Pinter: Busha i Blera pred sud

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.686
Харолд Пинтер је своју беседу прочитао пред камером, седећи у болничким колицима и обавијен ћебетом, у чему је Мајкл Билингтон, позоришни критичар Мајкл Билингтон, позоришни критичар “Гардијана” пронашао чак и нешто бекетовско.
Док је читао Пинтер се, било је видљиво, осећао слабо, али његов промукли глас (због болести Пинтеру су оштећене гласне жице) ипак успео да дочара сву страственост моралног става којим се успротоивио спољној политици САД.
“Политички језик који користе политичари према подацима који су нама доступни није заинтересован за истину, већ за моћ и њено одржање. Да би та моћ опстала од суштинске је важности да људи остану у незнању, да живе у незнању о истини, чак истини која се тиче њихових живота. Обавијени смо велом лажи” – генерална је оцена коју је Пинтер дао о савременом човеку целог света. А потом је кренуо да ређа примере који су директно везани за спољнополитичко деловање САД.
Тако је подсетио на лажи које су директно везане за инвазију на Ирак: Садам Хусеин поседује оружје за масовно уништење, Ирак сарађује са Ал Каидом и одговоран је за терористички напад на Њујорк 11.9., Ирак је претња безбедности света. “Убеђивали су нас да је то истина, то није било тачно. Истина је нешто потпуно другачије. Истина има везе са тиме како САД схвата своју улогу у свету и како бира да је наметне”, децидан је Харолд Пинтер који потом наводи све америчка злочине од Никарагве па надаље.
Харолд Пинтер тврди: “Сједињене Државе су по завршетку Другог светског рата подржавале и у много случајева подстицали сваки десничарски војни диктаторски режим. При том мислим на Индонезију, Уругвај, Грчку, Бразил, Парагвај, Хаити, Гватемалу, Турску, Филипине, Ел Салвадор и, наравно, Чиле. Ужас који су Сједињене Државе учиниле у Чилеу 1973. не може никада бити избрисан и не може никада бити заборављен.
У тим земљама било је стотине хиљада мртвих. Да ли их је било, и да ли у свим случајевима могу да се припишу америчкој спољној политици? Одговор је: ДА.
Било их је и они се приписују америчкој спољној политици али ви за то нећете знати. То се никад није догодило, ништа се никад није догодило, чак и док се догађало није се догађало, није било важно. Није било од интереса. Злочини Сједињених Држава су систематични, стални ужасни, немилосрдни, али врло мало људи уистину о њима говори… Америка је изазвала готово клиничку манипулацију моћи диљем света маскирајући се као снага универзалног добра. То је бриљантни, чак довитљиви високоуспешни акт хипнозе.”
Тонија Блера Пинтер је окарактерисао као послушника Америке који, заједно са Бушом треба на суд због инвазије на Ирак. Анализирајући садржај Пинтеровог говора, Мајкл Билингтон у “Гардијану” закључује да је то била беседа човека који одлично зна шта хоће да каже, али и схвата да је порука ефектнија ако је изречена готово свештеничком страшћу и комбинована са смислом за драмску реторику. Пинтерове речи садржавале су контролисани бес и убилачку иронију, додаје Билингтон.
“Када се погледамо у огледало, ми само мислимо да је слика о нама истинита. А на сваки милиметарски помак она се мења. Ми у ствари гледамо у бескрајни низ одраза. Али, понекад писац мора да разбије огледало – јер иза њега истина нас нетремице посматра. Уколико те одлучности нема у политичкој визији сваког од нас, онда нема ни наде да ћемо поново успоставити оно што смо готово изгубили – људско достојанство.” Поручио је Харолд Пинтер у својој беседи.
 
Па ми јесмо те ликове извели пред суд, али то је смешно јер нисмо сила.
Него, Харолд Пинтер је управо својим говором обојицу извео пред суд. Мада се они пред тим судом одавно налазе. То је СУД ЈАВНОСТИ.
Марадона каже "Буш је људско ђубре". Не каже "Вен Ђиабао је људско ђубре".
Пинтер каже "Буша и Блера пред суд". Не каже "Путина и Лукашенка пред суд".
Мислите о томе!
 
cekaj, ceo svet je devedesetih govorio SRBE pod bombe!
Ginter Gras je kenjao protiv nas i po nama k'o niko u istoriji...
so what?
evo duse, da se i ja ne slozim sa tobom...

sud rulje necu da priznam.
ni jedne rulje.
pa ni one koja je evidentno u pravu.
 
