Quantcast

Petar II Karadjordjević

Poruka
9.441
Sećaš li se draga Kraljevića Petra ostavio zemlju na nogama od vetra ?
Stih popularne pesme sredinom 80-tih
Kralj Petar II Karađorđević bio je posljednji monarh Kraljevine Jugoslavije, pobegao iz zemlje, ostavivši narod na cedilu kako bi spasio sebe.
Kralj koji je pobegao da ''ne bi bio ponižavan'', zar ima većeg poniženje od bekstva i kada ostavi narod na cedilu. Narod gine, a kralj ide na partys i prijeme, ženi se za vreme rata i pravi slavlje...Onda ga po priči Čerčil zatvara u podrum i ostavlja u mraku, a Pera se uplaši i sve je spreman da potpiše samo da ne ostane u podrumu.....
Prvorođeni sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije, rođen je u Beogradu (1923). Kumovi na krštenju su mu bili engleski kralj Džordž VI i njegova žena Elizabet Bouz-Lajon. Posle osnovnog obrazovanja koje je stekao na Dvoru, pohađao je Sandroid školu u Engleskoj, iz koje se vratio posle atentata na njegovog oca 1934. U Beogradu je potom imao privatne nastavnike, za časove fiskulture nastavnik je smatrao da kralj treba da ima drugove i pozivao je nekoliko njegovih vršnjaka u dvor, među kojima su bili budući lekari Branko Radulović i Ljubomir Kostić.
https://opusteno.rs/biografije-poznatih-f151/biografija-kralj-petar-ii-karadjordjevic-t21244.html
Kako je kralj Petar 1940. sa vojskom uvežabavao odbranu zemlje: "Posle nekoliko kilometara marša bili su potpuno iscrpljeni...
http://admin.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/kako-je-kralj-petar-1940-sa-vojskom-uvezabavao-odbranu-zemlje-posle-nekoliko-kilometara-marsa-bili-su-potpuno-iscrpljeni/?fbclid=IwAR0tOZjpScok0vJOtqgnrG7-RAY9GCtlh3Y1nSrEPgukYG-11KsluKeMIBg
KAKO JE PETAR II KARAĐORĐEVIĆ PREKO BOSNE POBJEGAO U ENGLESKU: Pogledajte u kakvom se bunkeru, u blizini granice sa BiH, krio srpski kralj
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/49924/kako_je_petar_ii_karadjordjevic_preko_bosne_pobjegao_u_englesku_pogledajte_u_kakvom_se_bunkeru_u_blizini_granice_sa_bih_krio_srpski_kralj.html?fbclid=IwAR2fXcVTT-mJ_g41R1P8EcKyZRsNpG4iQp4JK4gTkPUNVqUHCLlnxVlf09w
MontgomeryPedroIIDeYugoslaviaYChurchill04071941.jpg

Početak Drugog svetskog rata (1939) stavio je Kraljevinu Jugoslaviju pred tešku odluku: da li da pristupi Trojnom paktu (Nemačka - Italija - Japan) ili da se suprotstavi neuporedivo snažnijem neprijatelju. Odluka kneza Pavla da potpiše ponuđeni ugovor naišla je na žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize Vlade i vojnog udara. Kralj Petar Drugi proglašen je punoletnim, i odmah preuzeo vlast od Namesništva. Jugoslovenska vojska bila je potpuno nespremna da se odupre invaziji nacističke Nemačke koja je usledila, i Jugoslavija je za jedanaest dana bila okupirana. Kralj Petar II sa Nikšićkog aerodroma, zajedno sa Vladom, pobegao, prvo u Grčku, a zatim u Egipat. U junu 1941. stigao je u Englesku.
Kralj odneo 20 sanduka zlata!
https://www.alo.rs/vesti/drustvo/kralj-odneo-20-sanduka-zlata/119691/vest?fbclid=IwAR1E8sOEgJDWTvDA2G-aBwPM38x4xIYzeMKMuA49CcVveU6a0YKlsNsvsjU

