Quantcast

Petrović: Mladi odlaze zbog neuređene države, ne zbog male plate

Boris Grušenko

Veoma poznat
Poruka
10.520
Neuredjena je sve dok vas nekolicina ( nekolicina na forumu, a u Srbiji 50% stanovnistva)
navijate za ovoga ili onoga i ponasate se kao na nekom derbiju Zvzeda-Partizan i to vam postaje jedini
smisao zivota. Zbog vas odlaze.
Ne baš.

Pravna država ne postoji, to je generator svih problema.

Pravosuđe postoji samo da bi bogataši bili zaštićeni od zakonskih sankcija za svoj kriminal.

Običan čovek nema pravo žalbe, potpuno je diskriminisan od strane okoštale nomenklature koja vuče korene još iz titoizma.

Meni je pola porodice već pobeglo, nemam pojma ni ja sam šta više tražim ovde. Kad prizanju Kosovo i uđu u EU odseliću se u Rusiju.
 

Slobodni mislilac

Aktivan član
Poruka
1.917
QUOTE="toz972, post: 39453012, member: 208626"]
Petrović: Mladi odlaze zbog neuređene države, ne zbog male plate
https://www.021.rs/story/Info/Srbij...bog-neuredjene-drzave-ne-zbog-male-plate.html
Trenutno iz Srbije u Zapadnu Evropu emigrira oko jedan odsto radno sposobnog stanovništva godišnje i taj trend se pogoršava, a jedini efikasan put kojim se može ići ka smanjenju emigracija iz zemlje je jačanje institucija i sprovođenje strukturnih reformi.To je ocenio predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović.

"Povećanje zarada, čak i ukoliko bi bilo ekstremno snažno, ne može da ima presudnu ulogu u smanjenju emigracija. Glavni problem sporog privrednog rasta su neuređeni fundamenti društva. Ključna preporuka koju Fiskalni savet daje Vladi je da postavi dobre temelje. Nema naznaka da se Srbija zaista reformiše i modernizuje. Zbog izostanka reformi Srbija je uvek među najlošije ocenjenim evropskim zemljama kad se mere kvalitet javnih usluga, razvijenost institucija i opšte funkcionisanje države", rekao je Petrović za "Nedeljnik".

On je ukazao da privredni rast ugrožavaju korupcija i nedovoljna vladavina prava, a odnedavno i sve veće iseljavanje mladih i kvalifikovanih ljudi.

"Srbija gubi najvrednije ljudske resurse i to joj ugrožava ekonomsku perspektivu i predstavlja veliki fiskalni izazov, jer neće biti dovoljno mladih produktivnih ljudi da finansiraju penzijski sistem i povećane troškove zdravstva. Povećanje zarada, finansijski stimulansi mladim stručnjacima i izgradnja jeftinih stanova nisu presudni u smanjenju emigracija iz Srbije. Ali, ako Srbija u narednim godinama dostigne institucionalne standarde koji su uobičajeni u zemljama centralne i istočne Evrope, trend rasta emigracija bi se preokrenuo i smanjio za 10-15 odsto u odnosu na sadašnji nivo", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, rasterećenje privrede podstaklo bi privredni rast i tako povećalo životni standard svih stanovnika Srbije, a povećanje investicija, pre svega u komunalnu infrastrukturu, takođe bi dalo podsticaj privrednom rastu, ali bi i neposredno poboljšalo kvalitet života i zdravlje gradjana, jer je Srbija jedna od najzagađenijih evropskih zemalja.
"Umesto toga, Vlada je sredstva potrošila na prekomerno povećanje plata u javnom sektoru od skoro 10 odsto, čime je narušeno i jedno od osnovnih pravila uređenih javnih finansija - da plate u javnom sektoru ne rastu brže od rasta privrede", rekao je Petrović.

Dodao je da je Srbija zbog izostanka reformi uvek među najlošije ocenjenim evropskim zemljama kad god se mere kvalitet javnih usluga, razvijenost institucija i opšte funkcionisanje države, a što je još gore, u nekim važnim oblastima došlo je i do nazadovanja.

"Analize koje smo sproveli pokazuju da privredni rast Srbije sistematski najviše usporavaju visoka korupcija i nedovoljna vladavina prava. Privatni sektor zbog visoke korupcije ulaže novac u kanale koji će mu omogućiti dobijanje privilegovanog položaja na tržištu umesto da sredstva usmerava u osvajanje novih tehnologija, kupovinu savremene opreme, obuku zaposlenih. Slično tome, domaći privatni sektor nije stimulisan da investira u zemlji u kojoj vladavina prava nije na odgovarajućem nivou i ne štite se efikasno ugovorne obaveze prilikom obavljanja poslovnih aktivnosti", ukazao je predsednik Fiskalnog saveta.

