Pilea kineski dolar biljka za sreću i blagostanje

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.763
Biljka iz porodice kopriva, na latinskom nazvana Pilea peperomioides, koja po narodnom verovanju donosi sreću i novac kući u kojoj se gaji.
Kineski dolar je poreklom iz Kine, ima okrugle mesnate listove koji vise na peteljkama dugačkim oko desetak centimetara.

Biljka deluje nežno, ali je vrlo otporna i laka za negu. Tokom zime treba je uneti unutra, zbog niskih temperatura. Tokom letnjih vrućina voli vodu, ali i senovito mesto.
Razmnožavanje pilee je veoma jednostavno i vrši kao i kod većine zimzelenih biljaka. Mladi izdanci se sasvim lako posade u drugu saksiju sa vlažnom zemljom.
Tokom prolećnih i letnjih meseci, pilea kineski dolar može se čuvati i napolju. Ali oprezno! Direktni sunčevi zraci nikako ne pogoduju razvoju biljke pilea. Ako je vaš izbor gajenje pilee na otvorenom, vodite računa da to bude svetlo mesto, ali i zaštićeno od direktnog sunca.

Ova biljka dugo je bila nepoznata za evropske botaničare, mada je gajena u Skandinaviji. Poznata je i kao kinesko drvo para koje je stiglo u Evropu 1906. godine. Botaničar Džordž Fores, sa svojih putovanja, ovu biljku je doneo iz Kine, iz provincije Junan, jer biljka uspeva na nadmorskoj visini od 4.250 metara.

Po istočnjačkim verovanjima kineski dolar je najpoznatija biljka iscelitelj za prisustvo negativne energije u domu.
Veruje se da privlači energiju bogatstva i blagostanja, pa se u azijskim zemljama ove biljke prenose sa generacije na generaciju.

Biljka-kineski-dolar-2.jpg

link
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.763
Licno iskustvo sa Instagrama

Pre nekoliko meseci sam počeo da sečem reznice ove prelepe matične biljke (poznate palačinke). Kada sam je kupio, još je bia mala. Nakon toga sam otkrio da voli sunčano mesto i da joj je potrebno samo malo vode jednom nedeljno. Kasnije sam primetio da je biljka postala lepa samo sa jedne strane. To je, naravno, bila strana na koju je sunce sijalo. Zatim sam svaki put okrenuo biljku za četvrtinu ili pola okreta i biljka je iz dana u dan postajala sve lepša, duža i punija. Ovo je možda najbolji savet koji vam mogu dati...

● Sunce (ne previše blizu prozora, ali poželjno 30 cm od njega)

● Zalivajte jednom nedeljno po potrebi (ne previše, inače će korenje istrunuti)

● Rotirajte za četvrtinu ili pola okreta svake druge nedelje, tako da sve strane budu obasjane suncem.

● Ako sve prođe kako treba, vaša biljka pilea će izrasti u prelepu biljku.

● Presadite pileu kada postane prevelika.

● Zdrava biljka daje do 20 reznica godišnje

Clip3.jpg
 

Top