Pijani Zakon o rakiji

Zoroastar

Domaćin
Poruka
3.783
U selima Šumadije u buradima ima na stotine hiljada litara rakije s kojom seljaci ne znaju šta da rade. Država nas je novim Zakonom o rakiji samo precrtala, sada smo ilegalni proizvođači. Pitamo nadležne šta da radimo sa rakijom, a oni nam odgovaraju da je prospemo - priča Mirko Perić, koji u okolini Topole ima pod voćem 15 hektara.

Zakon o rakiji usvojen na volšeban način. Radna grupa sastavljena od vodećih stručnjaka iz Srbije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, godinama je radila na propisu i njegova konačna verzija postavljena je na sajt Ministarstva. Međutim, ubrzo je uklonjen sa sajta i postavljen drugi, drastično izmenjen koji je i usvojen u Skupštini bez javne rasprave i podrške radne grupe. Glavna izmena bila je da se ne odnosi na rakiju koju fizičko lice proizvodi za sopstvene potrebe.

Radiša Pijakić, vlasnik firme “Flores” koja proizvodi “žutu osu”, kaže da je potez države potpuno nerazuman. Do donošenja zakona proizvođači rakije bili su registrovani, a kvalitet robe kontrolisalo je Ministarstvo.

- Vino može da se prodaje kao sirovina, kod mleka je dozvoljeno da mlekare kontrolišu proizvođače mleka, a ovde je sve istumbano. Kome je to trebalo? - pita se Pljakić. U Srbiji odzvonilo i domaćoj rakiji.
Da bi mogli da prodaju svoju robu, seljaci moraju da registruju firmu i angažuju tehnologa, što iziskuje trošak od 2.500 evra

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/221741/Prinudjeni-da-prospu-milion-litara-sljivovice

Žuti i njihovi koalicioni partneri u svom preuvlakačkom stavu prema EU su izvršili još jedan udar na agrar Srbije, kao da mu već nisu naneli onoliko štete.
Zar tim tupadžijama ništa normalno ne pada na pamet, da naprave bar jedan potez kojim bi pokazali da se bar minimalno staraju o narodu ove zemlje?
Mogli su tih 2500 evra, koje zahtevaju za registraciju i tehnologa, rasporediti na par godina, olakšati ljudima da nastave posao od kojeg su živeli..

Ali, šta očekivati od onih koji se već dve decenije vucaraju po polit-sceni Srbije, a da nisu ne samo našli, nego ni potražili nijedno rešenje, kako političko, tako i ekonomsko, koje bi bar obratilo pažnju na ovdašnje realno stanje i potrebe?
 
Данас сам на послу пио раџу да се смрзнеш. Добили од шофера у некој безвезе флаши, у мени се одма пробудила скепса да је неки крш. :lol:...али, кад сам омирисо и пробао....нас четворица убили пола литре за 6 сати.
@тема
Жутаћи оће и ракију да краду али, неће моћи.
 
Данас сам на послу пио раџу да се смрзнеш. Добили од шофера у некој безвезе флаши, у мени се одма пробудила скепса да је неки крш. :lol:...али, кад сам омирисо и пробао....нас четворица убили пола литре за 6 сати.
@тема
Жутаћи оће и ракију да краду али, неће моћи.

Pa dobro, šta ste joj radili 6 sati ?
 

Back
Top