Na pitanje da li je moguće da se problem emigracije reši kada Srbija bude imala obećanu prosečnu platu od 900 evra on je rekao da se to neće ogoditi „ni izbliza, čak ni kada bi to obećanje bio kredibilno“.
"Hrvatska na primer već sad ima prosečnu platu od skoro 900 evra, a i dalje ima ogroman problem emigracije stanovništva. Sličan primer može biti i Rumunija u kojoj u poslednjih pet godina plate veoma snažno rastu (preko 10 odsto godišnje) i sada su premašile 700 evra, a emigracije ne samo što se u prethodnih pet godina nisu umanjile već su iz godine u godinu sve veće. Dakle, postoje još jači činioci od visine plate koji podstiču iseljavanje stanovništva u Zapadnu Evropu. Mi smo ekonometrijski analizirali podatke o emigracijama za sve zemlje CIE uključujući i Srbiju i pokazali da na iseljavanje stanovnika najviše utiče to koliko je dobro država uređena", rekao je Petrović.

On je rekao da će emigracija mladog i kvalifikovanog stanovništva Srbije dodatno da poraste u narednih pet godina za 20-30 odsto čak i uz relativno visok rast BDP-a od četiri odsto.

"Međutim, ukoliko Srbija u narednim godinama dostigne insitucionalne standarde koji su uobičajeni u Centralnoj i Istočnoj Evropi trend rasta emigracija bi se preokrenuo i smanjio za 10-15 odsto u odnosu na sadašnji nivo. Dakle, jedini efikasan put kojim se može ići ka smanjenju emigracija iz zemlje je jačanje institucija i sprovođenje strukturnih reformi (zdravstvo, školstvo i drugo)", rekao je Petrović.
Autor: Beta, Nedeljnik
O ovome govorim već odavno. Nije osnovni razlog odlaska mladih u inostranstvo visina plate već nepravda koju gledaju od kada su se rodili. Korupcija, sve veće socijalno raslojavanje društva, totalno obrnuti sistem vrednosti, kriminal, nepotizam, partokratija itd. Obećanje da će biti veće plate 2025 i da će zbog toga mladi ostati ovde je samo vređanje inteligencije. Smanjite vi korupciju, nepravdu, socijalno raslojavanje, nepotizam i partokratiju a sve ostalo će doći na svoje pa i veća plata. U Novom Sadu hoće da unakaze priobalje Dunava i da izgrade elitno naselje umesto kako je do sada planirano da bude zelena oaza puna parkova i sportsko turističkih objekata. A sve zaradi zarade investitora i njemu bliskih političkih struktura. U tom naselju će kvadrat stana biti verovatno preko 2500 eura i moći će da ga kupi samo elitni deo društva a ostalim Novosađanima se uskraćuje da uživaju na obali Dunava kako je do sada planirano planom grada.. Zašto pravimo ovakva socijalna raslojavanja ? Posle kažemo mladi nam odlaze. Naravno da će otići kada ih sopstvena država i grad ne poštuju, poižavaju i vređaju im inteligenciju.
[/QUOTE]

Ko može neka ide.
 

The_Night_Hawk

Veoma poznat
Poruka
14.834
Ni slučajno.Najveći problem je naći radnu snagu.Reci samo kako neko da nađe dobru radnu snagu?
Реци само како да те избацимо трајно са форума?
Мудросеру гастоски...
поредиш духовно и економски плански осакаћену земљу са уређеном државом...
коју успут чува ВАтикан и сви богаташи овог свијета.
Ђубре једно смрдљиво...
 

daco9633

Veoma poznat
Poruka
10.698
Реци само како да те избацимо трајно са форума?
Мудросеру гастоски...
поредиш духовно и економски плански осакаћену земљу са уређеном државом...
коју успут чува ВАтикан и сви богаташи овог свијета.
Ђубре једно смрдљиво...
Nema vredanja, ili ide ban
 

franak

Elita
Poruka
21.969
Tako je...kad imas platu da zadovoljis potrebe svoje porodice zadovoljan si, lucis hormone srece ne bacas smece po ulici,ne ostecujes drustvenu imovinu,komsijski odnosi su mnogo bolji,deca se ne drogiraju........zena ne *****....itd.itd....
Pope potpuno se slažem da je sve nabrojano problem.Jedino mi nije jasno kako nije dozvoljeno da neko pronađe radnu snagu i to ni na jednoj NSZ?
 

KninGrad

Domaćin
Poruka
3.209
Имам сина сад ће 18 година
нисам приметио да га ишта занима сем пара
и видим да његова генерација тражи посла.

Ево сад је био распуст,
он је трећи разред средње школе и - радио је !
У "Центросинергији", нешто је паковао, бројао ...

Немој реко' сине, одмарај,
у моје време појам о раду нам је био далек ...

Ма какви, "врк ор дај" !
Натера ме да му потпишем дозволу да ради, малолетан је !

Е, а то Господар очигледно подржава, шири то радно расположење,
отвара нова радна места ...

Ето, ако неко мисли да седне на његово место,
да зна да настави овим путем.

Није важан ОН, него ПУТ !!!
Kanadski klinci obicno krenu da rada sa 14 ili 16 godina, sa 20 Sa nakupljenim radnim i zivotnim iskustvom oni su sposobniji od nas Srba koji smo recimo izmedju 25 do 30 godina.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.