Physalia physalis.. iliti portugalska krstarica :)

Poruka
6.257
Physalia physalis, poznata i kao portugalska krstarica ili portugalski ratni brod, je morska životinja koja pripada vrsti hidrozoa. Iako se često opisuje kao meduza, zapravo je kolonija organizama koji zajedno funkcionišu kao jedno biće. Svaka jedinica kolonije ima svoju specifičnu ulogu.

sl1.jpg

(izvor slike)
 
Portugalska krstarica, često nazivana meduzom, zapravo je vrsta sifonofora, grupe životinja koja je tesno povezana s meduzama. Sifonofora je neobična jer se sastoji od kolonije specijalizovanih, genetski identičnih jedinki zvanih zoidi - klonovi - sa različitim oblicima i funkcijama, koji zajedno deluju kao jedno biće. Svaki od četiri specijalizovana dela portugalske krstarice odgovoran je za određeni zadatak, kao što su plutanje, hvatanje plena, ishrana i reprodukcija.

sl3.jpg

(izvor slike)
 
Ime su dobile jer podsećaju na portugalski ratni brod iz 18. veka s punim jedrom. Portugalska krstarica se prepoznaje po svom balonastom plivajućem organu koji može biti plave, ljubičaste ili roze boje i izdiže se do 15 cm iznad površine vode. Ispod njega se kriju dugački pramenovi pipaka i polipa koji mogu dostići prosečnu dužinu od 10 metara, ali mogu se protezati i do 30 metara. Pipci sadrže žarnu stanicu koja je puna spiralnih, bodljikavih cevčica koje oslobađaju otrov sposoban da paralizuje i ubije male ribe i rakove. Iako ubod portugalskog ratnog broda retko predstavlja smrtnu opasnost za ljude, izaziva bol i stvara otok na izloženoj koži.

sl4.jpg

(izvor slike)
 

Back
Top