Може Пинтер да се не скида са ТВ-а, али Амери ће и даље да упропашћавају свет, искрено верујући да поступају исправно и да су прототип "good guys"-а (да користимо мало холивудску терминологију).
Чак и кад признају да су погрешили настављају по старом и ништа им не можете. Признали су да Ирак нема хемијско/биолошко/нуклеарно оружје: па шта? Испоставило се да Ирак нема никакво оружје, сем некаквих застарелих тенкова, авиона, танџара, итд.
У латинској америци су довели на власт најгоре десничаре само да не би каснила испорука банана америчким потрошачима.
Ко им шта може?
Пре коју годину су приморали скоро све савезнике да потпишу документ којим потврђују да неће испоручивати Американце оптужене за злочине Међународном суду и да су амерички држављани одговорни америчким судовима.
Нису потписали ни споразум у Кјоту.
 
Tako je Ministre.
...
Ljudi su sila i gotovo. Mozemo samo da im "pljunemo pod prozor" sto kaze moja baba...
Dok god im se moze, oni ce da 'araju... ali, ako poverujemo ovoj izreci moje babe, ne vidim zasto ne bismo poverovali i u ovu : "NICIJA NIJE GORELA DO ZORE"... tako da... vala nece ni americka..
 
Adalv:
Може Пинтер да се не скида са ТВ-а, али Амери ће и даље да упропашћавају свет, искрено верујући да поступају исправно и да су прототип "good guys"-а (да користимо мало холивудску терминологију).

Да, они све то могу.
Али ипак су у Ирак ишли скоро сами. Ипак је све теже бранити тезе о "хуманитарним интервенцијама". Чак ће бити све теже обезбедити опште санкције СБ какве су биле усвојене против нас.
Већи део тога проистиче из промене односа снага, али и јавно мњење, односно информационо поље, које се ствара не треба заборавити. Ако се стално пљује по Бушу, а други се не помињу, онда Путин, Чавез или Вен Ђиабао имају веће поље слободне акције.
Дакле, генерално је резултат да једна страна слаби, а друга добија. Мени се више свиђа страна која добија.

Додајем ипак, да је за нас касно. Ми смо већ у ситуацији каквој јесмо и нама се баве трећеразредни чиновници. Нама јавно мњење не може помоћи.
 
Nexus 6:
zato jaka Evropa...na celu sa Francuzima, koji "obozavaju" amere...

Нексусе, слушаш ли РФИ ујутру?
Мислим да би ти се свидело.
Толико пљују по Америма да сам рек'о - Дај гледајте себе мајке вам га... Нажалост нисам био кући да то пратим кад су били они нереди по француским градовима.

Међутим, ипак ... читам Le Monde diplomatique и видим да су доста критични и према својој власти. Солидно су оплели по Саркозију, али и по социјалистима који су претходно били на власти. Изгледа да се у француској доста негује школа критичке мисли. Кажу да је пред онај чувени референдум била дебата која је захватила све слојеве - на улицама, у кафанама...
 
Разлика између Амера и осталих јесте што остали морају да траже одобрење од Савета безбедности.
Буш ће, без обзира на сво пљување, истерати мандат до краја.
И мирно спава...к'о беба.
 
Adalv:
Разлика између Амера и осталих јесте што остали морају да траже одобрење од Савета безбедности.
Буш ће, без обзира на сво пљување, истерати мандат до краја.
И мирно спава...к'о беба.

pa naravno...u Americi se predsednik "popichmentuje" jedino kada nesto zayebe u unutrasnjoj politici...yebe s njima za ostalo...
 
Adalv:
Разлика између Амера и осталих јесте што остали морају да траже одобрење од Савета безбедности.
Буш ће, без обзира на сво пљување, истерати мандат до краја.
И мирно спава...к'о беба.

Па нек тера мандат до краја. Рокаће се с Арапима, остаће заглављен у ирачком блату и непопуларан.
Ево ја гарантујем да Америка до краја Бушовог мандата неће извршити ни једну већу интервенцију (ако рокну неки Судан крстарећим ракетама, то се не рачуна). Посебно нема ништа од напада на Иран. А док дође неко други, биће можда касно... ;)
Сад, можда Буш реши да нападне неког правог непријатеља - рецимо Кину. Ђаво би га знао, он је сад к'о грогирани боксер.