Dok je narod ''krvario gace''. kralj Pera se setao sa Elizabetom, okruzen poslugom po hotelima i zamkovima...
.Jugoslovenska vojska u otadžbini (skraćeno JVO ili JVuO) je bila vojna formacija pod zapovjedništvom Draže Mihailovića, oformljena povezivanjem četničkih jedinica delom okupirane Jugoslavije. Nastala je ukazom kralja Petra II 10. juna 1942. godine, a raspuštena ukazom od 29. avgusta 1944. godine.I pored savezničke podrške, otpor Osovini u je jako opao, a mnogi delovi JVuO su počeli surađivati sa osovinskim snagama protiv rivalske Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Prema podacima samog Momčila Đujića, sredinom 1942. je među četnicima u NDH bilo 12.240 »antikomunističkih dobrovoljaca« u službi fašističke Italije.Nakon niza upozorenja tokom 1943, Saveznici su u decembru 1943. doneli odluku o raskidu saradnje
Када се краљ Петар II одлучио да се ожени грчком принцезом Александром за време трајања рата, избила је криза у његовим односима са својим министрима и са Винстоном Черчилом.
Краљево венчање је рђаво одјекнуло у југословенској и светској јавности.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Петар_II_Карађорђевић
ČETNICI DOSTA SARADNJE S HITLEROM: Evo kako je srpski kralj poručio Draži da prekine sa IZDAJOM Srbije!
Zbog sve većeg pritiska Londona, konkretno Vinstona Čerčila Izbeglička jugoslovenska vlada je u rano jutro tog 11. maja pre 72. godine preko radio Londona uputila javni poziv tadašnjem ministru vojnom Dragoljubu Mihailoviću da obustavi sve kontakte sa nemačkim vojnicima i da prekine borbu protiv komunista.
Četnici pod komandom Dragoljuba Mihailovića nisu se obazirali na ovaj poziv, te je kralj 1944. godine raspustio je vladu u kojoj je Draža bio ministar vojske, a da je Petar II bio stvarno ljut na Čiču dokazuje i činjenica da je ukinuo i njegov štab.
12. septembra 1944. godine tačno u 12 časova preko radio Londona narodu Jugoslavije obratio se kralj Petar II Karađorđević koji je u veoma emotivnom govoru kao vrhovni komandant JVO “naredio” svim pripadnicima te armije da se stave pod komantu NOV-a i Josipa Broza Tita!
Prema tvrdnjama mnogih svremenih istoričara kralj Petar II Karađorđević bio je primoran da održi ovakav govor, jer ga je navodno lično tadašnji britanski premijer Vinston Čerčil držao zatvorenog u podrumu sve dok nije pristao da podrži Tita.
https://www.telegraf.rs/vesti/politika/1562159-cetnici-dosta-saradnje-s-hitlerom-evo-kako-je-srpski-kralj-porucio-drazi-da-prekine-sa-izdajom-srbije?fbclid=IwAR2RdNEGTVaJBk6GECjPFxRsdoNNnmKZCFYId8cjnZnfWLtLQ7e6OK23wBc
Po pričama Čerčil stavio kralja Peru, u podrum, a ovaj se uplašio i rešio sve da potpiše, sramota...
Zarobljenog partizana Slavoljuba Slavu Kovljića koji je ima 17.godina su tukli, mučili i nije popustio.
Slava je pisao svoju vlastitu slavnu istoriju kojom se upisao u istoriju našeg naroda. Strahovito su ga mučili, i to ne Nemci, već Srbi, nedićevci i posebno ljotićevci, oni iz 9. dobrovoljačkog odreda, saradnici okupatora koje bi danas neki da rehabilituju.
On je trpeo i ponosito vikao da se borio protiv Nemaca. Takođe je, po rečima onog folksdojčera, vikao: "Tucite, ubijte, pobeda je naša!". Iako sitan i slab, herojski se držao i nije odao nijedno jedino partizansko ime premda ih je znao mnogo. Ljotićevci su mu zato nožem u čelo urezali zvezdu, krvavu zvezdu petokraku za Slavoljuba.
Streljan je 10. januara 1942. godine, nekih osam meseci pre nego što će postati punoletan. Pored njegovog imena islednik je zapisao: "Priznao je samo da je učestvovao u borbama protiv Nemaca. Neće da kaže ko mu je dao pušku i municiju. Ništa više neće da prizna. Partija prva". Ovo poslednje znači: za streljanje.
https://www.telegraf.rs/zanimljivosti/zabavnik/2882599-petokraka-urezana-u-celo-decaka-slavu-su-zarobili-nemci-ali-su-ga-mucili-nasi-ova-prica-je-bila-dugo-zaboravljena-foto?fbclid=IwAR3bKdZoOkzwiCKx2xatvXIjcA4ZKqbJ7A-Kq3msXwbYAHG9AdZGeZahl7Q

