Pijace ili supermarketi?

Nekada sam volela pijacu, gužve, mirise i boje voća i povrća na tezgama.


Sada sve kupujem u marketima, najčešće Lidl i Maxi.
Imam ženu od koje redovno kupujem jaja, ženu kod koje odem za koziji sir, u blizini moje kuće kupujem domaće jagode, krastavce, uskoro će biti paradajza i paprike.
Malo je skuplje u odnosu na market i pijacu ali mi uberu po narudžbini.
Dobijem baš sveže.
 
voleo sam više pijacu ranije...međutim sad kad u supermarketu naprimer paradajz bude dva puta jeftiniji onda kupim u supermarketu... i to na pijaci pitanje odakle je i dal nije iz supermarketa...najbolje je kupovati od seljaka direktno...nego to u velikom gradu nije tako lako...
 
Pa kad se radi o voću i povrću ono preferiram pijacu (mada i tu su često samo nakupci i preprodavci) , ali postoje neke osetljive namirnice kao recimo pečurke, sir, kajmak i tako nešto što ne volim da uzimam na tezgama i od makar koga i što radije kupujem u prodavnicama i marketima sa sve dekleracijom i rokom upotrebe.
 
Nekako mi je više etički da kupim nešto na pijaci ali mi je previše naporno pomalo navalentno nabacivanje prodavaca da kupiš nešto. Mada i tamo sad imaš svega. Više i nisu tu seljaci proizvođači nego pretežno prekupci. A i kvalitet... Isto je to kao u supermarketima ako nešto ne bude i gore, to jest, napumpanije koje čim.

Doduše, ja i živim u selu pa neke stvari i proizvedem. Samo što u današnje vreme, bez plastenika i jake hemije teško šta preživi razne bolesti, insekte i ekstremne vremenske uslove. I onda eto i mene u redu za glavicu kupusa u maksiju zajedno sa onim što živi ne 14-om spratu. Isto nam se uhvati samo što njega ta glavica nije koštala dodatnih para, vremena, rada i živaca.
 
Kombinujem. Za pijacu mi treba više vremena nego za market pa od toga zavisi. Pijace su postale marketi na otvorenom,ista je roba. Nema vise bakica sa svim mogućim na tezgi.Tad znas da je domaće i milina ti da kupis.
 
Zavisi šta kupujem.
Kod nas na pijaci ima prodavaca koji su tu samo petak/subota/nedelja i oni donose svoje proizvode. Od njih kupujem recimo kolače kada mi trebaju, jer su uvek sveži. Trešnje, jagode, nar i grožđe je na mojoj pijaci uvek bolje nego iz supermarketa. Dok recimo banane, grejfrut, pomoradže to je bolje u supermarketu.
 

Back
Top