Петиција за проглашење усташког геноцида над Србима

Да ли си за то да Српска власт мора да инсистира на геноциду у НДХ пред УН ?


  • Ukupno glasova
    13

kapetanmark

Buduća legenda
Poruka
38.224
Ауторска тема

Докле ће се гурати под тепих највећи геноцид после холокауста у другом св рату ?
Најмонструознији погром - геноцид икада на овим просторима.
Тито је аболирао хрвате и њихово муслиманско цвеће тако што их је аболирао за највећи геноцид , бацивши га под тепих уведевши знак једнакости на поређењу усташе =четници...
колко су то четници побили хрвата ? четници су побили више срба (комуниста у бртаоубилачком рату) но хрвата глупо је о томе и причати

Хрвати павелићеви су једини на свету имали ДЕЧИЈИ ЛОГОР

исмејавају се преко 80 година нашем броју од бар пола милиона побијених у усташком геноциду у фашистичкој творевини ндх . туђман је рекао да се ради о тричавих 70 ак хиљада, тричавих! па да је и толко мало ли је ? данашљи врохвници и многи у хр говоре тобож о неких 100 000 , такође говорећи како срби то ''пренапухају'' и онда тим исмевањем од признавања тог ужасног геноцида којег су се гадили и немци , они праве сплачину и исмевање и тако се тај геноцид и даље баца под тепих...

Докле ћемо то више трпети ? Када ће дрђава србија чинити све да се то у УН потврди као страшан геноцид. До тад нећемо имати мира за наше претке. До тада ће све ово попут јучерашњег догађаја бити само продубљивање рана и мржње јер се и дање мсулимани и хрвати попишавају на геноцид у ндх , док свет вожен уса енглеском и немачком за то не маре
Ок не маре они али ми зашто ћутимо и докле ћемо ћутати ?

Мора се нон стоп , упорно истрајавати на томе да се у УН коначно тај највећи геноцид на овим просторима уведе и овековечи као геноцид. Ако наша власт из неких рзалога и даље то не буде покренула пред УН да ли сматрате да народ мора да потписује петицију , па макар и рефенрендум око тога да примора нашу власт да то затраже у УН ида инсистирају на томе ?

Што се анкете тиче, нарвано да је намењена грађанима Србије . Молим муслимане и хрвате из босне , лијепе њихове да нас поштеде свог мишљења...
 
Mi se tu nista ne pitamo. Sila zakon menja. Toliko su zlocina pocinili ameri gde god da su bili i niko nije odgovarao. Svako ko je pristao da bude sluga zapadu usao je u evropsku uniju i u nato alijansu.

Ovaj nas navodno talasa, ali je njihov covek.
шта нам ти то наприча?

да ли се геноцид над србима у фашистичкој творевини ндх коначно мора тако и дефинисати у свету?

ако наше владе од 1991 из неког рзалога то не раде, да ли ми морамо као народ да их приморамо да то ураде ?

геноцид у јасеновцу и шриом ндх мора да се заврши и крај приче.

тек тада ће се моћи говорити о искреном помирењу на овим просторима.
 
Genocid kao međunarodni pravni pojam je nastao nakon Drugog svjetskog rata, tako da "guslate" pogrešnu melodiju.

KOJE DRŽAVE SU DO SADA TUŽENE ZBOG GENOCIDA?​

24.05.2024. / 20:19

Pošto je na sednici UN izglasan nacrt Rezolucije u Srebrenici, jedno od pitanja je - koje države bi sada mogle da pokrenu pitanja rezolucija vezanih za genocide u svetu
 Koje države su do sad tužene zbog genocida zločin
Izvor: dalmingo/shutterstock

Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja se našla na dnevnom redu sednice Ujedinjenih nacija, uzburkala je javnost kako regiona tako i ostatka sveta, otvarajući Pandorinu kutiju. Jedno od pitanja je - koje države bi sada mogle da pokrenu pitanja rezolucija vezanih za genocide u svetu, od onih koje "imaju pokriće za to" do drugih koje bi mogle pribeći "politizaciji ovog pitanja".

Nemačka, koja je jedan od dva "sponzora" Rezolucije, odnosno jedna od dve države koje su ovaj dokument inicirale i izradile, priznala je genocid nad Hererima i Namama u današnjoj Namibiji. Nemački vojnici ubili su oko 65.000 Herera i 10.000 pripadnika plemena Name od 1904. do 1908, nakon izbijanja pobune protiv stranih kolonista, u onome što istoričari i Ujedinjene nacije već dugo nazivaju prvim genocidom 20. veka.