Održani su demokratski izbori 1945, gde je narod izrazio svoju demokratsku volju. Karijera kralj je završena.
20934787_1898639850388058_2710674387764821122_o.jpg

Posle je Petar drugi Karadjordjević emigrarao u Americi, pokušavajući da bude neki faktor u emigraciji, ali bez uspeha, dana je provodio u ispijanju alkohola, što je rezultiralo, da je dobio cirozu jetre i umro.
Njegovi potomci danas koji su dosli u Srbiju, ne znaju da pričaju srpski, neće da plaćaju struju....
 
Poruka
22.400
Kralj odneo 20 sanduka zlata!
То је понео када су бежали из Југославије. Али предходно, када је већ мирисало на рат, Карађорђевићи се постарали да се ,,златне резерве'' склоне. Те ,,резерве'' су биле далеко веће од ових 20 сандука које су понели у бежанију.

Prvo je deo zlatnih rezervi prebačen u Englesku, u maju 1939. godine. Transport je izvršen razaračem „Beograd”.
U Englesku je stiglo 980 sanduka u kojima se nalazilo 3.379 zlatnih poluga. Narodna banka Kraljevine Jugoslavije u Londonu je već imala 225 zlatnih poluga, pa je ta rezerva uvećana na 44.886,61 kilogram. Prema svim raspoloživim podacima do kojih je došao istoričar Miodrag Janković, uoči puča 27. marta 1941. godine Kraljevina Jugoslavija je posedovala 84.574 kilograma čistog zlata.
Posle početka Drugog svetskog rata, kada se očekivao napad na Englesku, odlučeno je da se zlato hitno prebaci u SAD. U Njujork je iz Engleske transportovan 33.683,51 kilogram zlata. U engleskom trezoru do kraja rata je ostalo 11.203,10 kilograma.

Zlato iz užičkog trezora (204 sanduka) prebačeno je u Nikšić i sklonjeno u pećinu Trebjesu. Ni tu nije dugo ostalo, već je sutradan prebačeno na aerodrom Krapino polje zbog transporta u inostranstvo. Na nikšićkom aerodromu ostalo je 190 sanduka državnog zlata.
U avione je, zbog male nosivosti i prevelikog broja „pobegulja”, ukrcano svega 14 sanduka, sa 674 kilograma zlata. Pučistička vlada ponela je osam sanduka (385 kg) a generalitet šest (289 kg). U avionu generala Bore Mirkovića bilo je najviše, tri sanduka sa zlatom.

Zlato koje su doneli u Englesku pučisti su morali da deponuju u Engleskoj banci. Od toga su isplaćivane plate ministrima i službenicima u njihovim vladama u Londonu, kao i mesečne prinadležnosti kraljici Mariji, kralju Petru Drugom i njegovoj braći kraljevićima Tomislavu i Andreju do 1952. godine.
Od zlata koje je ostalo u Nikšiću, 100 kilograma je ukradeno u haosu oko bekstva vlade. Italijani su oteli 176 sanduka ili 8.393,22 kilograma. Nemci su u manastiru Ostrog zaplenili četiri sanduka sa 188,45 kilograma. Četnici su pronašli i uzeli jedan, a Ozna pet sanduka i prenela ih u Beograd.

