Piece of Mind

VanderGraaf

Primećen član
Poruka
710
Pre tacno 40 godina, Iron Maiden su izdali album "Piece of Mind" sa kojim su potvrdili da ce tadasnja postava grupe, postati Iron Maiden klasik koja traje do danas. Godinu dana ranije i neverovatan uspeh albuma "The Number of the Beast" ih je vinuo u vrh svetskog heavy metala, i dokazao da je Bruce Dickinson savrsena zamena za dotadasnjeg pevaca Paul D`Anna. "Number of the Beast" je legendarni heavy metal album koji je stigao do prvog mesta muzickih lestvica i zauvek ostao jedan od najuticajnijih i najboljih heavy metal albuma koji je ikada izdat. Maja 16. 1983-e izdaju "Piece of Mind", koji je nastavio uspeh prethodnog "The Number of the Beast" albuma. "Piece of Mind" je veoma raznolik album koji se sa uzivanjem slusa usled kreativne sirine muzike. Nicko McBrain je zamenio Clive Burr-a na bubnjevima i dugo vremena se ta postava grupe nije promenila stvarajuci neke od najboljih dela hevi metala. Pored Nicka, postavu cine Bruce Dickinson, Dave Murray, Adrian Smith i Steve Harris.

R.jpg


Svaka pesma na albumu "Piece of Mind" ima inspiraciju u knjizevnosti ili umetnosti za koje su clanovi bili zainteresovani. Najpoznatija pesma, "Flight of the Icarus" je bazirana na grckoj mitologiji. "The Trooper" je izvucena iz poeme "Napad Lake Brigade" koju je napisao Alfred Tenison. "Revelations" je inspirisana Alister Kroulijevim tumacenjem Biblije. "Where Eagles Dare" je ratna slikovnica Brajana Hatona. "Still Life" dolazi iz horor i fantazija knjige Remsija Kempbela - Stanovnici Jezera. "Quest for Fire" je iz knjige Jukija Misime "Sunce i Gvozdje", "To Tame the Land" je iz knjige Dina, Herberta Frenka. "Piece of Mind" je takodje prvi Iron Maiden album koji nije nazvan po nekoj pesmi sa albuma. Album se originalno trebao zvati "Food for Thought" sa omotom na kome clanovi benda sede za aristokratskim stolom dok im se na srebrnim tanjirima sluzi ljudski mozak. Ipak, naziv "Food for Thought" nije zvucao dovoljno hevi metalan, pa je promenjen u "Power of Mind" zajedno sa omotom albuma. Album je takodje produkcijski mnogo kvalitetniji i boljl od prethodnih, sto je zasluga "Nassau Compass" studija i producenta Martin Birch-a, a koji ce kasnije stajati iza drugih albuma kao "Powerslave" i "Somewhere In Time". Citaoci magazina "Kerang" su izglasali "Piece of Mind" za album godine, iako prvobitno album nije dobio odlicne kritike. Na omotu albuma, maskota Iron Maidena "Edi", je prvi put promenio izgled i prikazan je bez njegove duge, rastrkane kose. "Piece of Mind" je obezbedio Iron Maidenu buducnost jednog od najboljih i najvecih heavy metal bendova svih vremena.

 
Poslednja izmena:
Mejdeni su bili u velikoj četvorci heavy metala: Saxon, Motorhead, Judas Priest i oni.
piece of mind, je izašao preko domaćih izdavača, kupio sam ga čim je izašao...
Bio sam na 2 njihova koncerta ovde...
Mogu samo da ti zavidim jer ih nikada nisam video uzivo sto mi je veliki propust. Imao sam priliku da ih vidim 1999-e u Torontu, ali u zadnjem trenutku nisam mogao da idem. Kada si ih ti video? 80-tih? Inace mislim da sviraju krajem ove godine u Ljubljani.
 
Mogu samo da ti zavidim jer ih nikada nisam video uzivo sto mi je veliki propust. Imao sam priliku da ih vidim 1999-e u Torontu, ali u zadnjem trenutku nisam mogao da idem. Kada si ih ti video? 80-tih? Inace mislim da sviraju krajem ove godine u Ljubljani.
Bili su 1983. ili beše 1984 u pioniru? i onda na promociji Powerslave albuma na sajmu.
 
Album se originalno trebao zvati "Food for Thought" sa omotom na kome clanovi benda sede za aristokratskim stolom dok im se na srebrnim tanjirima sluzi ljudski mozak. Ipak, naziv "Food for Thought" nije zvucao dovoljno hevi metalan, pa je promenjen u "Power of Mind" zajedno sa omotom albuma.

to je ostalo za unutrašnji omot.

Bili su 1983. ili beše 1984 u pioniru? i onda na promociji Powerslave albuma na sajmu.

i somewhere in time su isto bili...
Pa evo, ako ti je to bas toliko bitno i ako ti toliko smeta da si morao da iskazes svoje nezadovoljstvo, promenio sam naslov teme.

da kliknemo samo mi mjetalci, ujebo te sa tim promenom naslova teme
niko nema pojma o čemu je kad vidi naslov. vrći stari!
 

Back
Top