Pink se poćirjakovićio

Niko ti ne zamera zbog legitimne kritike svega što u srpskom društvu ne valja nego zbog samousmerenog kultur-rasističkog žara kojim teoretišeš o nekakvoj “urođenoj srpskoj zaostalosti” i “unapred predodređenom primitivizmu”.


Kulturni rasizam, ponekad neorasizam, novi rasizam, postmoderni rasizam ili diferencijalistički rasizam, koncept je koji se primjenjuje na predrasude i diskriminaciju zasnovanu na kulturnim razlikama između etničkih ili rasnih grupa. Uključuje ideju da su neke kulture superiorne u odnosu na druge i da su različite kulture u osnovi nekompatibilne i da ne bi trebale koegzistirati u istom društvu ili državi. Po tome se razlikuje od biološkog ili naučnog rasizma, što znači da su predrasude i diskriminacija ukorijenjene u percepciji bioloških razlika između etničkih ili rasnih grupa.

Koncept kulturnog rasizma razvili su tokom osamdesetih i devedesetih godina 20. vijeka zapadnoevropski naučnici Martin Bejker, Etjen Balibar i Pjer-Andre Tagijef. Ovi teoretičari su tvrdili da neprijateljstvo prema imigrantima, tada evidentno u zapadnim zemljama, treba označiti rasizmom, izrazom koji se koristi za opisivanje diskriminacije na osnovu percepcije biološke rase od početka 20. vijeka. Tvrdili su da je biološki rasizam postojao sve nepopularniji u zapadnim zemljama tokom druge polovine 20. vijeka i da je zamijenjen novim, kulturnim rasizmom koji se umjesto toga oslanja na vjeru u suštinske i nepremostive kulturne razlike. Primjetili su da su ovu promjenu promovisali krajnje desničarski pokreti poput fracuske Nove desnice.

Zašto bacaš djubre pored kontejnera, zašto ideš preko reda a ti uradiš copypaste.
 
Пошто смо слично годиште, моја маленкост добро разуме шта си ти. Она штреберчина која за време великог одмора побегне у издвојен део школског дворишта да му не би тражили "гриз" од сендвича. А данас би највише од свега на свету волео када би попут свог Вољеног сам наступао у Ćirilici.
Covek je naucnik, a ti iako si informisan odlicno, si najobicnija - e sam dopisi, zgadio si se bar polovini diskuta. Pusti novog koji nije anonimus, da nam priblizi ono sto je izmedju psihopatologije i pseudoreligije, antireligije, cak kulta, kako smo vec shvatili neki; ja stvarno nisam bio upucen u koji bottomless pit smo zaglavili kao drustvo, nisam razmisljao o srpstvu, racunam amerikanac sam. Ali me zanima sta on ima da kaze, a ti se drzi istorijskih lekcija, sadasnjost ne znas da sagledas.
Kako ne postoji?

Zašto su ludnice prepune ljudi koji mrze samog sebe?

Ako možeš mrziti drugoga, ko kaže da ne možeš mrziti svoje ili sebe?
ma komsija nas samo maltretira bzvz
 
Rekao bih da su patološki oblici autošovinizma kod Srba i u Rusiji prouzrokovani medijskim kampanjama satanizacije: na Zapadau nije moguće javno u medijima recimo napadati Amerikance jezikom koji su koristili nacisti, kad su Srbi i Rusi u pitanju to je i dozvoljeno i poželjno.
mi ameri se drzimo one da sto je dozvoljeno jupiteru, nije i volu, jasno, rimsko carstvo u pokusaju, i njihove vojskovodje

ovaj lik je zanimljiv sto je sagledao nasu americku izuzetnost, ali invertovanu kao antivrednost u srbalja, ANTI-IZUZETNOST- zanimljiva opservacija, moracu da doucim tu teoriju kojom nam priblizava pojam autosovinizma

jes pseudoreligija, ali i religija, ako sam prah i u prah se vracam, ja adam.... jako zanimljivo, bar meni
 
Аутошовинизам је толико српски да сумњам да је могао бити српскији. Наиме, вођен је гађењем и мржњом према српству и кључним обележјима нашег идентитета, али је, истовремено, натопљен кључним, тешко видљивим, неидентитетским, дубоким обележјима српског културног обрасца, од кога не може да побегне нико ко је социјализован у Србији
pa, ako su tesko vidljivi, red je da se navedu?
ako su neidentitetski, kako su nas kulturni obrazac?

ja ti se izvinjavm, tek sam upao u celu pricu, razumecu ako ne dobijem odmah odgovore, ali za sada mislim da si na velikom tragu naucne studije cak... jes iznosis zaista smele tvrdnje da smo i mi srbi posebni, izuzetni, kao i mi ameri samo sa negativnim predznakom - u ocima autosovinista koje sam ja bagatelisao sve do sada
 
