Petar Grašo

Zar nije torta hladna

Aktivan član
Poruka
1.199
petar-graso-c308e9db775686fbaabb0129c5782a03_view_article_new.jpg

Petar Grašo je sin nekadašnjeg košarkaša KK Splita Zorana Graše. Muzikom se bavi od detinjstva, a sa 16 godina napisao je pesmu “Boginja”, s kojom je Oliver Dragojević nastupio na Dori 1995. godine i osvojio 2. mjesto. Uz “Boginju”, na Oliverovom albumu Vrime iz 1995. našla se još jedna Grašina pjesma, “Vrime Božje”, što ga etablira kao jednog od najtalentovanijih mladih autora.

Za Doris Dragović mladi je muzičar napisao pjesmu “Da si tu”, a istodobno počinje samostalnu karijeru. S pjesmom “Trebam nekoga” kao debitant premoćno pobjeđuje na Zadarfestu 1996. Na istom festivalu Oliver s njegovom pjesmom “Gore si ti” osvaja prvu nagradu stručnog žirija te postaje iznimno popularan. Pesma “Trebam nekoga” s kojom je preko 12 nedelja bio na prvom mestu nacionalne top liste ujedno je i početak razdoblja u kojem će se Grašo potvrditi kao jedan od najuspješnijih pop autora i pjevača mlađe generacije.

Trebam nekoga - Petar Grašo

..............................................................................................
Pogledajte ostatak serije umetnika ovde (kliknite na naslov)
https://forum.krstarica.com/tags/zivot-i-rad/

Kao i uvek, vaši komentari su dobrodošli. Ukoliko postavljate video klipove, upišite ime izvodjača i naslov dela.

Poslednja izmena od moderatora:
1997

1997. godine ponovno nastupa na “Dori” i s pjesmom “Idi” osvaja visoko drugo mjesto. Iste godine nastupa na festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana” u Splitu s pjesmom “Ne boli me” gdje je osvojio nagradu za prvo mjesto. Na albumu “Mjesec iznad oblaka” izdanom 1997. godine objavljeno je jedanaest pjesama. To su redom: “Volim i postojim”, “Mjesec iznad oblaka”, “Nisan više ja sa njon”, “Otkad nije mi tu”, “Prosjak ljubavi”, “Idi”, “Ne boli me”, “Brod ljubavi”, “Baraba”, “Trebam nekoga” i “Ljubav sve pozlati”. Album je prodan u 110.000 primjeraka. Pjesma “Ljubav sve pozlati” pojavila se u popularnom crtanom filmu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”.

Volim i Postojim - Petar Grašo

1998 - 2003

1998. godine je za Danijelu Martinović napisao pjesmu “Neka mi ne svane” s kojom je pobijedila na “Dori” i nastupila na “Euroviziji” gdje je osvojila peto mjesto.

Danijela Martinović - Neka mi ne svane

Njegov drugi studijski album “Utorak” s pjesmama “Ko nam brani”, “Lakše mi je s njom”, “Nek pisma ostane”, “92”, “Prije bi umra”, “Ljubav jedne žene”, “Utorak”, “Nevista”, “Kada krenu vlakovi”, “Lomi me” i “Kad ostarim” izdan je 1999. godine. S ovim albumom u Hrvatskoj postiže platinastu, a u Sloveniji, s preko 40. 000 prodanih primjeraka, osmerostruku zlatnu nakladu.

Utorak - Petar Grašo

2003. godine izdaje treći studijski album pod naslovom “Šporke riči”. Na ovom je albumu objavljeno četrnaest pjesama. Na tom je albumu pjesma “Vera od suvog zlata” s kojom je 2003. godine osvojio Grand prix (prvo mjesto) na “Splitskom festivalu”. Na tom albumu koji je postigao zlatnu nakladu kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji te Srbiji, uz “Veru od suvog zlata” nalaze se pjesme: “Još uvik slipo virujen”, “Šta je tribalo mi to”, “Šporke riči”, “More i ja, more i ti”, “Godine ljubavi”, “Sad te se samo rijetko sjetim” (duet s Arsenom Dedićem), “Da li iko navija za nas”, “Gol, bos, sam”, “Ni mrvu sriće”, “Sve nas manje ima tu” i “Najteža rič”. 2005. godine objavljen je album “Best of Petar Grašo Uvertira 1995. – 2005.” na kojem se nalazilo sedamnaest njegovih najpopularnijih hitova.

Vera od suvog zlata - Petar Grašo

Poslednja izmena:
2003 - 2007

Može se reć
61497468-petar-graso.jpg
i da je period između 2003. i 2007. godine bio period njegove najveće popularnosti. 2007. godine izdana je kompilacija njegovih pjesama “The Platinum Collection”. Do tada je konstantno bio na turneji i održao je oko osamsto koncerata, nakon čega se povukao iz javnosti sve do 2011. godine.

U međuvremenu se posvetio poboljšanju poslovanja obiteljskog restorana. 2011. godine gostuje kao pjevač na albumu “Ka hashish” benda Madre Badessa. Tonči Huljić&Madre Badessa bend je zapravo naziv world music projekta na kojem je sudjelovao uz producenta Gorana Bregovića i kompozitora Tončija Huljića.

2014 - ...

2014. godine izdavačka kuća Croatia Records izbacila je kompilaciju “Petar Grašo – The Best Of Collection”. Povratak na festivalsku scenu najavio je singlom “Uvik isti” koju je premijerno izveo 2014. godine na “Splitskom festivalu”. Sledeće je godine ta pjesma osvojila priznanje novinara kao najslušanija pjesma s prošlogodišnjeg festivala.

Petar Grašo - Uvik isti

Na “Splitskom festivalu” 2015. godine izveo je pjesmu “Moje zlato” i pobijedio. Pjesma je postigla veliku popularnost. Krajem 2017. godine objavio je pjesmu “Ako te pitaju”, koja je postala veliki hit. Nakon toga je uslijedila i pjesma “Voli me”, koja je također postala jako popularna. Petar Grašo je 2018. godine uz Tončija Huljića, Jacquesa Houdeka, Ninu Badrić i Andreu Andrassy bio član žirija u RTL-ovoj glazbenoj emisiji “Zvijezde”, a suradnja s RTL-om nastavila se i u sljedećoj sezoni 2019. godine.

Petar Grašo - Ako te pitaju

Back