PETICIJA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Snezana67

Primećen član
Poruka
504
Peticija

Otidjite na sajt i potpisite peticiju da se Aja Sofiji vrati status pravoslavne crkve.
Ako sakupimo 1,000,000 glasova postoji velika mogućnost da će EU zahtevati od Turske da vrati originalni status Aja Sofije i time usloviti ulazak Turske u EU.

http://www.hagiasophiablog.com/mainpage.html
(ako iz nekog razloga link ne radi u ovom prozoru, kopirajte ga u svoj adres bar)

I na engleskom, ako hocete da posaljete svojim prijateljima ili kolegama:

If we collect 1,000,000 signatures there is a strong possibility that the European Union would require Turkey to restore to its original status the Saint Sophia Church in Istanbul which has been used as a mosque for the last 500 years.

Whether you are a Serbian or Greek, or not we have a duty to restore history even after so many years.

I kindly ask you to forward this to any of your contacts you feel would be interested to contribute to this just cause.

Thanking you in advance for your time 1,000,000 SIGNATURES ARE REQUIRED - LET US DO IT

http://www.hagiasophiablog.com/mainpage.html

I ja, ma odusevila sam se, nisam nikakav vernik, ali pravoslavlje je pravoslavlje, a kulturni spomenik - kulturni spomenik :p

Al vec nekoliko ljudi na forumu pita: A sta je Aja Sofija?!?! Da covek ne poveruje koliko je opste neznanje. :cry:

Uchinjeno!!! Sve za svetu mudrost!
hagiasophia_fl.jpg

Zaista je velelepna.

Sad posaljem isti mail koleginici i ona ga prosledi svojoj drugarici, pa mi isprica ovu pricu:

Drugarica je prosle godine turisticki posetila Aja Sofiju. I tamo postoji neki bunar zelja sa nekim tockom koji se tesko okrece, a okrece se samo ako ce ti zelja biti ispunjena. I drugarica pozeli da crkva ponovo postane pravoslavna i tocak se okrene. Otud je moja koleginica pozurila da joj posalje ovaj mail.

Ne verujem bas da je prica tacna, ali lepo zvuci, moze da ispadne dobra prica, ili scenario za neki TV spot. :razz:

Ma pravo da vam kazem mene bash neshto i ne zanima. Mislim pre bi potpisala da se Kosovo ne raspadne od nas nego ovo. Aja Sofija nije vishe ni crkva ni dzamija, sad je pretvorena u muzej. Ovo sam chula letos na letovanju u Turskoj.

Tacno si cula. Pretvorena je u muzej jos ranije, jer je to bilo jedino kompromisno resenje da svi budu zadovoljni i da ne dodje do sukoba izmedju hriscana i muslimana. Sada ortodoksni muslimani vrse pritisak na tursku vladu da se opet pretvori u dzamiju. Premijer Turske to odbija. A hriscani pokusavaju, izmedju ostalog, i ovako.

Tesko je tu biti pametan, kao i bilo gde kad se sukobe dve religije. Uopste nisam nikakav vernik, cak prezirem sve ostrascene verske fanatike, s koje god strane dolazili.

Ipak, nekako mislim da su kulturno-istorijski spomenici pre svega opste dobro i ne bi mi smetalo da u sred Beograda postoji turska cesma, kao sto i postoji, premda nije izgradjena u 9.veku, nego pre petnaestak godina. I ne mislim da je ikada treba prekrstiti u pravoslavnu (kapiras da je to samo analogija). Zato i podrzavam da se Aja Sofiji vrati ono sto je prvobitno i bila. Samo to.

Ma ljudi zasto bismo menjali nesto sto se odigral pre ko zna koliko... Neka ostane Aja Sofija kao dzamija, neka bude svedok sta se desavalo u dalekoj proslosti......

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back