Ćirjaković je magnetičan i teško nepimetan intelektualac, Zoran-ako se radi o njemu, mada se ovde pominje neka "ozbiljna novinarka", a ne rečiti srpski novinar i autor.
Imam tendenciju da se slažem i ne slažem, ali Zorana Ćirjakovića kao pojavu na TV-u izuzetno simpatišem.
Covek je sizofrenicar. Niko se ne upusta sa njim u raspravu sa njim jer pada u vatru i moze da dobije napad epilepsije. Zato i nema decu. Kada mu je dobro ,moze da gostuje na TV ali ima perioda kada nista ne moze.
Inace trend je da budete malo opiceni u nastupima i privucete paznju. Naravno morate da budete prorezimski igrac da bi uopste dobili termin na tv.
 
Знам, памет излуђује људе. Али, мој није велика, само сам много читао и размишљао о ономе о чему овде пишем - и био по Оријенту, који ем волим ем ми је помогао да боље разумем Србију и одлепим за њом.
И ја волим Оријент. :ok:
 
Tи си Американац из дирекције ЈУЛ-а ...
Сада Амери, а некад, није било тако давно, чланови ЈУЛ-а ...
zemljace, davis, a i izmisljas, odakle ti to? ajde zasto me etikatiras sa laznim etiketama? [ovaj dule moz/' biti mirin. ako nije vec slobin, a ja nisam iz crveno-crne koalicije]
kolega konsiljere i ja mozemo samo da budemo monarhisti, i da cetnikujemo po amerikama umesto u nasoj shumadiji; promaklo ti je da ja osudjujem lenjinizam, staljinizam, da uvek kazem da je komunizam pao, znaci da preferiram restauraciju ruskog carstva, sto si takodje mogao da cujes od nekih krimskih politicarki, donbaskih, vracaju se polako grbovi itd - eto, kada me vec vuces za jezik, sada da znas, bezbozni sssr je pao, ali carska rusija ce vaskrsnuti - ovaj cira me zanima samo sa [anti]religioznog aspekta, a za psihopatologiju i tvoj slucaj nisam bas strucan, ali pomogao bih sve sto mogu... i u americi nisam levi, nisam liberal, nisam demorats, pa primi vec jednom k znaju da sam desnica, trampista bre, kakav tvoj jul i onaj klempavi stvor, veze nemam s njima, ni tetku u usa/can... to sto si ti ostao kratkih rukava u komunistickoj tranziciji, nista julovski direktori te nisu "castili", pa nemoj meni da kukas, gubitnice, i nije lepo da se zato istresas na coveku koji nije anonimus kao ti... luzeru
 
Poslednja izmena:
tebe kao i komsiju je pregazilo vreme; jos jedan isfrustrirani, iskompleksirani gubitnik tranzicije, cenim da si se zaglavio u irskom pabu sa ortodoks kelts - 0d tada volis crno pivo:jede2:
Irski pabovi po Srbiji su fancy mesta gde se sakuplja srednja klasa koja kobajagi mrzi narodnjake.

Imas pogresnu anglikasnku verziju irskih pabova, ovde po Istocnoj Evropi, to je mesta gde se okuplja srednja i visa srednja klasa. Nemas Rodnije i Del Bojeve po srpskim pabovima.

Ima jos puno toga sto treba da naucis o Srbiji i Srbima, pitaj sve sto te zanima :ceka:

Ti mislis da su Srbi slicni americkoj radnickoj klasi sa srednjeg Zapada, ali to ti je sinko, jako daleko od istine. :pivce:

Srbija nema ni priblizno ono sto je Notre Dame u Americi npr. da jedna diskriminisana i anti-establismentt zajednica postane deo elitne kulture u danasnjem drustvu, ali to je druga tema.
 
Imas pogresnu anglikasnku verziju irskih pabova, ovde po Istocnoj Evropi, to je mesta gde se okuplja srednja i visa srednja klasa. Nemas Rodnije i Del Bojeve po srpskim pabovima.
pa to i ja kazem, ti si 1x bio, i od tada kompleksi... dodju ovi hrvatski diskutanti i oni ti nabiju komplekse, mogu u eu, a ti ne mozes, ni ne pitas se zasto vise ovde umesto da idu po germanijama, irskama, bas im nedostaje srpski jezik, kao meni npr.?

dodje cira, ti sednes ili se valjas kao lud na brasno, a mene je dotakao sa tvrdnjom o izuzetnosti, samo sa neg. predznakom - to je bukvalno u domenu teorija zavera da se neki amer [mi ameri smo izuzetni] dosetio da mi srbi budemo anti-izuzetni, hebu nas satanizacijom, sankcijama, itd, bukvalno postoji zavera usadjivanja autosovinizma u nas genom... zasto to rade, mozda kao eksperiment, mozda samo zato sto im se moze, za mene jos uvek enigma... nismo imali dijalog decenijama, eto zasto sve ovo, svako se usancio u svom shvatanju koje se mozda tek negde dodiruje sa realnoscu, i to je to, vucic nam/vam ispira pamet i jos se hvali da je derpe numero uno, dok srbija tone u duznicko ropstvo, dekadenciju, autosovinizam, ...
 
