PILETINA na sto načina

proka

Legenda
Poruka
57.100
PILETINA na sto načina

Pileće meso je najčešća vrsta živinskog mesa koje se koristi u ishrani.

Piletina kao meso prikazana je još na Vavilonskim crtežima oko 600. godine pre Nove ere. Bila je najrasprostranjenije meso u Srednjem veku, jer je predstavljalo osnovu za paprikaš koji je u to doba spreman.

U Americi u 19. veku pileće meso je bilo skuplje od drugih vrsta mesa i činilo je jelo bogatih društvenih slojeva. Tek nakon Drugog svetskog rata dobilo je širu primenu na ovom kontinentu, dok je u Evropi 1996. godine potpuno potisnulo u drugi plan upotrebu goveđeg i telećeg mesa.

Pileće meso je bogato hranljivim sastojcima
pileće meso


Najomiljenije među svim starosnim grupama, pileće meso nije samo lako dostupno, već je i veoma hranljiva i zdrava namirnica ako se konzumira u pravim količinama. Ono ima idealnu nutritivnu vrednost.

100 grama piletine sadrži 215 kalorija. Od toga 18 grama su proteini koji su važni za rast i razvoj različitih organa u telu, dok 4 grama su zasićene masti koje štite od povišenog holesterola. Meso je dobar izvor cinka, magnezijuma, kalijuma, natrijuma, gvožđa, kalcijuma, kao i tiamina, riboflavina i vitamina C, A, E, D, K, B6 i B12.

Prednosti konzumiranja pilećeg mesa
Prednosti upotrebe ovog mesa u ishrani su brojne. Pre svega, ono pomaže u održavanju telesne težine što je naročito važno za gojazne ljude. Adekvatne količine proteina kojim je pileće meso bogato zadovoljiće vašu glad bez opasnosti od prekomernog unosa kalorija. Ovi proteini obezbeđuju i potrebnu energiju za pravilno funkcionisanje organizma čime ćete dobiti i zadovoljavajuću mišićnu masu i konstituciju.

pileće meso


Pošto je selen zastupljen u dobrim količinama, konzumiranje piletine podrazumeva bolji metabolizam, naročito rad hormona štitnjače, antioksidativnog sistema odbrane i imunološke funkcije tela.

Pileće meso jača vaše kosti i zube
Sadržaj proteina u piletini pomaže u sprečavanju smanjenja koštane mase. Gubitak kostiju predstavlja veliku opasnost kod starijih žena. Upotreba 100 grama pilećeg belog mesa obezbediće polovinu potrebnog dnevnog unosa proteina.

Pileće meso i njegov značaj u ishrani ljudi je kao što vidite veoma veliki.

Takođe, pileće meso je bogato fosforom koji pomaže u održavanju zdravih zuba, kostiju i obezbeđuje pravilno funkcionisanje bubrega, jetre i centralnog nervnog sistema.

Pileće meso ima značajnu ulogu u zaštiti od kancera
Kvalitetno meso od piletine je bogato niacinom, posebnom vrstom vitamina B koja štiti telo od raka i drugih genetskih komplikacija. Prema jednom istraživanju, pileće meso je uspelo da smanji napredovanje kancera kod pojedinih pacijenata.

pileće meso


Niacin se pokazao i kao vrlo efikasna preventivna mera protiv starosnog kognitivnog propadanja. Prema časopisu Journal of Neurology redovan unos piletine može zaštititi mozak od Alchajmerove bolesti.

https://agropapuk.rs/pilece-meso/

dakle, sad kad znamo sve o pilećem mesu, da vidimo kako ih spremamo ;)

ja volim pileće meso zbog brze pripreme, da li na roštilju ili tiganju i šerpi, ručak može biti jako brzo gotov

daklem, belo meso u komadu, ko voli tanje šnicle nek iseče i brže će da se spremi, a ko ne voli nek spremi kao ja u komadu, stavim na srednju vatru na gril tiganj, začiniti i to je to
prilog salata, grilovano povrće i sl

1580124247878.png
 
Pohovana piletina sa susamom

Potrebno je
pileće belo meso
  • 2 jajeta
  • 100 g brašna
  • 100 g susama
  • malo soli
  • ulje za prženje
Meso iseći na šnicle i malo izlupati tučkom za meso. Posolite sa obe strane. Uvaljati meso prvo u brašno, zatim u jaja koje ste izmutili viljuškom i na kraju u susam. Pržite u dubokom vrelom ulju sa obe strane po nekoliko minuta. Poslužite uz prilog po želji.

0F6F1gw.jpg

slika je sa neta, a ja ovako volim da spremim belo meso jer ostaje sočno i kad se ohladi
 
Ne pričaj šta voliš nego stavi recept :lol:
Recept je Trojin, ali ide ovako:
2 kašike limunovog soka
1 kašika senfa
2 kašike meda
2 kašike ulja
To se zagreje u tiganju da se sjedini, ne treba da vri, doda se so i biber. Dva-tri pileća bela mesa u vatrostalnu činiju se stave, na par mesta se zarežu, pa preliju sosom. Peče se na oko 200-220 stepeni u rerni. Ja stavim prvih 10-15 minuta foliju preko, pa posle skinem. Ali ne mora, samo onda bude žilavije, kako ko voli. Preliva se i okreće nekoliko puta i to je to.
 
Uh, pre neki dan kupila lidletinu, 10 komada većeg belog mesa, bila je 219 din po kg. Otkostila, pa kosti za supu, ono što sam lepo isekla su šnicle koje uglavnom pohujem, filei ostaju za pečenje na gril tiganju na naglo, a ostatak samlela ali ne na mašinu za meso, jer onda bude nekako gnjecavo, nego na super secka, pa bude kao mali komadići.
Sutra od dela tog mlevenog pravim lazanju. A danas se kuva supa iz dodatak pilećih nogica i jedne goveđe koske.
 
Коцке белог пилећег бацити на врело уље, пропржити, додати печурке, кад се све укрчка склонити са ватре, додати сенф, киселу павлаку, куркуму, першун и промешати.
 
Већу парчад филеа кратко пропржити са обе стране да порумени, ставити у ватросталну, свако парче прекрити пршутом, качкављем и кашиком киселе павлаке. Пећи још 20 минута на 180.
 
Коцке белог пилећег бацити на врело уље, пропржити, додати печурке, кад се све укрчка склонити са ватре, додати сенф, киселу павлаку, куркуму, першун и промешати.
Ja nešto jako slično pravim sa tom razlikom što prvo senfom i maslinovim uljem mariniram kockice,pa njih propržim i ostavim sa strane...pa u suvom tiganju susam ispržim malo i onda dinstam pečurke i dodajem pavlaku,kurkumu i peršun...i obavezno kroz presu beli luk pri kraju izgnječim i izmešam u sos,pa vratim piletinu i ukrčkam.
 

Back
Top