Petrovaradinska tvrđava danas slavi 328. rođendan

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
172.688
Novi Sad - Petrovaradinska tvrđava danas, 18. oktobra slavi 328. rođendan.
Godine 1692, nakon velikih borbi sa Turcima koje su trajale od 1683. godine, austrijska vojska pod komandom markgrofa Ludviga Badenskog, povratila je ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin. Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje, još uvek strateški važne tvrđave. Na osnovu odluke Ratnog saveta da se izgradi nova tvrđava, po najmodernijim pravilima vojne arhitekture, započelo je utvrđivanje i raščišćavanje terena na Gornjoj tvrđavi.
Kamen temeljac novog utvrđenja položen je 18. oktobra u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Krua (Croy), na Leopoldovom bastionu. Taj dan se beleži kao početak gradnje nove Petrovaradinske tvrđave koja je, sa prekidima, trajala sve do 1780. godine.
Nova tvrđava sastojala se od Gornjeg i Donjeg grada, imala je visoke bedeme i bila okružena šančevima sa vodom. Iz naselja Petrovaradinski Šanac na suprotnoj strani Dunava izrastao je vremenom Novi Sad.
Poznata i kao „Gibraltar na Dunavu“, Petrovaradinska tvrđava se prostire na 120 hektara i predstavlja jedinstveni kulturno-istorijski spomenik u regionu. Danas je ovo utvrđenje sa Sat kulom obeležje Novog Sada. O samom satu inače već tri decenije brine Lajoš Lukač, koji je za to dobio Novembarsku povelju.
Predstavnici Grada ove godine nisu organizovali nikakav program povodom rođendana Petrovaradinske tvrđave.

1603028044913.png

https://novisad.com/vesti/petrovara...2vB7wF8vZzWOT2_KTYRhbASP8GEPdwfnYg9ExTVPjsPf4

E sad malo o tome što ne piše u tekstu - lična saznanja i utisci. Prvo što treba da se istakne jeste da je podzemni deo veći od nadzemnog, odnosno onog koji je dostupan oku posetioca. To međutim nikako ne znači da je nadzemni deo mali, naprotiv. Možeš ga obilaziti ceo dan i opet ne biti dva puta na istom mestu. A ima vala i da se umoriš. Manji deo može kolima, ali uglavnom pešice. U podzemnom delu je skoro 20 km kanala u 4 nivoa, a postoji i nikad dokazana legenda o postojanju tunela koji vodi na drugu stranu Dunava, odnosno negde u Novi Sad.
Kakvi su vaši utisci, da li ste bili, šta ste videli ... ?
 

Isus33

Domaćin
Poruka
3.376
Тврђава ме подсјећа на моје усамљеничке шетње за вријеме мог боравка у Новом Саду, прије 12-13 година. Понекад би пујицкао пиво у љетној башти неле биртије са друге, новосадске, стране Дунава (на почетку моста) и гледао на тврђаву. Лијепе, меланхоличне успомене.
 
Poruka
24.407
To je bila prica da postoje hodnici ispod Petrovaradinske tvrdjave, sa kojima kao moze da se ode do bugarske granice...da je tu sakriveno blago Marije Terezije...da je policija nasla neke leseve.... ja sam inace bio na Egzitu i cuo te price.
Podzemna građevina skrivena ispod Petrovaradina
ZAROBLJENICI I MAJSTORIMADA mnogi tvrde kako su u izgradnji tvrđave uglavnom učestvovali zarobljenici koje je ondašnja Austrija imala tokom tadašnjih ratova, Zoltan Sabadi Kina misli drugačije. - Svaki hodnik je precizno ozidan, svaka puškarnica umešno napravljena, prosto je nemoguće da su te radove izvodili obični, nestručni ljudi. Graditelji tvrđave su mogli da budu samo dobri majstori. Vrhunski.
Samo smo se zgledali. Trebalo je da kao Ivica i Marica bacamo mrvice ili kamenčiće, ali slaba vajda... Prolazimo pored bezbroj puškarnica koje su bile vrsta bunkera koji treba da dočekaju osvajače, a zatim kroz otvore za ventilaciju gledamo naniže, gde se, ispod naših nogu, prostire niži nivo. Silazimo.
Pintač nam pokazuje neobične table i simbole, ali tako što su brojevi i stilska slova uvek upisani na drugačiji način. Naš domaćin tvrdi da je tvrđava prvenstveno bila vojna, ali je siguran da su se u pojedinim njenim delovima odvijali obredi koje su priređivala različita tajna društva.
https://www.novosti.rs/vesti/naslov...zemna-gradjevina-skrivena-ispod-Petrovaradina
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.