Osim toga, tu je i odgovornost za Holokaust, genocid nad šest miliona Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Druga država koja je učestvovala u sastavljanju Rezolucije, Ruanda, priznala je genocid nad Tutsijima 1994. godine, kada su ekstremisti iz Hutu etničke grupe ubili oko 800.000 Tutsija i umerenih Hutua.
Turska (ne) priznaje genocid
Iako je Turska formalno odbila da prizna genocid nad Jermenima iz 1915. godine, mnoge zemlje i istoričari imaju suprotan stav. Prema procenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Nemačke i Austro-Ugarske, tokom Prvog svetskog rata su ubile između 1,2 i 1,5 miliona Jermena.
Paravojne formacije ubijale su narod, komšija je usmrtio komšiju, žrtve su prebijane na smrt, pisalo je u medijskim izveštajima iz 1994. godine. Predsednik Pol Kagame, koji je ranih devedesetih predvodio pobunjenike protiv Hutua, danas optužuje međunarodnu zajednicu za držanje po strani. Posledice genocida u Ruandi se osete i danas, dok je rasprava o etničkoj pripadnosti zabranjena.
Egipat je objavio da će se službeno pridružiti tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji optužuje Izrael da je prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu u Gazi. Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova navodi da je taj potez "u svetlu težine i obima izraelskih napada na palestinske civile u Gazi i sistematskog ciljanja civila i uništavanja infrastrukture u Pojasu Gaze".

Više od 35.000 Palestinaca je ubijeno, a više od 76.600 povređeno u brutalnom napadu Izraela na Pojas Gaze od napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi. Više od sedam meseci nakon početka izraelskog rata, ogromni delovi Gaze su pod ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Kanadski "kulturni genocid"​

Kanada je 2021. godine priznala je da su tretmani prema autohtonim narodima, posebno u vezi sa stambenim školama, predstavljali genocid. Nakon što je krajem maja te godine radarom otkrivena masovna grobnica sa ostacima 215 domorodačke dece na teritoriji Indijanske rezidencijalne škole u Kamplupsu na jugu provincije Britanska Kolumbija, sredinom juna je grupa starosedelaca iz provincije Saskačevan objavila da je pronašla neobeležene grobove 751 osobe iz srušenog katoličkog internata Marival Indijan, oko 140 kilometara od glavnog grada Saskačevana Ridžajn.
"Samo bi počeli da vas tuku, gube kontrolu i bacaju vas na zid, pod, šutiraju, udaraju", opisala je svoja iskustva u školi Džeraldin Bob, koja je preživela zlostavljanje u Kamlupsu.
Njeno svedočanstvo čulo se u istražnom postupku Kanadske komisije za istinu i pomirenje (TRC), koja je 2015. ustanovila da je Kanada počinila "kulturni genocid". U izveštaju se dokumentuje strašno fizičko nasilje, neuhranjenost, prinudni rad, seksualno zlostavljanje i druga zverstva kojima su mnoga od 150.000 dece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile hrišćanske crkve u ime državne vlasti.

Nakon što je Rusija u februaru 2022. godine pokrenula opštu invaziju na Ukrajinu, Kijev je tužio Moskvu za genocid. Moskva s druge strane tvrdi da je pokrenula "specijalnu vojnu operaciju" kako bi "sprečila genocid" nad Rusima, odnosno govornicima ruskog jezika na istoku Ukrajine.
Trenutno se vodi spor u kojem je Gambija tužila Mijanmar za genocid nad Rohindžama, muslimanskom etničkom manjinom, pokrenut 2017. godine.
Tužbe za genocide na području bivše SFRJ

Tužba Hrvatske protiv SR Jugoslavije za genocid podneta je 2. jula 1999. godine. Naša država uzvratila je deset godina kasnije tužbom protiv Hrvatske za genocid protiv krajiških Srba u akciji Oluja u leto 1995. godine. Konačne presude su izrečene 2. februara 2015. godine kad je Međunarodni sud pravde odbacio obe tužbe.
SR Jugoslavija tužila je deset država članica NATO 29. aprila 1999. zbog bombardovanja, a odgovor je stigao 15. decembra 2004. godine, kada se "sud jednoglasnom odlukom proglasio nenadležnim".
Od svih tužbi za genocid između zemalja bivše Jugoslavije, Međunarodni sud pravde je doneo odluku koja se ticala Srebrenice.
"Srbija nije planirala, podstrekavala, niti je bila saučesnik u genocidu koji se desio u Srebrenici u julu 1995. godine", odlučio je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine. Za ovakvu odluku glasalo je 13 od 15 članova sudskog veća.

