Pića bez šećera - Coca Cola Zero, Pepsi Max...

Da li pijete pića sa veštačkim zaslađivačima

• Ukupno glasova
    18

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
57.494
Zamislih se nešto malopre, i umesto moje šolje kafe nagnem šolju pored u koju je kolega sipao Coca Colu zero.

Sad ne mogu usta da isperem od te gadosti.

Ne znam kako to ljudi piju, mislim da bi mi više prijao deterdžent za sudove.

Kakav je vaš stav po pitanju tih pića sa veštačkim zaslađivačima?

4tpck36dgie71.jpg

Zamislih se nešto malopre, i umesto moje šolje kafe nagnem šolju pored u koju je kolega sipao Coca Colu zero.

Pogledajte prilog 1352218
Вештачки заслађивачи су најчешће гори по здравље од шећера

Став ми је нагативан. Не пијем то.
Не волим газирано, осим швепса можда 3х годишње и евентуално сирупа од зове са киселом по највећој врућини.

Мислим да нас је брига о здравој храни одвела у тотално нездраву и да су те замене горе. Тј. пласирали су нам глупости као пожељне.
Пре ћу појести јаја и сланину него тамо неки мусли.

Став ми је нагативан. Не пијем то.
Не волим газирано, осим швепса можда 3х годишње и евентуално сирупа од зове са киселом по највећој врућини.

Мислим да нас је брига о здраво храни одвела у тотално нездраву и да су те замене горе.
Пре чу појести јаја и сланину него тамо неки мусли.
Problem kod ovih pića je to što šećer nije zamenjen nezdravim aspartamom i sličnim đubretom zbog brige o zdravlju ljudi već zbog smanjenja troškova proizvodnje.

Naime, jedina stvar koja zaista košta CocaColu kada pravi piće je šećer. Zna se koja mu je tržišna cena, i to je to, više od 80% proizvodne cene je zapravo cena potrošenog šećera.

Zamenom šećera za hemikaliju koja je jeftina i koja se dodaje u delićima grama, oni profitiraju enormno, uprkos tome što znaju da šteti ljudima.

Problem kod ovih pića je to što šećer nije zamenjen nezdravim aspartamom i sličnim đubretom zbog brige o zdravlju ljudi već zbog smanjenja troškova proizvodnje.

Naime, jedina stvar koja zaista košta CocaColu kada pravi piće je šećer. Zna se koja mu je tržišna cena, i to je to, više od 80% proizvodne cene je zapravo cena potrošenog šećera.

Zamenom šećera za hemikaliju koja je jeftina i koja se dodaje u delićima grama, oni profitiraju enormno, uprkos tome što znaju da šteti ljudima.
Потрошачи би требали бити паметнији па престати куповати.
Шта да им радим...

kažu šta nema - ali i dalje ne govore šta ima unutra!
Zasto ponavljas izandjale neistine?

Sastojci​

• Voda
  • Ugljen-dioksid (min. 2g/l)
  • Boja (E150d)
  • Zaslađivači (natrijum-ciklamat, acesulfam K i aspartam**)
  • Kiselina: fosforna kiselina
  • Prirodne arome uključujući i kofein
  • Regulator kiselosti: natrijum-citrati

**Sadrži izvor fenilalanina.

Eto sta ima unutra...i za to treba citavih 10 sekundi da se pronadje

Pogledajte prilog 1352218
saharin, aspertamin - otrovi + recept za dijabetes nebitno je da li je kokakola ili zvake (a o profitu da ne govorimo)

Zasto ponavljas izandjale neistine?

Sastojci​

• Voda
  • Ugljen-dioksid (min. 2g/l)
  • Boja (E150d)
  • Zaslađivači (natrijum-ciklamat, acesulfam K i aspartam**)
  • Kiselina: fosforna kiselina
  • Prirodne arome uključujući i kofein
  • Regulator kiselosti: natrijum-citrati

**Sadrži izvor fenilalanina.

Eto sta ima unutra...i za to treba citavih 10 sekundi da se pronadje
Nije to original formula Coca Cole.