Poslednja izmena:
ОТКУД АУТОШОВИНИЗАМ: ОД СОЦИЈАЛИСТИЧКОГ ЈУГОСЛОВЕНСТВА ДО СРБИЈЕ КОЈА СЕ НЕ МИРИ СА СРБИМА
Овде желим да укажем на њихове супротстављене оперативне принципе – један, укључујући механизам, високо специфично, неидентитетско, интернационалистичко и идеологизовано схватање „братства и јединства“,[30] и други, искључујуће и дехуманизујуће средство, (културно) „културну деконтаминацију“.[31] Они представљају сублимације два феномена и илуструју природу историјске промене, али упућују и на значај саморазумевања контра српском, што је била константа у процесу трансформације логике укључивања „других“ у логику (само)искључивања (из) „својих“.
heh, to nisu nikakvi fenomeni, vec osnovni principi hriscanstva:
da se ti odreknes samoga sebe, tj, svoga identiteta, jer od sada u tebi Hristos zivi, nanovo si rodjen, novi si covek,
a stari je umro - grehu, iskljucen je...
jer nema vise judejina ili grka, vec smo svi jedno u Hristu... itd, da ne sirim mnogo, samo da ti dobijes sliku, jer sam video vec da sa fenomenologije prelazis na antireligiju, a gresis; mogao bih uplesti i etnofiletozam i dr. ali neka za posle...

dakle, rim pa jezuiti, pa zapad generalno moze da se sluzi hriscanskim principima na operativnoj osnovi, a da u biti cak budu i antihriscani; jednako i nasi drugosrbi... recimo da sada ti mene iskljucis, ja ti automatski odgovar da ne mozes da ih dobijes, da su jaci od tebe, i sam vidis da su malte ne komplet srbiju autosovinizovali, zar nisu?

Усредсређен сам, с једне стране, на промену која није била последица ширих историјских процеса, мада је нови, постхладноратовски дух времена, посебно веровање у „крај историје“,[32]
2] F. Fukuyama, The End of History?, The National Interest 16 (1989), 3-18. Распад Југославије је био први историјски догађај који је указао на митску природу тријумфалистичких објава о крају историје и идеологије. Ова илузија је, глобално, сахрањена тек 11. септембра 2001. године, захваљујући серији напада милитантних исламиста у САД, али и даље је жива у Европи. Појаву аутошовинизма треба посматрати у контексту чињенице да су Србија и Срби били схваћени као изузетак, непријатељи (краја) историје и анти-историјски остаци прошлости, што је илузија која никада није сасвим развејана, упркос хиперпродукције пробуђене историје после 11. септембра.
to ti je svojevrstan otklon od apokaliptcnih sekti, nije sija nego vrat, kao pseudohrscanske fundamentaliste koji su se istrosili donekle da zamene, ponude alternativu kao orudje za reviziju istorije i trasiranje buduceg neokolinijalizma, za "svet uredjen po [nasim] pravilima" - a ko, gde, sta kako je do sada svet funkcionisao bez vas? kraj, apokalipsa? aha, jos jedna fatalisticka sekta, samo zaodenuta u dogmu coveka koji je political scientist, political economist, international relations scholar and writer? - ne, on je samo pisac naucne fantastike, prodavac magle, teoreticar zavera, ok? zanemari kredencijale, i na tarabi pise nesto, pa nije.
нестајућег посредника
definiciju nestajuceg sam pogubio, ali ko ga sisa ako je nestao, m da vidim dalje; ono sa cime sam saglasan,. samo preskacem... ali navodis strasne stvari...
 
Poslednja izmena:
ali navodis strasne stvari...
kao npr.
„наш културни модел, тај паланачко-популистички културни модел“,[45] уоквирене су као генератори наводно „геноцидне“ гравитације, антицивилизацијске силе којој су у стању да се одупру само прави грађани, схваћени као западнолики надљуди који имају вољу и снагу да се самопорекну и искорене из српства.
znaci, stali smo kod hriscanskih principa koji se operativno zloupotrebljavaju

V. Dimitrijević: Čemu su Srbe naučili Dostojevski, Niče i vladika Nikolaj

 
Poslednja izmena:

Back
Top