Него, нису ли србенде по Америци гласали за Буша... Шта мислите зашто???
 
Написао сам говор за Буша
Знам да председник Буш има многе, изузетно способне, писце говора али ја бих се јавио као добровољац за тај посао. Предлажем следећи кратки говор којим би Буш могао да се обрати нацији преко телевизије:
“Бог је добар. Бог је велики. Бог је добар. Мој Бог је добар. Бин Ладенов Бог је неваљао. Његов Бог је неваљао. Садамов Бог је неваљао, осим што он није ни имао Бога. Он је био варварин. Ми нисмо варвари. Ми не сечемо људима главе. Ми верујемо у слободу. То чини и Бог. Ја нисам варварин. Ја сам демократски изабрани вођа демократије која воли слободу. Ми смо саосећајно друштво. Ми дајемо саосећајне електрошокове и саосећајне смртоносне инјекције. Ми смо велика нација. Ја нисам диктатор. Он је. Ја нисам варварин. Он је. И Он је. Они су сви. Ја имам морални ауторитет. Видите ову песницу? То је мој морални ауторитет. И не заборавите то.” Предлажем да уз овако добро срочени говор председник Буш испија Ред Бул, који приличи онима који ствари виде само црно-бело и кад већ помиње “мисију од Бога” да не заборави “истину који је говорио Христос” – оп. Духа Секире.

Масовне убице и ратни злочини
Колико људи треба да убијете пре него се квалификујете да вас окарактеришу као масовног убицу и ратног злочинца? Сто хиљада? Мислим да је више него довољно. Стога је праведно да Буш и Блер буду изведени пред Међународни кривични суд. Буш је, међутим, био паметан. Он није ратификовао Међународни кривични суд. Стога, ако се било који амерички војник или политичар нађу на оптуженичкој клупи, Буш је упозорио да ће послати маринце. Али, Блер је ратификовао овај Суд и стога је могуће да га кривично гоне. Уколико је Суд заинтересован, можемо да доставимо његову адресу. Она је Даунинг стрит број 10, Лондон.
 
Њему и није циљ да заврши започето - рат доноси профит.
А са Арапима ће да се рока Европа, хтела - не хтела!

Некс,
У праву си. Већи је грех ако председник ували томпус приправници, него ако изазове два рата и побије (индиректно) "стотинак" хиљада.
 
Adalv:
Њему и није циљ да заврши започето - рат доноси профит.

Доноси, али коме...
Прво, капитал нема домовину.
Друго, јавни дуг и биџетски+трговински дефицит у Америци је толики да се њена економија већ издржава захваљујући кинеским и јапанским обвезницама. Питање је само - Докле?!?
Треће (кад спојимо прво и друго), што рече Побуњеник - има ко је одређен за новог носиоца НСП-а.
 
1. Капитал нема домовину, то је тачно, али има базу. Тренутно је Америка главни центар моћи.
2. Сви су међусобно повезани и нико не сме да се упусти у потраживање дуговања јер се плаше глобалног економског краха.
3. Што рече баба мастер Комода "ничија није горела до зоре"; надајмо се да њих не ухвати у зимском периоду када су ноћи дуге...
 
Буш је доказани хришћанин и националиста кога леви либерали мрзе. Ирак је само изговор за блаћење јер је завео ред у САД.
Па сви лидери православних цркава у САД су стали иза Буша у кампањи прошлу јесен, а Срби први пут гласали за једног председничког кандидата у САД.
 
Nexus 6:
nego...James 007...Donald Trump???
Donald Trump je bio američki ministar odbrane. Bio je jedan od onih koji su predložili rat protiv Iraka.

DukeofSerbia:
Па сви лидери православних цркава у САД су стали иза Буша у кампањи прошлу јесен, а Срби први пут гласали за једног председничког кандидата у САД.
Ne zaboravite da je kampanja kandidata demokrata, John Kerry-a, bila finansirana od strane albanske mafije. I ja sam siguran da znate u kakvom je stanju naš odnos sa Albancima; da je John Kerry postao predsednik najmoćnije dražave na svetu, Amerika bi nasrnula na nas zbog Kosova.
 

Back
Top