavama pola uprave su osobe koje se igraju igrice i ne razlikuju sta je bes sta nije, sta je realnost a sta je igrica i snimi ili resetuj...

Ukrajina je prva platila zaebanciju , petina ukrajine eno je u Kini...mahom zene...kokje nisu htele da idu u EU jer ih tamo tretiraju kao ku.rave..

Sad ce polako jedna po jedna zemlja da placa nerazlikovanje izmedju igrice i zivota....

Већина људи не зна да је Torrent P2P мрежа и да је то исто кад би ти дао неко у она нека стара времена лично VHS/DVD да гледаш. Зато се не обaрају торенти већ сајтови до којег се долази до линка за позивањем. Такође, већина људи не зна да је торент најбезнаднији и кад је преузимање званичног софтвера у питању јер иде директно са његовог рачунара на твој рачунар фајл. Зато многе Линукс дистрибуције деле торент линкове поред стандардног фајла!

Скоро је престао са радом легендарни RARBG којег су држали управо Украјинци. Још не знам за неки српски торент сајт. :andjeo:

Poslednja izmena:
Vest je iz 2019, a prilično sam siguran da sam je čuo još mnogo ranije, čak pamtim neke priče od pre dvadesetak godina; evo, koliko je prošlo i ništa, sem eventualno negde nekog slučaja koji je na nivou statističke greške. Dobro, bio je taj slučaj sa filmom Toma jer su se njegovi autori baš svojski potrudili da suzbiju njegovo nelegalno distribuiranje, ali opet kažem, izolovan slučaj.
Ne bih se složio. Mnogi domaći filmovi nisu se našli na netu dok se nisu našli u legalnoj DVD prodaji, kad im je završeno prikazivanje u bioskopima. Nisu se nikako mogli nabaviti. Poneki su se našli u screener verzijama (sa onim porukama preko slike da je u pitanju screener, verzija koja se daje pojedincima za ranije gledanje, recenziju, gde ponekad delovi filma budu crno-beli), ali mnogi nisu dok se nisu pojavili u prodaji.
Neki su se pojavili, što očigledno pokazuje da im je i bila želja da se pojave, i da se malo podigne frka da bi dobili na publicitetu.
A što se sveta tiče, pa odakle meni holivudski film ako ga neko iz USA nije piratizovao i omogućio meni da skinem? Dobro, ima i kineskih, korejskih, ruskih verzija tog filma, ali opet, to se pojavilo tek kada je počela prodaja. Znači danas izađe DVD, blurej... ja ga kupim, iskopiram na HD, kompresujem i onda delim. Kada se pojavi pre legalnog pristupa, onda je "iz kuće".

А шта је онда ово
Zanimljivo je da daju primere gde ti kao vlasnik ostaješ bez onoga što ti je ukradeno. Ako ti neko ukrade auto, ti više nemaš auto. Ako ti ukrade torbicu, nemaš torbicu. Ako kopira film, ti i dalje imaš film.
SONY je protiv piraterije svojih filmova i igara za PS, ali pravio je i CD/DVD rezače i prazne diskove. Da tužimo SONY što nam je omogućio da "krademo"?
Plaćaš porez na platu i parama koje ti ostanu posle toga plaćaš opet porez na sva dobra i usluge koje plaćaš već oporezovanim novcem. To ništa?
Imaš novije slučajeve gde platiš igru, npr. a igra se na serveru proizvođača igre, i onda jednog dana on skine igru sa servera i odoše tvoje pare (Steam npr.) Da li je to krađa? Da li vraćaju pare? Naravno da ne. NETFLIX se izgradio na priči o deljenju lozinki i gledanju bez reklama kad platiš, i šta se sad dešava?
Znaš onu narodnu "Ero i kadija"? Kad nisi gledao svojoj kravi u ćitab, nećeš ni mojoj.

Pisao sam vise puta.Nije piraterija kada skines film i gledas ga kod kuce,kad ti se gleda,vec kada umnozavas,pa prodajes i zaradjujes na njemu.Da je piraterije ne bi bio dozvoljen download.
Погрешио си.
Нелегално скидање је пиратерија.
Питај неког ко живи у Немачкој зашто је torrent законом забрањен.
И ван Немачке су људи кажњавани само за скидање и гледање.
Нпр пиратерија подразумева и филмове и музику и компјутерске игре.
Ако ниси купио mp3 на Амазону и није твој диск, нелегално је.
Међутим то се толерише.
Филмови а посебно игре не толеришу се. Divx је формат који је DVD рип и не може се нигде купити.
Дакле уколико неко рипује свој диск са филмом онда може.
Уколико је скинуто са интернета, нелегално је.
Многи сајтови за скидање књига су затворени због пиратерије и кршења ауторских права

Poslednja izmena:
Zar jos postoji?