Nije to original formula Coca Cole.

Original recept je uvek bio zabranjen za javnost zato sto je bio zasnovan na kokainu (coca) i ekstraktu cola oraha (cola) + koz zna sta jos - prvobitno to i nije bilo pice nego 'medicina' - pa malo danasnja regulativa ne bi dozvolila da se to pravi. Mada kazu da sad ponovo regulisu substance - ni cokolada ne bi prosla na trziste.

Sad je to (kokakola) verovatno vec odavno hemiski smuckano. Mogu da kazem da ona kokakola iz 1960tih i ova iz 2020 sigurno odavno nisu iste.

----------------------------------------------------------------------

Posljednjih godina umjetni zaslađivači su postali popularni kao nekalorični aditivi za zaslađivanje hrane i pića. Umjetni zaslađivači, kao što su sukraloza i aspartam, daju sladak okus niskokaloričnoj hrani, što je povećalo njihovu popularnost širom svijeta [16]. Kako su ovi zaslađivači jeftini, lako dostupni i rezultiraju poboljšanim okusom hrane, ugrađeni su u mnoge prehrambene proizvode i pića, kao i farmaceutske proizvode. Epidemiološke studije su dokazale korisnu ulogu zaslađivača u gubitku težine i za osobe koje pate od intolerancije na glukozu i dijabetes melitusa tipa 2 [16,17,18]; međutim, postoje studije koje ukazuju na suprotne rezultate. Koristeći studije na životinjama i ljudima, konzumacija umjetnih zaslađivača povezana je sa stanjima koja dovode do razvoja metaboličkih bolesti [15]. Zaista, zabilježeno je da zaslađivači izazivaju netoleranciju na glukozu mijenjajući sastav i funkciju crijevne mikrobiote. Kod miševa je unos zaslađivača bio povezan s disbiozom što je dovelo do toga da je domaćin sklon simptomima povezanim s metaboličkom bolešću. Ovi simptomi su uklonjeni liječenjem antibioticima, ciprofloksacinom, metronidazolom i vankomicinom, koji su utjecali na komenzalnu mikrobiotu i ublažili simptome metaboličke bolesti [14]. Dalja istraživanja su potvrdila da izloženost aspartamu, tokom 8 sedmica, povećava nivo glukoze natašte i intoleranciju na inzulin kod pacova [18]. Ove studije pokazuju da je došlo do poremećaja mikrobiote crijeva, kao odgovor na tretman zaslađivačima, s povećanjem obilja Enterobacteriaceae i Clostridium leptum. U ljudskoj studiji o 4-dnevnom unosu hrane, pokazana je veza između unosa aspartama i acesulfama kalijuma i mikrobiote; nisu zabilježene razlike u obilju i genetskom sastavu bakterija između potrošača umjetnih zaslađivača i onih koji nisu potrošači, međutim uočena je značajna razlika u mikrobnoj raznolikosti [19]. Bian et al. pokazali su da brojne proupalne medijatore potencijalno proizvode crijevne bakterije nakon konzumacije zaslađivača u ishrani, što je povezano s drugim metaboličkim bolestima kao što su dijabetes i gojaznost [20,21]. Zanimljivo je da u epitelnim stanicama crijeva, naše nedavne studije pokazuju da izlaganje umjetnim zaslađivačima povećava apoptozu i propusnost crijevnog epitela povezanu s upalnim curenjem crijeva [22]. Unatoč kontroverzama na terenu, postoje jaki dokazi da bez promjene bakterijskog sastava, umjetni zaslađivači u prehrani uzrokuju promjene u raznolikosti bakterija i potencijalno patogenosti, što će vjerovatno imati negativan utjecaj na domaćina. Međutim, još je ostalo prikriveno kako umjetni zaslađivači utječu na simbiotske bakterije i doprinose patogenosti.

----------------------------------------------------------------------------------------
Artificial Sweeteners Negatively Regulate Pathogenic Characteristics of Two Model Gut Bacteria, E. coli and E. faecalis
https://www.mdpi.com/1422-0067/22/10/5228/htm

Back