To nije bilo sve. Pučističke vlade – generala Simovića, Slobodana Jovanovića (dve), Miloša Trifunovića, Božidara Purića i Ivana Šubašića – imale su na raspolaganju depozit Narodne banke Kraljevine Jugoslavije u banci Federalnih rezervi u Njujorku u iznosu od 24.587.814,08 dolara.
http://www.politika.rs/sr/clanak/251305/Gde-je-zlato-Kraljevine-Jugoslavije
*************************************

И када је искрчмено југословенско злато између монархистичке Владе у Лондону, Карађорђевића, домаћина Енглеза и Американаца, несретник А. Карађорђрвић, доживотни претедент на престо Србије (?), запутио се у Србију да искамчи још нешто од заоставштине Карађорђевића. И то оно што су Карађорђевићи између два рата отели од народа. За злато знамо како је потрошено а за некретнине А.Карађорђевић се још бори.
 

Deuodone

Obećava
Poruka
65
- jugoslovenska vlada je u rano jutro tog 11. maja pre 72. godine preko radio Londona uputila javni poziv tadašnjem ministru vojnom Dragoljubu Mihailoviću da obustavi sve kontakte sa nemačkim vojnicima i da prekine borbu protiv komunista.

- Četnici pod komandom Dragoljuba Mihailovića nisu se obazirali na ovaj poziv, te je kralj 1944. godine raspustio je vladu u kojoj je Draža bio ministar vojske, a da je Petar II bio stvarno ljut na Čiču dokazuje i činjenica da je ukinuo i njegov štab.

- 12. septembra 1944. godine tačno u 12 časova preko radio Londona narodu Jugoslavije obratio se kralj Petar II Karađorđević koji je u veoma emotivnom govoru kao vrhovni komandant JVO “naredio” svim pripadnicima te armije da se stave pod komantu NOV-a i Josipa Broza Tita!

- Održani su demokratski izbori 1945, gde je narod izrazio svoju demokratsku volju. Karijera kraljа je završena.

- Njegovi potomci danas koji su dosli u Srbiju, ne znaju da pričaju srpski, neće da plaćaju struju....

Југословенски Петровићи су нам донели и Тита и пре тога Југославију, хрвате и словенцове за браћу, ... а однели: Православље, Српску Круну, Српство, Србију, Светосавље, Видовдан, ... у мрак...

То су највеће штеточине Српству од Вука Бранковића, до Коштунице!

Проклетници масонски богоборни, што живе у потоцима Српске крви и суза.
 

Лекизан

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.367
- jugoslovenska vlada je u rano jutro tog 11. maja pre 72. godine preko radio Londona uputila javni poziv tadašnjem ministru vojnom Dragoljubu Mihailoviću da obustavi sve kontakte sa nemačkim vojnicima i da prekine borbu protiv komunista.

- Četnici pod komandom Dragoljuba Mihailovića nisu se obazirali na ovaj poziv, te je kralj 1944. godine raspustio je vladu u kojoj je Draža bio ministar vojske, a da je Petar II bio stvarno ljut na Čiču dokazuje i činjenica da je ukinuo i njegov štab.

- 12. septembra 1944. godine tačno u 12 časova preko radio Londona narodu Jugoslavije obratio se kralj Petar II Karađorđević koji je u veoma emotivnom govoru kao vrhovni komandant JVO “naredio” svim pripadnicima te armije da se stave pod komantu NOV-a i Josipa Broza Tita!

- Održani su demokratski izbori 1945, gde je narod izrazio svoju demokratsku volju. Karijera kraljа je završena.

- Njegovi potomci danas koji su dosli u Srbiju, ne znaju da pričaju srpski, neće da plaćaju struju....

Југословенски Петровићи су нам донели и Тита и пре тога Југославију, хрвате и словенцове за браћу, ... а однели: Православље, Српску Круну, Српство, Србију, Светосавље, Видовдан, ... у мрак...

То су највеће штеточине Српству од Вука Бранковића, до Коштунице!