Srbija je, međutim, odgovorna, jer nije sprečila da se zločin desi, a prekršila je Konvenciju o genocidu i time što nije isporučila Haškom tribunalu generala Ratka Mladića, koji se smatra najodgovornijim za masakr.
 
Када ће дрђава србија чинити све да се то у УН потврди као страшан геноцид.

Zemlja koja nema nikakav ugled u svetu, koju svi guze čim stignu, s čijim predsednikom se sprdaju... teško da može progurati neku peticiju. Za takve akcije su potrebni saveznici i poštovanje a mi imamo samo lakrdiju i inat. Možemo samo da dobijemo još koju čvrgu i da nam zavrnu uši.
 
I postoji jos jedan problerm....kao i kod Srebrenice..

Jedno je genocidnost koja je inicijativna, a drugo je osveta....
Srbi cesto padnu na osveti.....Srebrenica mu dodje skolski primer...
Ali inicijativna genocidnost je bila od strane grupe muslimana....i sad treba videti da li je tacno da je Tajni sef Nasera Orica bio Sloba ili je bio na svoju ruku...

Svejedno sto nam ne odgovara rezultat da je bio pod komandom Slobe svo vreme...mozda jeste mozda nije
On kaze da nije, ali se to mora dokazati...

Isto tako i kod Siptara....bilo je par primera osvete nekih pojedinaca nad siptarima...ali inicijalna genocidnost je jos od 64 i sih tih godina do 80
 
Ауторска тема

Докле ће се гурати под тепих највећи геноцид после холокауста у другом св рату ?
Најмонструознији погром - геноцид икада на овим просторима.
Тито је аболирао хрвате и њихово муслиманско цвеће тако што их је аболирао за највећи геноцид , бацивши га под тепих уведевши знак једнакости на поређењу усташе =четници...
колко су то четници побили хрвата ? четници су побили више срба (комуниста у бртаоубилачком рату) но хрвата глупо је о томе и причати

Хрвати павелићеви су једини на свету имали ДЕЧИЈИ ЛОГОР

исмејавају се преко 80 година нашем броју од бар пола милиона побијених у усташком геноциду у фашистичкој творевини ндх . туђман је рекао да се ради о тричавих 70 ак хиљада, тричавих! па да је и толко мало ли је ? данашљи врохвници и многи у хр говоре тобож о неких 100 000 , такође говорећи како срби то ''пренапухају'' и онда тим исмевањем од признавања тог ужасног геноцида којег су се гадили и немци , они праве сплачину и исмевање и тако се тај геноцид и даље баца под тепих...

Докле ћемо то више трпети ? Када ће дрђава србија чинити све да се то у УН потврди као страшан геноцид. До тад нећемо имати мира за наше претке. До тада ће све ово попут јучерашњег догађаја бити само продубљивање рана и мржње јер се и дање мсулимани и хрвати попишавају на геноцид у ндх , док свет вожен уса енглеском и немачком за то не маре
Ок не маре они али ми зашто ћутимо и докле ћемо ћутати ?

Мора се нон стоп , упорно истрајавати на томе да се у УН коначно тај највећи геноцид на овим просторима уведе и овековечи као геноцид. Ако наша власт из неких рзалога и даље то не буде покренула пред УН да ли сматрате да народ мора да потписује петицију , па макар и рефенрендум око тога да примора нашу власт да то затраже у УН ида инсистирају на томе ?

Што се анкете тиче, нарвано да је намењена грађанима Србије . Молим муслимане и хрвате из босне , лијепе њихове да нас поштеде свог мишљења...
Da ste imali argumente davno bi to učinili ali niko više ne pada na Valerijanov memorandum a Homogena Srbija je vaš davno do danas neostvareni san:per:
 
Može, ako ne spomeneš ni Hrvatsku ni Hrvate, baš kao što no Srbija ni Srbi nisu spomenuti u rezoluciji
ja se slazem, jer da oni srbi nisu bili pravoslavni, sizmatici kako su neki tvoji smatrali i neki jos uvek smatraju, verovatno genocida ne bi ni bilo u ndh - znaci genocid se desio na religioznoj osnovi, a ne na nacionalnoj, uostalom i jevreji su genocidisani jer su judaisti, druge vere. antisemtizam je tu prilicno sirok pojam, jer kada je ziveo shem, sim?

ndh je unistavala religiozny grupu, sigurno je medju ubicama bilo o pokatolicenih srba
Genocide is an internationally recognized crime where acts are committed with the intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnic, racial, or religious group.
 
Poslednja izmena:

Back
Top