Petlovi prepoznaju sebe u ogledalu

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
65.510

Petlovi prepoznaju sebe u ogledalu: Eksperimenti otkrili nešto neverovatno o ovim životinjama​

izvor Nauka Telegraf

Ranija istraživanja ukazuju da sposobnost samoprepoznavanja ima veoma mali broj životinja, a među njima su svrake, neki primati, slonovi i delfini​

Petao, ogledalo

Foto-ilustracija: Shutterstock/Dushkin
Petlovi imaju sposobnost samoprepoznavanja u ogledalu, otkrio je tim neuronaučnika i psihologa sa Instituta za poljoprivredno inženjerstvo Univerziteta u Bonu i sa Instituta za kognitivne neuronauke Univerziteta u Bohumu, u Nemačkoj, prenosi Phys.org.
Studija o tome objavljena je u žurnalu Plos One , gde je tim detaljno opisao eksperimente sa petlovima.
Ranija istraživanja sugerisala su da veoma malo životinjskih vrsta, poput svraka, nekih primata, slonova i delfina, ima tip samosvesti poznat kao samoprepoznavanje, kada mogu da vide i razumeju da je slika u ogledalu odraz njih samih, a ne nekog drugog pripadnika vrste.


Više eksperimenata je izvedeno da bi se utvrdilo samoprepoznavanje uključujući i to da li životinja reaguje na neki trag na licu ili telu nakon što ga vidi u ogledalu. Istraživački tim je primetio da mnoge životinje nemaju ruke, šake ili prste da bi reagovali na znak na svom telu ako ga primete u ogledalu, pa su smislili novi način da to testiraju upravo na petlovima.Ranija istraživanja pokazala su da petlovi ne kukuriču samo kada sunce izađe već i kada špijuniraju predatora. Kada su sami i niko im ne smeta, imaju naviku da ćute. Naučnici su koristili to znanje tokom testa.
Eksperiment je podrazumevao stavljanje jednog petla u malu arenu podeljenu na pola žičanom mrežom. S druge strane mreže bili su postavljani drugi petlovi ili je prostor ostajao prazan. Za neke testove postavljano je ogledalo koje je sprečavalo petla s jedne strane da vidi drugog petla, a za neke je korišćena i silueta sokola na plafonu.
Posmatrajući i snimajući ponašanje petlova, istraživači su zaključili da on da kukuriče kada zna da je drugi petao s druge strane žice, i to je radio bez obzira na to da li mu je ogledalo sprečavalo pogled ili ne. Sve je to bio znak da petao ne misli da je njegov odraz u ogledalu drugi petao. Takođe, ovo znači da petlovi određuju da li je nešto stvarno ili nije na osnovu vida, a ne zvuka ili mirisa.

https://nauka.telegraf.rs/priroda/3...-otkrili-nesto-neverovatno-o-ovim-zivotinjama

Telegraf Nauka/Phys.org.
 

Back
Top