Проклетници масонски богоборни, што живе у потоцима Српске крви и суза.
Извор?
 
Poruka
22.400
- jugoslovenska vlada je u rano jutro tog 11. maja pre 72. godine preko radio Londona uputila javni poziv tadašnjem ministru vojnom Dragoljubu Mihailoviću da obustavi sve kontakte sa nemačkim vojnicima i da prekine borbu protiv komunista.

- Četnici pod komandom Dragoljuba Mihailovića nisu se obazirali na ovaj poziv, te je kralj 1944. godine raspustio je vladu u kojoj je Draža bio ministar vojske, a da je Petar II bio stvarno ljut na Čiču dokazuje i činjenica da je ukinuo i njegov štab.

- 12. septembra 1944. godine tačno u 12 časova preko radio Londona narodu Jugoslavije obratio se kralj Petar II Karađorđević koji je u veoma emotivnom govoru kao vrhovni komandant JVO “naredio” svim pripadnicima te armije da se stave pod komantu NOV-a i Josipa Broza Tita!

- Održani su demokratski izbori 1945, gde je narod izrazio svoju demokratsku volju. Karijera kraljа je završena.

- Njegovi potomci danas koji su dosli u Srbiju, ne znaju da pričaju srpski, neće da plaćaju struju....

Југословенски Петровићи су нам донели и Тита и пре тога Југославију, хрвате и словенцове за браћу, ... а однели: Православље, Српску Круну, Српство, Србију, Светосавље, Видовдан, ... у мрак...

То су највеће штеточине Српству од Вука Бранковића, до Коштунице!

Проклетници масонски богоборни, што живе у потоцима Српске крви и суза.
vidovdan, vidovdan !
 

vučji čopor

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.832
ЊВ Краљ Петар Други Карађорђевић је свакако једна од најтрагичнијих владарских личности у нашој историји.
Пучисти су га прогласили пунолетним да би могао да дође на престо у тренутку када су се и много старији и искуснији показали недорасли за владавину у току Другог рата.
Практично је био владар у земљи свега пар дана пре немачке окупације , а после тога из избеглиштва. То су користили сви како би њиме, односно његовом улогом могли да манипулишу, како домаћи тако и страни кругови, Такозвани пријатељи који су га као и већину владара и политичких личност изсвих европских земаља примили у Лондону су га издали и продали зарад својих политичких интереса и тиме запечатили судбину и државе и народа за дуги низ година предајући их комунистима на милост и немилост.
 
Poruka
9.441
ЊВ Краљ Петар Други Карађорђевић је свакако једна од најтрагичнијих владарских личности у нашој историји.
Пучисти су га прогласили пунолетним да би могао да дође на престо у тренутку када су се и много старији и искуснији показали недорасли за владавину у току Другог рата.
Практично је био владар у земљи свега пар дана пре немачке окупације , а после тога из избеглиштва. То су користили сви како би њиме, односно његовом улогом могли да манипулишу, како домаћи тако и страни кругови, Такозвани пријатељи који су га као и већину владара и политичких личност изсвих европских земаља примили у Лондону су га издали и продали зарад својих политичких интереса и тиме запечатили судбину и државе и народа за дуги низ година предајући их комунистима на милост и немилост.
Bolje onda da nije ni bezao, nego da je ostao sa svojim narodom u zemlji.
 

vučji čopor

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.832
Bolje onda da nije ni bezao, nego da je ostao sa svojim narodom u zemlji.
Хајде бар пробајте да се понашате у својим јављањима како доликује овом ПДФ-у и да поштујете историјске чињенице Никита.
Ваша прича о бекству којом сте мазали очи домаћој јавности толике деценије нема везе са стварношћу и истином.
Владе и владари свих европских земаља су се евакуисали у Велику Британију као једину слободну територију на почетку рата и немачког муњевитово освајања читаве западне и средње Европе.Тако је и створена Антихитлеровска коалиција.
 
