Petao Sofronije

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
270.987
Foghorn-Leghorn.jpg


Lik petla iz animiranih filmova nastao je 31. avgusta 1946. godine.i vec je sa nama 74 godine.

Njegovi tvorci su Robert Makimson i Voren Foster, koji su radili za filmsku kompaniju „Varner Bros“
Glas je ovom harizmatičnom petlu prvi dao Mel Blank, „čovek sa hiljadu glasova“, poznat po tome što je stvorio glasove mnogih animiranih likova svog vremena – Duška Dugouška, Patka Dače, Tvitija, Silvestera, Brzog Gonzalesa, ali i mnogih drugih. Ono što Sofronija razlikuje od ostalih crtanih junaka jeste neobično visok glas kao i specifičan južnjački naglasak.
Kada je u pitanju domaća sinhronizacija, na ovim prostorima Sofroniju je prvi život udahnuo glumac Ateljea 212 Ljubiša Bačić, koji je svoj glas pozajmljivao svim krupnim, a i ponekim strašnim likovima iz animiranih filmova kao što su Popajev protivnik Badža i Njupadžija iz Štrumpfova.

Sofronije je prikazan kao visoki, nezgrapni, petao sa južnjačkim naglaskom – zapravo on je najviši od svih „Luni Tuns“ likova. Brbljiv je, tvrdoglav i sklon nestašlucima. Živi na farmi u Luizijani sa ostalim životinjama, a u filmovima je prikazana njihova svakodnevica puna zanimljivih događaja, jurenja i smicalica.
Često se u filmovima može uočiti da Sofronije voli da bude mentorska figura mlađim i manjim likovima od sebe, što se posebno odnosi na malog Kobca kome govori fraze „Obrati pažnju sine“ i „Pogledaj me kada ti pričam dečače“.
Početkom 1949. godine, Sofronije je u jednom od filmova počeo da pevuši pesmu „Camptown Races“ Stivena Fostera. Nastavio je da pevuši ovu pesmu i godinama kasnije, da bi na kraju ona postala prepoznatljiv zvuk u njegovim filmovima.

U najvećem broju filmova naglasak je na Sofronijevom rivalstvu sa psom čuvarom farme. Interesantno je da zapravo nikada nije prikazano kako je rat između njih dvojice započeo, ali su prikazane brojne smicalice koje su jedan drugom priređivali. Najčešće Sofronije prvi počinje da smešta psu, ali i pas je jednako vešt u odmazdi i nikad mu ne ostane dužan.Skoro svi animirani filmovi o Sofroniju počinju na isti način – pevušeći „Camptown Races“ prikrada se kućici dok pas spava, hvata ga za rep i udara daskom tačno osam puta. Pas zatim kreće da ga juri, ali Sofronije lako pobegne pošto je ovaj vezan za kućicu. Nakon toga počinju međusobne podvale.
Uz Sofronija i psa, na farmi žive i brojne druge životinje. Mačak Silvester je još jedan Sofronijev rival, dok su tu još i kokoška Mica, ptić Kobac, Nebojša, ali i mnoge druge životinje koje čine život na farmi zanimljivim i Sofroniju pružaju izvor inspiracije za nove dogodovštine.

Sofronije se pojavljuje u ukupno 29 kratkometražnih animiranih filmova koji su napravljeni od 1946. do 1964. godine, a sve ih je režirao Robert Makimson.

( Danas)
 
Poslednja izmena:
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.