Petlova kresta

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
271.427
Celosija, koju zovu i petlova kresta ili perjanica, potiče iz tropskih krajeva.Vrlo je otporna i izdržljiva i, osim što joj ne smeta temperatura oko nule, dobro podnosi i sušu, a najbolje uspeva na direktnom suncu. Grmolikog je rasta i može da naraste i do dva metra u visinu, a najčešće do 120 centimetara. Cvetovi joj traju veoma dugo, čak do osam nedelja, a ako uklonite one precvale, svoju biljku ćete pokrenuti na novo cvetanje.

Sadnica petlove kreste ima u nijansama ružičaste, crvene, žute i narandžaste, ali podjednako impresivno izgleda i u beloj varijanti, a ima ih i u dve boje. Ako sadnice posadite u grupu, cvetovi će izgledati kao plamen, zbog čega je cvetnica i dobila ime celosija, što na grčkom znači ‘goreti’.

Najbolje kod ove biljke je to što, kada se jednom posadi, dalje se sama uspešno širi. Potrebno je samo da je, kad nikne na proleće, rasadite s mesta gde je rasla prethodne godine. Seje se u rano proleće u martu, prvo u teglicama, a kasnije, kad biljka dostigne visinu od nekoliko centimetara, rasađuje se. Pored toga, možete i da je u aprilu direktno posadite na otvorenom.

Kruna ili metlica celosije u stvari je cvat, skup stotine malih cvetova. Kad cvetovi precvetaju, oni počnu da gube boju, a u sredini nastaju crne semenke. Njih je najlakše skupiti tako što uzmete širu posudu, stavite je ispod precvetalih cvetova i lagano ih ugnječite prstima tako da seme pada u posudu koju držite ispod. Iduće godine dočekaće vas eksplozija boja i lepo iznenađenje zbog kombinacije nijansi.Te kombinacije zavise od toga koliko ste vrsta celosije imali i kako su uspele da se međusobno izukrštaju.

Zanimljivo je i da je celosija jestiva biljka, čiji se cvetovi i listovi u Africi i jugoistočnoj Aziji uzgajaju za hranu, a tamo je sade da svojim rastom zaustavi širenje pojedinih korova.
maxresdefault.jpg
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.