Pet najgorih tipova gostiju po izboru konobara

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
326.150
konobar_281015_tw1024.jpg


Gosti restorana se neretko žale na neljubazne konobare, neukusnu hranu, visoke cene, ali i sami su predmet procene i kritika.
Radnici zaposleni u ugostiteljstvu otkrili su koje mušterije su im najgore.

Bahati - Gosti koji uđu u restoran i ne obazirući se na osoblje, odmah idu ka mestu koje su "pikirali", izluđuju radnike. Neretko, dvoje sednu za sto za šestoro ili izaberu sto sa kog su gosti tek otišli, pa se onda žale kako je prljav, otkrivaju konobari.

Bundžije - Oni će bez pardona reći "moje jelo nije u redu, vratite ga", što nije strašno ako je razlog opravdan, ali često nije. Konobari otkrivaju da mušterije vraćaju jelo sa rečenicom "nije ono što sam očekivao", nekima smeta što je povrće na istom tanjiru sa ribom. Neki će čak pojesti najveći deo, pa će pokušati da vrate jelo sa očekivanjem da račun bude umanjen.

Piju jedno piće satima – Posle korone, zavladala je epidemija gostiju koji kafiće koriste kao kancelariju. Budući da malo troše, a zauzimaju sto, nisu najpoželjniji gosti.

Ne daju bakšiš - Konobari ne vole goste koji ne ostavljaju napojnicu, ali još su im gori oni koji objašnjavaju zašto nisu ostavili bakšiš. Ni tinejdžeri nisu omiljeni jer ne samo da ne ostavljaju napojnicu nego često plaćaju u sitnim kovanicama koje konobar mora da prebroji na brzinu jer neretko ostave manje nego što treba.

Bezobzirni roditelji – Mnogi ugostitelji se žale upravo na roditelje koji svoje mališane ne drže pod kontrolom. Oni se ne obaziru kad njihovo dete vrišti, ometa druge goste, čak i udara konobara. Sve što naslednik radi njima je slatko, a često su zauzeti gledanjem u telefon.
link

Kakvi ste kao gosti u restoranima i kaficima ?
 
Kakvi ste kao gosti u restoranima i kaficima ?
Uvek ostavim bakšiš, nikada se ne žalim na hranu ili piće, ako mi se ne svidi više tamo ne odlazim, čim popijem ili pojedem svoje odlazim (i to ne traje doveka da bih više proveo vremena u kafiću ili restoranu). I mislim da nisam savršen verovatno, možda moje nešto nervira nekog, ali ja to ne mogu znati. Generalno se trudim da konobarima ne stajem na žulj da mi ne bi pljuvali u kafu. :)
 
Idem još ponekad na probrana i dobro poznata mesta čak i potpuno sama, i čini mi se da umem da se ponašam skladno prilici.
Način na koji ostavljam bakšiš je ujedno pohvala za uslugu i proizvod, mada visina bakšiša nije ekvivalent tome koliko sam zadovoljna već mojim mogućnostima. Ne idem/ne svraćam neraspoložena nigde, pa ni u kafić ili restoran (Bre, ja i ne znam da budem neraspoložena! :) ).
Imam pravilo koliko dugo se negde zadržavam prema periodu dok sam bila pušač, a to je negde, ono-popiti kafu na miru i uživati u najviše tri cigarete. Sad je to prema pukom osećaju.
Mislim da nisam težak gost, i svuda mi je lepo i prijatno. Na osmeh i ljubaznost odgovaram osmehom i ljubaznošću, kako drugačije???
 
Poslednja izmena:
Dal da pricamo kolko su konobari slatki
Pa... bilo je u mom društvu zaljubljenica kroz srednju školu, čak i kroz studije, u mlađane i nasmejane konobare po kafićima gde smo redovno odsedale. :D
Ugostiteljskom radniku je uniforma ljubaznost, osmeh i želja da se gostu donese ono što konzumira kako dolikuje. Ne plaćamo samo to što smo naručili-plaćamo celokupan utisak. Sediš na, recimo, zanimljivom, frekventnom i popularnom mestu, i to ulazi u cenu. Dočekaju te kao gospodina-gospođu, pa i to ulazi u cenu.
Osmeh je takođe uključen u cenu.
Piti i jesti je regularna stvar, i na tome zaraditi je...negde iskonsko znanje.
 
Останем након оброка још пола сата, уз пиће или кафу. Ако је веће друштво и дуже, уз ново пиће.
Најбоље да поједем с ногу и бежим. Онда нећу ни да идем.
А нисам закерало осим што оброк салате тражим без крутона и углавном гриловано поврће уместо кромпира.
Лепо третирам особље и ни не видим разлог зашто не бих. Шта сам то ја, као гост боља од њих!?
 
Gledam da narucim, pojedem i odem. Ne volim da se zadrzavam osim ako je povod. Tada i konobaru objasnim: e hocemo da sednemo, veceramo posle bi se druzili uz neko lepo vino/pice, imate slobodan sto? Tada i on zna koliko cu biti i sta zelim.
Ako pridje brzo da poruci, znaci da je u zurbi i ako nisam jos odlucio kazem mu: sigruno si zauzet, jel mozes da mi das nekoliko minuta, bez zurbe. Vrlo jednostavno. A i tada kada dodje, on je opusteniji, jer je zavrsio druge stvari oko kojih je zurio a ti znas sta zelis, pa ga neces gnjaviti. To to i to, hvala.
 

Back
Top