Za filmove nije problem za Srbe, ima toliko izbora, a ima i kopija netflixa, a i netflix je 5 pristupa 10e....to mu dodje dogovorite se vas 5 i svako po 2 evra mesecno i svi imate netflix legalno...250 din....
Нема ни један филм који ми треба на Netflixu. Тамо имају серије и нови филмови. Оно што тражим нема.
Netflix је укинуо дељење налога. Не може ово више.

Нема ни један филм који ми треба на Netflixu. Тамо имају серије и нови филмови. Оно што тражим нема.
Netflix је укинуо дељење налога. Не може ово више.
Ovako ja volim butance, to je mkv format film je oko 170mb, ali je zahtevan sto se tice CPU, znaci 2 filma u paraleli mozda 3 i knap...
Zatim tu je mkv king....zatim razni tajlandski i malezijski sajtovi....

Zatim idu kopije netflixa, tu ima skoro svih filmova, ne znam sta nisi nasao na netflixu... ja ne znam da nadjem, ali moja drugarica zna...tako da nije iz prve ruke...

, ne znam sta nisi nasao na netflixu... ja ne znam da nadjem, ali moja drugarica zna...tako da nije iz prve ruke...
Било који старији филм од 10 година велика шанса је да нема.
Horrible bosses 2 нпр.
I am sam
Драме се слабо котирају па се старе драме и не налазе на Netflixu

E mozda to zavisi od zemlje, to znam da se razlikuje, ona ima CG netflix....vadi iz bubrega filmove...ja se namucim da nadjem te uvrnute filmove u prigodnom formatu , jer mogu da nadjem skoro sve na netflix kopijama ali ko da skida 4,7 GB ili 2,7......
Tako da tu odgledam , ali ne skidam...a skinem ili sa nasih sa prevodom sajtova ili najdraze mi sa butanskih i malazijskih....korektno imaju po nekoliko titlova, dok hindy furaju mnogo vise svoje....nekad zeznu stvar...a umeju i dobro da rade....

Zar jos postoji?

Za filmove nije problem za Srbe, ima toliko izbora, a ima i kopija netflixa, a i netflix je 5 pristupa 10e....to mu dodje dogovorite se vas 5 i svako po 2 evra mesecno i svi imate netflix legalno...250 din....
Postoji, mada ne u svom izvornom obliku... nije više to to...

A za mene je internet kao jedan veliki servis tipa Netflix... plaćaš na mesečnom nivou i za te pare gledaš šta ti je volja iz široke palete naslova...

Ma ja volim drugu vrstu piraterije, cad, cae, multiphisics, razvojne cad sisteme, simulatore, i to u win i u linux varijanti...takvi sajtovvi meni trebaju....
A filmove, to me boli briga za to.....ko nekad sto je bio awax...

Погрешио си.
Нелегално скидање је пиратерија.
Питај неког ко живи у Немачкој зашто је torrent законом забрањен.
И ван Немачке су људи кажњавани само за скидање и гледање.
Нпр пиратерија подразумева и филмове и музику и компјутерске игре.
Ако ниси купио mp3 на Амазону и није твој диск, нелегално је.
Међутим то се толерише.
Филмови а посебно игре не толеришу се. Divx је формат који је DVD рип и не може се нигде купити.
Дакле уколико неко рипује свој диск са филмом онда може.
Уколико је скинуто са интернета, нелегално је.
Многи сајтови за скидање књига су затворени због пиратерије и кршења ауторских права
Ne mora torrentom da se skida.Ima sajtova gde se skidaju filmovi besplatno.Ima ih dosta.Inace koristim IDM,jer je veoma brz.

A koji to domaći filmovi vrede da se skinu i uopšte gledaju bar dva-tri puta? Do sada sam skinuo sa yt dva filma, jedan američki, a drugi iz bivše SFRJ i ti filmovi su iz 80-ih godina i njih povremeno pogledam.

Back