Petnaest godina od smrti patrijarha Pavla

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
366.365
Patrijarh srpski Pavle preminuio je pre 15 godina - 15. novembra 2009, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u 95. godini života. Rođen 11. septembra 1914. kao Gojko Stojčević i bio je 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, koju je predvodio od 1990. do svoje smrti. Patrijarh Pavle, po sopstvenoj želji, sahranjen je u manastiru Rakovica 19. novembra.

I danas je pomen njegovog imena sinonim za duhovnost, skromnost i jednostavan način života. Mnogi vernici smatraju ga duhovnim uzorom i simbolom moralnog autoriteta. Njegove reči i dela privlačila su veliku pažnju i izvan crkvenih krugova.

Za još jedan jubilarni broj NIN-a, 2500, od 26. novembra 1998, u intervjuu pod naslovom "Kako sačuvati Kosovo", upitan da li je predviđao „ovakav zaplet“ događaja u južnoj pokrajini, budući da dobro poznaje kosovske prilike, odgovorio je:

„Kao episkop raško-prizrenski proveo sam na Kosovu i Metohiji trideset i četiri godine. Ubrzo sam video da jedan broj Albanaca sistematski nastoji da se stvori etnički čisto, albansko Kosovo. Saopštavao sam to vlastima i strancima s kojima sam se susretao, koji su dolazili u Prištinu. Govorio sam o tome na sednicama Svetog arhijerejskog sabora. Ništa država nije uspela da promeni i popravi. Posle svega što se desilo, Srbi su tamo ostali u manjini, ali ostale su tamo, sa tom manjinom, i naše svetinje: Pećka patrijaršija, Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška... Tamo je i Kosovo polje, mesto sudbonosne bitke u kojoj mi Srbi nismo otimali tuđe, nego branili naše, i nismo svoju veru naturali drugima nego se branili od naturanja tuđe vere nama.“

„Ako hoćemo da sačuvamo smisao postojanja i da budemo u ljubavi Božjoj, treba da se držimo principa čojstva: bolje je časno umreti nego živeti sa svešću da se sa drugim čovekom neljudski postupilo, ma ko taj čovek bio i ma kojoj veri pripadao.“ NIN

32935_patrijarh-pavle-blic-djordje-kojadinovic-beograd-di001226183_orig.jpg

Невладине организације, Б92 и слични га није баш волео.
Б92 га је избацио из шпице. Толико су га "волели" да су га шутнули кад им није требао
Био је преконзервативан за њихове појмове. Да се клањао и стално извињавао муслиманима и Хрватима прогласили би га за свеца за живота ти које си навео.

Mislim da je najomiljeniji patrijarh za duze vremena.Nadao sam se da ce Porfirije ici njegovim stazama,jer sam ga dosta slusao u emisiji "Agape".Svidelo mi se njegovo ponasanje,miran govor,blizak narodu.Medjutim sada ne lici na tu osobu ni malo.
Глумац. Приметио сам да има један израз лица кад нема камера. Ни не обраћа пажњу на нас вернике, а кад се појави камера преобрази се у доброг деда Мраза, набаци осмех...

Био је преконзервативан за њихове појмове. Да се клањао и стално извињавао муслиманима и Хрватима прогласили би га за свеца за живота ти које си навео.
Сметао је јавности када је критиковао прескупе ствари за децу.

posle Pavla više patrijarha nema
Било је и пре патријарха Павла, биће и после. Боље да видимо где смо ми. Да не буде - патријарх диван, а народ танак.
Јел знаш колико су румуни побожан народ, колико иду у своје храмове и колико су стрпљиви ? А ми сад нешто себе уздижемо а друге унижавамо.

Било је и пре патријарха Павла, биће и после. Боље да видимо где смо ми. Да не буде - патријарх диван, а народ танак.
Јел знаш колико су румуни побожан народ, колико иду у своје храмове и колико су стрпљиви ? А ми сад нешто себе уздижемо а друге унижавамо.
Тако је. Зато ја одох још мало на вечерњу у храм Српске православне цркве. Каква је таква је, нерадничка и неиновативна али важно да проводи благодат. Жица је рђава али још проводи.

Господе, смилуј се души патријарха нашег Павла, опрости му његове грехе и прими га у Царство Своје.
+++
Патријарха Павла сам уживо видео у Републици Српској за време Отаџбинско-одбрамбеног рата српског народа у БиХ против муслиманско-хрватских агресора. Патријарху Павлу треба посветити више пажње. Требао би да постоји сајт посвећен њему, са његовим делима, проповедима итд. Српска нерадничка црква.

ne znam dal je bilo pre ali posle čisto sumnjam

Back