Poruka
9.441
Хајде бар пробајте да се понашате у својим јављањима како доликује овом ПДФ-у и да поштујете историјске чињенице Никита.
Ваша прича о бекству којом сте мазали очи домаћој јавности толике деценије нема везе са стварношћу и истином.
Владе и владари свих европских земаља су се евакуисали у Велику Британију као једину слободну територију на почетку рата и немачког муњевитово освајања читаве западне и средње Европе.Тако је и створена Антихитлеровска коалиција.
Da li je kralj pobegao ili nije ? Antihterovska koalicija ne bi bila stvorena da kralj Petar nije pobegao u Englesku ?
Ajde malo realnosti unesi.
 
Poruka
10
Ako hoces odgovori na pitanja
Da li je kralj pobegao iz zemlje ? Da ili ne ?
Kako je kraljevsko bekstvo doprinelo jacanju antihitlerovske koalicije ?
Да, краљ је побегао из земље. У супротном би био ухваћен од стране Немаца. Можда би под присилом и наставио да влада и да испуњава немачке захтеве, можда и не би - то не знамо. У сваком случају био би талац, а знамо за шта они служе. Није имао неког великог избора, овако макар није постао сарадник окупатора.
 

vučji čopor

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.832
Интересантно је да избеглиштво влада и владара ни у једној европској земљи није третирано , нити се данас третира као бекство. Само су титоисти , они који су имали за циља преврат као основу свог покрета на тај начин окарактерисали Краља и Владу у избеглиштву.
Доследно би било од њих да и Краља, владу, војску и народ после повлачења преко Албаније тако карактеришу, али ћак ни они нису ишли толико далеко. Можда ћемо то дочекати од њихових наследника.:besan2:
 
Poruka
9.441
Kralj je pobegao.
Sta radi kralj kada je pobegao ? Okruzen je poslugom u hotelima i zamkovima, i pise pisma svom narodu kako je i njemu jako tesko. Zeni se i pravi slavlje za vreme rata, dok njegov narod gine. Onda se kralj odrekao Draza, her ga je Cercil zatvorio u podrum i ugasio svetlo, a kralj se odmah uplasio i sve potpisao. Prava istina je da se kralj odrekao Draze da ne bi izgubio luksuzan nacin zivota koji je vodio do tada, vazniji mu je bio luksuz, nego njego narod.
Kome je on treba posle u Jugoslaviji, da kaze pobegao sam i odneo zlato, podrzavao sam Drazu, koga su svi saveznici otkacili, i koji je postao neprijatelj tih saveznika. Takav kralj vise nije trebao nikom.
NECEMO KRALJA HOCEMO TITA NAROD SE PITA !
 

vučji čopor

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.832
Kralj je pobegao.
Sta radi kralj kada je pobegao ? Okruzen je poslugom u hotelima i zamkovima, i pise pisma svom narodu kako je i njemu jako tesko. Zeni se i pravi slavlje za vreme rata, dok njegov narod gine. Onda se kralj odrekao Draza, her ga je Cercil zatvorio u podrum i ugasio svetlo, a kralj se odmah uplasio i sve potpisao. Prava istina je da se kralj odrekao Draze da ne bi izgubio luksuzan nacin zivota koji je vodio do tada, vazniji mu je bio luksuz, nego njego narod.
Kome je on treba posle u Jugoslaviji, da kaze pobegao sam i odneo zlato, podrzavao sam Drazu, koga su svi saveznici otkacili, i koji je postao neprijatelj tih saveznika. Takav kralj vise nije trebao nikom.
NECEMO KRALJA HOCEMO TITA NAROD SE PITA !
Незнање, лажи и фабрикације које упорно понављаш неће због тoга постати ни мало уверљивије.
У то време народ није имао појма ко је тај Тито, чак ни да ли је човек или организација .Многи су били убеђени да се иза тог имена крије скраћеница за Тајну Интернационалну Теросрисчку Организацију. А ти нам вичеш великим словима да се народ пита. Где и како се то народ питао ? Јел на фарси названој изборима са " ћоравом кутијом " ?
 
Poslednja izmena:

Top