Petrit Halilaj - konceptualni umetnik

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
365.610
Kroz umetnost, uvek sam spasavao svoj život“, kaže Petrit Halilaj. „To je uvek bio izlaz i prozor za maštu i sanjarenje i pričanje priča.”
Rođen 1986. godine u tadašnjoj Jugoslaviji, na Kosovu.

Halilaj je konceptualni umetnik čije zavodljive i često dečije skulpture, crteži, instalacije i performansi pričaju veoma lične priče o svetu u kome su izbegličke krize, beskućništvo i ratovi uobičajene pojave. Od kada se njegov rad pojavio na Berlinskom bijenalu 2010. godine, Halilaj je predstavljao Kosovo na Venecijanskom bijenalu i imao samostalne izložbe u Novom muzeju u Njujorku, Hamer muzeju u Los Anđelesu, Tate St. Ives u Engleskoj i mnogim drugim širom sveta. svet. Ovog meseca on postavlja veliki projekat na krovnoj bašti Metropoliten muzeja umetnosti. Kada se povežemo, upravo se vratio u svoju kuću u Berlinu nakon nedelju dana predavanja na Ecole Nationale Superieure des Beauk-Arts u Parizu. Živi i radi u Prištini, glavnom gradu Kosova, i u Italiji

Petrit Halilaj, Paesaggio Fantastico (Fantasy Landscape), 1999. Courtesy the artist and Giacomo Poli
petrit_halil.width-1440.jpg

prosle godine posjetim muzej I vidim skelu sa slike. Kazem mojoj zeni- gledaj prave skele ka kod nas. Kad moja zena koja je istoricar umjetnosti kroz smijeh kaze - to je umjetnicka instalacija (prikaz Petritove kuce) . Ja sam se sokirao. Cak su imali tu i one stare skolske kabinete iz vremena Jugoslavije. Priznajem, Petrotov rad ne vidim kao umjetnost.

Back